Qara ciyərin fəaliyyətini
tənzimləyən meyvə
Yay fəsli meyvələrin
bol olduğu bir dövrdür. İnsan arzuladığı 100
il ömrü sağlam yaşamaq üçün bu fəsildə
qida rasionuna vitaminli meyvələri daha çox daxil etməlidir.
Odur ki, insanlar gilas almaqdan çəkinməməlidirlər.
Çünki, gilasın sağlamlıq üçün bir
çox faydaları var.
Qeyd edə ki, gilasın tərkibindəki orqanizm üçün vacib olan maddələrə nəzər yetirsək onun sağlamlığınız üçün nə qədər xeyirli olmasına şübhə qalmayacaq: su, 86 q, protein, 1.1 q, yağ, 0.4 q, karbohidratlar, 11.5 q, pektin, 0.4 q, üzvi turşu, 0.62 q, kalium, 51 mq, kalsium, 16 mq, maqnezium, 6 mq, natrium, 6 mq, fosfor, 13 mq, vitamin B, 0.15 mq, vitamin E, 0.3 mq, vitamin C , 15 mq, vitamin B1, 0.01 mq, vitamin B2, 0.01 mq, vitamin PP, 0.4 mq və sair. Belliklə, cəmisi 100 qram gilas yeməklə orqanizm yuxarıda sadalanan maddələri qəbul etmiş olur. Gilas böyrək xəstəlikləri zamanı olduqca faydalıdır. Sidikqovucu xassəyə malik olan gilas yüksək qan təzyiqindən əziyyət çəkənlər üçün xeyirlidir. Gilasın əsas faydalarından biri də odur ki, o damarlarda tıxacların yaranmasının qarşısını alır. Qırmızı gilasa nisbətdə ağ gilasda qlükoza daha çoxdur. Şəkərli diabet xəstələri bunu diqqətdə saxlamalıdırlar. Qanazlığı (anemiya) olanların gilasdan daha çox istifadə etmələri məsləhətdir. Gilas sinir sisteminə də müsbət təsir göstərir, fiziki yorğunluğu aradan qaldırır və normal yuxunu təmin edir. Qaraciyəri təmizləməklə yanaşı gilas həm də onun fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Gilas həmçinin maddələr mübadiləsini tənzimləyir, həzm posesini normallaşdırır. Artıq çəkidən yaxa qurtarmaq istəyənlər də çəkinmədən gilas yeyə bilərlər. Çünki 100 qram gilas orqanizmə cəmisi 50 kilokalori verir.
Gilas öz tərkibinə görə orqanizmin immun sisteminin güçlənməsinə də müsbət təsir göstərir.
Gilasın daha bir xeyri görmə qabiliyyətinin yaxşılaşdırması və zehni fəaliyyətə müsbət təsir göstərməsidir.
Kənd Tsəsərrüfatı Nazirliyindən
verilən məlumata görə, gilasın cinsi adı Cerasus
Mill olub, yabanı halda bir növü
yayılmışdır. Adi gilas (Cerasus avium L.), hündür
boylu (10-15 m və bəzən daha çox) qamətli,
dağınıq çətrə malik ağacdır.
Gövdə üzərində təbii mərtəbəlik
yaradır. Belə ki, skelet budaqlar 3-4 ədəd olmaqla,
gövdə üzərində müəyyən məsafələrlə,
qruplarla (mərtəbələrlə) yerləşirlər.
Yarpaqları iri, tərs-yumurta formalı, kənarları
dişlidir. Çiçəkləri iri, ağ və ya
çəhrayı rəngli olub, çətir tipli
çiçək topası yaradır. Meyvələri yumru,
ürəkvari, yumurta formalı və orta irilikdə olur. Meyvənin
diametri 1,5 sm-ə qədərdir. Rəngi sortlardan
asılı olaraq ağ, sarı, qırmızı, çəhrayı,
qaradır. Ləti zərif, şirəli və şirindir.
Yabanı halda Qafqazda, Ukraynada və Moldovada rast olunur. Əksər
gilas sortları bu növdən törəmişlər. Meyvələrin
tərkibində şəkərlər (18%), turşular
(0,32-1,29%), dabbaq maddələri (0,03-0,21%), pektin (0,46-0,71%),
kül elementləri (0,44%), sellüloza (0,25%), C vitamini və
karotin (provitamin A) vardır. Çəyirdəyində 5,65%
yağ olur. Geniş yayılmış əmtəə
xarakterli meyvə bitkisidir. Meyvələri təzə halda və
emal olunmuş şəkildə qiymətli qidadır. Meyvələrindən
təzə halda istifadə edilməklə yanaşı,
onlardan kompot, mürəbbə sirop hazırlanır. Xüsusən
açıq rəngli sortlardan (Sarı Droqan, Sarı Denissen və
s.) hazırlanmış mürəbbə yüksək
keyfıyyətlidir. Dünyada 2.200.000 ton gilas istehsal olunur.
Gilas istehsalına görə ABŞ-dan sonra Türkiyə,
İtaliya, Fransa ilk sıralarda yer tutur. Azərbaycanda iqtisadi
rayonlar sırasında Quba-Xaçmaz iqtisadi zonası gilas
istehsalının 45%-ni təşkil edir. Dünyada gilasın
1500 sortu məlumdur. MDB məkanında gilasın 75
rayonlaşdırılmış sortu vardır. İqtisadi cəhətdən əhəmiyyətli
Çelan, Tieton, Raynier, Binq, Lapins, Skina, Stella, Summit və s.
sortları var. Respublikamızda əsasən
rayonlaşdırılmış Biqarro Qrol, Ramon Oliva,
Tezyetişən Kassin, Sarı Droqana, Frans İosif, Kəlürəyi
sortları becərilir.
Xarici səraitə
münasibəti. Gilas istiliyə tələbkar bitkidir. Lakin həddindən
artıq istilik böyümə və inkişafa mənfi təsir
göstərir. Cənub rayon bitkiləri içərisində
qışa ən davamlı bitkidir. İşığa tələbkardır.
Calaqaltıdan asılı olaraq rütubətə tələbi
müxtəlifdir. Antipkaya calanmış gilas sortları
rütubətə az, gilas və albalıya calananlar isə
artıq tələbkardır. Lakin həddən artıq
rütubətlilik və qrunt sularının səthdə yerləşməsi
gilasa mənfı təsir edir. Yüngül, su
durğunluğu olmayan, qalın şum qatlı, qumsal
torpaqlarda gilas yaxşı inkişaf edir. Torpaq
sıxlığı (həcmi çəki) 1,5 q/sm3 isə
olduqda gilas inkişaf edə bilmir. Gilas calaqla
artırılır. Calaqaltı olaraq cır gilas, antipka və
adi albalıdan istifadə olunur. Sarı Droqan və Sarı
Denissen sortlarının toxmacarları da calaqaltı kimi istifadə
edilir. Yaşlı, nisbətən yoğun gövdəli bitkiyə
qələm calağı da vurulur. Əsasən göz
calağından istifadə edilir. Birillik tinglər
yaxşı qulluq şəraitində çox güclü boy
atır və yan budaqlanmalara malik olur. Gilas bağı
üçün sahə albalıda olduğu kimi
hazırlanır. Əkin payızda və ya ilk yazda
aparılır. Əsasən düzbucaqlı əkin sxemindən
istifadə edilərək, qida sahəsi 6-8x4-5 m verilir. Sərnədə,
çarpaz tozlanmanı təmin etmək məqsədilə
3-4 sort əkilir. Cərgəaraları qara herik, siderat və cərgəarası
toxalanan bitkilər altında saxlanılır. Gilas bitkisi
gübrəyə həssasdır. Qida ilə (üzvi və
mineral gübrələrlə) yaxşı təmin olunmuş
bitkilər bol və keyfiyyətli məhsul verir. Xüsusən
əkin qabağı hər çalaya 15 kq peyin, 300 q
superfosfat, 150 q ammonium şorası və 50 q kalium duzu verildikdə
yerüstü və kök sisteminin fəaliyyəti güclənir.Gilas
rütubətə tələbkardır. Xüsusi ilə
gilasa, albalıya calanmış sortlar il ərzində az
normalarla (300-400 m3/ha) tez-tez (5-6 dəfə) suvarıldıqda
məhsuldarlıq yüksəlir. Yeni gilas bağının
salınması üçün 7x5 m sxemi üzrə 4800
manata qədər vəsait tələb olunur. Gilasın 1
hektarından 100-110 sentner məhsul alınarsa həmin sahədən
3500-4000 manat mənfəət əldə etmək olar. Belə
olan halda rentabellik səviyyəsi 71-75% təşkil edir.
Nurlan
Olaylar.- 2016.- 26 may.- S.13.