Beynəlxalq Kulinariya Festivalı
Tahir Əmiraslanov: «Medalın, dəvətnamələrin
üzərində Bezoar keçisinin rəsmi olacaq»
Son
dövrlər müxtəlif beynəlxalq tədbirlərə ev
sahibliyi edən Bakı bir neçə aydan sonra öz qapılarını növbəti
beynəlxalq festivala açacaq. Belə ki, oktyabrın əvvəllərində
paytaxtda Beynəlxalq Kulinariya Festivalına start veriləcək.
Festival
çərçivəsində bu mövzuda ən böyük tədbir İSESKO-ya üzv
dövlətlərin milli mətbəx və kulinariyasına həsr
edilən beynəlxalq konfransın olmasıdır. İslam ölkələrinin iştirak etdiyi tədbirdə milli kulinariya mədəniyyətinə
dair fikir mübadiləsi aparılacaq. Beynəlxalq festival çərçivəsində
tədbirlərə İslam
ölkələrinin milli
mətbəx və kulinariyasına həsr olunan
incəsənət əsərlərinin
nümayişi, kulinariya-incəsənət yarışları
da daxildir. Tədbirlə
bağlı daha ətraflı məlumat almaq üçün Azərbaycan Kulinariya Assosiasiyasının prezidenti Tahir Əmiraslanovla həmsöhbət
olduq.
-
Beynəlxalq Kulinariya Festivalının keçirilməsi kimin təşəbbüsüdür
və tədbirin keçirilməsində məqsəd nədir?
-
Azərbaycan Kulinariya Assosiasiyası artıq 4-5 ildir ki, belə bir təşəbbüslə
çıxış edirdi. Biz Bakı Şəhər İcra Hakimiyyətinə və Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyinə minnətdarlığımızı bildiririk ki, əvvəlki
təklifləri də nəzərə alıb, bu il təşəbbüsünüz
dövlət tərəfindən proqrama salınmasına kömək etdilər.
Festivalın
mahiyyətinə gəlincə, ilk dəfədir ki, Azərbaycanda
belə bir böyük beynəlxalq tədbir keçirilir. Bilirsiniz ki,
bu il Bakı
İslam mədəniyyətinin
paytaxtı elan edilib. Ona görə də bu proqramların daxilinə dövlət tərəfindən «İslam mətbəxi» adlı beynəlxalq festivalın keçirilməsi də əlavə
edildi. Qeyd edim ki, festival
daxilində həm konfrans,
həm də böyük müsabiqənin keçirilməsi nəzərdə tutulub.
Çətinliyimiz maliyyə
məsələləri ilə bağlıdır. Çünki, adətən, belə müsabiqələrin minimum 400 min manatlıq büdcəsi
olmalıdır. Bunun bir hissəsini Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi ayırıb. Qalan hissəyə gəlincə,
sponsorlarla işləyirik
və ümid edirik ki, bizə yardım edəcəklər.
Qonaqlarımız oktyabrın 5-də gələcəklər. Həmin
ayın 6-dan başlayaraq 3 gün
müxtəlif ölkələrin çox güclü aşpazları yarışacaqlar.
Yarışların yüksək səviyyədə keçirilməsi üçün 7-10 mətbəx nəzərdə
tutulub. Praktiki yarışdan başqa həm də Art-kulinariya deyilən, yəni kulinariya
incəsənəti yarışları
da keçiriləcək. Bunun
üçün qabaqcadan şokoladdan, karameldən, duzdan,
yağdan heykəllər
hazırlayacaqlar. Tədbirin informasiya sponsorunu da tapmağa
çalışırıq. Bundan əlavə, tədbir ərəfəsində
«Kulina» jurnalının ingilis dilində xüsusi buraxılışı çap olunacaq ki, bu
da Azərbaycanın kulinariya mədəniyyətini əhatə edəcək.
Kim istəsə, həmin jurnalda
öz reklamını yerləşdirə
bilər. Bu jurnal xaricdən gələn qonaqlara,
səfirlərə, hotellərə, Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyinin özünə və onun informasiya agentliklərinə
paylanacaq.
- Maraqlıdır, İSESKO-ya üzv dövlətlər
sizin təklifinizi necə qarşıladılar?
- Onlar bunu çoxdan gözləyirdilər.
Bu həm də onunla bağlıdır ki, son
vaxtlar Azərbaycanın nüfuzu artdıqca dünya dövlətləri ölkəmizə gəlməyə
çox böyük maraq göstərirlər. Bundan
əlavə, tədbirə Dünya Kulinariya Təşkilatına üzv olan dövlətləri
də dəvət etmək istəyirik. Ümumiyyətlə, dünyada İslam mətbəxi
üzrə ilk dəfədir
ki, belə bir çempionat keçirilir. YUNESKO-nun Dünya Xalq Yaradıcılıq Təşkilatının rəhbəri Karmen de Padilla
gəlməyə razılıq verib. Ümid edirik ki,
festivalda Dünya Kulinariya Təşkilatının prezidenti də iştirak edəcək.
Biz bu qonaqları
Azərbaycanın mətbəx mədəniyyəti
ilə ətraflı tanış etməyi planlaşdırırıq. Düşünürdük ki,
tədbirə təkcə İslam ölkələri deyil, digər
ölkələr də gələ bilərlər. Çünki xörək bişirənin hansı dinə mənsub olmasının fərqi
yoxdur: bir şərtlə ki, xörək İslam qaydalarına uyğun hazırlansın.
Onu
da qeyd edim ki, mətbəxlərin qurulması üçün çoxlu vəsait
lazımdır. Ona görə də mən
bütün azərbaycansevərləri
bizim assosiasiyaya dəstək verməyə
dəvət edirəm. Qoy gələn
qonaqların yanında başımız uca
olsun. Burada ən böyük məqsəd
odur ki, bizim aşpazlarımız, mütəxəssislərimiz əsl
kulinariya incəsənəti
ilə tanış olsunlar, geniş fikir mübadiləsi
aparılsın: bizim kulinarlar
dünyada baş verən yenilikləri öyrənsinlər
və gələnlər də Azərbaycan mətbəxi
ilə tanış olub, mətbəximizlə
bağlı bilgilər əldə etsinlər.
Tanışlıqdan sonra bizim qonşularımız hansısa bir ölkədə deyəndə
ki, bizim yeməklərdir,
deyəcəklər ki, elə
deyil, biz bu yeməyi Azərbaycanda yemişik.
-
Tahir müəllim, yəqin ki, yarışlarda çox nüfuzlu münsiflər heyəti
olacaq. Bu tərkibdə kimlərin təmsil olunması da maraq
doğurur.
-
Münsiflər heyətində dünya üzrə ən yaxşı mütəxəssislər
təmsil olunacaq. Kulinariya üzrə Dünya Hakimlər Kollegiyasının
üzvləri, o cümlədən bəzi ölkələrin daxili hakimlər
kollegiyasının üzvlərinin iştirak etmələri gözlənilir. Məsələn, «Art Klass»a hakim kimi Yelena Suçkovanı dəvət etmişik. Onun şokoladdan hazırladığı
milli paltar Fransada 1-ci yeri tutaraq qızıl medal aldı. Bir sözlə, münsiflər
heyətində dünyada
çox önəmli mükafatlar qazanmış mütəxəssislər, tanınmış
kulinarlar iştirak edəcəklər.
- Bildiyiniz kimi, Bakı son dövrlər mədəni hadisələrin mərkəzinə
çevrilir. Və elə haqqında danışdığınız tədbirin bir hissəsi də «Bakı İslam
Mədəniyyətinin Paytaxtı
- 2009»a həsr olunub. Bu xüsusda
rəhbərlik etdiyiniz
assosiasiya yarışlarda qədim kulinariya mədəniyyətinə malik
olmağımızı necə göstərəcək, hansı simvollar və emblemlərlə çıxış edəcək?
- Mütəxəssislərin
təklifi ilə medalın, dəvətnamələrin
üzərində Bezoar keçisinin rəsmi olacaq. Çünki dünyada kulinariya
üzrə ilk dəfə
ət bölgüsünün, ətin hansı hissəsinin hansı xörəyə sərf olunması məhz bu keçinin üzərində
aparılıb. Belə ki, Bezoar keçisinin
rəsmi 37 min il bundan öncə Qobustanda və Gəmiqayada tapılıb. Bu da o deməkdir ki, Azərbaycanda 37 min il öncə kulinariya məktəbi olub. Ətin hansı yeməyə
uyğunluğunu dərhal müəyyən ediblər.
Bundan başqa, dünyanın ən qədim samovarı da Azərbaycanda tapılıb və 3700 il yaşı var. Arxeoloji
qazıntılara əsasən
VII-VIII əsrə aid gildən
distillə aparatı tapılıb. Sən demə, spirt
və efir yağları bütün dünyada
ilk dəfə Azərbaycanda
alınıb. İndi həmin qayda
ilə rayonlarda tut arağı, zoğal
arağı çəkilir. Bu üç fakt onu deyir ki,
Azərbaycan kulinariya mədəniyyətinin beşiyidir.
«Kulina» jurnalının
ingilis dili sayında da bunları
qeyd edəcəyik.
Eyni zamanda, jurnalda müxtəlif dövrlərdə
ayrı-ayrı formalarda geyinmiş aşpazların təsvirlərinə də
yer veriləcək.
Biz xalqımızın yaratdığı
kulinariya mədəniyyətini
ortaya qoymalıyıq. Onu da qeyd
edim ki, 500 il idi ki, Bezoar keçisinin
rəsminin nə demək olduğunu bilmirdilər, amma mən onu aşkar
etdim.
- Eyni zamanda, 2 min il
ərzində dünyada
ilk dəfə 3-cü qida
nəzəriyyəsini də
siz yaratmısınız. «Qida informasiyadır, məlumat daşıyıcısıdır», - bunu nəylə əsaslandırırsınız?
- Aristotel deyirdi ki, qida
qan yaradır. Amma zaman keçdikcə, o nəzəriyyə köhnəldi.
Mən sübut elədim ki, qida yalnız
enerji və qanı qorumaq üçün
material deyil, həm də məlumat daşıyıcısıdır, ətraf mühit haqqında dəqiq məlumatı insanın beyninə ötürür. İnsan aldığı məlumata
adaptasiya olunur, mühitə qarşı mübarizə aparır. «Xaricdən gətirilən
ərzaq bizim üçün zərərlidir».
Bu nəzəriyyə artıq xarici ölkələrdə
təhsil proqramına salınsa da, hələ
ki, bizdə heç bir təşəbbüs
göstərilmir.
-
Bu gün sağlam həyat tərzi, sağlam qidalanma da cəmiyyəti
düşündürən vacib məqamlardan biridir. Bunların fonunda pəhriz də ortaya çıxır. Bəzən insanlar artıq
çəkidən xilas olmaq üçün düzgün
pəhrizə əməl
etmirlər.
- Sağlam qidalanma üçün insanın tipini bilmək lazımdır. İnsan öz temperamentinə uyğun qidalanmalıdır. Pəhrizə gəlincə, bu,
insanın statusundan asılıdır. Pəhriz ümumi olmamalıdır.
Sizə xeyir edən pəhriz başqasına ziyan gətirəcək.
Bədəndə hansı xəstəliyin
olması, hansı xəstəliyə genetik yönümün olması nəzərə alınmalıdır.
Həkim
nəticələri ortaya
qoyandan sonra bu adama pəhriz
yazmaq olar. Bu gün dünyada
38 min pəhriz növü yaradıblar. Bir sözlə, hər
bir insana yemək tərzini müəyyənləşdirmək üçün
onun psixatipini, fizioloji tipini müəyyənləşdirmək lazımdır.
Ömür boyu şimalda yaşayan
insan, deyək ki, cənub mühitinə düşəndə fəsadlar yaranır.
- Bir insanın orqanizminin digər mühitin kulinariyasına uyğunlaşması üçün nə qədər
vaxt lazımdır?
- Əvvəllər
insan mühiti yavaş-yavaş dəyişirdi. Amma indi
texnikanın inkişafı bunu daha sürətləndirib.
İnsan orqanizmi buna birdən-birə adaptasiya oluna bilmir. Bədəndən o informasiyanı silən
vasitələr sarımsaq
və soğandır. Elə buna görə də türklər işğal etdikləri ölkələrdə bac-xəracı
soğanla alırdılar. Xaricə gedəndə bir müddət mədə-bağırsaqda
pozuntu olur. Amma qabaqcadan soğan yeyəndə bu baş vermir. Soğan köhnə məlumatları bədəndən silir, bədənin adaptasiya gücünü artırır, immun sistemini gücləndirir və müqavimət güclənəndə
təzə qidaya uyğunlaşma baş verir. Bunlar təbii proseslərdir.
Mehparə
Mədəniyyət.- 2009.- 2 sentyabr.- S. 6.