“İnsan özünün ya həkimi
olur, ya qənimi”
Ərşad Əzimzadə: "Təəssüf
ki, insan ölü qidalara üstünlük verir,
üstəlik, uzlaşmayan qidaları
qarışdırır"
"Olaylar" "Ana Təbiət"
Natural Gigiyena Mərkəzinin
rəhbəri, yazıçı-jurnalist, loğman
Ərşad Əzimzadə ilə müsahibəni təqdim edir:
-
Ərşad müəllim, son zamanlar dünyada
ölümcül xəstəliklərin
sayı sürətlə artır. Kimdir günahkar, amansız təbiət, qlobal ekoloji problemlər, yoxsa insanın özü?
- İlk baxışda çox mürəkkəb sualdır. Amma cavab lap üzdədir. Yer üzündə baş verən bütün fəsadların səbəbi NADANLIQDIR. Nadanlıq isə qeyri-sağlam həyat tərzinin acı məhsuludur. Nadanlığın kökündə nəfs durub. Ona görə də Məhəmməd peyqəmbər nəfsi bəni insanın ən güclü düşməni sayırdı. Güclü nəfs, dünyaya yaradıcı və qurucu qüvvə kimi, xeyirxah işlər görmək üçün gəlmiş insanın ağlını başından alır, onu dağıdıcı şər qüvvəyə çevirir. Şər qüvvə ölü qidaların, papirosun, narkotik maddələrin, spirtli içkilərin, kimyəvi preparatların köməyi ilə həm öz qanını zəhərləyir, həm havanı, suyu, torpağı, həm də asimanı. Yerdən göyə "axan" zəhər OZON dəliyini aşılayır və onun deşiyini genəldir. Göydən Yerə süzülən isti normanı aşır - qlobal istiləşmə baş verir. İqlim korlanır. Bir yandan iqlimin korlanması, o biri yandan da süfrədə ölü qidaların həcminin artması, papiros, narkotik maddələr, ölü qidalar, kimyəvi dərmanılar, silah-sursat istehsalının sürətlənməsi, gətirib ona çıxardır ki, bizi yaradan və yaşadan Ana Təbiətin öz ağılsız övladlarından aldığı tərpiklər günbəgün güclənir. İnsandan başqa heç bir canlı Təbiətin Əbədi qanunlarını pozmur və Təbiətə qarşı cinayət işlətmir. Təbiət heç bir cinayəti cəzasız qoymur. Xəstəliklər də, münaqişələr də, müharibələr də, hətta, təbii fəlakətlər də nadan mutantların törətdiyi ağır cinayətlərin cəzasıdır.
- Siz, müalicə üsulu kimi, təbii qidalara üstünlük verirsiniz. Bu yandan da dünya bazarlarını genetik modifikasiya olunmuş (GMO) məhsullar basıb. Belə məhsulların insanlar üçün təhlükəsi nə dərəcədədir?
- Sağlamlığın iki güclü düşməni var - texnika və kimya elmi. Texnika Yeri-Göyü söküb dağıdır, zəhəri Yer üzünə, dəryaların dibinə, kosmosa daşıyır, kimya elmi isə zəhər istehsalını ilbəil gücləndirir. Bu gün təkcə GMO məhsulları deyil, öz bağlarımızda və bostanlarımızda istehsal olunan məhsullar da - başdan ayağa zəhərdi. Doğulduğum ucqar dağ kəndi Seyidlərdə (Zəngilan-red) ötən əsrin ortalarında yediyim meyvələrin, tərəvəzin, pencərin ətrini, dadını indiki məhsullarda tapa bilmirəm. Çünki pul düşkünü olan insanlar, məhsul yetişdirərkən, insanların taleyini deyil, ancaq qazanc barədə fikirləşirlər. Torpağa daha çox zəhər verirlər ki, məhsulun çəkisi çox, "əmtəə görkəmi" gözəl olsun. Bu yolla qazanılan pul rəncbərin özünə deyil, dələduz həkimlərə və əczaçılara qismət olur. Bir bağban tanışım it zülmü ilə qazandığı pulun 15-20 min dollarını hər il həkimə və dərmana xərcləyir.
- Niyə insanlar təbii müalicə vasitələrindən
istifadə etməyə həvəs göstərmir? Bəlkə,
insanların maarifləndirilməsi yetərincə deyil?
- Bir qədər uzağa, eramızdan bir neçə min il qabağa gedək. Yunan sağlamlıq Allahı Asklapiyin (Eskulap) iki qızı vardı - lovğa Panakiya və müdrik Gigiya. Hər ikisi atasına kömək edirdi. Panakiya deyirdi: "Mən elə bir dərman icad edəcəm ki, bütün dərdlərin çarəsi olsun". Ağıllı Gigiya onu bu fikirdən daşındırmağa çalışırdı: "Dərman icad etməyə ehtiyac yoxdur. İnsan orqanizmi özünü mühafizə etməyə, yenidən qurmağa, təkmilləşdirməyə qadir olan bir mükəmməl aparatdır. İnsanın sağlam və xoşbəxt yaşaması üçün dünyada hər şey var. Yetər ki, biz insanlara Təbiətin Əbədi qanunlarını öyrədək ki, hər insan onlara dəqiq əməl etsin, sağlam və xoşbəxt olsun". O vaxtdan tibb elmi haçalandı: bir qol insanları zəhərli dərman bataqlığına sürüdü, o biri - "Təbiət anadır" yoluna çəkdi. İkinci yola Gigiya yolu dedilər. Bu gün az işlədilən "gigiyena" sözü ordan yaranıb. Rəsmi tibb elmi "gigiya" terminindən istifadə etsə də, Panakiya yolunu tutub, müalicədə ancaq cərrah bıçağını, zəhərli dərmanları və aparatları tətbiq edir. Təbliğat maşını şəfalı bitkiləri deyil, ancaq dərmanı reklam edir. Çünki bu qol yaxşı qazanc gətirən dərman biznesini yaradıb.
- Belə bir deyim var:
"hər kəs 100 il yaşamasa,
günah onun
özündədir". Digər tərəfdən də,
insanın öz nəfsinə qalib gəlməsi - çox
çətin məsələdir. Belə təzadlı vəziyyətdə
insanlar nə etsinlər ki,
özləri öz həkimləri olsunlar?
- Kim deyibsə, gözəl deyib. İnsan uzunömürlü varlıqdır. Səmavi kitablarda yazılıb ki, Nuh peyqəmbərin dövründə 940 ildən az yaşayan olmayıb. 95 il gənc qalmağı bacaran, qəza nəticəsində dünyasını dəyişən dünya şöhrətli amerikan alimi Pol Breqq tam əmin idi ki, insan ancaq təbiət tərəfindən ona ayrılmış qidanı qəbul etsə - 900 il yaşıya bilər. Təəssüf ki, insan ölü qidalara üstünlük verir, üstəlik, uzlaşmayan qidaları qarışdırır. Öz qanını müntəzəm zəhərləyir, hüceyrələri qırır. Hətta, insanın əbədiyaşar olması fikrini əsaslandırmağa çalışan alimlər var (professor Bolotov). Çünki insan orqanizmində daima təzələnmə gedir. Sağlam həyat tərzi yaşayan insanın bədənində hüceyrə ordusu hər gün 1 faiz təbii itki verir, o qədər də təzə hüceyrə yaranır. Balans pozulmur. Qeyri-sağlam həyat tərzi yaşayan insanın bədənində isə ölüm faizi olum faizindən qat-qat yüksək olur. Ömrü gödəldən budur.
Lakin əsas məsələ
nə qədər yaşamaq deyil, necə yaşamaqdır. Azar-bezar çamurunda çabalamaq
həyat deyil. Orqanizmə qulluq etmək elmini yaxşı əxz edən insan özü özünün həkimi
olur, özünü pis vərdişlərdən
təmizləməyi bacarır.
Heç
kəs dünyaya iradəsiz, nəfsin və tamahın qulu kimi gəlmir.
Analarımız bizi, canlarından
əziz tutduqları övladlarını, çömçə-qaşıqla
mədənin müti
quluna, iradəsiz məxluqa çevirirlər.
Çünki analar özləri
də düzgün qidalanmağın, sağlam
yaşamağın, möhkəm
iradə formalaşdırmağın
yolunu bilmirlər.
Onlara bu arxivacib biliyi nə ailədə veriblər, nə bağçada, nə də orta və
ali məktəblərdə.
- Sağlamlığın
qorunması məsəsləsində
çox vacib amil olan idman
barədə heç
düşünmürük.
-Sağlamlığı təmin
edən 4 amil var: düzgün qidalanmaq, faydalı hərəkət, su poseduraları və özünütəqlin. Şənbaz
cavanların can atdığı
İdman faydalı hərəkət deyil, zərərlidir. Peşəkar
idmançıların az yaşaması buna sübutdur. Müasir idman daha qəddar,
daha kobud, daha təhlükəli olub. İdman biznesə və
siyasətə xidmət
edir, uşaqların psixikasını pozur.
Komandası uduzan fanatların törətdiyi
fəsadları göz
qabağına gətirin
- vitrinləri qırırlar,
maşınları yandırırlar,
qabaqlarına çıxan
hər şeyi uçururlar, adam
öldürürlər. Amma hərəkətsiz
qalmaq idmandan da dəhşətlidir.
Adam az hərəkət
edəndə - qida həzmə getmir, enerjinin mədaxil-məxaric
balansı pozulur, əzələlər, damarlar,
vətərlər atrafiyaya
uğrayır, kirəcləşmə
gedir. Bəs necə olsun?
Yaşasın bədən tərbiyəsi!.. Minlərlə təmrinlər var
ki, adamı daima gənc saxlayır, azar-bezardan qoruyur, ömrünü uzadır. İlin bütün fəsillərində,
hər gün, sübh tezdən, açıq havada, iti addımlarla 8-10 kilometr gəzmək (bu normaya tədricən
getmək lazımdır) bütün
təmrinləri əvəz
edə bilir. Buna imkanı olmayan şəxs yapon alimi Nişinin təklif etdiyi təmrinləri evdə yerinə yetirə bilər. Hər gün kontrast
su vannası qəbul etmək, mümkün olmasa, sadəcə, yaxalanmaq da gözəl bədən tərbiyəsi
deməkdir. Yarış
məqsədilə deyil,
sağlamlıq naminə
sakit üzmək, gimnastika, tennis, voleybol faydalı hərəkət sayıla
bilər.
- Ərşad
müəllim, Azərbaycan
insanının yemək
mədəniyyətində hansı qüsurlar daha çox özünü büruzə
verir?
-Bir məsələ mənə bərk yer eliyir. Xaricdən
gələn qonaqların
hamısı kameraya eyni sözləri deyirlər: "Xalqınız
qonaqpərvər xalqdır,
yeməkləriniz çox
dadlıdır". Görünür, diqqətəlayiq başqa
dəyərimiz yoxdur.
Elə
biz özümüz də
həmişə süfrəmizin
zənginliyi ilə qürrələnirik. Kaş süfrəmiz
kasad olaydı, zəkamız, dərrakəmiz
dərin, mədəniyyətimiz
yüksək. Fəxr
etdiyimiz zəngin süfrə böyük faciədir! İnsan qidaları nə qədər çox qarışdırırsa, yığışıb
bədəndə qalan
şlakın (zibil) həcmi bir o qədər çox, cana dolan
xəstəliklərin sayı
bir o qədər çox, təpiyi bir o qədər güclü olur. Toylarımızı göz
qabağına gətirəndə
- ürəyim sancır:
20-30 növ qida! Hamısı
da zülal, ət xörəkləri.
Zülal ən gec həzmə gedən, həzm olmaq üçün bədəndən ən çox enerji alan qidadır.
Özü də bizə
çox cüzi miqdarda lazımdır.
Biz zülal normasını
10-20 qat ötürük.
Eyni fikiri şəkər və nişasta haqqında da demək olar. Milli süfrəmizin ən böyük faciəri budur ki, yaman
çox yeyirik, əsasən da, ölü qida yeyirik, həm də qidaları çox qarışdırırıq.
- İş elə gətirib ki, ölü qidalar - bişmiş xörəklər, çörək
və digər un məmulatları, mürəbbələr, şorabalar
gündəlik qida rasionumuza çevrilib. Belə bir şəraitdə insanların ömrünün
uzadılması üçün
nələr tövsiyyə
edərdiniz?
- Aqillər deyib: iki böyük bəladan nisbətən kiçiyini seçmək lazımdır. Biz də bu günkü rasiona bu baxımdan yanaşaq - az zərərlini seçək. Təbii ki, bu qidaları qəbul edən insan sağlam ola və çox yaşıya bilməz. Daha dəqiq desək, həmişə xəstə olmalı, sürünə-sürünə yaşamalı və tez ölməlidir. Bu - mübarizəsiz və fərəhsiz həyatdır, ağır əzab şələsinin altında dizin-dizin sürünmək deməkdir. Yükü bir qədər yüngülləşdirmək olar.
Çayı çiy su ilə, şəkəri, şirniyatı, şokaladı meyvə quruları və balla əvəz etmək, hər öynədə 1 növ xörəyi çörəksiz və güclü tərəvəz salatı ilə, çörəyi ancaq boyat şəkildə və mütləq tərəvəz salatı ilə yemək. Səhərlər çiy sudan 15 dəqiqə sonra 1 növ meyvə yemək, 30 dəqiqədən sonra tərəvəz salatı ilə birlikdə hər hansı "əsas" qida qəbul etmək. Şam yeməyini yuxudan 3 saat tez qəbul etmək məsləhətdir. Mümkün qədər çox hərəkət etmək vacibdir. Allah millətimizə dərin zəka, möhkəm iradə və işıqlı ideya ətrafında birləşmək qabliyyəti bəxş etsin!!!
Alim Hüseynli
Olaylar.- 2019.- 5-7 oktyabr.- S.13.