Gündə ən
azı beş boşqab
çiy
tərəvəz və meyvə qəbul edilməlidir
Həyat boyu sağlamlığın
ən fundamental dayağı sağlam
qidalanmaqdır. Sağlam qidalanma beşikdən məzara
qədər insanın həyatına təsir edər. Sağlam qidalanmanın mənası kafi və
balanslı qidalanmaqdır. Kafi qidalanma, adamın ehtiyac
duyduğu qida elementləri və enerjini təmin edəcək
miqdarda qida qəbul etmə mənasını verər. Balanslı qidalanma isə enerji və qida elementləri
ehtiyacının dəyişik qaynaqlardan təmin edilməsidir.
Bir adam ola bilər kafi qidalanır, əgər
fərqli qidalar qəbul etmirsə, yəni tək növ
qidalanırsa, qidalanma baxımından risk
altındadır.
Həkim-endokrinoloq
Fərhad Qurbanovun sözlərinə görə, sağlam
qidalanma-qidalanma qanunlarına tam və daim əməl etmək
deməkdir. Yayılmış fikirlərin əksinə,
sağlam qidalanma bahalı, ya da ləzzətsiz deyil. Hər
kəsin sağlam qidalanma haqqı və şansı
vardır: “Həyatdan həzz alaraq , xəstə
olmadan uzun illər yaşamaq və həmişə rahat və
enerjili olmanın ən kəsə yolu olan sağlam qidalanma həyat
boyu davam etdirilməlidir. Kafi və balanslı qidalanın… Qida ehtiyaclarınızı tam olaraq və fərqli
qaynaqlar istifadə edərək təşkil edin. Fərqli qida qaynaqları qəbul etməmək tək
növ qidalanmaya səbəb olar və bədən öz tarazlığını
davam etdirməkdə çətinlikıə
qarşılaşar. Qeyri-kafi qidalanma isə,
vitamin və mineral qeyri-kafiliyinə gətirib çıxarar”.
Sadə
şəkər qəbulunu
azaldın…
Həkim
bildirdi ki, sadə şəkərlər
boş enerji qaynaqlarıdır. Bədənimiz
üçün lazımlı
olan vitamin və minerallardan olduqca kasaddırlar: “Həddindən
artıq qəbulu, köklüyə və şəkər, ürək,
təzyiq kimi xroniki xəstəliklərə
tutulma riskini artırar. Ağ şəkər qəbulunu
minimum səviyyəyə endirməlisiniz.
Doymuş yağ
qəbulunuzu azaldın.
Qatı yağlar doymuş yağ
turşuları ilə
zəngindirlər. Doymuş
yağ turşuları
ilə zəngin bir qidalanma ürək
xəstəliklərinə səbəb olar. Bu səbəblə mümkün
olduqca az
doymuş yağ qəbul etməyə diqqət edin və quyruq yağı, iç yağı kimi yağlardan uzaq durun. Onun əvəzinə
keyfiyyətli yağ qəbulunu təmin edin. Qidalarda fərqli növ yağlar vardır və bunların sağlamlığa olan təsirləri bir-birindən
fərqlidir. Salatlarımızda zeytun yağı və ya digər
bitki yağlarından
istifadə etmək, yeməklərimizi günəbaxan
və ya zeytun yağı ilə bişirmək və həftədə
2-3 dəfə balıq
qəbul etmək qidalanma proqramımızda
yağların keyfiyyətli
olmasını təmin
edər”. Həkimin
sözlərinə görə,
gündə ən az beş
boşqab çiy tərəvəz və meyvə qəbul edilməlidir. Bədənimizin ehtiyac duyduğu
vitaminlər və mikroelementlərlə təmin
edilməsi üçün
nizamlı tərəvəz
və meyvə qəbulu çox əhəmiyyətlidir. Hər
pay çiy salat və tərəvəz yeməklərinə yer vermək və ara paylarda
təzə meyvə şirələrini və
meyvələri seçmək
sağlam qidalanmanin bir parçasıdır. F.Qurbanov onu da vurğuladı ki, mövsümündə
olan tərəvəz
və meyvələr seçilməlidir: “Təzə
tərəvəz və
meyvə qəbulu qədər əhəmiyyətli
olan bir başqa mövzu da tərəvəz və meyvələrin mövsümündə olanlarının
seçilməsidir. Mövsümünə uyğun qidalanmaq, mövsümü xəstəliklərdən
qorunmanın ən
fundamental yoludur. Gündə 2 stəkan qatıq qəbul edilməlidir.
Güclü sümüklər üçün kalsium lazımlıdır. Kalsimun ən
yaxşı qaynağı
isə süd məhsullarıdır. Gündə 2 su stəkanı süd və ya qatıq qəbul
etmək sümük əriməsi (osteoporoz) riskini azaldar və bədənimizin daha balanslı işini təmin edər”.
Heyvani zülal əhəmiyyətlidir
Əzələlərimizin
istehsalında, böyümə
və inkişafda əhəmiyyətli rol sahibi olan zülallarla
zəngin qaynaqlar ət, süd və məhsulları, yumurta, yağlı ləpələr və taxıl məhsullarıdır. Lakin heyvanı zülallar bitki mənşəli qaynaqlılara görə bədəndə daha təsirli istifadə edilməkdədir. Ayrıca heyvanı
zülal qaynaqları dəmir mineralının ən yaxşı mənbəyidir. Bu səbəblə
həftədə 2 dəfə
qırmızı ət,
2 dəfə toyuq və ya hind toyuğu 2-3 dəfə də balıq qəbul etmək lazımdır: “Bitki mənşəli zülallarla
heyvanı zülallar yoldaşdır. Sağlam bir qidalanma proqramında gündəlik
zülal ehtiyacının
yarısı heyvanı
zülallardan, digər
yarısı isə bitki mənşəli zülallardan təmin edilməlidir. Bundan başqa
tam taxıl məhsulları
seçilməlidir. Rafina taxıl
məhsulları keçirdikləri
əməliyyatlar nəticəsində
tərkibindəki vitamin və
mikroelementləri, lifləri
itirər. Bu səbəblə
B vitaminləri və tərkibində liflər(selluloza) olan
tam taxıl məhsulları
seçilməlidir. Düyü
plovu az,
yarma plovu çox hazırlanmalıdır.
Yarma düyüyə görə
B qrupu vitaminlərdən
və liflərlə daha zəngin bir qaynaqdır. Ayrıca aşağı glikemik indeksi ilə daha uzun müddət
toxluq və qan şəkərinin nizamlanmasını yüksəldər.
Bu səbəblə süfrələrimizə yarma
plovu düyü plovuna görə daha çox qonaq olmalıdır.
Əgər spirtli içki
qəbul edirsinizsə
gündə 1-2 alkaqol
vahidindən çox qəbul etməməyə
çalışın. Həddindən artıq miqdarda
spirtli içki köklüyə gətirib
çıxarar, vitamin və
mineral balansının pozulmasına
səbəb olar, ürək sağlamlığını
təhdid edər və qaraciyəri yorar”.
Çoxlu su için
Bədənimizin
düz çalışa
bilməsi və hərəkətimizin çətinləşməməsi
üçün suya ehtiyacımız vardır. Gündə
8-12 stəkan su qəbul etmək su ehtiyacınızı təmin edər. İsti havalarda isə daha çox su qəbul edilməlidir.
Endokrinoloq bildirdi ki, bişirmə üsulları
doğru seçilməlidir.
Sağlamlıq üçün ən uyğun bişirmə üsulları
sobada və suda qaynatmaqla bişirmədir. Qızartma və
qovurmalar isə sağlamlığımıza mənfi
təsirlər edər.
Qızartma nəticəsində yaranan sərbəst radikallar, xərçəngə
tutulma riskini artıra bilər.
Aygün
Olaylar.-
2014.- 24 iyul.- S.6.