Milli Kulinariya
Mərkəzinin 25 illik
yubileyi qeyd olundu
Mayın 4-də Azərbaycan
Milli Kulinariya Mərkəzinin 25 illik yubileyi təntənəli
şəkildə qeyd
olundu. Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyi, Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzi (AMKM) və Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının
(AMKA) birgə təşkil
etdiyi tədbirdə rəsmilər, ölkəmizdə
fəaliyyət göstərən
diplomatik korpusun təmsilçiləri, 20-dən çox şəhər və rayondan qonaqlar, tanınmış
kulinarlar iştirak edirdilər.
Tədbir iştirakçıları əvvəlcə
aşpaz və qənnadıçıların AMKM-nın 25 illik yubileyi münasibəti ilə hazırladıqları
mətbəx nümunələrinə
baxdılar. Burada mərkəzin fəaliyyətini
əks etdirən fotolar da nümayiş
olunurdu.
Mərasimdə çıxış edən mədəniyyət
və turizm naziri Əbülfəs Qarayev bildirdi ki, bu gün
Azərbaycan xalqının
yaratdığı tarixi
abidələrin, maddi
və qeyri-maddi mədəniyyət nümunələrinin
dünya miqyasında tanıdılması ölkəmizin
müstəqillik əldə
etməsinin nəticəsidir:
“Azərbaycan müstəqillik
əldə etmədən
öncə milli kulinariyanın təbliği
və inkişafı haqqında düşünmək,
milli dəyərləri
tanıtmaq çətin
idi. Müstəqillik əldə etdikdən
sonra bütün sahələr kimi, milli kulinariya da bu sahədə
öz sözünü
deməyə başladı.
Baxmayaraq ki, 25 il o qədər
də böyük vaxt deyil, amma
bu dövr ərzində Milli Kulinariya Mərkəzi ölkəmizin zəngin mətbəxinin tanıdılması
üçün səmərəli
fəaliyyət göstərib.
Azərbaycan xalqının qədim
dövrlərdən qoruyub
saxladığı, və
gündən-günə inkişaf
etdirdiyi mətbəx nümunələri bu gün dünya səviyyəsində tanıdılır,
təbliğ olunur”.
Nazir vurğuladı
ki, mərkəz beynəlxalq festivallarda ölkəmizi uğurla təmsil edir, kulinarlarımız müxtəlif
yarışmalardan qələbə
ilə qayıdırlar. Dünyanın bir çox ölkəsi Azərbaycanın
zəngin mətbəxindən
xəbərdardır. Bu,
25 ilin uğuru olmaqla yanaşı, Prezident İlham Əliyevin və ölkəmizin birinci xanımı, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti Mehriban Əliyevanın mədəni
irsimizin təbliğinə
diqqət və qayğısının nəticəsidir.
Azərbaycan mədəniyyəti dünya mədəni irsinin ayrılmaz bir hissəsinə çevrilib. Xalqımızın
yaratdığı maddi
və qeyri-maddi mədəni irs
nümunələrinin UNESCO-nun siyahılarına salınması
zəngin mədəniyyətinin
tanıdılmasına töhfədir.
Əbülfəs Qarayev bildirdi ki, işğalçı
Ermənistan tərəfindən
təkcə torpaqlarımız
və tarixi abidələrimiz qəsb edilməyib, eləcə də mətbəx nümunələrimizə qarşı
belə cəhdlər
olur: “Məlum olduğu kimi, bədnam qonşularımız
tərəfindən bir
sıra milli yeməklərimiz, həmçinin,
ötən il bütün Şərqdə
hazırlanan lavaşı
mənimsəməyə səy
göstərildi. Onlar
lavaşın qeyri-mədəni
irs kimi
UNESCO-nun siyahısına daxil
edilməsi üçün
müraciət etdilər.
Bu, təcavüz deyilmi?! Ona görə də
Azərbaycan tərəfi
digər dövlətlərin
nümayəndələri ilə
birlikdə lavaşın
bütün Şərqə
məxsus olması barədə sübutlar təqdim etdi və biz bu haqsızlığın qarşısını
aldıq”.
O da diqqətə çatdırıldı ki,
hazırda türk dünyasına məxsus olan dolmanın bişirilmə ənənələrinin
UNESCO-nun qeyri-maddi mədəni
irs siyahısına
daxil edilməsi üçün fayllar hazırlanır.
Nazir Heydər
Əliyev Fondunun prezidenti Mehriban Əliyevanın AMKM-in 25 illiyi
münasibətilə təbrik
məktubunu mərkəzin
direktoru Tahir Əmiraslanova təqdim etdi.
Sonra Prezident İlham Əliyevin 21 aprel
2016-cı il tarixli sərəncamı diqqətə
çatdırıldı və
milli mətbəx mədəniyyətinin təbliğində
səmərəli fəaliyyətlərinə
görə təltif olunmuş Oruc Əliyev və Tahir Əmiraslanova “Əməkdar mədəniyyət
işçisi” fəxri
adının nişan
və vəsiqəsi təqdim edildi.
AMKM-in direktor müavini Ceyran Əsgərova və mərkəzin baş kulinarı Nailə Mürsəlova Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyinin “Fəxri mədəniyyət
işçisi” döş
nişanına, mərkəzin
baş mühəndis
texnoloqu Tünzalə
Məmmədazdə, qurumun
idarə heyətinin üzvləri Elnurə Quliyeva və Anar Qasımov “Fəxri turizm işçisi” döş
nişanına layiq görüldülər. Həmçinin bir qrup kulinar
nazirliyin fəxri fərmanları ilə təltif olundu.
Milli Kulinariya
Mərkəzinin direktoru
Tahir Əmiraslanov qurumun 25 illik fəaliyyəti haqqında
hesabat məruzə ilə çıxış
etdi. Bildirdi ki, AMKM yarandığı
gündən Azərbaycan
mətbəxinin tədqiqində,
əhalinin kulinariya sahəsində maarifləndirilməsində,
kulinariya mədəniyyəti
və təcrübəsinin
yayılmasında, milli
mətbəx nümunələrinin
toplanması, tanıdılması
və təbliği istiqamətində mühüm
işlər görüb.
Mərkəzin keçmiş SSRİ məkanından Ümumdünya
Kulinariya Təşkilatları
Birliyinə (ÜKTB) 1992-ci ildə daxil olan ilk təşkilat olduğunu vurğuladı.
Bildirildi
ki, ümummilli lider Heydər Əliyev 1994-cü ildə
ÜKTB-nin Dünya Konqresinə məktubla müraciət edərək,
Azərbaycanla əməkdaşlığı
irəli sürüb.
AMKM bu gün
artıq 100 ölkənin
üzv olduğu bu dünya qurumunun
rəhbərliyində təmsil
edilir. Ötən 25 ildə beynəlxalq
yarışlardan ölkəmizə
yüzlərlə qızıl,
gümüş, bürünc
medal, həmçinin Dünya
Kulinariya Kuboku gətirilib. Təşkilatın nailiyyətlərindən biri
də “Azərbaycan mətbəxi” kitabının
dünyada birinci yerə çıxmasıdır.
Tahir Əmiraslanov
həmçinin Heydər
Əliyev Fondunun Prezidenti Mehriban Əliyevanın AMKM-in 25 illiyinə
ünvanlanmış təbrik
məktubunu səsləndirdi.
Digər çıxış edənlər
AMKM-in keçdiyi yola
nəzər yetirərək,
Azərbaycan mətbəxinin
toplanması, tədqiqatı,
təbliği və qorunması istiqamətində
əldə etdiyi nailiyyətlərdən danışdılar.
Fariz
Mədəniyyət.- 2016.- 6 may.-
S. 8.