Sağlam həyat tərzi
Professor
Maqsud Qasımovun “Sağlam həyat tərzi uğrunda”
kitabının hamı üçün gərəkli və
faydalı ola biləcəyini nəzərə alıb, onun
ayrı–ayrı fəsillərini qəzetimizin iyul–avqust 2012–ci
il iarixli müxtəlif nömrələrində dərc
etmişik.
İndi
isə kitabın daha bir hissəsini — “Qidalanma haqqında əsas
məlumat” fəslini qısa ixtisarla dərc edirik. İnanırıq
ki, geniş oxucu kütləsi düzgün qidalanmaq
üçün bu fəsildə irəli
sürülmüş faydalı məsləhətlərdən
bəhrələnə biləcəkdir.
(əvvəli 16 avqust tarixli sayımızda)
Respublikamızda
aparıcı investorlardan, iş adamlarından ibarət olan
qabaqcıl Azərsun Holdinq şirkəti azərbaycanlıların
rasionunda bitki yağlarının istifadəsində, demək
olar ki, inqilab yaratmışdır. İndiki zamanda artıq azərbaycanlıların
süfrəsini bitki yağlarsız görməyi təsəvvürümüzə
də gətirmirik.
Orqanizm
karbohidratlardan, əsasən, enerji materialı kimi istifadə
edir. Sadə və mürəkkəb karbohidratlar vardır. Sadə
karbohidratlar həm praktiki təmiz (parça qənd, ya
şirniyyata əlavə edilən və çayla şəkər),
həm də meyvə və giləmeyvələrin, bəzi tərəvəzlərin,
eləcə də südün tərkibinə daxil olan şəkərdir.
Mürəkkəb karbohidratların əsas nümayəndəsi
nişastadır ki, bu da taxılın (deməli, həm də
bütün çörək növlərinin) əsas
kütləsini təşkil edir, kartofun tərkibində
nişasta çoxdur, müxtəlif tərəvəz, meyvə
və giləmeyvənin tərkibində isə azdır. Şəkərin
və nişastanın energetik dəyəri eyni olub, təxminən
zülalın dəyərinə bərabərdir, lakin sadə
və mürəkkəb karbohidratlar bir sıra xüsusiyyətlərinə
görə eyni dəyərə malik deyillər.
Şəkər
qana çox tez sorulur və dərhal parçalanmağa
başlayır. Orqanizmin enerji itkisini sürətlə əvəz
etmək lazım gəldikdə (ağır fiziki iş,
intensiv idman məşqləri və yarışları
zamanı, uşaqlarda) şəkərdən istifadə edilir.
Şirinliyi və sürətlə enerji əmələ gətirə
bilmək qabiliyyətinə görə şəkər
nişastaya nisbətən üstünlüyə malikdir.
Lakin
onun bir çox çatışmazlığı da
vardır. Çoxlu şəkər qəbul etdikdə qanda
qlükozanın miqdarı artır. O, parçalanıb
böyrəklər vasitəsilə ifraz olmağa vaxt
tapmır, orqanizmdə yığılıb qalır ki, bu da
qanda qlükozanın miqdarının artmasına səbəb
olur, bu isə çox yayılmış xəstəlik—şəkərli
diabetin inkişaf təhlükəsini törədir.
Nişasta ilə zəngin məhsulların qidada işlədilməsi
belə nəticələrə səbəb olmur,
çünki nişasta yavaş–yavaş parçalanır.
İnsan orqanizminin, demək olar ki, mənimsəmədiyi, lakin böyük əhəmiyyətə malik olan daha bir mürəkkəb karbohidratlar qrupu bitki lifləridir. Bunlardan ən əhəmiyyətlisi isə yarmalar və düyüdən başqa iri üyüdülmüş undan çörəklər, paxlalı bitkilərin lifləri, qidada işlədilən göyərtilər, bir sıra digər meyvə və tərəvəzin tərkibində olan sellülozdur. Sellüloz mədənin və bağırsaqların selikli qişasını qıcıqlandırıb həzm yolu əzələlərinin intensiv işinə kömək etməklə qida porsiyasının irəliyə doğru hərəkətini təmin edir, bu isə qəbizliyin qarşısını alır.
Hərəkətli həyat sürən uşaq və yaşlıların qida rasionunda zülallar, yağlar və karbohidratlar 1:1:4 nisbətində (çəki üzrə) olmalıdır. Ağır fiziki işlə məşğul olan şəxslər, yarış və məşqlər zamanı idmançılar bu nisbəti karbohidratların xeyrinə dəyişdirməlidirlər (1:1:5 və ya hətta 1:1:6). Ahıl və az hərəkətli həyat sürənlər isə əksinə, karbohidratları və yağları azaltmalıdırlar. Bunlar üçün 1:0,9:3,5 və ya hətta 1:0,6:3,5 nisbətləri məqsədə uyğundur.
Əhalinin 18–59 yaşlı əməyə qabil kontingentinin məsləhət görülən sutkalıq enerji tələbatı kişilərdə 2550 kilokaloridən—4300 kilokaloriyədək, qadınlarda—2200 kilokaloridən—3150 kilokaloriyədək tərəddüd edir.
Qida maddələrinin digər qrupu—vitaminlər və vitaminəbənzər maddələrdir. Onlara tələbat, eləcə də onların qida maddələrindəki miqdarı kiçik çəki vahidləri—milliqramlar (qramın mində bir hissələri) və hətta milliqramın hissələri ilə ifadə olunur. Bunların enerji dəyəri olmayıb, orqanizmdə həyat fəaliyyətinin müxtəlif proseslərində iştirak edərək əsasən tənzimedici funksiya daşıyırlar. Onlar hamısı əvəz oluna bilməyən qida maddələrinə aid olub, hər birinin çatışmaması orqanizmdə ciddi pozulmalara səbəb olur, xüsusilə ağır təsadüflərdə isə həyatın özü üçün təhlükə törədir. Vitaminlərin və vitaminəbənzər maddələrin öz adları vardır, amma çox vaxt onları latın əlifbasının hərfləri ilə işarə edirlər.
Bu maddələrdən çoxu ərzaq məhsullarında geniş yayılmışdır və adi şəraitdə qida ilə orqanizmə kifayət qədər daxil olur. Həmin maddələrin çatışmazlığı yalnız onların sərf olunmasını artıran bəzi xəstəliklər zamanı mümkündür. Belə hallarda xəstələrə həmin vitaminlərin sənayedə buraxılan preparatları təyin edilir.
Lakin bir çox qida məhsullarında vitaminlər ya heç yoxdur, ya da cüzi miqdardadır. Belə məhsullarla uzun müddət qidalanmadıqda orqanizmdə vitamin çatışmazlığı yaranır ki, bu da bir çox pozulmalara səbəb olur. Məsələn, uşaqların normal boy artımını və görmə orqanının normal funksiyasını təmin edən A vitamini (retinol), sümük toxumasının əmələ gəlməsini və yeniləşməsini təmin edən D vitamini (kalsiferol adlanan maddələr qrupu) bu qəbildəndir, D vitamini çatışmadıqda kiçik uşaqlarda raxit xəstəliyi inkişaf edir, Karbohidrat mübadiləsində iştirak edən və A vitamini ilə yanaşı, uşaqların normal boy artmasını təmin edən B1 vitamini (tiamin), zülal mübadiləsində iştirak edən, dölün və uşaq orqanizminin böyüməsinə və inkişafına təsir göstərən B2 vitamini (riboflavin), zülalların mübadiləsində iştirak edən və eləcə də dölün inkişafına və uşaq orqanizminin böyüməsinə, boyun artmasına kömək edən və hüceyrələrin oksigen mənimsəməsini (“toxuma tənəffüsünü” təmin edən PP vitamini (nikotin turşusu) və nəhayət, maddələr mübadiləsinin bir çox proseslərində iştirak edən C vitamini də belə vitaminlərə aiddir.
A və D vitaminləri yağda həll olunan vitaminlərdir,
bunlar orqanizmdə toplana bilir. Qidalanma müxtəlif
olduqda orqanizmdə, adətən, həmin vitaminlərin bir
neçə aylıq ehtiyatı toplanır. Adları çəkilən qalan vitaminlər suda həll
olan vitaminlərdir. Onlar ehtiyat
üçün toplana bilmir və müntəzəm surətdə
qida vasitəsilə orqanizmə daxil olmalıdırlar.
Hazırda bu və ya digər vitaminin qidalanmada
olmaması və ya kəskin surətdə qida rasionunda
çatışmaması ilə əlaqədar xəstəliklərə
(avitaminozlara) təsadüf edilir, amma bir və ya bir neçə
vitaminin “orta dərəcədə çatışmaması
mümkündür və belə vəziyyətə rast gəlinir,
bunlar isə sağlamlığın pozulmasına
(hipovitaminoz) səbəb olur, bu isə tez yorulmağa, zəifliyə,
yuxunun pozulmasına, əsəbiliyə gətirib
çıxarır. A vitamininin orta dərəcədə
çatışmaması görmə qabiliyyətinin
özünəməxsus surətdə pozulması, deyildiyi
kimi, toyuq korluğu ilə aşkar ola bilər—işıq
kifayət qədər olduqda adam yaxşı görür,
alaqaranlıqda isə heç nə görmür.
BMT
Uşaq Fondu YUNİSEF–in dərc olunmuş məruzəsində
planetimizdə 2 milyard insan vitaminlərin və mineral maddələrin
çatışmamasından tam mənada öz əqli və
psixiki potensialına çata bilmirlər.
Qida məhsullarında
vitaminlərlə zəngin olan əsas məhsullar
aşağıda göstərilmişdir: A vitamini—süd, və
süd məhsulları (xüsusən kərə yağı,
pendir), qaraciyər, ət, balıq, yumurtanın tərkibində
vardır. Qırmızı yerkökündə,
qırmızı bibərdə, göy soğanda, pomidorda, ərikdə,
şaftalıda, balqabaqda, yemişdə, bir sıra digər tərəvəz,
meyvə, giləmeyvələrdə karotin adlı maddə
vardır ki, buna provitamin A karotin deyilir, bunlar orqanizmdə A
vitamininə çevrilirlər.
D vitamini:
məməlilərin, quşların, balıqların qaraciyərində,
kürüdə, yumurta sarısında, yağlı
balıqların ətində çoxdur, insanın dərisində
günəş işığı tərkibində dəriyə
düşən ultrabənövşəyi şüaların
təsirindən D vitamininə çevrilən maddələr
vardır. Yaşlı adamın orqanizmində belə şəraitdə
əmələ gələn D vitamininin həmin miqdarı onun
üçün kifayətdir, ancaq uşaqların D vitamini ilə
təmin olunması üçün həm şəfalı
ultrabənövşəyi şüalara, həm də tərkibində
bu vitaminlərlə zəngin olan məhsullara ehtiyacı
vardır.
B1
vitamini: iri üyüdülmüş undan (qara və ya
qarışıq undan) bişirilmiş çörəkdə,
düyü istisna olunmaqla, yarmalarda. Noxud, lobya,
qarabaşaq yarmasının tərkibi həmin vitaminlərlə
çox zəngindir, arpa yarmasında və darıda da bu
vitamin vardır. Qaraciyərdə və
böyrəklərdə B1 vitamini çoxdur, südün
bütün növləri onun mühüm mənbəyidir.
Tərəvəzdə, meyvələrdə və yumurtada da
B1 vitamini az deyildir.
B2 vitamini:
süd, qatıq, kəsmik, pendirin bütün növləri,
iri üyüdülmüş undan bişirilən
çörəklərdə, müxtəlif yarmaların tərkibində,
böyrəklər, ürək ətində, ətlərdə,
yumurtada bu vitamin çoxdur.
PP
vitamini: mal əti, qaraciyər, böyrəklər, ürək,
balıq ətlərinin tərkibində çoxdur.
C vitamini:
bibər, turşəng, kahı, cəfəri,
şüyüd, göy soğan, digər göyərtilər,
pomidor, kələm, kartof, badımcan, portağal, limon, naringi,
qara qarağat, krıjovnik, moruq, narın tərkibində, eləcə
də sənaye və ya ev şəraitində bankalarda konservləşdirilmiş
həmin məhsulların, turş kələmin tərkibində
müxtəlif miqdarda vardır.
Təzə meyvə və tərəvəzi
saxladıqda onların tərkibində C vitamininin miqdarı tədricən
azalır, payızda yığılmış kartof, kələm
və almanın tərkibində yazadək C vitaminin cüzi
miqdarı qalır. Meyvə və tərəvəzləri
konservləşdirərkən vitaminin təxminən
yarısı dərhal parçalanır, amma qalan hissəsini
uzun müddət saxladıqda da parçalanmır. Odur ki, təzə meyvə–tərəvəzə
nisbətən payızda konservləşdirilmiş tərəvəz
konservlərin tərkibində C vitamini daha da çoxdur.
Quru tərəvəzdə və meyvədə
C vitamini yoxdur.
Qida maddələrinin beşinci qrupunu mineral maddələr,
qeyri–üzvi elementlər və onların duzları təşkil
edir. Bunlar hüceyrə və toxumaların qurulmasında
və yeniləşməsində iştirak edir, qanın normal
tərkibini mühafizə edir, mübadilə proseslərinin
gedişi üçün zəruridir. Orqanizmdə
çoxlu miqdarda bir sıra mineral maddələr vardır, məsələn,
insan orqanizmində 1,5 kiloqramadək kalsium
vardır, bədəndəki dəmirdən isə
böyük bir mismar düzəltmək olardı. Orqanizmin çoxlu miqdarda kaliuma, natriuma,
kükürdə, fosfora, xlora ehtiyacı vardır. Mikroelement adlanan bir sıra mineral maddələr
orqanizmdə və ərzaq məhsullarında milliqramlar və
onların hissələri ilə ölçüləcək
dərəcədə cüzi miqdardadır. Buna baxmayaraq,
onlar həyat fəaliyyətinin ən mühüm prosesləri
üçün son dərəcə vacibdir, mikroelementlərə,
məsələn, sink, mis, yod, flor, brom aiddir.
Mineral maddələrin, o cümlədən mikroelementlərin
bir çoxu ərzaq maddələrində geniş
yayılmışdır və müxtəlif cür qidalanma
zamanı bunlar orqanizmdə bol olur, lakin onların bir hissəsi,
məsələn, kalsium və dəmir çox azdır. Uşaqların qidasında
kalsiumun çatışmaması sümük
toxumasının əmələ gəlməsində
pozğunluğa səbəb olur, yaşlılarda bu, kalsiumun
sümükdən xaric olmasına və sümüklərin
yumşalmasına səbəb ola bilər,
məktəbyaşlı uşaqların və yeniyetmələrin
kalsiuma tələbatı lap çoxdur. Qidalanmada
kalsiumun başlıca mənbəyi süd və süd məhsullarıdır,
xüsusən pendir kalsiumla zəngindir. Bitkilərdən
kələm kalsium mənbəyi kimi çox böyük əhəmiyyətə
malikdir.
Qidalanmada dəmirin çatışmazlığı
qan azlığının inkişaf etməsi təhlükəsini
doğurur. ÜST–nin məlumatına əsasən bütün
dünyada hər həftə bir min qadın rasionda dəmirin
çatışmaması nəticəsində anemiyadan
ölür. Onun mənbələri ət, alma, kəpəkli iri
üyüdülmüş undan bişirilmiş çörəkdir,
quru meyvələrdə və bəzi yarmalarda (qarabaşaq,
buğda), noxudda dəmir çoxdur.
Ərzaq məhsulları öz dad keyfiyyətlərinə
görə də fərqlənir. Bütün keyfiyyətli
məhsulların dadı yaxşı olur. Lakin
insanların zövqü müxtəlifdir; birinin süddən,
başqasının—qara və ya qarışıq undan
bişirilmiş çörəkdən,
üçüncüsünün—kələmdən,
badımcandan, balıqdan və ya daha nədənsə
xoşu gəlmir, bu, çox vaxt uşaqlıqda
qazanılmış vərdişlərlə əlaqədardır.
Lakin bəzən insanın qidalanması əvəz
oluna bilməyən bu və ya digər maddələrə olan
tələbatı yalnız ona görə ödəyə
bilmir ki, həmin maddələrin mənbəyi olan məhsullar
ona dadsız görünür, ya onlara vərdiş etməmişdir,
bəlkə də hətta nifrət edir. Valideynlərin,
uşaqların tərbiyəsi qayğısına
qalanların hamısının diqqətini buna cəlb etmək
lazımdır ki, uşaq lap kiçik yaşdan ticarət
sisteminə və bazara gətirilən ərzaq məhsullarının
bütün növlərindən istifadə etməlidir, buna
onu uşaqlıqdan alışdırmaq lazımdır, təxminən
yaş yarımlıqdan uşaq hər şey yeməlidir.
Bəzi adamların orqanizmi ayrı–ayrı ərzaq məhsullarını
götürmür, çünki həmin məhsulun tərkibindəki
maddələrə qarşı yüksək həssaslığa
malikdir. Həmin məhsulları qəbul edərkən
onlarda səpgi, dərinin və ya dərialtı toxumanın
ödemi, bəzən qusma, ishal, tənəffüsün (hətta
boğulma tutması dərəcəsinədək) çətinləşməsi
şəklində xəstəlik (allergik) reaksiyası törənir.
Belə məhsullara süd, bəzi heyvanların əti,
müəyyən balıq növləri, yumurta, şokolad,
paxla və s. misal ola bilər, həmin
reaksiyalardan özünü gözləmək, dözülməzliyi
necə aradan qaldırmaq və ya qeyri–normal reaksiya törədən
məhsulları nə ilə əvəz etmək barədə
həkimlə məsləhətləşmək
lazımdır.
(davamı növbəti
saylarımızda)
Respublika.- 2012.- 18 avqust.- S. 6.