İflic xəstəliyini aradan qaldıran
və qanı təmizləyən meyvə
Azərbaycanda bir çox bitki və
meyvələrin müalicəvi xüsusiyyətləri, təbabətdə
istifadəsi, müalicə üsulları ilə insanlara
çoxdan məlumdur. Həmin müalicə
üsulları zamanın sınağından uğurla
çıxaraq müasir elmi-texniki tərəqqi əsrində
də öz əhəmiyyətini itirməyib. Hətta bir
vaxtlar xalq təbabətinə qısqanclıqla yanaşan elmi
təbabət də bu gün onun əhəmiyyətini etiraf
etmək məcburiyyətindədir.
Məlum olduğu kimi, Azərbaycan florasına daxil olan ali bitkilərin və meyvələrin bir çoxu dərman əhəmiyyətlidir və insanlar hələ qədim zamanlardan bəri onlardan bu və ya digər xəstəliyin müalicəsində istifadə etmişlər. Belə xüsusiyyətə malik bitkilər 1545 növlə təmsil olunurlar ki, bu da Azərbaycan florasına daxil olan ümumi bitki növlərinin 34,3%-ni təşkil edir. Qeyd etmək lazımdır ki, bu saya başqa yerlərdən gətirilərək yerli şəraitə introduksiya edilən növlər də daxildir. Azərbaycanda geniş yayılmış mandarının (naringi) insan orqanizminə ciddi faydaları var. C vitamini ilə zəngin olan mandarini payız və qış aylarında istifadə edildikdə həm artıq çəki alınmasına mane olur, həm də insanı bir sıra xəstəliklərdən qoruyur. Bu meyvə A, B, C vitaminləri, həmçinin kalsium, kalium, maqnezium, natrium, dəmir, brom və fosfor minerallarına malik olmaqla, istifadə zamanı bədəni möhkəmləndirir, qanı təmizləyər. Mandarinin qabığında olan P vitamini keks və şirniyyatlar hazırlanarkən istifadə olunur, ona ləzzət və xoş qoxu verir, eyni zamanda xolesterolu və yüksək təzyiqi salmağa da köməkçi olur. Ürək və damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu olan mandarin, ömür boyu sağlamlığı təmin edir. Ayrıca olaraq narıngi damar sərtliyi və iflic xəstəliyində də faydalıdır. Damar sərtliyi olan hər kəs və əsasən orta yaş qrupuna aid olanların bu meyvəni bol-bol yeməsi vacibdir. Sinirləri sakitləşdirən mandarin eyni zamanda qripə qarşı da qoruyucu vasitə funksiyası yerinə yetirir. Axşam yeməyindən sonra yeyiləcək bir mandarin daha rahat yuxunu təmin edir. İmmunitet sistemini gücləndirən bu meyvəni eyni zamanda cem hazırlayarkən də istifadə etmək mümkündür. Ayrıca qabıqlarından əldə edəcəyiniz qoxu sayəsində evi xoş ətirli etmək olar.
Məlumata
görə, naringi Citrus reticulata Blanco adlanır. Bu növ daha
çox torlu naringi adlanır. 2-3 m hündürlükdə olub,
seyrək və dağınıq çətrə malik kol
tipli ağacdır. Gövdə qabığı bozumtul -
qaradır. Cavan zoğları yaşıl rənglidir.
Yarpaqları tünd yaşıl, uzunsov oval formalı, ucu
sivridir. Yarpaq saplağı qanadlıdır. Çiçəkləri
xırda, tək-tək və ya 3-5 ədəd olmaqla qruplarla
yerləşir. Ətirli, açıq çəhrayı və
ağ rənglidir, yarpaq qoltuğunda yerləşir. Bitki
birevli, çiçəkləri ikicinslidir. 5 ədəd kasa
yarpağı, 5 ədəd ləçək yarpağı, 1
dişicik, çoxlu erkəkciyi var. Erkəkciyin toz kisəsi
toz vermir. Bakirə (partenokarp) meyvə verir. Bəzi
sortları, mayalanma getmədən, vegetativ stimulyasiya nəticəsində
yumurtalıqda qız hüceyrələrin bölünməsi
hesabına, həyat qabiliyyətli toxumu olan meyvələr
yaradır. Bu prosesə apomiksiya deyilir. Meyvələri
sortlardan asılı olaraq xırda, orta və iri olur. Diametri
6-8 sm-ə qədər olub, yumru, yastı uzunsov, armudvari
formalıdır. Meyvə qabığı, parlaq
narıncı-sarı rəngli, şirin, turşməzə
tamlıdır. Əksər meyvələr toxumsuz olur.
Qabığı lətdən asan ayrılır, meyvə 9-13
dilimdir. Sortlardan asılı olaraq kimyəvi tərkibi müxtəlifdir.
Bir qrup sortlar yüksək şəkərliliyi, digərləri
isə tərkibində çoxlu üzvi turşular olması
ilə fərqlənir. Eyni zamanda bütün sortlar yüksək
vitaminlidir. Naringinin tərkibində 1,9-2,5% efir yağı, 0,4
mg% karotin, üzvi turşular, şəkər, az miqdarda azotlu
maddələr, C, B1, B2, A, P, PP vitaminləri vardır.
Dünyada 2029000 ha sahədə naringi bitkisi yetişdirilir.
Naringi istehsalında ön sıralarda olan ölkələr
sırasında Çin (10,1 mln. ton), İspaniya (1,7 mln. ton),
Braziliya (1,1 mln. ton) və Türkiyədir (858 min ton). Naringi
istehsalında əhəmiyyətli ölkələr isə
Misir, Yaponiya, Koreya, Pakistan və ABŞ-dır. Azərbaycanda
iqtisadi rayonlar sırasında Lənkəran zonası naringi
istehsalının 99%-ni təşkil edir. Naringi sortları əmələgəlmə
və yayılmasına görə müxtəlif
olduqlarından onlar torlu naringi növü daxilində 7 pomoloji
qrupa ayırılır: Unşiu qrupu, Tanjerin qrupu, Suxoykan qrupu,
Suntara-ponkan və ya Çinlıindistan qrupu, Mədəni
naringı və ya Hindi-Çin-Malayziya qrupu, Xırda meyvəli
və ya Çin-Yapon qrupu,
Hibrid formalar qrupu. Naringinin Kovano-vase, Ovar, Silverxil,
Klementin, Pioner 80, Soçinskiy 23 ən geniş
yayılmış sortlarıdır. Naringi sitrus meyvə bitkiləri
içərisində şaxtaya daha davamlısıdır. 8°-yə
qədər şaxtanı normal keçirir. Yerüstü hissəsi
10...12° şaxtadan, meyvələri 2° şaxtadan zədələnir.
+30°-dən artıq temperaturda bitkidə maddələr
mübadiləsi dayanır, böyümə zəifləyir.
Rütubətə tələbi limondan az, portağaldan isə
artıqdır. Naringinin normal vegetasiya dövrü (orta
sutkalıq temperatur 10°-dən artıq olmaqla) 190-210 gün təşkil
edir. Torpağa münasibəti kök sistemindən
asılıdır. Trifoliataya calanmış bitkilər
münbit, yaxşı su və hava keçirmə qabiliyyətinə
malik torpaqlarda daha yaxşı inkişaf edir.
Naringi
açıq şəraitdə becərilmək
üçün trifoliataya calaq edilir. Calaqaltıların becərilməsi,
calanması və digər işlər limon bitkisində
olduğu kimi aparılır. Naringi bağı da limon
bağı kimi təşkil edilir. Qida sahəsi 4x3 m, 4x2,5 m,
yamaclarda isə 3x3 m verilir. Bağ üçün nisbətən
düzən, yaxşı işıqlanan sahə seçilir.
Bağ yamaclarında naringi digər sitruslarla birgə əkilərsə
o, şaxtaya nisbətən davamlı olduğundan, yamacın
yuxarı hissəsinə planlaşdırılır. Yeni
naringi bağının salınması üçün 3x4 m
sxemi üzrə 8500 manata qədər vəsait tələb
olunur. Hektardan orta hesabla 240-250 sentner məhsul alınarsa həmin
sahədən 6000 manat mənfəət əldə etmək
olar. Belə olan halda rentabellik səviyyəsi 97% təşkil
edir. Sonda onu da qeyd edək ki, bir çox bitkiləri insan
qidada istifadə edir, digərlərini isə təbiətdə
və evdə seyr edirlər. Bundan başqa isə elə
möcüzəvi otlar da var ki, müalicəvi xüsusiyyətlərə
malikdirlər və insana müxtəlif xəstəlikər
zamanı sağalmağa kömək edirlər. Belə bitkiləri
müalicəvi bitkilər adlandırırlar. Çox vaxt biz
ayaqlarımızın altında belə "yaşıl həkimlər"in
bitməsi haqda heç fikirləşmirik. Məsələn,
barmağını əzmisənsə, qanın
saxlanılmasında görkəmsiz bağayarpağı
köməyinə çata bilər.
Bağayarpağının sadəcə bir
yarpağını yaranın üstünə qoymaq kifayət
edər və qanın axması o dəqiqə dayanacaq. Bu kimi
bir çox bitkiləri insanlar müalicə üçün
istifadə edirlər.
Zəka
Olaylar.- 2019.- 21-23 dekabr.- S.13.