Mətbəx
mədəniyyətimizin zənginliyi
Şimal-şərq bölgələrimizin
ləziz təamları Qubada festivalda nümayiş olunub
Mədəniyyət
Nazirliyi, Dövlət Turizm Agentliyi və Quba Rayon İcra
Hakimiyyətinin dəstəyi ilə 27-28 iyul tarixində Quba
şəhərində təşkil olunan Regional Mətbəx
Festivalı yerli sakinlər və turistlər tərəfindən
böyük maraqla qarşılanıb.
Festival
təşkilatçıları qismində Xaçmaz Regional
Mədəniyyət İdarəsi və Quba Destinasiya Menecmenti
Təşkilatı, tərəfdaş qismində isə Kiçik
və Orta Biznesin İnkişafı Agentliyi
çıxış edib.
Nizami
Gəncəvi adına istirahət parkında festivalın
açılış mərasimi keçirilib.
Festival
iştirakçıları əvvəlcə “Mətbəx
nümunələri”, “Dadma və məhsul ərazisi” və
“Yerli kənd təsərrüfatı məhsullarının
satışı” adlı zonalarla tanış olublar.
Qonaqlara
Quba, Qusar, Xaçmaz, Şabran və Siyəzəndə
bişirilən milli yeməklər təqdim edilib. Bölgədə
yaşayan azsaylı xalqların özünəməxsus mətbəx
nümunələri tədbir iştirakçılarında
böyük maraq oyadıb. Festivalda yerli və regional icma
nümayəndələrinin, yerli istehsalçıların və
turizm sahəsi peşəkarlarının məhsulları da
nümayiş etdirilib.
Quba
Rayon İcra Hakimiyyətinin başçısı Ziyəddin
Əliyev açılış mərasimində
çıxış edərək tədbirin əhəmiyyətindən
danışıb. Bildirilib ki, əsası ümummilli lider
Heydər Əliyev tərəfindən qoyulan dayanıqlı
inkişaf siyasətinin bu gün Prezident İlham Əliyev tərəfindən
uğurla davam etdirilməsi nəticəsində
respublikamızın bölgələri çiçəklənir,
abadlaşır. Bu isə imkan verir ki, belə tədbirlər
rayonlarda da təşkil olunsun.
Dövlət
Turizm Agentliyinin sədri Fuad Nağıyev bildirib ki, Azərbaycanda
turizmin inkişafını sürətləndirmək, ölkənin
daxili turizm potensialını dünya bazarına
çıxarmaq, habelə xarici turistlərin diqqətini
bölgələrimizə cəlb etmək məqsədilə
müvafiq işlər həyata keçirilir. Son illərdə
ayrı-ayrı bölgələrdə müasir tələblərə
cavab verən istirahət mərkəzlərinin, hotellərin
inşası, yol-nəqliyyat infrastrukturunun yaradılması həm
xarici, həm də yerli turistlərin bölgələrimizə
marağını artırıb. Quba, Qusar və Xaçmaz
kimi şəhərlərin yerləşdiyi şimal-şərq
regionu turistlərin ən çox üz tutduğu bölgələrdəndir.
Ən önəmli məsələlərdən biri də
turistlərin məmnunluğuna, onların ölkəyə
yenidən gəlməsinə nail olmaqdır. Bu kimi tədbirlər
milli mətbəx nümunələrinin nümayişi
baxımından, ümumilikdə isə Azərbaycanda son
zamanlar turizmin əsas istiqamətlərindən biri sayılan
mətbəx turizminin (qastro-turizm) inkişafında
mühüm rol oynayır.
Qeyd
olunub ki, Dövlət Turizm Agentliyi və Azərbaycan Turizm
Bürosunun təşkilatçılığı ilə
yaradılan Quba Destinasiya Menecmenti Təşkilatı iyun
ayından ilk pilot layihə olaraq fəaliyyətə
başlayıb. Təşkilat regionların turizm
potensialından daha səmərəli istifadə etmək,
regional turizmin təbliğatını aparmaq, bununla da
uzunmüddətli davamlı iqtisadi inkişafa nail olmaq məqsədilə
yeni idarəetmə modeli olaraq fəaliyyət göstərəcək.
Xaçmaz
Regional Mədəniyyət İdarəsinin rəisi Nazim
Ağayev Azərbaycanın zəngin mətbəxə malik
olduğunu bildirərək, bu festivalın ölkəmizin
müxtəlif bölgələrində milli yemək növlərinin
aşkara çıxarılmasına, yerli və beynəlxalq
ictimaiyyətə təqdim olunmasına xidmət etdiyini diqqətə
çatdırıb: “Azərbaycan milli mətbəxinin tarixi
xalqımızın tarixi qədər qədimdir”, - deyən
N.Ağayev qeyd edib ki, milli kulinariyamız öz tarixi kökləri
və özünəməxsusluğu ilə fərqlənir.
Çoxsaylı
qonaqların qatıldığı festival maraqlı konsert
proqramı ilə davam edib. Xanəndələr – Xalq artisti Mənsum
İbrahimov və Əməkdar artist Təyyar Bayramovun
çıxışı, müğənnilər – Əməkdar
artist Anar Şuşalı, Sevda Yəhyayeva, Aynur Dadaşova və
Zenfira İsmayılovanın ifaları tamaşaçılar
tərəfindən alqışlarla qarşılanıb.
Mətbəx
festivalının ikinci günündə “Şahdağ Quba”
hotelində məşhur aşpazlar tərəfindən
regional qida sənayesinin aşpaz və mütəxəssisləri
üçün ustad dərsi keçirilib.
Axşam
saatlarında Nizami Gəncəvi adına istirahət
parkında təşkil olunan konserti minlərlə yerli sakin və
Qubaya gələn turistlər izləyiblər.
Mədəniyyət.-
2019.- 2 avqust. S. 1;3.