Romada Azərbaycan mətbəxi festivalı keçirilir
Kulinariya zənginliyi ilə dünyada tanınan italyanlar milli yeməklərimizin dadına
baxırlar
Bütün dünyada kulinariya
zənginliyi ilə tanınan İtaliyanın
tələbkar qurmanları
bu günlər Azərbaycanın ləziz
yemək və şirniyyatlarının dadına
baxmaq imkanı qazanıblar.
Noyabrın
29-da Romanın “Baglioni
Hotel Regina” mehmanxanasında Azərbaycanın İtaliyadakı
səfirliyi, İtaliya-Azərbaycan
Ticarət Palatası və “Baglioni Hotel Regina” mehmanxanasının birgə
təşkilatçılığı ilə İtaliyada Azərbaycan mətbəxi
festivalının təntənəli
açılışı keçirilib. Tədbirdə İtaliya hökumətinin,
parlamentinin nümayəndələri,
mədəniyyət, incəsənət,
kulinariya aləminin tanınmış simaları,
kütləvi informasiya
vasitələrinin təmsilçiləri
iştirak ediblər.
Tədbiri giriş sözü
ilə açan Azərbaycanın İtaliyadakı
səfiri Məmməd
Əhmədzadə bildirib
ki, Romada ilk dəfə keçirilən
festivalın təşkilində
məqsəd ölkəmizin
zəngin mədəniyyətinin
tərkib hissəsi və xalqımızın
əsrlər boyu formalaşmış tarixi
dəyəri olan kulinariya ənənələrimizin
italyanlara tanıdılmasıdır.
Azərbaycan ilə İtaliya arasında diplomatik münasibətlərin qurulmasının
25 illiyinə təsadüf
edən 2017-ci il ərzində səfirlik tərəfindən
Romada bir sıra mədəni tədbirlərin, o cümlədən
birinci Azərbaycan kinosu festivalının da keçirildiyini vurğulayan diplomat bu tədbirlərin ikitərəfli
təmasların daha da sıxlaşmasına xidmət etdiyini deyib.
Sonra çıxış edən
İtaliyanın mədəni
irs və
fəaliyyət, turizm
nazirinin müavini Antimo Çezaro cari ilin may ayında
Bakıda keçirilmiş
IV Dünya Mədəniyyətlərarası
Dialoq Forumunda iştirak etmək üçün ölkəmizə
səfəri ilə bağlı xoş təəssüratlarını bölüşüb. O, Azərbaycan
mədəniyyətinə, incəsənətinə, memarlığına
olan heyranlığını
ifadə edərək
ölkəmizin multikulturalizm
ənənələrini təqdir
edib. Mətbəxinin zənginliyi və
unikallığının da
məhz ölkəmizdə
mədəniyyətlərin qaynayıb-qarışmasının nəticəsi olduğunu söyləyən A.Çezaro
Azərbaycanda mədəni
irsin qorunması və dünyaya təqdim edilməsi istiqamətində aparılan
işləri yüksək
qiymətləndirib.
İtaliya-Azərbaycan
Ticarət Palatasının
prezidenti Manuela Traldi isə festivalın keçirilməsinin Azərbaycan
mətbəxi ilə yanaşı, ölkəmizin
ərzaq məhsullarının
və “Made in Azerbaijan” brendinin
də İtaliyada təqdim edilməsi üçün yaxşı
imkan olduğunu bildirib. O, festivalda bir sıra Azərbaycan
şirkətlərinin, o cümlədən
“Gilan Qəbələ
Konserv Zavodu”, “İsmayıllı Şərab
2 ASC”, “AzNar QSC” və
“RaziRice” kimi şirkətlərin məhsullarının
nümayiş etdirildiyini
diqqətə çatdırıb.
Məşhur italyan kulinariya
jurnalisti Karlo Kambi çıxışında
ölkəmizin kulinariya
ənənələri, mətbəximizin
tərkib hissəsi olan təamlarımızın
xüsusiyyətləri, ölkəmizin
kənd təsərrüfatı,
eləcə də Azərbaycan şərablarının
xarakterik cəhətləri
barədə danışıb.
Mərasimdə Azərbaycandan gəlmiş
peşəkar aşpazlar
Abuzər Şirəliyev
və Tural Bayramov milli mətbəximizin atributlarından
olan “Şah plov”u iştirakçılara
nümayiş etdiriblər.
Festivalın rəsmi açılış
mərasimindən sonra
iştirakçılar Azərbaycan
mətbəxi nümunələrinin
dadına baxmağa dəvət edilib. Milli komponentlərimizlə bəzədilmiş
Azərbaycan süfrəsində
təqdim edilən təamlarımız, habelə
milli mətbəximizin
özünəməxsus komponentləri
olan nar şirəsi, şərbət
növləri, zəfəran,
sumax, eləcə də yerli istehsalımız
olan şərablar və çay tədbir iştirakçıları
tərəfindən xüsusi
rəğbətlə qarşılanıb.
Tədbirdə Azərbaycan və
italyan musiqiçilərinin
birgə ifasında tanınmış bəstəkarlarımızın
əsərləri təqdim
olunub, eləcə də milli mətbəximizə
aid materiallar paylanılıb.
İtaliyada
Azərbaycan mətbəxi festivalı noyabrın 30-da “Baglioni Hotel Regina” mehmanxanasının “Brunello”
restoranında davam edib.
Festival dekabrın 1-də başa
çatacaq.
Mədəniyyət.- 2017.- 1
dekabr.- S.2.