Konfrans milli mətbəximizin
dünyada tanıdılmasına daha bir töhfə oldu
Bu günlərdə
Bakıda keçirilən “İpək Yolunun
tamı: kulinariya, mədəniyyət və
turizm” adlı beynəlxalq konfrans
təkcə region ölkələrində
deyil, ümumilikdə dünyada
mətbəx turizminin inkişafı və
perspektivləri baxımdan önəmli hadisə idi. Konfrans səmərəli
fikir mübadiləsi və müzakirələrlə
yadda qaldı.
Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin sədri Tahir Əmiraslanovun sözlərinə görə, bu, Dünya Turizm Təşkilatının dəstəyi ilə mətbəx turizmi mövzusunda keçirilən ikinci beynəlxalq tədbirdir. İlk belə tədbir 2000-ci ildə Larnakada (Kipr) “Mətbəxin turizmdə yeri” adı altında gerçəkləşib: “Aparılan tədqiqatlar nəticəsində məlum olub ki, səyahət edən turistlərin 82 faizi getdikləri ölkəni mətbəxinə görə tanıyır. Turizm sahəsində əldə edilən gəlirin 30 faizi isə restoran biznesindən və mətbəxdən əldə edilir. Ona görə də Dünya Turizm Təşkilatının mətbəx turizminə belə önəm verməsi təqdirəlayiq addımdır. O ki qaldı tədbirin Bakıda keçirilməsinə, bunun əsas səbəbi ondan ibarətdir ki, İpək Yolu ölkələri içərisində Azərbaycan mətbəx sahəsində mütləq üstünlüyə malikdir. Bu baxımdan konfransı yüksək dəyərləndirirəm. Tədbir milli kulinariyamız, Azərbaycanın turizmin bu sahəsində imkanları barədə iştirakçıları məlumatlandırmaq baxımından da əhəmiyyətli oldu. Təbii ki, 1-2 günə Azərbaycanın zəngin mətbəxi ilə tam tanış olmaq mümkün deyil. Amma bu konfrans milli mətbəximizin dünyada tanıdılmasına daha bir töhfə sayıla bilər”.
Restoran və şadlıq
evlərində mətbəx
monitorinqi
Tahir Əmiraslanov söhbət
əsnasında bildirdi
ki, Milli Kulinariya Mərkəzi Dövlət Standartlaşdırma
və Metrologiya Komitəsinə məktubla
müraciət edib.
Yaxın vaxtlarda komitənin mütəxəssisləri
ilə birlikdə toyxanaların mətbəxində,
restoranlarda monitorinqlər
keçiriləcək: «Mən
təəssüflə bir
faktı nəzərinizə
çatdırmaq istəyirəm
ki, bu gün
bizdə yeməklərə
heç kim
nəzarət etmir. Buna görə də
keçirdiyimiz monitorinqlər
zamanı rast gəldiyimiz neqativ halların aradan qaldırılması üçün
həmin ictimai-iaşə
obyektlərinə vaxt
qoyacağıq. Bu müddət ərzində
özümüz də
onlara yardımçı
olacağıq. İstəyirik mətbəx sahəsində
müəyyən bir qayda-qanun yaradaq. Bu sahədə dörd tərəf var: dövlət, sahibkar, müştəri və bu obyektlərdə çalışan insanlar.
Elə bir qayda yaradılmalıdır
ki, bu dörd
tərəfin hamısının
maraqları uzlaşdırılsın».
Mərkəz sədri qeyd etdi ki, dünyada
mövcud olan təcrübəyə görə,
səhiyyə və restoran biznesində peşə təhsili olmadan çalışmaq
mümkün deyil: “Ölkəmizdə bu sahədə peşə təhsili verən bir neçə məktəb var. Amma bununla belə, restoranlarda çalışanların
əksəriyyətinin peşə
təhsili yoxdur. Onlar gigiyenanı, mətbəx
qaydalarını və
s. bilmir. Nəticədə müxtəlif xəstəliklər
yayılır. Bundan əlavə,
mətbəxdə çalışan
insanlar vaxtaşırı
olaraq həkim yoxlamasından keçməlidir.
Müxtəlif yoluxucu xəstəlikləri
olan insanların bu sahədə işləməsinə imkan
vermək olmaz. Monitorinqlər nəticəsində biz bu kimi halların
aradan qaldırılmasına
çalışacağıq».
Fəxriyyə Abdullayeva
Mədəniyyət.-
2012.- 14 sentyabr.- S. 9.