Ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsində elmi biliklərdən istifadə
Layihə çərçivəsində müsahibimiz AMEA İqtisadiyyat
İnstitutunun elmi işlər üzrə direktor müavini, iqtisad elmləri namizədi Allahyar Muradovdur.
- Ərzaq
təhlükəsizliyinin təmin
olunmasında elmi biliklərdən necə istifadə edilməlidir?
- Hazırda
cəmiyyətin inkişafının
və insanların sağlamlığının mühafizəsinin,
ekoloji cəhətdən
təmiz qida məhsulları ilə təmin edilməsinin əsas vəzifələrindən
biri də elmi biliklərdən istifadə edilməsidir. Burada ərzaq təhlükəsizliyinin
təmin olunması xüsusi əhəmiyyət
kəsb edir. Hazırda Azərbaycanda əhalinin yerli istehsal hesabına buğda ilə təmin edilmə səviyyəsi 65,1%, kartofla
86,4%, meyvə və üzümlə 99,2%, mal-qara
və quş əti ilə 73,8%, süd və süd məhsulları ilə 86,1%, yumurta ilə 87,3%, balıq və balıq məhsulları üzrə
97,3%-dir. Respublikamız hətta
bir sıra ərzaq məhsulları ixrac etməyə başlayıb ki, yuxarıda göstərilən
dövrdə müvafiq
olaraq ixracın tərkibində bu göstərici 1.4 %-dən
7.5 %-ə yüksəlib. Bu müsbət
prosesin davam etdirilməsi
və ixrac edilən ərzaq məhsullarının
mütləq və xüsusi çəkisini
artırmaq məqsədilə yerli istehsal imkanlarından geniş
istifadə etməklə dövlət tərəfindən kənd
təsərrüfatı məhsulları istehsalının
artırılmasının iqtisadi
baxımdan tənzimlənməsinə ehtiyac
var. Tədqiqatlar göstərir ki, Azərbaycan Respublikasının bir sıra bölgələrində ildə 2
dəfə bəzi bitkiçilik məhsulları
istehsal etmək olar.
Təhlil göstərir
ki, ərzaq mənşəli kənd təsərrüfatı
məhsulları istehsalının artım sürəti ilə
ərzaq məhsulları emalının artım sürəti
qeyri-mütənasibdir. Ərzaq mənşəli kənd təsərrüfatı
məhsullarının istehsalı tələbatın ödənilməsində
daha çox xüsusi çəkiyə malikdirsə və ilbəil
artırsa, emal edilmiş ərzaq məhsulları
istehlakının tərkibində idxalın xüsusi çəkisi
üstünlük təşkil edir.
Azərbaycanın meyvə,
tərəvəz, bitki yağları, çay, meyvə
şirələri və sair məhsulların ixracını
artırmaqla ərzaq təhlükəsizliyi kimi qlobal dünya
probleminin həllində aktiv iştirak etmək imkanları
genişdir. Son üç ildə buğda unu, sitrus meyvələri,
alma, sair növ təzə meyvələr və kartof
ixracında xeyli artım müşahidə edilib. 2006-cı
ildən şəkər tozu və qənd ixracına
başlanıb. Bilirsiniz ki, ərzaq təhlükəsizliyinə
iki mərhələdə baxmaq olar. Birincisi, insanların zəruri
ərzaq məhsullarına olan tələbatının ödənilməsinə
yönələn iqtisadi siyasətin aparılmasıdır.
Belə hallara daha çox iqtisadi cəhətdən zəif
inkişaf edən ölkələrdə və keçid
iqtisadiyyatlı ölkələrdə rast gəlmək olar.
Belə ölkələrə çox vaxt aşağı
keyfiyyətli qida məhsulları daxil olur ki, bu da insanların
sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Bu
özünü yoxsul ölkələrdə daha qabarıq
göstərir. Bilirsiniz ki, dünyada milyonlarla insan qida
çatışmazlığından əziyyət çəkir
yaxud da müxtəlif yoluxucu xəstəliklərə
düçar olur. Bu mənada yoxsul ölkələrdə
keyfiyyətli ərzaq təminatı keyfiyyət aspektinə o
qədər də fikir verilmir. Buna əhalinin
alıcılıq qabiliyyətinin aşağı olması və
s. təsir göstərir. İkinci mühüm məsələ
ərzaq təhlükəsizliyinin keyfiyyət aspektidir.
İnkişaf etmiş ölkələrdə bu məsələyə
diqqət yetirilir. Çünki inkişaf etmiş ölkələrin
indiki şəraitdə ərzaq təminatı ilə
bağlı hələki problem yoxdur. Ona görə də
inkişaf etmiş ölkələrdə qida məhsullarının
keyfiyyətinin yüksəldilməsinə, ekoloji cəhətdən
təmiz olmasına xüsusi diqqət yetirilir və bu məqsədlə
elmi-tədqiqat işlərinə milyardlarla dollar vəsait xərclənir.
İqtisadi
İnkişaf Nazirliyinin İstehlak Mallarının Ekspertiza Mərkəzi
tərəfindən 2006-cı ildə 1379 nümunə üzrə
keyfiyyətinə (orqanoleptik, fiziki-kimyəvi, toksiki və
mikrobioloji göstəricilərinə görə) nəzarət
məqsədilə laborator müayinələri
aparılıb. Onların 63,4 faizi hüquqi şəxslərdən
və 36,6 faizi fiziki şəxslərdən daxil olmuş
nümunələrdir. Laboratoriya müayinələrinin nəticələrinə
əsasən, 24,9 faiz (343) nümunə üzrə müvafiq
standartların, texniki şərtlərin və digər
normativ sənədlərin tələblərinə uyğun gəlməmək
halları aşkarlanıb və 9,6 faiz (132) nümunəyə
dair müvafiq normativ sənədlər təqdim edilmədiyi
və ayrı-ayrı göstəricilərin müayinəsi tələb
olunduğuna görə rəy verilməyib və yalnız
faktiki əlamətləri göstərilib. Bilirsiniz ki, ərzaq
məhsullarının təhlükəsizliyinin təmin edilməsində
- burada söhbət keyfiyyətli ərzaq məhsulları ilə
təminatdan gedir - bir neçə elm sahəsinin
inkişafı vacibdir. Buraya kənd təsərrüfatı
elmləri, kimya elmi və onun alt sahələri, tibb elmi,
texnika elmlərini daxil etmək olar. Bu elm sahələrinin
inkişafı ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsində
mühüm rol oynayır.
İnsanların ərzaq
əldə etmək imkanlarının
yaxşılaşdırılması, bütün ailə və
ev təsərrüfatı üzvlərinin sağlam və
aktiv həyat tərzi qurmaları üçün, tələbatına
uyğun, kifayət qədər və keyfiyyətli ərzaq məhsulları
alınması üçün mövcud olan imkanlar nəzərdə
tutulur. Mövcud olan imkanlar tələbatın ödənilməsi
üçün öz istehsalından, bazar sferasından,
humanitar və digər yardımlar hesabına ərzaq məhsulları
əldə edə bilmək səviyyəsi ilə xarakterizə
edilir. Üzvlərinin sayı, məşğulluq statusu, gəlir
səviyyəsi, yerləşdiyi məkandan asılı olaraq
ailə və yaxud ev təsərrüfatları üzrə ərzaq
məhsulları əldə edə bilmək imkanları
bir-birindən fərqlənir.
- Bəs Azərbaycan bu
gün hansı mərhələdədir?
- Əgər Azərbaycan
müstəqilliyin ilk illərində keyfiyyətə deyil, kəmiyyətə
və qiymətə üstünlük verirdisə, hazırda
keyfiyyət tərəfi üstünlük təşkil edir. Əhalinin
gəlirlərinin artması, həyat səviyyəsinin əvvəlki
illərlə müqayisədə yüksəlməsi
artıq insanların keyfiyyətli ərzaq məhsullarına tələbatını
artırıb. Deməli, ərzaq təhlükəsizliyinin
ikinci mərhələsində olan Azərbaycan indi elmin
inkişafına, yeyinti sənayesində və kənd təsərrüfatında
elmi biliklərdən istifadəyə, yeni
texnologiyalarının mənimsənilməsinə və
istifadəsinə xüsusi diqqət yetirməlidir. Bunun
üçün də bu sahədə elmi-tədqiqat işlərinin
aparılmasına, ölkəyə daxil olan ərzaq məhsullarının
keyfiyyətinə nəzarətin artırılmasına ehtiyac
var.
Kənd təsərrüfatı məhsullarının
yetişdirilməsindən başlanmış onların
saxlanılması, emalı və istehlakçılara
çatdırılmasında yeni texnologiyalardan istifadəyə
ehtiyac var. Bundan başqa ərzaq məhsullarının
satışı ilə məşğul olan fiziki və
hüquqi şəxslərin vətəndaş və cəmiyyət
qarşısında məsuliyyətinin artırılması,
onların maarifləndirilməsi də ərzaq təhlükəsizliyinin
təmin edilməsində əhəmiyyətli yerlərdən
birini tutur. Nazirlər Kabinetinin qərarı ilə müvafiq
dövlət qurumları məhsulların keyfiyyəti və təhlükəsizliyinə
dair tələblər, onların istehsalı,
daşınması, saxlanması, qablaşdırılması,
etiketləşdirilməsi və satışı şərtlərini
müəyyən edən texniki, ekoloji, sanitariya, baytarlıq və
fitosanitar standartlara, norma, qayda və tələblərə
riayət edilməsinə nəzarəti həyata keçirirlər.
Lakin etiraf edək ki, hazırda Azərbaycanda
bu sahədə problemlər hələ də qalmaqdadır və
bu problemin həllində vətəndaş məsuliyyəti də
vacibdir. Ərzaq məhsullarının istehsalı, emalı və
satışı sanitariya-gigiyenik tələblərə cavab
vermir. Çox vaxt insanlar sanitariya-gigiyenik tələblərə
cavab verməyən yerlərdə ərzaq məhsullarının
emalını, saxlanılmasını, satışını
həyata keçirirlər. Bu da son nəticədə
insanların sağlamlığına mənfi təsir
göstərir. Yeyinti məhsullarının istehsalı,
saxlanılması, daşınması və satışı
zamanı normativ sənədlərin tələblərinin
gözlənilməsi üzərində dövlət nəzarəti
məqsədilə seçmə üsulu ilə 16930
sahibkarlıq subyektində müvafiq sanitariya müayinələri
aparılıb. Yeyinti məhsullarının istehsalı,
saxlanılması, daşınması və satışı
zamanı sanitariya-gigiyenik qaydaların pozulmasına görə
hüquqi və fiziki şəxslər inzibati qaydada cərimə
olunub.
Yeyinti məhsullarına
laborator nəzarətin gücləndirilməsi məqsədilə
Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzində
müasir sanitariya-kimyəvi laboratoriya təşkil edilib və
atom adsorbsion spektrofotometr quraşdırılaraq istismara
verilib. Spektrofotometrdə işləmək üçün
metodikalar əldə edilib və müvafiq mütəxəssislər
hazırlanıb. Ərzağın mövcudluğu ölkədə
kəmiyyət və keyfiyyətcə kifayət qədər və
təhlükəsiz ərzaq məhsullarının mövcud
olmasını səciyyələndirir. Mövcudluq adətən
milli səviyyədə qiymətləndirilir və ərzaq
ehtiyatlarının səviyyəsindən asılı olur. Ərzaq
məhsullarının milli səviyyədə
mövcudluğu məhsulların istehsalı,
bölgüsü, satışı və saxlanmasına dair
iqtisadi siyasət və qanunvericiliklə xarakterizə edilir.
- Hansı tədbirlərin
həyata keçirilməsi zəruridir?
- Ölkənin ərzaq
təhlükəsizliyinin təmin edilməsi istiqamətində
aşağıdakı tədbirlər həyata keçirilməlidir:
əsas ərzaq məhsullarının
təyin olunmuş zəruri səviyyədə istehsal
olunmasına şərait yaratmaq;
ərzaq ehtiyatları
yaratmaqla fövqəladə hallar şəraitində əhaliyə
normal
ərzaq yardımının
göstərilməsi mexanizminin yaradılması;
yerli və xarici mənşəli ərzaq
məhsullarının keyfiyyətinə səmərəli nəzarət
mexanizminin tətbiqi və ərzaq bazarında texnoloji, ekoloji,
sanitar, baytarlıq və fitosanitar tələblərinə
cavab verməyən məhsul və xidmətlərin
qarşısının alınması.
Aqrar sahədə məhsul
keyfiyyətinin yüksəldilməsinə yönəldilmiş
tədbirlər sistemi bir tərəfdən bölmələrarası
münasibətləri tənzimləməli, digər tərəfdən
isə yeni təsərrüfatçılıq
qurumlarını dəstəkləməlidir. Bu, ölkənin
ərzaq təminatının xüsusi əhəmiyyət kəsb
etməsi ilə bağlıdır. Aqrar sahədə ərzaq
məhsullarının istehsalı genişləndikcə bu məsələnin
əhəmiyyəti nəinki azalmır, hətta ölkəmizin
geosiyasi durumu və dünyada ərzaq
qıtlığının güclənməsi ilə əlaqədar
olaraq onun əhəmiyyəti daha da artır. Fikrimizcə, həyata
keçirilən tədbirlərin mühüm istiqamətlərindən
biri də elmi-texniki tərəqqinin nailiyyətlərindən,
məhsul istehsalının səmərəli təşkili
üçün zəruri olan maddi-texniki resurslardan daha da səmərəli
istifadə edilməsindən ibarət olmalıdır. Ərazi
və bölmələr üzrə məhsul
istehsalının geniş miqyaslı olması,
ayrı-ayrı ərazilər üzrə təbii-iqtisadi
şəraitin müxtəlifliyi, şəhərlə kənd
arasında məsafənin uzaqlığı nəzərə
alınaraq məhsulların daşınması ilə əlaqədar
olan mövsümi xərclərin azaldılmasına, yerli məhsul
istehsalçılarının gəlirlərinin
artırılmasına, əhalinin alıcılıq qabiliyyətinin
yüksəldilməsinə səmərəli ərzaq
bazarının formalaşdırılmasında məhsul
keyfiyyətinin yüksəldilməsinə təsir edən
amillərin məcmusu kimi baxmaq olar.
Araşdırmalar
göstərir ki, bazar münasibətləri şəraitində
ərzaq bazarının formalaşdırılması və məhsul
keyfiyyətinin yüksəldilməsinin mühüm cəhətlərindən
biri də məhsulun keyfiyyətinin idarə olunması
sisteminin təkmilləşdirilməsidir. Bu isə onunla şərtlənir
ki, məhsul istehsalının idarə olunmasının
mühüm ünsür olan keyfiyyətin idarə olunması
istehsalın iqtisadi göstəricilərinin
artımını əks etdirir. Həm də bu amil iqtisadi
inkişafın əsas göstəriciləridir. Bununla
yanaşı keyfiyyətin idarə olunması təsərrüfatçılıq
metodudur və ondan səmərəli istifadə edilməsi
böyük iqtisadi əhəmiyyət kəsb edir.
Məsələ
burasındadır ki, inkişaf etmiş ölkələr
intensiv texnologiyaların tətbiqi sayəsində nəinki
daxili ərzaq problemini həll edib, hətta əsas ərzaq məhsulları
üzrə ixracatçıya çevriliblər. Məsələn,
bu ölkələrdə bir inəkdən süd məhsuldarlığı
6 dəfə, taxıl məhsuldarlığı isə 2 dəfə
artıqdır. Ərzaq bazarının kökündə kənd
təsərrüfatı məhsullarının istehsalı
durur. Hazırda planetin torpaq fondunun yalnız 35%-i kənd təsərrüfatı
məqsədləri üçün istifadə olunur.
Torpaqların qalan hissəsini dağlar, səhralar, buzlaqlar,
bataqlıqlar, meşələr və s. aqrar istehsal
üçün bilavasitə yararsız sahələr təşkil
edir. 11% torpaq əkin, 24% isə otlaqlar üçün istifadə
olunur.
Anar Miriyev
Palitra. -2010. – 14 iyul. – S.6.