Eldar Aslanov: “Bir çox hallarda ölkənin
coğrafiyasını, tarixini bilməyənlər xarici
turistlərə bələdçilik edirlər”
Dünyada ən
gəlirli sahələrdən olan turizmə ölkəmizdə
dövlətin yaxından diqqəti və qayğısı bu
sahənin inkişafı üçün zəmin yaradır. Hazırda bütün
regionlarda turizm infrastrukturunun genişləndirilməsinə
diqqət yetirilir. Bunlar onu deməyə əsas
verir ki, Azərbaycan tezliklə regionda yeni bir turizm marşrutu
kimi bütün dünyanın diqqət mərkəzində
olacaq. Ancaq turizm sahəsində
genişmiqyaslı işlərin görülməsi, yeni
müasir standartlara uyğun turizm obyektlərinin tikilməsi ilə
yanaşı bu sahədə çalışan kadrların
peşəkarlığı ilə bağlı problemlər də
qalmaqdadır.
Bələdçi turizm xidmətində vacib elementlərdən
biridir
Mövcud
problemin həlli istiqamətində həyata keçirilən
tədbirlərlə bağlı Azərbaycan Turizm
İnstitutunun Tədqiqat və İnkişaf Mərkəzinin
müdiri Eldar Aslanovla söhbətləşdik. Bu gün turizm sahəsində
kadr hazırlığının vacib məsələlərdən
biri olduğunu deyən E.Aslanov bildirdi ki, Azərbaycanın
hazırda ümumi gələcək strategiyalarından biri
turizm sahəsini inkişaf etdirməklə ölkənin
davamlı iqtisadi inkişafına nail olmaqdır: “Turizmi
inkişaf etdirməyin də vacib şərtləri var. Təbii
ki, əsas şərtlərdən biri odur ki, ölkənin
gözəl təbiəti, mətbəxi və qonaqpərvər
insanları, eyni zamanda zəngin tarixi abidələri
olmalıdır. Amma qeyd etdiyim bu komponentlərin
olması turizm sahəsində görüləcək işlərin
hələ yarısıdır. Bu sahənin
inkişafı üçün daha bir vacib şərt isə
ondan ibarətdir ki, bu gözəllikləri seyr etməyə gələn,
asudə vaxtlarını səmərəli keçirmək
istəyən yerli və xarici turistlərə xidmətləri
yüksək səviyyədə təqdim etmək
lazımdır. Bu problemdən irəli gələrək
dövlət 2006-cı ildə Azərbaycan Turizm İnstitutunu
yaratdı. Hazırda bu instituta qəbul olan tələbələr
IV kursda oxuyur: “ATİ-də turizmin müxtəlif sahələrini
(idman, hotel, idarəçilik, konqres, sağlamlıq və s.)
əhatə edən 9 ixtisas üzrə
1100 tələbə təhsil alır. Bizim institutda, eləcə
də başqa ali təhsil ocaqlarında
turizm ixtisası üzrə hazırlanan kadrlarla adıçəkilən
sahədəki peşəkar kadr boşluğunu
dolduracağıq”.
Onun sözlərinə
görə, apardıqları tədqiqatların nəticəsi
də təsdiqləyir ki, Azərbaycanın regionlarında və
Bakıda peşəkar kadr problemi var: “Düzdür, bu hal
regionlara nisbətən Bakıda o qədər də hiss
olunmur. Araşdırmalarımızdan bu nəticəyə
gəldik ki, nəinki ictimai iaşədə, hətta ulduzu
olan hotellərdə belə işləyən kadrların o
ulduzun tələblərinə uyğun bilik və
bacarıqları yoxdur. Problemin həlli
üçün artıq bir neçə addım
atmışıq. Bu məqsədlə bakalavr
proqramı ilə paralel olaraq institutda artıq ikinci ali təhsilə başlanılıb. Bilirsiniz
ki, indi turizm sektorunda fəaliyyət göstərən, ancaq
ixtisasca başqa sahə üzrə təhsil alan
turizm mütəxəssisləri çoxdur. İnstitutumuzda
belə insanlar üçün ikinci ali təhsil
kursları açılıb. Çoxlu sayda qısa müddətli
proqramlarımız var. Xüsusilə bu kurslar turizm xidmətinin
“arxa cəbhəsində” işləyənlər -
aşpazlar, restoran işçiləri, xidmətçilər,
otaq və digər xidmət işçiləri
üçün nəzərdə tutulub. Təəssüf
ki, bu sahədə çox geniş tədbirlər keçirə
bilmirik. Bunun da səbəbi odur ki, bu tipli
kursları keçirmək üçün istehsalat sahəmiz
yoxdur".
Kadr hazırlığı məqsədilə
həyata keçirdikləri layihələrdən də
danışan E.Aslanovun dedyinə görə, Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyinin təşəbbüsü ilə
müvafiq qərar qəbul olunub və işçi qrupu
yaradılıb: “Ölkəmizdə vahid bələdçilik
sisteminin qurulmasına nail olmağa
çalışırıq. Çünki bələdçi
turizm xidmətində vacib elementlərdən biridir. Turistlərin qəbulu, obyektlərə
aparılması, onlara lazımi biliklərin verilməsi nəinki
turizm sahəsində yüksək xidmətdən xəbər
verir, həmçinin də ölkənin maraqları, tarixinin
və müasir inkişafının düzgün təqdim
olunması üçün çox vacibdir. Azərbaycanda bir çox hallarda xarici turistlərə
dili, ölkənin coğrafiyasını, tarixini bilməyən,
müasir inkişaf vəziyyətinə obyektiv münasibət
bəsləməyənlər bələdçilik edirlər.
Bu hal da gələn turistlərdə ziddiyyətli
fikirlər formalaşdırır. Ona
görə də bu addımlardan biri kimi biz yaxın gələcəkdə
çox ciddi imtahanla bələdçilərin
hazırlığı üçün kurslara
başlamağı planlaşdırırıq. Nəinki ümumi bələdçilərin, həmçinin
ayrı-ayrı qoruqlara, milli parklara, regionlara, şəhərlərə
marşrutlar üzrə bələdçi
hazırlığı nəzərdə tutulur. Məsələn, İçərişəhər
üçün bir neçə nəfər bələdçi
qrupunun hazırlanmasına razılıq əldə edilib.
Şəki, Gəncə, Göygöl və
sair regionlar üzrə də bələdçilər
hazırlanacaq".
Qərb regionunun turizm
imkanları yetərincə tədqiq edilməyib
Mütəxəssisin
dediyinə görə, problemin həllinə nail olmaq məqsədilə
atılan addımlardan ikincisi xidmət sahələri
üçün kadrların hazırlığıdır.
Bununla bağlı Lənkəranda Almaniyanın bir təşkilatı
ilə proqram həyata keçirdiklərini deyən E.Aslanov
bildirir ki, adıçəkilən rayonda fəaliyyət
göstərən restoranların və digər ictimai iaşə
obyektlərinin əməkdaşları üçün
müştəri məmnuniyyəti və müştərilərə
xidmətin əsasları mövzusunda 60 saat həcmində təlimlər
həyata keçirilib: “Bu istiqamətdə növbəti
addımımız qərb regionunun turizm potensialının tədqiqi
məqsədilə həyata keçirdiyimiz layihə olub. Bilirsiniz ki, qərb regionunun turizm imkanları yetərincə
tədqiq olunmayıb. Xüsusilə Göygöl, Gədəbəy,
Daşkəsən,Tovuz, Ağstafa, Qazax
rayonlarının təbiətinin rəngarəng xüsusiyyətləri
var. Burada Qafqaz Albaniyasının məbədləri və
İslam mədəniyyətinin nümunələri, dövlətçilik
tariximizə aid olan çoxlu inzibati binalar var. Təəssüf
ki, bunlar yetərincə tədqiq olunmayıb. Gözdən
uzaq olan abidələr siyahıya salınmayıb. Apardığımız tədqiqatlar nəticəsində
çoxlu yeni abidələr qeydə aldıq. Yayda
Göygöl, Şəki, Nabran, Lənkəran bölgələrinə
çoxlu sayda insanlar istirahət etməyə gedir və evlərdə
qalırlar. Biz ev turizmi üzrə də tədqiqatlar
apardıq və maraqlı nəticələr üzə
çıxdı. Göygöldə qədim
alman evləri çoxdur və bu da bölgəyə
çoxlu sayda turistlərin gəlməsinə səbəb
olur. Amma bu gün həmin evlər kənd
yaşıl turizminə görə dizayn edilmir. Hər kəs müasirliyə qaçır və
evlərini avrostildə təmir edir ki, bu da turistləri cəlb
etmir".
E.Aslanovun
dediyinə görə, digər məsələ
kulinariyamızın qonaqlara düzgün təqdim edilməməsi
ilə bağlıdır. Belə ki, xaricdən gələn
turistlər kabab və daha ağır kalorili yeməkləri
yemək istəmirlər: “Bizim milli mətbəximizin vegeterian
tipli çoxlu sayda yeməkləri var. Dağ rayonlarında
bunları etmək üçün geniş imkanlar
mövcuddur. Az pulla daha yaxşı menyu tərtib
edilə bilər. Bu sahədə məlumatsızlıq
və unutqanlıq turistlərə lazım olan və bizim arzu
etdiyimiz xidmətləri göstərmək üçün
imkan vermir. Peşə
hazırlığında bu məsələyə də
toxunmağı nəzərdə tuturuq”.
Bölgələrdə turizm kolleclərinin yaradılması
vacibdir
E.Aslanovun sözlərinə
görə, kadr hazırlığı ilə bağlı fəaliyyətlərinin
digər istiqaməti Mədəniyyət və Turizm Nazirliyi
ilə BMT-nin İnkişaf Proqramının birgə layihəsi
çərçivəsində ölkəmizdə
qurulmuş turizm informasiya mərkəzlərinin əməkdaşlarına
treninqlər keçirməkdir: “Ötən il Bakı Turizm
İnformasiya Mərkəzinin təşkilatçılığı
ilə ATİ-nin iki əməkdaşı Şəki Turizm
İnformasiya Mərkəzində treninqlər keçdi. Bu
treninqlərdə ölkəmizdə fəaliyyət göstərən
turizm informasiya mərkəzlərində çalışan əməkdaşlar
iştirak ediblər. Bundan başqa Nabranda da belə
təlimlər keçirilib. Üç gün davam edən
kurslarda kənd yaşıl turizmi, turistlərə informasiya
xidmətinin göstərilməsinin müxtəlif
texnikaları və müştərilərlə daha
yaxşı ünsiyyətin qurulması bacarıqları barədə
təlimlər keçdik".
Regionlarda turizm sahəsində kadr hazırlayan təhsil ocaqlarının mövcudluğuna gəldikdə isə E.Aslanov bildirdi ki, hazırda Qəbələdə Turizm Peşə Təhsili Kolleci fəaliyyət göstərir: “Çox gözəl binası olmasına baxmayaraq orada bu işi təşkil edəcək kadrlar azdır. Bu bölgənin də yüksək potensialı var. Bu tipli digər bir kollec isə hələ sovet dövründən Mingəçevir şəhərində fəaliyyət göstərir. Mingəçevir Bədən Tərbiyəsi və Turizm Kolleci kadrların hazırlanması istiqamətində müəyyən addımlar atıb. Kollecin rəhbərliyi xarici bir partnyorla birgə kadr hazırlığı istiqamətində layihə həyata keçirməyi düşünür. Gəncə Dövlət Universitetində də bakalavr səviyyəsində turizm sahəsi üzrə kadr hazırlanır. Bu gün bölgələrdə turizm kolleclərinin yaradılması vacibdir".
Nigar
Palitra. -2010. – 1 iyun. – S.11.