Özəl
müəssisələrdə qida təhlükəsizliyinin təmini
strateji hədəflərdəndir
Ölkəmizin
müasir sosial-iqtisadi vəziyyəti və qarşıya
çıxan yeni çağırışlar ərzaq təhlükəsizliyi
sahəsində təminatın və nəzarətin müasir
tələblərə uyğunlaşdırılması zərurətini
meydana çıxarıb. Ərzaq təhlükəsizliyinin
mühüm tərkib elementlərindən olan qida təhlükəsizliyinə
nəzarət sisteminin köklü şəkildə
inkişaf etdirilməsi hazırda aktual
çağırışlardan biridir.
Azərbaycan
Prezidenti İlham Əliyevin bu məqsədlə
imzaladığı "Azərbaycan Respublikasında qida təhlükəsizliyi
sisteminin təkmilləşdirilməsi ilə bağlı əlavə
tədbirlər haqqında" 2017-ci il 10 fevral tarixli fərmana
əsasən, Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi
Agentliyi yaradılıb. Agentliyə bu sahədə dövlət
siyasətinin mərkəzləşdirilmiş və
koordinasiyalı şəkildə həyata keçirilməsi
üçün funksional idarəetmə orqanı səlahiyyətləri
verilib.
Yeni
qurumun yaradılması ölkədə qida təhlükəsizliyinə
nəzarət sisteminin təkmilləşdirilməsi, bu sahədə
şəffaflığın daha da artırılması ilə
yanaşı, qida bazarına dövlət nəzarətinin həyata
keçirilməsi, xidmətlərin göstərilməsində
pərakəndəliyin və təkrarçılığın
aradan qaldırılması, funsional idarəetmənin
müasirləşdirilməsi və səlahiyyət
bölgüsünün yeni meyarlar əsasında tənzimlənməsi
baxımından əhəmiyyətli rol oynayır. 2018-ci il
yanvarın 1-dən fəaliyyətə başlayan Agentlik yeni
publik dövlət qurumu olaraq qida zəncirinin (istehsal, emal və
çatdırılma mərhələlərinin) bütün
iştirakçılarının qida təhlükəsizliyi
ilə bağlı məsuliyyəti üzərinə
götürən və preventiv yanaşmaya əsaslanan sistemin
yaradılmasını təmin etməkdədir.
Ümumiyyətlə,
dövlət başçısının ərzaq və qida
təhlükəsizliyinə dair imzaladığı fərman
və sərəncamlar Azərbaycanda ərzaq təhlükəsizliyinə
nəzarət mexanizminin müasir yanaşmalar və tələblər
əsasında beynəlxalq normalara uyğun qurulmasına imkan
yaradıb. Qida təhlükəsizliyi ilə bağlı
bütün məsələlərin vahid dövlət qurumu tərəfindən
həyata keçirilməsi aparılan islahatların
sistemliliyini və səmərəliliyini təmin edir. Bu tədbirlərin
strateji məqsədlərindən biri də, şübhəsiz,
Azərbaycanda kiçik və orta sahibkarlar üçün
normal şəraitin yaradılmasından ibarətdir. Yəni, əvvəllər
sahibkar qida təhlükəsizliyi ilə bağlı sənədləşmə
işlərini 6-7 qurumda həyata keçirirdisə, artıq
yalnız Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə müraciət
etməklə kifayətlənəcək. Başqa sözlə,
vergi sistemində tətbiq olunan "Bir pəncərə"
sistemi qida sektorunda da həyata keçirilir. İstər bazar
və marketlərdə, istərsə də ət
dükanlarında qidanın keyfiyyətinə nəzarət bu
agentlik tərəfindən həyata keçirilir.
Qida
zəncirinin bütün mərhələlərində
iştirak edən sahibkarlıq subyektlərinin qida təhlükəsizliyinin
təmin olunması proseslərində iştirakına yüksək
qiymət verən Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi fəaliyyətinin
ilk günündən etibarən qida sahəsini təmsil edən
sahibkarlara müraciət edərək əhalinin sağlam qida
məhsulları ilə təmin olunmasında üzərinə
düşən məsuliyyəti dərk etməyə
çağırıb və işlərini ölkəmizin
milli ərzaq təhlükəsizliyi siyasətinin tələblərinə
uyğun qurmağa dəvət edib. Sahibkarlara qida təminatının
bütün mərhələlərində müvafiq tələblərə,
gigiyenik normalara uyğun qurmaq tövsiyə edilib. Agentliyin
mühüm strukturlarından biri kimi Qida Təhlükəsizliyi
İnstitutunun yaradılması isə qida təhlükəsizliyi
sahəsində elmi-praktiki araşdırmaların
aparılması, elmi prinsiplərə əsaslanan risk amillərinin
qiymətləndirilməsi, qida təhlükəsizliyi sahəsində
texniki-normativ hüquqi aktların layihələrinin
hazırlanması və aidiyyəti üzrə təqdim edilməsi,
qida məhsullarına dair digər beynəlxalq standartların qida
məhsullarının istehsalçıları tərəfindən
könüllü tətbiqinin təmin edilməsi, qida məhsullarının
təhlükəsizliyi göstəriciləri üzrə tədqiqat
xidmətlərinin göstərilməsini həyata keçirməkdədir.
Qida
Təhlükəsizliyi Agentliyi qida məhsullarının təhlükəsizliyinə
dair siyasətin tənzimləməsi, qanunla müəyyən
edilmiş qaydada gigiyenik sertifikatlaşdırma işinin
aparılması, o cümlədən xarici ölkələrə
ixrac edilən qida məhsullarına keyfiyyət
sertifikatının verilməsi, ölkədə qida zəncirinin
bütün mərhələlərində qida təhlükəsizliyinə
nəzarətin təşkili, eləcə də, qida məhsulları
istehlakçılarının hüquqlarının müdafiəsi
sahəsində müvafiq işlərə başlayıb.
Agentlik əhalinin qida rasionunda
mühüm yer tutan ət və ət məhsullarının
keyfiyyətinə yüksək nəzarət mexanizmlərinin
yaradılması, heyvan kəsiminin müasir tələblərə
uyğunlaşdırılması, müasir tipli kəsim məntəqələrinin
təşkil olunması, qanunsuz heyvan kəsimi fəaliyyətinin
qarşısının alınması,
istehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi
sahəsində sistemli və kompleks tədbirlərin həyata
keçirilməsini təmin etməyə
çalışır.
Dövlət
başçısının "Heyvan kəsimi fəaliyyətinin
tənzimlənməsi haqqında" 11 iyun 2018-ci il tarixli Sərəncamından
irəli gələn vəzifələrin həlli məqsədilə
Agentlik tərəfindən bütün zəruri tədbirlər
həyata keçirilir. Agentlik yerli icra hakimiyyəti
orqanları ilə birlikdə sahibkarlıq subyektlərini cəlb
edərək baytarlıq-sanitariya və sanitariya-gigiyena tələblərinə
uyğun müasir heyvan kəsimi məntəqələrinin
yaradılması, kəsim məntəqələrinin
müvafiq laboratoriyalarla təchiz olunması, sanitariya-gigiyena
normalarına cavab verməyən yerlərdə - küçələrdə,
yol kənarlarında heyvan kəsimi hallarının
qarşısının alınması istiqamətində zəruri
tədbirlər həyata keçirir. Qısa müddətdə
bu sahədə monitorinqlər aparılaraq heyvan kəsimi ilə
bağlı mövcud vəziyyət öyrənilib, regionlar
üzrə vətəndaşların gündəlik ət tələbatının
həcmi müəyyən olunub. Bakı, Sumqayıt şəhərlərində
və Abşeron rayonunda mərkəzləşmiş heyvan kəsimi
məntəqələrinin fəaliyyəti təmin edilib.
Müasir
standartlara cavab verən qida təhlükəsizliyi nəzarəti
məntəqələrinin formalaşdırılması
istiqamətində də işlər görülür.
Agentlik tərəfindən ölkə üzrə mövcud
olan 111 baytarlıq-sanitariya ekspertiza laboratoriyalarının
bazasında Qida təhlükəsizliyi nəzarəti məntəqələri
yaradılıb, həmin məntəqələrin maddi-texniki
bazası yaxşılaşdırılıb, avadanlıq və
ləvazimatlarla təmin olunub.
Agentlik
bitkiçilik məhsullarının istehsalı ilə məşğul
olan sahibkarlara və kənd mülkiyyətçilərinə
də diqqət göstərir, istehsalla məşğul olan
şəxsləri sanitar-gigiyena normalarına riayət etməyə
çağırır. Eyni zamanda, pestisidlərin istehsalı,
daşınması, isitfadəsi, texniki təhlükəsizlik
qaydalarına riayət olunması məqsədilə maarifləndirici
tədbirlər həyata keçirir.
Pambıqçılıq təsərrüfatlarında
çalışan işçilərin təhlükəsizliyinin
qorunması, pestisidlər, aqro-kimyəvi maddələr və
digər bitki mühafizə vasitələrindən
düzgün istifadə qaydalarının təşviqi ilə
bağlı regionlarda keçirilən maarifləndirici
görüşlər də bu qəbildəndir. Eyni zamanda,
bitkiçilik məhsulları istehsalçıları və
ixracatçıları ilə birgə keçirilən silsilə
görüşlər fitosanitar nəzarətin və diaqnostik
xidmətlərin gücləndirilməsi ilə bağlı təşviqedici
və izahedici xarakter daşımaqla, milli qida təhlükəsizliyi
laboratoriyaların yaradılması, karantin rejiminin tətbiqi və
ixracdan əvvəl fitosanitar karantin baxışının
keçirilməsi, qablaşdırma, ixracın
sertifikatlaşdırılması, fitosanitar vəziyyətin
idarə edilməsi və fitosanitar sabitliyin qorunub
saxlanılması baxımından mühüm əhəmiyyət
daşıyır.
2018-ci
il iyul ayının 1-dən etibarən qida təhlükəsizliyi
sahəsində dövlət qeydiyyatı və reyestrinin aparılması bu sahədə
təhlükəsizliyin təmini baxımından mühüm
əhəmiyyət kəsb edir. Ötən dövrdə
Agentlik tərəfindən qeydiyyat və dövlət
reyestrinin aparılması prosesində sahibkarlıq subyektlərinə
hərtərəfli dəstək verilmiş, onların fəaliyyətinin yeni
qaydaların tələblərinə
uyğunlaşdırılması və təkmilləşdirilməsi
üçün peşəkar yanaşma nümayiş
etdirilib.
Azərbaycan
Respublikasının Prezidenti yanında Vətəndaşlara
Xidmət və Sosial İnnovasiyalar üzrə Dövlət
Agentliyi ilə Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi
Agentliyi arasında imzalanmış Anlaşma memorandumuna əsasən,
qeydiyyat və dövlət reyestrinin aparılması, qida təhlükəsizliyi
ilə bağlı xidmətlərin "ASAN xidmət" mərkəzlərində
"bir pəncərə" prinsipi ilə həyata
keçirilməsi bu sahədə şəffaflığın
təmin olunduğunu bir daha təsdiqləyir.
S.Elmanoğlu
Mövqe.- 2020.- 15 may.
S. 10.