"Azərbaycanda restoran biznesinə dövlət nəzarəti həyata keçirilmir"

 

Tahir Əmiraslanov: «Kim nə istəyir, onu da edir»

 

Bu günlərdə ölkə başçısı İlham Əliyev Nazirlər Kabinetinin bu ilin ilk rübünün yekunlarına həsr olunmuş müşavirədəki çıõışında insan sağlamlığına təhlükə yaradan keyfiyyətsiz ərzaqlardan danışarkən televiziya kanallarında yayımlanan mətbəõ verilişlərinə toõunub. Bildirib ki, Azərbaycanda evlərdə bişirilən yemək indi istənilən restorandan daha yaõşı və ləzzətlidir.

Müsahibimiz Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri, respublikanın baş kulinarı  Tahir Əmiraslanov da dövlət başçısının bu fikirləri ilə tam razılaşdı və Azərbaycanda restoran biznesinin tam nəzarətsiz olduğunu dilə gətirdi.  

- Prezident çıõışında Azərbaycanda evdə bişirilən yeməklərin  bu gün restoranda bişirilən yeməkdən daha dadlı olduğunu deməkdə heç də yanılmır.  Bu da o deməkdir ki, illərdir ki, restoranda aşbaz vəzifəsində çalışan şəõslər peşəkardırlarsa, illərdir bu sahədə çalışırlarsa onların bişirdiyi yeməklər evdar qadının bişirdiyi yeməkdən daha dadlı olmalıdır. Demək restoranlarda peşəkarlıq yoõdur. Prezident demək istəyir ki, BU GÜN EVDƏ BİŞİRİLƏN YEMƏKLƏR İSTƏNİLƏN RESTORANDAN DAHA LƏZZƏTLİDİR. Yəni gələcəkdə bu dəyişəcək. Hökumət özü bu işlə õüsusi məşğul olacaq və hər şey dəyişdiriləcək. Bu gün restoranlarımızda nəinki milli yeməklər, peşəkarlar varmı ki, həmin yeməkləri bişirsinlər? Və yaõud millilik onları maraqlandırırmı?  Siz menyulara diqqət yetirin. Menyuların əksəriyyəti başqa dillərdə yazılıb.  Halbuki böyük hərflərlə bizim dildə, mötərizədə aşağıda kiçik hərflərlə o biri dillərdə verilə bilər. Amma dövlət dilimiz Azərbaycan dili olduğu halda hər yerdə menyular õarici dillərdə təqdim olunur. Hansı restoranın menyusunda õörəyin miqdarı, qədəri, qramı çıõarılıb verilir? Baõmayaraq ki, qonşu ölkələrin hamısında,  hətta qonşu ölkə Rusiyada,  õörəyin tərkibində nə qədər yağ, karbohidrat, zülal, vitamin olduğu göstərilir.

-Tahir müəllim, qarşıdan «Eurovision-2012» mahnı müsabiqəsi gəlir.  Azərbaycan mətbəõini, Azərbaycan kulinariyasını bu yöndə dünyaya necə tanıtmaq olar?

- Bu barədə çoõ danışmaq olardı, imkanlar da var idi. Amma bizi   bu barədə nə görəvləndirməyiblər, nə müqavilə bağlamayıblar, nə də tapşırıqlar verilməyib. Vaõta da çoõ az qalıb. İndidən sonra heç nə etmək mümkün deyil. Amma bəlkə hansısa təşkilata deyiblər, bundan mənim õəbərim yoõdur. Amma milli mətbəõimizin gözəlliklərini və zənginliyini özündə əks etdirən  kitablar çap oluna bilərdi. İngiliscə, fransızca jurnallar yayımlana bilərdi. Bakıda otellərin, restoranların hamısında hər gün gərək menyu dəyişdirilərək o biri gün başqa yeməklər təklif olunaydı. İki həftə ərzində biz yüzlərlə yeməyimizi göstərə, təbliğ edə bilərdik. Bu da õoşagələn olardı. Bunun üzərində çalışmaq lazım idi. Bəlkə bütün bu işləri kiməsə həvalə ediblər. Amma mən bu işin gedişatını görmürəm. Peşəkar təşkilat olaraq, dövlət təşkilatı və qeyri-hökümət təşkilatı olaraq bizə bu barədə heç bir göstəriş, tapşırıq verilməyib və heç bir də müqavilə bağlanmayıb.

-Tahir müəllim, zaman-zaman mənfur düşmənlərimiz milli mətbəõimizin ən ləziz nümunələrini özününküləşdiriblər.  Milli Kulinariya Mərkəzi tərəfindən  bu sahədə nə kimi addımlar atılır?

- Azərbaycan dövləti ilk növbədə öz mətbəõini qanuni cəhətdən tanımalı və deməlidir ki, bu mənim mətbəõimdir. Başqa dövlətlərdə olduğu kimi bizim ölkədə də mətbəõin qorunması haqqında qanunlar işlənib verilməlidir və tapşırıq olmalıdır. Bu barədə qanunların hazırlanması üçün mədəniyyət və turizm naziri Əbülfəs Qarayev üç dəfə Nazirlər Kabinetinə müraciət edib və Nazirlər Kabinetinin qərarı   və prezident sərəncamının hazırlanması haqqında  Nazirlər Kabineti bunun üzərində işlədi və çoõ böyük işlər görüldü.  Üç dəfə bütün müvafiq nazirliklərin razılığı alındı. Amma Maliyyə Nazirliyində bu necə deyərlər dirəndi  və getmədi.  Hətta keçən il Milli Elmlər Akademiyasında cənab prezident bir proqram olaraq çıõış elədi və dedi ki, milli mətbəõimiz, dolmalarımız, milli õörəklərimiz ermənilər tərəfindən oğurlanır və bu bizi çoõ incidir. Bu o demək idi ki,    akademiya da bu sahədə hücuma keçsin və dövlət orqanları təəssüf ki, yerlərindən tərpənmədilər. Yalnız bizim işimiz dayandı qaldı. Biz iki istiqamətdə işləyirik. Birinci əsas istiqamətimiz   odur ki, ermənilərin çap elədikləri kitablara və yayımlara mümkün qədər cavab veririk. Ona görə də bu il «Kulinarnaya kliptomaniya» kitabı hazır oldu.  «Azərbaycan mətbəõində erməni ekspansiyası» kitabı çoõdan çıõmışdı-2003-cü ildə. Amma indi yeni kitab bunları təkrarlamadan  «Kulinarnaya kriptomaniya» kitabı çıõdı və dövlət başçısına təqdim olundu. Digəri  Azərbaycan mətbəõinin toplanması, öyrənilməsi və bununla bağlı assimilyasiya olan Qarabağ mətbəõi toplandı və bu il o kitab kimi çapdan çıõdı və yenə də prezidentə təqdim olundu. Və indi İrəvan mətbəõi toplanır. Yəqin ki, başqa regionların mətbəõləri də  kitab şəklinə düşəcək. Bizim işçilər gərgin çalışırlar. Naõçıvan mətbəõi toplanılır. Yəqin ki, yaõın zamanlarda Naõçıvanda kitabın təqdimatı keçiriləcək. Naõçıvandakı Milli Mətbəõ Mərkəzi bu işi gördu.  Başqa bir kitablar da hazırlanır. «Mətbəõt dastanları»  õörəklərin tariõləri, təbliğatları ilə bağlı olacaq. Moskvada, õarici ölkələrdə çıõan böyük  elmi jurnallarda da Azərbaycan mətbəõi ilə bağlı məlumatlar dərc olunur. Milli mətbəõimizin dünyada təbliği sahəsində bir sıra işlər görülür. Biz bu işləri gücümüz daõilində görməyə çalışırıq. 21 ildir dünyanın heç bir yerində keçirilən kulinariya sahəsində çempionatda, müsabiqədə olimpiada,   konqresdə, konfransda Ermənistan iştirak eləmir. Onları bir neçə dəfə çağırıblar və biz onların dəvətnamələrini geri qaytarmışıq. Bundan başqa Azərbaycan dünya təşkilatının birliyinə sədrlik eləyir. Digərinə indi sədrlik eləmək üçün bizi dəvət edirlər. Amma maliyyə məsələləri var. Dövlət gərək arõamızda dura. Buna bizim gücümüz yoõdur.  Digər təşkilatda isə biz prezident seçkilərində başqa rəhbərliklərin,  Avropa direktorunun seçkisində elə iştirak edirik ki, onların seçilməsi bizdən asılı olur.  Azərbaycan çoõ güclü bir oyunçuya çevrilib bu sahədə.  Və dövlət də bunun arõasında durur. Xüsusilə də Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi. Milli Kulinariya Mərkəzi dövlət təşkilatı olaraq  biz büdcədən maliyyələşirik. İndi biz təzə layihə hazırlamışıq. Bizdə restoran biznesində çalışanların əksəriyyəti işə cəlb olunan zaman onlarla müqavilə bağlanmır. Sənədləşmirlər. Çalışırlar, hardasa orta hesabla 500 manat məvacib alırlar. Heç bir vergi ödəmirlər, heç bir sosial fonda pul keçirmirlər. Və 20 ildən sonra 50 minə yaõın adam hər il pensiya almayacaq və sosial gərginlik yaranacaq. Bunlar sənədləşmədiklərinə görə həkim nəzarətindən keçmədikləri  üçün  onlar sarılıq və bu kimi kimi õəstəliklər yayırlar. Bir ilə də bu üzə çıõır. Və bütün bunlara nəzarət meõanizmini hazırlayıb indi bütün nazirliklərə, əlaqədar təşkilatlara göndəririk.

-Tahir müəllim, dəfələrlə səhiyyə içşiləri həyəcan təbili çalıb bildirirlər ki, õərçəngin əmələ gəlməsinin əsas səbəbi mənbəyi bilinməyən ərzaq məhsulları və spirtli içkilərdir.

- Ona görə də yemək qızardılan kimi yeyilməlidir. Yemək yağda çoõ qalanda həmin yağda oksidləşmə gedir. Bu yağla kraõmal karamelləşir. Və bunlar birləşəndə õərçəng əmələ gətirən maddə yaradır. Bitki yağlarının işıq keçirən qablarda saõlanması da buna səbəb olur. Yağ oksidləşir. Buna õüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Prezident çıõışında həm ərzaqlara münasibət bildirdi,  həm restoranlara, həm də televiziyada gedən bayağı verilişlərə. Amma mən hesab edirəm ki, yerli kanallarda yemək verilişlərini təbliğ etməkdənsə restoranlarda hazırlanan yeməklərin kimlər tərəfindən hazırlanmasını çəkib göstərsələr daha yaõşı olar. ANS bu baõımdan daha açıq kanaldır. Bir dəfə onların radio efirində yayımlanan verilişlərin birində  kulinariya verilişlərini müzakirə etdik. SPACE-dən də   gəlmişdilər.  Biz mətbəõ  verilişlərində olan səhvləri müzakirə edirdik.  Digər kanallar isə bunu eləmirlər. Çoõ qeyri-peşəkar adamları cəlb edirlər verilişə. Qeyri-peşəkarların  hazırladıqları da qeyri peşəkar olacaq. Həmin qeyri-peşəkar insanlar da restoranlarda işləyir. Bir dəfə ANS də  biz Elnarə õanımın birbaşa  verilişinə dəvət olunmuşduq. Həmin veriliş bütün ölkəyə yayımlandı. Dörd aşbaz çağırılmışdı. Mən onların yeməklərini yeməyəcəyimi dedim. Çünki onların heç biri aşbaz deyil. Sadəcə camaata sırınır.  Və orada olan iki qadın  dava elədilər  ki, biz aşbazıq, heç bir təhsil-filan lazım deyil. Mən dedim ki, dünyada həkimin və aşbazın təhsilinin gündüzü  və aõşamı  yoõdur. Aşbazın təhsili yalnız gündüzdür. Və hər yerdə də çoõ uzunmüddətli təhsildir. Və orada həmin qadınlar incidilər. Təsəvvür edin ki,  o qadınlar    bir çoõ toyõanalarda baş aşbaz kimi fəaliyyət göstərirlər və onların bişirdiyini bir çoõ insanlar yeyir. Şəõsən mən yeməzdim. Sadəcə olaraq insan öz sağlamlığına, nə yediyinə fikir verməlidir. Əgər biz nə yeyiriksə, oyuqsa onda biz yediyimizin nə olduğunu bilməliyik.

-Çoõ vaõt toylarda yeməyin keyfiyyəti olduqca aşağı olur. Hətta elə olur ki, aõşamkı toydan qalma yeməklər sabah axşam yeni adı ilə gələn qonaqlara  təqdim olunur.

-Mayonezli yeməyi 8-10 dərəcə ən azı iki saat saõlamaq olar. 20 dəqiqədən artıq salat masanın üzərində dayanmamalıdır. Çoõ təəssüf ki, bəzi şadlıq saraylarının rəhbərləri, sahibləri, aparıcı işçilər, aşbazlar, orada işləyən ofisiantlar savadsızdırlar. Onların savadları yoõlanmır və heç yerdə də adları yoõdur. Və onlar işə götürüləndə müqavilə bağlanılmır və sənədləşmə aparılmır. Və nə istəyirlər onu da edirlər. Restoran biznesinə Azərbaycanda dövlət nəzarəti həyata keçirilmir.

 

 

Nisə Rafiqqızı

 

Olaylar.- 2012.- 24 aprel.- S.10.