Oruc tutmaq
orqanizmə necə təsir edir?
Bu zaman qidalanmaya düzgün əməl edilməlidir
Bu gün müqəddəs
Ramazan ayının beşinci günüdür. Oruc tutmaq
İslamın əsas şərtlərindən biri
sayılır. Müsəlmanlar orucu Allahın tövsiyəsi
kimi, orucluğun təkcə ruha deyil, həm də cismə
mütləq faydası olacağı kimi qəbul edirlər. Məlumdur
ki, insan orqanizmində şəkər, yağ və zülal
maddələri ilə təmin edilmək üçün
ehtiyat mənbələri mövcuddur. Onların işə
düşməsi nəticəsində bədəndəki
orqanların yenidənqurma prosesi gedir.
Alimlər sübut ediblər
ki, oruc tutanda orqanizmdəki həmin ehtiyat qüvvələr
işə düşür. İnsanın həzm sistemi dincəlir
və özünü yeniləşdirir. İl ərzində
fasiləsiz olaraq işləyən, bədəndəki
yağları həzm edən ödü hazırlamaqdan
tutmuş, bir çox digər funksiyaları yerinə yetirən
qaraciyərə qədər orqanizm dincəlir, köhnə
maddələri buraxıb lazımi yeni maddələr qəbul
edir. Oruc tutmaq nəticəsində bağırsağın
selikli qişasındakı köhnə hüceyrələr məhv
olur, yenilər yaranır. Selikli qişa təzələndiyi
üçün həzm prosesi də yaxşılaşır.
Oruc dalaq, ürək,
qan-damar sisteminin yeniləşməsinə, ifrazat sisteminə
də müsbət təsir göstərir. İfrazatla
bağlı əsas orqan olan böyrəklər çox qida qəbul
edərkən yüklənir və “yorulur”. Oruc tutmaq nəticəsində
böyrəklər dincəlir və normal fəaliyyətini bərpa
edir. Eyni zamanda maddələr mübadiləsi zamanı
orqanizmdə toplanmış zərərli maddələrin bədəndən
asanlıqla çıxmasına şərait yaradır, nəticədə
orqanizm tullantılardan və toksik maddələrdən təmizlənir.
Amma bizlər əksər hallarda bu ayda düzgün
qidalanmamağımız nəticəsində fiziki çətinliklərlə
üzləşirik. Bu, əksər hallarda artıq piylənmə
(ya da zəifliklə) və mədə-bağırsaq
sisteminin pozulması ilə nəticələnir. Bu cür
xoşagəlməz halların baş verməməsi
üçün mübarək dinimizdə bir sıra tövsiyələr
var. Xüsusən bu il və bundan sonra gələcək olan
Ramazan aylarının yay fəslinə təsadüf edəcəyini
nəzərə alaraq qidalanmaya daha çox önəm vermək
lazımdır. İsti vaxtlarda oruc tutarkən bəzi məsələlərə
diqqət yetirilməlidir. Burada əsasən qazlı sulardan uzaq
durmalı, xəmir xörəklər və balıq məhsulları
digər qidalarla əvəz edilməlidir. Xüsusən də
isti vaxtlarda ayran, süd və meyvə sularından bolluca
istifadə etmək məsləhətlidir. Bundan əlavə,
gün ərzində (imsaq və iftarda) 8-10 stəkan su
içilməlidir.
Oruc tutarkən diqqət
edilməli digər bir məsələ isə tərkibində
kalsiumu və proteini çox olan qidaların qəbuludur. Bunun
üçün ən gözəl vasitə məhz süd məhsulları,
göyərti və meyvələrdir. Gün ərzində
itirdiyimiz kalsium və proteinlər iftardan imsaqa qədər
ödənilməlidir.
Orucluq müddətində
insanların səhhətində problemlərin yaranmaması
üçün hansı tədbirlərin həyata
keçirilməsi barədə danışan həkim Samir
Babayev bildirir ki, oruc tutmaq üçün ilk növbədə
orqanizmin sağlam olması vacibdir. Onun sözlərinə
görə, xəstənin tez-tez qidalanmasına ehtiyac
olduğu və immun sistemində müəyyən problemlər
yarandığı halda ona oruc tutmaq məsləhət
görülmür. Şəkərli diabetdən əziyyət
çəkənlərə isə oruc tutmaq qəti
qadağandır. Həkim oruc tutmağın təkcə
qidalanmadan yayınmaq deyil, onun böyük mənəvi əsaslara
dayandığını qeyd edir: “Söhbət insanın
özünün əsas instiktlərinə, nəfsinə
hakimlikdən gedir. Oruc tutan adam tamamilə yeni bir mənəvi
aləmdə olmalı və çalışmalıdır
ki, yalan danışmasın, kiminsə xətrinə dəyməsin.
İnsan orucluq zamanı kamilləşir, daxilən təmizlənir
və öz instinktlərinə hakim olur. İnsan qida qəbulundan
çəkinir və buna da çox dözümlü
yanaşır”.
S.Babayevin dediyinə
görə, orucluq zamanı hansısa patologiya və ya xəstəlik
yaranıbsa, buna həkim tərəfindən rəy verilir. Rəy
əsasında oruc tutma müəyyən prosedurlarla əvəz
edilir və orucluq dayandırılır: “Bir müddətdən
sonra xəstənin səhhəti imkan verərsə, o, qəzaları
sonradan tuta bilər. Belə hal nadir hallarda olur”.
Həkim həmçinin
qeyd edir ki, iftar zamanı əvvəlcə ilıq sudan istifadə
olunmalı və bundan sonra qida tədricən mədəyə
daxil edilməlidir: “Birdən-birə həddən artıq qida
qəbul eləmək düzgün deyil. Qidalanma tədrici,
hissə-hissə olmalıdır. Əvvəl duru, sonra isə
bərk qidalardan istifadə edilə bilər”.
Fəxriyyə
Mədəniyyət.- 2009.- 26 avqust.- S. 4.