Şəkərin “dərmanı” həm də onun düşmənidir
Amma “mehriban” düşməni
Şəkərli diabetdən minlərlə insan əziyyət çəkir. Xüsusilə, son illər õəstəliyin sürətlə artması
insanları qorõudur. Xəstəliyin müalicə üsullarından-çoõ zaman
insulindən qorõan õəstələr özlərini müõtəlif yollarla
müalicə etməyə
çalışırlar. Bu üsullardan biri
də bitkilərlə
müalicədir. Əvvəlcə
qeyd etmək lazımdır ki, müõtəlif
õəstəliklərin bitkilərlə müalicəsi
hələ qədimdən
mövcud olub. Uzun illər
aparılan təcrübələr, sınaqlar əsasında
insanlar bitkilərlə müõtəlif
õəstəlikləri müalicə etməyə
nail olmasalar da, hardasa yüngülləşdirmək
mümkün olub. Bu gün-tibbin
inkişaf etdiyi bir vaõtda da bir
çoõ
insan türkəçarə
yolu ilə öz dərdinə əlac tapmağa çalışır. İnsanlar
arasında həmişə bir fikir olur
ki, bitkidirsə, deməli onun heç bir zərəri ola
bilməz.
Bəzən
insanların fərdi õüsusiyyətləri
nəzərə alınmadan, bir bitkidən digər õəstələr
üçün də istifadə olunur. Şəkərli
diabet õəstəliyi də
o õəstəliklərdəndir
ki, bəzən insanlar təsdiq olunan dərmanlar əvəzinə,
bitkilərlə öz dərdlərinə əlac aõtarırlar. Deyək ki, insanda şəkərli diabetin elə bir
tipidir ki, mütləq insulindən istifadə etməlidir.
Amma õəstə
buna əhəmiyyət vermir və müõtəlif otlarla qanda şəkərin
miqdarını aşağı salmağa
çalışır. Professor Valeh Mirzəzadənin
sözlərinə görə,
bəzən çoõ baha
qiymətə reklam olunan bitki dərmanları
olur ki, faktiki olaraq onların heç bir õeyri olmur. Dəfələrlə
bitki dərmanları ilə bağlı bu faktı
müşahidə etdiyini bildirən professor bitki dərmanlarının
insana heç bir zərər vermədiyini düşünənlərin
yanıldığını bildirdi: «Bitki dərmanları da zərər
verə bilərlər. Elə bitki dərmanları
var ki, bir insana vermək olar, amma başqa birinə vermək məsləhət
deyil. Bitki dərmanları da fəsad verə
bilər. Biz dəqiq bilmirik ki, bitki
dərmanlarının çoõu insana
hansı yolla kömək
edir. Başqa dərmanların hansı təsirlərinin
olduğunu isə dəqiq bilirik». Professor bitki
dərmanlarından tamamilə imtina etməyin tərəfdarı
deyil. O, hesab edir ki, bitki dərmanlarından da istifadə etmək
olar. Bu gün şəkərli diabetlə
bağlı daha ciddi məqamlardan biri isə belə õəstələrin istifadə
etdiyi diabet malları ilə bağlıdır. Bu õəstəlikdən
əziyyət çəkənlər və onların yaõınları bütün
mağaza və marketlərdə diabet malları adı
altında satılan ərzaq məhsullarından yaõşı õəbərdardır. Həddən artıq çeşid bolluğu göz
oõşayır. Müõtəlif konfetlər,
şokoladlar, peçenyelər,
halva, kompotlar-qısası hər
nə desən
satılır. Onsuz da bu cür õəstələr yüzlərlə
çeşiddə, rəgbərəng kağızlarda
istehlakçıya təqdim olunan şirniyyatları yeməmək
üçün özlərinə
qoyduqları qadağalardan
kifayət qədər
stresli olurlar. Belə bir vəziyyətdə mağazalarda şəkərli
diabet õəstələri
üçün ayrıca bir köşənin təşkil
olunması və hər cür məhsulun satılması õəstə insanlarda belə
bir fikir oyadır ki, onlar bu məhsullardan istədikləri
şəkildə istifadə edə bilərlər.
Professor Valeh Mirzəzadənin
sözlərinə görə,
şəkərli diabet
üçün nəzərdə
tutulan yeməklərlə
bağlı õəstələr tez-tez səhv
buraõırlar:
«Xəstələr elə
başa düşürlər ki, əgər
məhsulun üzərində şəkərli diabet üçün
yazılıbsa, bu ərzaqlardan
istədikləri kimi istifadə edə bilərlər. İnsan psiõologiyası
elədir ki, əvvəllər şəkərli
məhsulları õoşlamaya bilər. Amma deyək ki, sonradan şəkərli diabet aşkarlananda və şəkərə
qadağa qoyulanda şəkərli məhsullardan
çoõ
yemək istəyir.
İnsanlar bilməlidir ki, şəkərli
diabet malları adı ilə satılan məhsullar şəkəri
qaldırır». Əgər belə məhsullar
şəkəri qaldırırsa, bəs nəyə görə
onları bütün mağazalarda belə baha qiymətə
satırlar. Həkim bildirdi ki, diabet malları digər məhsullarla
müqayisədə şəkəri bir az
gec qaldırır: «Adi konfet qanda şəkəri daha tez,
diabet məhsulu adı altında satılan konfet bir az gec
qaldırır. Fərq yalnız bundan ibarətdir.
Başqa
bir fərq yoõdur».
Professor onu da bildirdi ki, əgər õəstə konfetlə çay içmək
istəyir və bunun qadağan olunduğunu
düşünürsə, əsəbdən onun şəkəri
yüksələ bilər. Yoõ, əgər iştahasını
saõlaya
bilməyib yeyirsə,
şəkərin miqdarı yüksəlir.
Belə vaõtlarda
özünə yarım
konfet və ya şokolad yeməyə icazə
verə bilər. Amma bu hər gün yoõ, ayda bir neçə dəfə
mümkündür. Mağazalarda satılan fruktoza
və digər məhsullar şəkəri
õeyli
miqdarda qaldırmaqla yanaşı, arıqlamaq istəyən
insanlara da qəti məsləhət deyil». Xəstələrin ürəyi, qaraciyəri
qidalandırmaq adı ilə şəkərdən istifadə
etmək istəyinə gəlincə isə, həkim bildirdi
ki, şəkərli diabeti olan insanların qanlarında şəkərin miqdarı
həmişə yüksək
olduğu üçün
onların əlavə
qlükoza qəbul etməyə ehtiyacları
yoõdur.
Aygün
Olaylar.- 2012.- 15 fevral.- S.13.