Masazır Duz Zavoduna
media tur təşkil olundu
Mütəmadi olaraq nəzdində
fəaliyyət göstərən
istehsal müəssisələrinə
media turlar təşkil
edən Azərsun Holdinq bu dəfə
də ənənəsinə
sadiq qalaraq media qurumları və Azərbaycan Kulinariya Mütəxəssislərinin Assosiasiyasının
üzvləri ilə birlikdə “Azərduz”,
“Salute”, “Bizim Duz”,
“Alfa” markalarının istehsal
edildiyi Masazır Duz Zavodunda oldular.
Səfər zamanı jurnalistlərə
zavodun fəaliyyəti,
iş rejimi, istehsal sahələri və yodlaşdırılmış
duzun keçdiyi prosedurlar haqqında geniş məlumat verən zavodun müdiri Nəbi Zeynalzadə Masazır Duz Gölündən XIX əsrdən duz emal edildiyini bildirdi. O, 2001-ci ildə ümummilli lider Heydər Əliyev tərəfindən yod çatışmazlığı xəstəliklərinin kütləvi
profilaktikası məqsədi
ilə duzun yodlaşdırılması haqqında
qanunun imzalandığını,
2008-ci ildə isə
UNİCEF və Azərbaycanın
Səhiyyə Nazirliyi
tərəfindən aparılan
araşdırmalar nəticəsində
əhali arasında yod çatışmazlığı
səbəbindən yaranan
xəstəliklərin geniş
yayıldığının aşkar edildiyini və yodlaşdırılmış
duzun istehsalını
həyata keçirəcək
müəssisəyə ehtiyacın
olduğu barədə
hesabat hazırlandığını
nəzərə çatdırıb.
“Bu məsuliyyətli iş
isə ölkənin ərzaq təhlükəsizliyinin
təmin edilməsində
müstəsna rol oynayan Azərsun Holdinqə etibar edilib. 2010-cu ildə
ölkə başçısı
cənab İlham Əliyevin iştirakı ilə Masazır Duz Zavodunun açılış
mərasimi olub.”
Bildirilib
ki, illik istehsal həcmi 90.000 ton olan Masazır Duz Zavodunun fəaliyyətə
başlaması “Regionların
inkişafına dair” dövlət proqramına uyğun olaraq ətraf qəsəbələrdə
yaşayan insanların
məşğulluğunun təmin
edilməsi və sosial-rifah halının yüksəldilməsinə də
mühüm töhfə
verir. Bundan əlavə, istehsal
müəssisəsi tərəfindən
mütəmadi olaraq müxtəlif sosial layihələr reallaşdırılır,
aztəminatlı ailələrə
bayram sovqatları təqdim edilir. Media tur zamanı
jurnalistlərə Masazır
Gölünün milli
sərvət hesab edildiyi və onun ekoloji balansının
qorunmasına xüsusi
önəm verildiyi bildirildi.
Daha sonra media mənsublarının
və aşpazların
suallarını cavablandıran
marketinq müdiri Lamiyə Bayramova qida duzlarının
3-cü, 2-ci, 1-ci, əla və
ekstra olmaqla beş növünün
olduğunu, zavodda əla növ xörək və ekstra növ süfrə duzlarının
istehsal edildiyini qeyd edərək dedi: “Bunlar isə,
ən üstün keyfiyyət hesab olunur. Hazırda müəssisədə istehlakçlar tərəfindən
sevilən pendir və turşu duzları ilə bərabər hər kəs tərəfindən
çox yüksək
qiymətləndiriləcək manqal duzu da
istehsal edilir. Duzun keyfiyyət göstəricilərinin
yüksək olması
sayəsində Ukrayna,
Rusiya və Qazaxıstan kimi bütün dünyaya duz ixrac edən
ölkələrə məhsul
satışı imkanları
artıb. Həmçinin yaxın zamanlarda ABŞ və Kanadaya duz ixracının həyata keçirilməsi
üçün müqavilələrin
imzalanması nəzərdə
tutulub. Ötən
ilin sonundan etibarən müəssisədə
“Kosher” sertifikatlı duz
da istehsal olunur ki, həm
ölkə daxilindən,
həm də xaricdən sifarişlər
alınır.”
Müəssisənin Logistika və satış bölmə müdiri Süleyman Rəhimov burada qida ilə
yanaşı, qida sənayesi, qeyri-qida sənayesi və texniki duzların istehsal edildiyini, Masazır Duz Zavodunun ölkəmizdə
ekstra keyfiyyətli duzdan tablet duzunun istehsalını həyata
keçirən yeganə
müəssisə olduğunu
və tablet duzlarının
su təmizləmə
sistemlərində, hovuzlarda,
filtrlərin təmizlənməsində,
qazanxanalarda istifadə
olunduğunu qeyd etdi.
Müasir avadanlıqlarla təchiz edilmiş laboratoriyalarda olan qonaqlara keyfiyyətə nəzarətin
ən yüksək səviyyədə təmin
edildiyi və şirkətlər qrupunun
Müşahidə Şurasının
sədri Abdolbari Goozalın bu məsələyə xüsusi
həssaslıqla yanaşdığ,
“Azərsun Holdinq”in rəhbərinin keyfiyyət
fəlsəfəsinə uyğun
olaraq bütün müəssisələrdə olduğu
kimi burada da keyfiyyətə xüsusi önəm verildiyi diqqətə çatdırıldı.
İstehsal prosesi barədə məlumat verən istehsal sahə rəisi Ruslan Allahverdiyev ən müasir texnika və avadanlıqlardan istifadə edildiyini bildirdi. Jurnalistlərə bütün prosesi
əyani şəkildə
nümayiş etdirən
mütəxəssis istehsal
olunan ekstra növ duzların minimum
99.7 faiz natrium xloriddən ibarət olduğunu və bu göstəricinin bütün dünya üzrə çox yüksək olduğunu.
Duz Zavodunda qida duzları ilə bərabər sənaye duzlarının da istehsal edildiyini
dedi.
KİV nümayəndələri və
Azərbaycan Kulinariya Mütəxəssislərinin Assosiasiyasının
üzvləri kulinarlar
zavodun avtomatlaşdırılmış
idarəetmə otağındakı
prosesləri izləyərək
burada son texnologiya ilə təchiz edilmiş zavodun, istehsal prosesindəki cihazların mərhələlərlə
işlənməsi ilə
tanış oldular.
Qeyd edək ki, Masazır
Duz Zavodunda istehsal olunan məhsullar “Azərbaycan Respublikasında qida təhlükəsizliyinin təmin
edilməsinə dair” dövlət proqramına uyğun olaraq istehsal edilir və Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi
Agentliyinin mütəmadi
olaraq apardığı
monitorinqlərin nəticələrinə
görə yüksək
qiymətləndirilir.
Mehparə Əliyeva
Respublika.- 2020.- 14 mart.- S.3.