Bal - sağalmaz
dərdlərə şəfa verir
"Bala haram qatılmasa, arı təbiətdən
daim bal gətirər"
Bakıda arıçılıq
məhsullarının 19-cu respublika satış-sərgi
yarmarkası davam edir. Yarmarkaya
respublika üzrə
371 sahibkardan 150 ton süzmə
bal daxil olub, bunlardan 5 ton çərçivə halındadır.
Yarmarkaya
ən çox arı məhsulları Astara və Aran rayonlarından gətirilib. Təqdim
olunan bal nümunələrinin
analizi nəticəsində
30 tona yaxın bal
keyfiyyətsiz hesab edilərək, satışa
buraxılmayıb.
Keyfiyyətsiz bal nümunələri
xüsusi anbara yığılaraq möhürlənib
və yarmarka başa çatana kimi anbarda saxlanacaq.
Oktyabrın 28-dək davam edəcək
yarmarkanın iştirakçıları
üçün 15 maddədən
ibarət davranış
qaydaları müəyyənləşdirilib,
qaydalar arıçılara
izah olunub. Qaydalara əməl etməyən arıçılar yarmarkadan
uzaqlaşdırılacaq. Davranış qaydalarında bərabər
rəqabət şəraiti
formalaşdırmaq, alıcılara
və yarmarka iştirakçılarına münasibətdə
etik davranmaqla bağlı maddələr
öz əksini tapıb. Bəs, yarmarkada iştirak
edən arıçılar
sözügedən tədbiri
necə qiymətləndirirlər?
Daşkəsən rayonunun Qabaqtəpə
kənd sakini, Bakıda keçirilən
19-cu Arıçılıq məhsullarının sərgi-satış
yarmarkasının iştirakçısı,
arıçı Gülşad
Hüseynovaya bildirib ki, 1975-ci ildən arıçılıqla məşğul
olur: "Bizim Qabaqtəpə arıları
bütün dünyada
məşhurdur. Onun xortumu
uzun olur və çiçəklər
arasında seçim etmədən nektar şirəsini bitkinin dərinliyindən götürür.
May ayından başlayaraq
arı ailələrini
Daşkəsən və
Gədəbəy rayonlarının
ərazisində yerləşən Turşsu yaylağına aparırıq.
Demək
olar ki, onları kənbəkənd
gəzdiririk". Gülşad
xanım dədə-babadan
arıçılıqla məşğul
olduqlarını deyir:
"Bizim ulu babalarımız da arıçılıqla məşğul
olub. Saf bal nə deməkdir
sözünə aydinliq
gətirmək istəyirəm.
Əvvəla, yemləmə
bal şəffaf olur, gözəl xarici görünüşü
var. Bu əlamətlər keyfiyyət
göstəricisi deyil.
Təmiz balın zahiri
görünüşü bir
qədər bulanıq
təəssürat yaratmalıdır. Saf, təmiz bal hökmən
xarlamalıdır. Belə
halda bəzən balı qaynadırlar
ki, kristallar ərisin. Ancaq belə yanaşma
səhvdir. Xarlamanı
aradan götürmək
üçün balı ancaq 40 dərəcəyədək temperaturda
əritmək olar. Saf balın kəskin ətri, kəskin dadı olmaz. Bal damağı yox, udlağı bir qədər qıcıqlandırmalıdır".Arıçı
xanım Qabaqtəpə
arısının vətəninin
Azərbaycan olduğunu
deyib: "Qabaqtəpə
arısı gün ərzində nektar ardınca uçuşa tez başlayır, ailəsinə də gec qayıdır. Digər arı cinsləri ilə müqayisədə daha çox bal toplayır.
Havanın yağışlı, çiskinli vaxtında belə soyuqdan qorxmayaraq nektar dalınca uçur. Qabaqtəpə arılarının məhsuldarlığının əsas əlamətləri,
üstünlükləri məhz
onun fəal həyat tərzidir. Qabaqtəpə arılarına Avropa
ölkələrində və
ABŞ-da belə böyük maraq göstərilir. Bu arılar bizim milli sərvətimizdir.
Qabaqtəpə arıları sancmağa
meylli deyil. Biz arıçılar üz toru taxmadan
da arı ailəsi ilə işləyə bilirik.
Bu arıların çoxalma qabiliyyəti çox intensivdir, həmçinin beçəvermədən
asan qayıdır, yaz aylarında daha fəaldırlar.
Eyni zamanda Qabaqtəpə arıları sakit, zəhmətsevər, xəstəliyə
dözümlü olur,
buna görə də mütəxəssislər
onu haqlı olaraq "qızıl arı" adlandırırlır".
Gülşad Hüseynova arı məhsullarının çox
xəstəliklərə şəfa
verdiyini deyir: "El arasında "bir dolu sağlam pətək, yüz yarımçıq pətəkdən
yaxşıdır" deyərlər.
Bal - sağalmaz dərdlərə şəfa
verər".
Sərgi-satış yarmarkasının
iştirakçısı, "Uğur" kəndli fermer təsərrüfatının
rəhbəri Uğur
İbrahimova isə
"1997-ci ildən arıçılıqla
məşğul olur:
"Astarada biz dədə-babadan
qalma "qara arı" cinsini yetişdiririk. Bu, əslində boz Qafqaz arısı cinsidir. Qafqaz arısı bizin cənub rayonunun iqlim şəraitinə uyğunlaşmış ən
məhsuldar
cinsdir". Astara
rayonunun Şuvi kəndindən gəlmiş
arıçının təsərrüfatında
65 arı ailəsi var: "Hər mövsüm 65 arı ailəsindən 500-800 kiloqram
bal götürürəm. Balı əsasən iyul və avqust aylarında süzürəm.
Balımın tərkibində cökə,
cır xurma, qızılgöz və subtropik bitkilərin nektarı daha üstünlük təşkil
edir. Sərgiyə
gələn arıçılar
müxtəlif tərkibli
bal gətiriblər. Saf balın həmişə müştərisi olub.
Bundan əlavə yarmarkaya çiçək tozu, propolis də gətirmişəm. Çiçək tozu insanın immunitetini gücləndirir
və mədə-bağırsağın
ən gözəl dərmanıdır. Bu çiçək tozundan
ən çox idmançılar istifadə
edirlər. Onlar üçün
əlverişlidir, çünki
bu çiçəklər
insan enerjisini artırmağa müsbət
təsir göstərir.
Propolis mədədə
olan yaranı sağaldır və bağırsaqdan şlakları
təmizləyir. Əlbəttə, onların xüsusi hazırlanma qaydası var.
Arıları da bəsləmək lazımdır.
Mövsümdə, may ayında
biz onları Lerik dağlarının yaylaqlarına
çıxarırıq və
ölkəmizin təbii
bitki örtüyü
biz arıçılara saf
bal almaq üçün geniş imkanlar yaradır. Bir sözlə, əgər bala haram qatılmasa,
arı təbiətdən
daim saf bal gətirər". Uğur
İbrahimov arıçılığın
inkişafına verdiyi
dəstəyə görə
prezident İlham Əliyevə təşəkkürünü
bildirib: "Mən fürsətdən istifadə
edib ölkə rəhbərliyinə biz arıçılara
hər cür şərait yaratdığı
üçün təşəkkürümü
bildirirəm. Artıq hər
arı ailəsinə
görə 10 manat subsidiya ayrılıb.
Biz arıçıların
da izafi xərcləri olur. Məsələn, çərçivələr
və arı yeşikləri sifariş
veririk, müxtəlif
dərmanlar alırıq.
Bundan əlavə nəqliyyat xərcləri çəkirik.
Subsidiya bizim xərclərin bir hissəsini aradan qaldırmaq üçün çox yerində verilmiş bir dəstəkdir. Özüm Hərbi Akademiyanı bitirmişəm. Müdafiə Nazirliyi tərəfindən
"Azərbaycanın 100 illiyi"
və digər döş nişanları
ilə təltif olunmuşam. Qarabağ döyüşlərinin
iştirakçısıyam. Mənim üçün əziz olan bir xatirəni
söyləmək istərdim.
Qarabağ döyüşlərində mən leytenant rütbəsində vuruşmuşam
və qayıtdıqdan
sonra mənə baş leytenant rütbəsini ulu öndərimiz Heydər Əliyev şəxsən
təqdim edib".
Zəka
Olaylar.- 2018.- 12 oktyabr.- S.11.