Çörəklərimiz
yeməlidirmi..?
Ölkənin
çörək bazarındakı vəziyyətə bir baxış...
Çörək - bütün
xalqların süfrəsində qəbul edilmiş ənənəvi
qida məhsuludur. Azərbaycan əhalisinin qida rasionu bol olsa da,
ən çox istifadə etdiyi ərzaq məhsulları
sırasında çörək və çörək məmulatları
üstünlük təşkil edir. Elə bir yemək yoxdur
ki, orada çörəkdən istifadə olunmasın. Yəni
bu məhsul qida rasionumuzda geniş yer tutur.
Görəsən, çörəyin
qida rasionumuzda üstünlük təşkil etməsinin səbəbi
nədir?
Tahir Əmiraslanov: “Qida rasionumuzda
çörəyin olması mütləqdir"
Azərbaycan
Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri Tahir Əmiraslanovun fikrincə, Azərbaycan günəş
radiasiyası bol olan ölkə olduğundan bu nemətə
yüksək tələbat var: “Ümumiyyətlə günəş
radiasiyası bol olan ölkələrdə çörək
daha çox yeyilir. Çünki çörəyin tərkibində
elə maddələr var ki, onlar suda tez həll olur. Yəni
çörək və çörək məmulatlarını
insanın qida rasionundan çıxarmaq olmaz. Hər bir halda
insan orqanizmində karbohidrat və zülal olmalıdır. Onu
tamamilə rasiondan çıxarmaq qeyri-mümkündür.
Çörəkdən tamamilə imtina saçın
tökülməsinə gətirib çıxarır.
Orqanizmdə zülal və karbohidratın biri olmadıqda
artıq orqanizmdəki mübadilələr tənzimlənmir.
Ona görə də bütün hallarda qida rasionumuzda
çörəyin olması mütləqdir".
Əhali çörəkdən
razıdırmı?
Biz də paytaxt əhalisi arasında qısa
bir sorğu apardıq. Sorğu nəticəsində müxtəlif
cavablar aldıq.
52
yaşlı paytaxt sakini Rüstəm
Əsədov çörəyə meylliliyimizi elat xalq
olmağımızla izah etdi:
“Ümumiyyətlə
türk xalqları elat xalq olduğundan doyumlu qidalara
üstünlük verirlər. Ona görə də bizdə bu
nemətə tələbat çoxdur”. Sənubər
Abdullayeva isə çörəyə olan tələbatını
onun ucuz və doyumlu olması ilə izah etdi: “Əhalinin az təminatlı
ailələri ət xörəklərini maaş alandan-alana
görür. Amma çörək ucuz olduğundan
hamının bu məhsulu almaq
imkanı var. Bəlkə də çörəyi cox yeməyimiz
bundan irəli gəlir”.
26
yaşlı Yasəmən Qulamova isə belə hesab edir ki, Azərbaycan
xalqında çörəyə bağlılıq var:
“İnsan istənilən qidadan bezə bilər, amma
çörəkdən heç vaxt. Bizim xörəklər də
çox yağlı olduğundan onları çörəksiz
yemək qeyri-mümkündür”.
Çörək süfrəmizə gələnə
qədər müəyyən mərhələlərdən
keçir. İlkin mərhələ kimi taxıl ehtiyatının
görülməsi olur.
Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyi: “Buğda ehtiyatımız 3 min tondur”
Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyinin mətbuat xidmətinin rəhbəri Murtuzəli Hacıyevın
sözlərinə görə, ölkəmizdə 1,6 milyon
ton ərzaq buğdası istehsal olunub, idxal isə 1,3 milyon təşkil
edib. Buğda ehtiyatımız isə 3 min tondur. Ölkəmizdə
adambaşına ərzaq buğdasının illik istehlak
norması 180 kiloqramdır. Çörək alarkən son dərəcə
diqqətli olmaq vacibdir. Çörək bişirilən sexlərdə
təmizliyə riayət edilməməsi keyfiyyətə
birbaşa təsir göstərən amillərdəndir. Məsələn,
bir neçə il əvvəl Nərimanov rayonunda Nizami
adlı şəxsin ağzından mədəsinə qədər
qida borusunu ülgüc doğramışdı. İlkin tibbi
müayinə zamanı məlum olmuşdu ki, Nizaminin mədəsinə
ülgüc yediyi çörək vasitəsilə daxil olub.
“Standartkom”: “44 çörək
istehsalı müəssisəsinin 21-də mənfi hal
aşkar olunub”
Standartlaşma,
Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi bu
cür neqativ halların qarşısının
alınması üçün daimi monitorinqlər
aparmasına baxmayaraq, problem hələ də həll edilməmiş
qalır. Standartlaşma, Metrologiya
və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin mətbuat
xidmətinin rəhbəri Fazil Talıblının sözlərinə
görə, bu ilin yanvar, fevral və mart aylarında 44 müəssisədə
çörək istehsalı ilə bağlı dövlət
nəzarəti həyata keçirilib. “Komitənin dövlət
ərazi idarələrinin apardığı monitorinqlərinin
nəticəsinə görə 44 çörək
istehsalı və müəssisəsinin 21-də mənfi hal
aşkar olunub. Eyni sayda iradnamə verilib, 19 tələbnamə
yazılıb, 3 müəssisənin fəaliyyəti isə
tamamilə dayandırılıb. Fəaliyyəti
dayandırılan 3 müəssisə paytaxt ərazisində
yerləşirdi. Fiziki şəxslər Həsənov Ənvər,
Kərəmov Kərəm və AMC MMC firması istehsalı
dayandırılıb”.
Çörəyin
tərkibindəki qatışıqların tələb olunan
təlimata cavab verməməsi insan həyatı
üçün təhlükə yaradır. Hətta
satılmamış və artıq qalmış çörəklərin
əksər sexlərdə təkrar emal olunaraq yenidən
satışa çıxarılması da birbaşa keyfiyyətə
təsir edir. Son dövrlər çörəyin uzun müddət
saxlanılması üçün
meyitlərə vurulan kimyəvi maddədən istifadə
xəbəri isə bizləri bu qidaya daha ehtiyatla
yanaşmağa vadar edir.
Yeyinti məhsulları
üzrə ekspert Baba Rzayev köhnə çörəklərin
yenidən satışa verilməsini inkar edir: “Əvvəllər
belə hallar tez-tez olurdu. Amma indi boyat çörəklərin
yenidən istehsal olunaraq satışa buraxılması
halları dayanıb. Çörəyin uzun müddət
saxlanılması üçün ona meyit dərmanının
vurulmasına gəldikdə isə əsl çörəkçilər
bu vasitədən heç vaxt istifadə etməz.
Çünki onun kəskin qoxusu var. Hətta onun bir
damcısı sexə düşsə, sexdən də, orada
istehsal olunan çörəkdən də iy gələr. Həmçinin
bu bahalı dərmandır və onlara bu vasitələrdən
istifadə etmək sərf etməz”.
Ekspertlər nə deyir?
“Güzəran”
Sosial Araşdırmalar Mərkəzinin sədri Qadir İbrahimli hesab edir ki, bu
gün ölkəmizdə fəaliyyət göstərən
çörək sexləri əhalini kifayət qədər təmin
etsə də, çörəyin keyfiyyəti
aşağı səviyyədədir: “Orta statistika ilə
götürsək, Azərbaycanda bu qidaya tələbat 2 dəfə
çoxdur. Lakin çörəyin keyfiyyətinə baxsaq, bu
heç də yüksək deyil. Əksər hallarda
aşağı növ taxılı yüksək növ
taxıl kimi istehlakçılara təqdim edirlər. Bu problem
xeyli müddətdir var. Təbii ki bu da Azərbaycanda ərzaq təhlükəsizliyi
proqramının icra olunmaması ilə bağlıdır.
Düzdür,
bu gün Azərbaycanda fəaliyyət göstərən
çörək sexləri ölkəni tam çörəklə
təmin edə bilir. Məsələn, sovet dövründəki
çörək növbələri artıq yoxdur. Amma
çörəyin tərkibi ilə bağlı müəyyən
problemlər var ki, bəzən çörəyin içindən
çörəyə aid olmayan əşyalar
çıxır. Bu da çörəyin keyfiyyətini
aşağı salır”.
Milli Məclisin Aqrar siyasət komitəsinin sədr
müavini Eldar Quliyevin fikrincə, çörək
istehsalı Azərbaycanda kifayət qədərdir: “Ərzaq Təhlükəsizliyi
Proqramının əsas aparıcı hissəsini də məhz
çörək təşkil edir. Bu proqramın tətbiqində
bizim problemimiz yoxdur. Çünki ərzaq məhsullarının
saxlanılması məqsədilə soyuducu kameraların
quraşdırılması, emal müəssisələri,
südçülük istehsalının artması,
heyvandarlıq və quşçuluq təsərrüfatının
inkişafı buna sübutdur. Gələcəkdə bu məhsuldarlığı
daha da artırmaq hədəflənir. Ona görə də
artıq 2020-ci ildə özümüzü tam kənd təsərrüfatı
məhsulları ilə təmin edə biləcəyik”. İqtisadi Tədqiqatlar Mərkəzinin
eksperti Vahid Məhərrəmov deyir ki, Azərbaycanda
çörək istehsalı ilə bağlı dəqiq
statistik məlumat yoxdur: “Bu da onunla bağlıdır ki,
çörək istehsal edən sexlərin sayı
çoxdur. Belə olan halda həmin sexlərdə sahibkarlardan
informasiya əldə etmək çətin olur. Ona görə
də son illərin statistik məlumatlarına baxanda
görürük ki, yalnız 2008-ci ildə çörək
istehlakı ilə bağlı Dövlət Statistika Komitəsi
hesabat aparıb. Bu göstəricilərdə isə
adambaşına istehlak olunan çörəyin miqdarı 140 kiloqram
təşkil edir. Keyfiyyətinə gəlincə isə
ölkədə istehsal olunan çörəyin keyfiyyətində
kifayət qədər problemlər var. Bu da istehsal olunan buğdanın
aşağı növ olması ilə bağlıdır. Təəssüflər
olsun ki, idxal olunan buğdanın da keyfiyyəti
aşağıdır. İdxalla məşğul olan
sahibkarlar daha çox gəlir götürməkdən
ötrü ucuz buğda idxal etməkdə maraqlıdırlar.
Keçən il
1 milyon ton taxıl,
100 milyon ton un idxal olunmuşdu. İdxal olunan buğdanın
əksəriyyəti isə
dördüncü sinif
buğdadır. Bu növ buğdalar da yalnız mal-qara yemi üçün
istehsal olunur. Keyfiyyətlə bağlı digər
problem onunla əlaqədardır
ki, çörəkbişirmə
ilə məşğul
olan sahibkarlar çörəyi tam qaydalara
uyğun bişirmirlər.
Çörəyin çəkidə ağır gəlməsi üçün onu tam bişirmirlər. Bu da çörəyin tərkibində nəmlik yaradır. Bir müddət saxlayanda onun
içinin yaş olduğu özünü göstərir. Təəssüf ki, bunun qarşısı alınmır.
Elə sexlər var ki onların
su ilə bağlı problemləri
var. Məsələn gigiyenik
cəhətdən un ələnməlidir. Amma çox
vaxt buna əməl olunmur. Un ələkdən keçirilmir ki, çox vaxt çörəyin tərkibində
yad elementlər aşkarlanır. Çörək istehsalı ilə
məşğul olan insanlar ciddi yoxlamadan keçirilməli,
onlara sertifikatlar verilməlidir. Belə olmayan
halda həmin insanların qida istehsalı ilə məşğul olması
dayandırılmalıdır”.
Çörəyin ümumi saõlanılma muddəti
24 saatdır
Saxlama qaydalarına əsasən çörək
və çörək-bulka
məmulatları ticarət
şəbəkələrində yalnız normativ-texniki sənədlərdə göstərilən
müddətlərdə satılmalıdır. Çəêi ilə satılan çörəêlər bişdiêdən 3 saat sonra,
ədədlə satılanlar
isə isti halda buraõılır. Çörəyin ümumi saõlanılma müddəti sortlu undan çəêi və ədədlə satılan məmulat üçün 24 saat, êəpəêli və êəpəêsiz çovdar unundan bişirilmiş çörəêlər üçün
36 saatdan çoõ olmamalıdır.
Çörəyin saõlanılma
müddəti sobadan çıõan
vaõtdan
hesablanır. İstifadə müddəti ötmüş
çörək məmulatlarının
ticarət şəbəkələrinə
qəbuluna və satışına yol verilmir. Çörəyi saõladıqda
bir çoõ miêroorqanizmlərin inêişafı nəticəsində çörəêdə õəstəliê baş
verir. Êartof õəstəliyi, êartof çöpləri və s.
baêteriyalar vasitəsilə çörəyin içində
inêişaf edir. Bu õəstəliê ən çoõ
yayda 2-ci sort buğda çörəyində olur.
Çörəê bişdiêdən 12-24 saatdan sonra içliê qaralır, yapışqanvari yumrular əmələ gəlir. Êartof õəstəliyinə tutulmuş çörəê istifadə üçün yararsızdır.
Satış obyektlərində
çörək və
çörək-bulka məmulatları
təmiz, quru, yaxşı ventilyasiya olunan otaqlarda 20-25 dərəcədə və
75% nisbi rütubətdən
yuõarı
olmayan şəraitdə
saxlanılmalıdır.
Onları kəskin iyli məhsullarla məsələn, balıq,
tütün məmulatları,
sabun, ətriyyatlar və s. ilə bir yerdə saxlamaq olmaz. Bu məmulatların qalaq şəklində, otağın
divarlarına bitişik,
bir başa yerdən yığılması
və ya yerdən 35 sm-dən az, ticarət
zalında isə 60 sm-dən az məsafədə yerləşən
rəflərdə saxlanılması
da yolverilməzdir.
Olaylar.- 2012.- 20 aprel.- S.11.