Bakıda Fransa kulinariya festivalı
Zəngin ənənələrə,
özəlliklərə malik Fransa mətbəxi hazırda dünya
kulinariyasında məxsusi yer tutur. Təsadüfi deyil ki, UNESCO-nun mədəni irs siyahısına daxil olan fransız kulinariyası bu
ölkənin əsas vizit kartlarından biridir. Fransanın kulinariya
evləri, məşhur aşpazları və onların
hazırladıqları yeməklər artıq dünyada
brendə çevrilib.
Mayın 31-də Bakıda ilk dəfə keçirilən Fransa kulinariya festivalının da məqsədi bu özəlliklərin təqdimatı idi. “Fairmont Baku” hotelində (“Flame Towers” - “Alov qüllələri”) gerçəkləşən tədbir həm də maraqlı konsert və əyləncəli proqramla da yadda qaldı.
Tədbiri Fransanın Azərbaycandakı səfiri Paskal Mönye açaraq qonaqları salamladı və belə bir tədbirin Bakıda keçirilməsindən məmnunluq duyduğunu dedi: “Azərbaycana ilk dəfə şəxsi səfərlə 2011-ci ilin noyabrında gəlmişəm. İkinci dəfə altı aydan sonra bu ölkəyə səfir kimi gəldikdə bu qısa müddətdə belə böyük dəyişikliyin, inkişafın şahidi oldum. Bu sürətli inkişaf mənə çox vaxt Yaponiyanın paytaxtı Tokionun 70-ci illərdəki inkişafını xatırladır. Hər dəfə şəhərə gələndə bir yeniliyin şahidi olursan. Azərbaycan sürətlə dəyişən, inkişaf edən ölkədir. Əlbəttə, dəyişikliklər məftunedicidir və hər dəfə gördükdə insanı təsirləndirir. Azərbaycanda mədəniyyətin ən müxtəlif sahələri inkişaf edir. Fransada da belədir. Bu ölkə öz zəngin mətbəxi ilə də dünyada tanınır”.
Səfir bildirdi ki, kulinariya da mədəniyyətin bir hissəsidir: “Mən bir məqamı da aşkar etmişəm ki, Azərbaycanda və Fransada yeməyi gözəl təqdim etməyi bacarırlar”.
Sonra Fransa mətbəxinin təqdimatı başlandı. Bu təqdimatın özəlliyi ondan ibarət idi ki, ölkənin iki məşhur baş aşpazı yemək nümunələrini tədbirin gedişində hazırlayaraq qonaqlara təqdim edirdilər. Jan Lük Amann və onun iki həmkarının bişirdikləri ləziz təamlar fransız mətbəxinin yüksək səviyyəsini nümayiş etdirdi.
Layihənin rəhbəri Natalya
Marzoyeva isə tədbirin əhəmiyyətindən
danışdı: “Bakıya gələn fransalı şef aşpazlar kulinariya vasitəsilə bu
ölkənin mədəniyyətini təqdim edirlər. Biz bu festivalla
demək istəyirik ki, kulinariya
mədəniyyətin zəngin bir qoludur. Eyni zamanda
hər dəfə bu festivala
bir yeni detal əlavə edib onu kompleks halda
təqdim edirik. Məsələn, moda və kulinariya
və ya kino, opera və kulinariya. Bu dəfə isə
Bakıya beynəlxalq
müsabiqələr laureatı,
kinoaktrisa, televiziya aparıcısı, model Anna Zaytsevanı
dəvət etmişik”.
Layihə
rəhbərinin sözlərinə
görə, milli mətbəx hər bir ölkənin qonaqlara təqdim olunan ilk vizit kartı sayıla bilər: “Hər hansı bir şəhərə getdiyimizdə
hava limanından ilk olaraq bir restorana
getmək, mədəniyyət,
incəsənət nümunələri
ilə tanışlıqdan
öncə nə isə yemək, içmək istəyirsiniz.
Bu ölkənin mədəniyyəti ilə
ilk tanışlıqdır. Məsələn, mən də
Bakıya ilk gəldiyim
gün restorana gedib Azərbaycan mətbəxinin dadına baxmaq istədim. Hətta hər bir ölkənin
kulinariyası onun insanlarını tanımağa
da kömək edir. Biz masa arxasına toplaşırıq,
yeyirik, söhbət edirik və masa arxasında müxtəlif insanlar bir-biri ilə tanış olurlar. Düşünürəm ki, hər bir problemi masa
arxasında həll etmək olar. Yemək zamanı gözəl ünsiyyət yaranır”.
N.Marzoyeva
Bakını və Azərbaycan mətbəxini
bəyəndiyini də
dilə gətirdi: “İki gündür ki, Bakıdayam. Şəhəri, insanlarını, mətbəxini çox sevdim. Dənizkənarı bulvar, şəhərin
görünüşü çox
möhtəşəmdir. Bu layihə çərçivəsində
Azərbaycanla da əməkdaşlıq etmək
istərdik”.
Tədbirin yadda qalan anlarından
biri də, beynəlxalq müsabiqələr
laureatı, vokal ifaçısı Anna Zaytsevanın
biri-birindən gözəl
ifaları idi.
Gərgin
iş qrafikinin olmasına baxmayaraq, tədbirdə iştirak etməyə razılıq
verən sənətçinin
fikirlərini də öyrəndik: “Layihə rəhbərliyi mənə
zəng edib bu festivalın mahiyyətini izah etdikdən sonra dərhal qəbul etdim. Ümumiyyətlə, mən yeməyi
çox sevirəm və düşünürəm
ki, bu da
mədəniyyətin bir
hissəsidir. Pis hallardan
biri odur ki, insanlar teatra,
kinoya getmir və hər kəs internetin qarşısında əyləşib.
Yemək
mədəniyyətini insanlar
öz gözəl hissləri ilə yaradır və bunu internetlə dadmaq mümkün deyil”.
Artıq
ikinci dəfə Bakıya gələn Anna paytaxtımızın bir Avropa şəhərinə
bənzədiyini söylədi:
“Bakı çox sürətlə müasirləşir.
Bura birinci dəfə
“Eurovision” mahnı yarışması
zamanı gəlmişdim.
O vaxtdan iki il ötüb,
amma şəhər elə çox dəyişib, gözəlləşib
ki... Çox istərdim ki,
gələcəkdə Bakıda
konsert proqramı ilə çıxış
edim”.
Sonra tədbirdə
maraqlı lotereya oyunu keçirildi, qaliblər mükafatlandırıldı. Bakıda
ilk dəfə keçirilən
Fransa kulinariya festivalında iştirakçılar
bu ölkənin zəngin mətbəx mədəniyyəti ilə
daha yaxından tanış olub mənalı istirahət edə bildilər.
Mehparə
Mədəniyyət.- 2014.- 4 iyun.-
S. 10.