“Bu festivalla demək istəyirik ki, kulinariya mədəniyyətin bir hissəsidir

 

 Ümid edirəm ki, gələcəkdə Azərbaycanın şef aşpazları da layihəmizin iştirakçısına çevriləcəklər

 

Zəngin ənənələrə, özəlliklərə malik Fransa mətbəxi dünya kulinariyasında məxsusi yer tutur. Mayın 31-də Bakıda ilk dəfə keçirilən Fransa kulinariya festivalının da məqsədi bu özəlliklərin təqdimatı idi. “Fairmont Baku” hotelində (“Flame Towers” - “Alov qüllələri”) gerçəkləşən tədbir həm maraqlı konsert əyləncəli proqramla yadda qaldı. Layihənin rəhbəri, əslən Rusiyanın Şimali Osetiya bölgəsindən olan Natalya Marzoyeva ilə müsahibəmizdə festivalın əsas məqamlarına toxunduq.

 

- Əvvəlcə rəhbəri olduğunuzFransa kulinariya festivalılayihəsi haqqında oxucularımıza qısa məlumat verə bilərsinizmi?

- Bildiyiniz kimi, Fransa kulinariyası UNESCO-nun irs siyahısına daxil olub bu ölkənin əsas vizit kartlarından biridir. Fransanın kulinariya evləri, məşhur aşpazları onların hazırladıqları yeməklər dünyada brendə çevrilib. Festivala gəlincə, bu layihə artıq beşinci ildir həyata keçirilir. Layihə ilk dəfəFransa-Rusiya kulinariya mövsümüadı altında 2010-cu ildə Parisdə keçirilib. Biz oraya Moskvanın baş aşpazlarını dəvət etmişdik. Festival zamanı rusiyalı fransız aşpazlar menyu mübadiləsi etmişdilər. Yəni tədbirdə rus-fransız menyusu təqdim edilmişdi. Ötən müddətdə layihəni Monakoda, Kannda, Moskvada gerçəkləşdirmişik. Bu il isə ilk dəfə tanınmış fransız baş aşpazlarının iştirakı ilə kulinariya festivalını Bakıda keçirdik. Bunun özü bir tanıtım tədbiri idi. Bakıya gələn fransalı baş aşpazlar kulinariya vasitəsilə Fransa mədəniyyətini təqdim etdilər azərbaycanlılar da bu mətbəxin özəlliyi ilə tanış olmaq imkanı əldə edə bildilər. Biz bu festivalla demək istəyirik ki, kulinariya mədəniyyətin bir hissəsidir. Məsələn, hər hansı ölkəyə ya şəhərə ayaq basdıqda, hava limanından birbaşa restorana getmək istəyirsiniz. Bu isə o ölkənin mədəniyyəti ilə ilk tanışlıqdır. Hətta ölkənin kulinariyası onun insanlarını tanımağa da kömək edir. Biz masa arxasına toplaşırıq, söhbət nahar edirik. Beləliklə, masa arxası ənənə ilə insanlar bir-birilərini tanıyırlar. Mədəniyyətin bir hissəsi olmaqla yanaşı, kulinariya həm təyinedici faktordur ki, bu da aşpazlara stimul verir. Belə ki, aşpazlar yemək hazırlamaq üçün daha keyfiyyətli ərzaq axtarırlar. Misal üçün, mən Bakıya gəldiyim ilk gün restorana gedib Azərbaycan mətbəxinin dadına baxmaq istədim. Restoranda nahar edərkən ofisiantlar yeməkləri bizə belə təqdim edirdilər: bizim Bakı pomidorları, gözəl pendirimiz, göyərtimiz... Əlbəttə, bütün bunlar sizin fermerlər tərəfindən istehsal olunur. Fermer istehsal edir, şef aşpazlar onları alır, yeməklər hazırlayır təqdim edirlər. Bu bütöv bir prosesdir hardasa kənd təsərrüfatına da stimulverici rol oynayır.

- Festivalın ideyası necə yarandı?

- Bu mənim layihəmdir. Əvvəlcə məndə belə bir ideya yarandı ki, ölkənin mədəniyyəti haqqında danışım, onu təqdim edim. Əlbəttə, mədəniyyət deyəndə - ədəbiyyat, rəssamlıq, musiqi yada düşür. Amma unuduruq ki, kulinariya da ölkənin mədəniyyətidir. O zaman düşündüm ki, ölkəni mətbəxi ilə tanıdım. Beləliklə, şef aşpazlar vasitəsilə ölkələrin kulinariya görüşmələrini, mübadiləsini keçirməyi qərarlaşdırdım. Yuxarıda qeyd etdiyim kimi, ilk dəfə bunu Parisdə təqdim etdim. Həmin ildə Parisdə Rusiya mədəniyyəti günləri keçirilirdi bu festival da həmin proqrama daxil edildi. Fransa Mədəniyyət Nazirliyi nümayəndələrinin daxil olduğu 60 nəfərlik heyətin yüksək səviyyədə şam yeməyini təşkil etdik. Bunun ardınca layihəni Monako, Monte-Karlo Rusiyada reallaşdırdıq. Rusiyadakı tədbirdə fransız, rus gürcü aşpazları arasında təcrübə mübadiləsi aparıldı. Ötən il Kannda keçirdiyimiz layihədə gürcü aşpazları da iştirak etdilər. Layihənin adıKannda Rusiya-Fransa kulinariya mövsümüidi. Bu həqiqətən , çox maraqlı təcrübə idi insanların xoşuna gəldi. Yeni zövqlər, yemək reseptləri nümayiş olundu. Ümid edirəm ki, Bakıdakı festivaldan sonra Azərbaycanın baş aşpazları da layihəmizin iştirakçısına çevriləcək.

- Ötən müddətdə layihəyə hansısa yeni ideyalar əlavə olunubmu?

- Bu festivala tez-tez musiqini, fotoqrafiyanı, kino, modanı da birləşdiririk. Məsələn, Monakoda keçirdiyimiz layihəyə tanınmış modelyer-dizayner Maks Şaulu (Max Chaoul) dəvət etdik. O, Beyons, Sofi Marso kimi ulduz sənətçilərin modelyer-dizayneridir. Bundan başqa, layihələrimizin birində koreyalı fotoqraflar iştirak edirdi. Bütün bunlar yemək ətrafında baş verir kulinariyanı kompleks halda təqdim etməyə imkan verir. Məsələn, koreyalı fotoqraf yeməklərdən maraqlı fotolar hazırlamışdı. Baş aşpaz isə Maks Şaulun modalarını əks etdirən desert hazırlamışdı. Festivala əlavə etdiyimiz yeniliklərdən biri budur ki, baş aşpazların ustad dərslərini təşkil edirik. Bu isə, başqa kulinariya ənənələrini kəşf etmək üçün gözəl imkandır. Bir sözlə, hər dəfə bu festivala bir yeni detal əlavə edib onu kompleks halda təqdim edirik. Məsələn, moda kulinariya ya kino, opera kulinariya. Bu dəfə isə Bakıya opera müğənnisi, beynəlxalq müsabiqələr laureatı, kinoaktrisa televiziya aparıcısı Anna Zaytsevanı dəvət etmişdik.

Bakıda keçirdiyimiz tədbirdə Fransanın ən tanınmış baş aşpazlarından olan Frank Porsi Laurent Moreno iştirak edirdi. Ümid edirəm ki, növbəti dəfə bu tədbiri Bakıda keçirəcəyik. Eyni zamanda ona da ümid edirəm ki, növbəti dəfə Azərbaycan şef aşpazlarını Monakoya dəvət edəcəyik oradakı insanlar Qafqazın yeni yemək dadlarını, zövqünü kəşf edə biləcək.

- üçün məhz qaşığı layihənin simvolu seçmisiniz?

- Bilirsiniz, qaşıq uşaq vaxtı istifadə etdiyimiz ilk mətbəx əşyasıdır. Bu haradasa bütün dünyada dadlı yeməyi simvollaşdıran alətdir.

- İlk dəfə idi ki, Fransa kulinariya festivalı Bakıda keçirilirdi. Tədbirdən, şəhərimizdən hansı təəssüratlarla ayrılırsınız?

- Bakıda keçirilən tədbirdən zəngin təəssürat əldə etdim. Bu şəhərin özü ilə yanaşı, insanları da çox gözəldir. Müasir inkişaf burada çoxlu layihələr həyata keçirməyə imkan verir. Dənizkənarı bulvar, şəhərin görünüşü çox möhtəşəmdir. Ümid edirəm ki, biz növbəti dəfə Bakıya digər baş aşpazlarla gələcəyik onların azərbaycanlı həmkarları ilə maraqlı bir layihəni gerçəkləşdirəcəyik. Bu layihənin adı isəFransa-Azərbaycan kulinariya mövsümüolacaq.

- Yeni planlarınızda daha nələr var?

- İyulda Monakoda, sentyabrda Parisdə, sonra isə Cenevrədə festival təşkil edəcəyik. dediyim kimi, ola bilsin ki, növbəti dəfə Bakıya gəldik. Niyə yox? Doğrudan da, gözəl təcrübə olardı. Son olaraq Bakıya demək istərdim ki, qonaqpərvərliyinizə görə sağ olun.

 

Mehparə

 

Mədəniyyət.- 2014.- 18 iyun.- S. 10.