Milli Kulinariya Mərkəzi
25 yaşını qeyd edir
“Dolmanın
bişirilmə ənənələrinin UNESCO
siyahısına daxil edilməsi üçün fayllar
hazırlanır”
Dünən Mədəniyyət və Turizm Nazirliyinin, Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin (AMKM), Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının (AMKA) birgə təşkilatçılığı ilə AMKM-in 25 illiyinə həsr edilmiş tədbir keçirilib.
Tədbirdə hökumət rəsmiləri, Azərbaycanda
fəaliyyət göstərən diplomatik
korpus təmsilçiləri, ictimaiyyət
nümayəndələri, həmçinin
respublikamızın 23 şəhər və rayonundan
qonaqlar, tanınmış kulinarlar
iştirak ediblər. Mərasimdə mədəniyyət
və turizm naziri
Əbülfəs Qarayev
çıxış edərək Azərbaycan mətbəxinin
qədim tarixindən söhbət açıb. Nazir Azərbaycanın
birinci xanımı, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti, UNESCO-nun və ISESCO-nun
xoşməramlı səfiri Mehriban
Əliyevanın AMKM-in 25 illiyi
münasibətilə təbrik ünvanını Azərbaycan
Milli Kulinariya Mərkəzinin
direktoru, AMKA-nın prezidenti,
UNESCO-nun Ənənəvi Qida
Komitəsinin sədri, Əməkdar mədəniyyət işçisi Tahir Əmiraslanova təqdim edib.
Tədbirdə Prezidentin müvafiq sərəncamı ilə “Əməkdar
mədəniyyət işçisi” fəxri
adına layiq görülən Azərbaycan
milli kulinariya sahəsinin
əməkdaşlarına medallar, həmçinin
nazirlik tərəfindən bir qrup əməkdaşa
fəxri fərmanlar da təqdim edilib. Nazir çıxışında
deyib ki, Azərbaycan mədəniyyəti
daşıyıcılarının bədnam
qonşularımız tərəfindən təzyiqlərə
məruz qalması heç kimə sirr deyil: "Bədnam
qonşularımız nəinki torpaqlarımıza, hətta mədəniyyətimizə
də təcavüz edirlər. Azərbaycan mətbəxi də
bu proseslərdən kənarda qalmayıb.
Keçən il Ermənistan bütün Şərqdə istifadə olunan lavaşı mənimsəmək istəyib.
Onlar lavaşın qeyri-mədəni irs kimi UNESCO-nun
siyahısına daxil edilməsi üçün müraciət ediblər. Bu, təcavüz deyilmi?! Ona görə də Azərbaycan dövləti
digər dövlətlərin mədəniyyət xadimləri
və diplomatları ilə birləşərək
lavaşın hamıya məxsus olması barədə sübutlar təqdim ediblər". Nazir bildirib ki, hazırda türk
dünyasına məxsus olan dolmanın
bişirilmə ənənələrinin UNESCO-nun
siyahısına daxil edilməsi üçün fayllar
hazırlanır. Tahir Əmiraslanov qurumun 25 illik fəaliyyəti
haqqında hesabat məruzəsi ilə
çıxış edib. Bildirib ki,
Milli Kulinariya Mərkəzi
yarandığı gündən Azərbaycan mətbəxinin
tədqiqində, əhalinin kulinariya sahəsində
maarifləndirilməsində, kulinariya mədəniyyəti
və təcrübəsinin yayılmasında, milli
mətbəx nümunələrinin toplanması, dünya miqyasında tanıdılması və
təbliği istiqamətində mühüm
işlər görüb.
Nigar
Palitra.-2016.-5 may.-S.13.