“Klassik mətbəximizi
qoruyub saxlayırıq”
Tahir Əmiraslanov: “O qədər
gözəl nümunələrimiz var ki, sanki göydən brilliant tökülüb
və yığıb-yığışdıra bilmirik”
Azərbaycanın qədim tarixə malik mətbəx mədəniyyəti var. Və bu zəngin irsimiz dünyada
tanınır, keçirilən müsabiqələrdə iştirak edən təmsilçilərimiz
ölkəmizə müxtəlif medalla
qayıdırlar. Bu sahədə Milli Kulinariya Mərkəzi bir çox işlərə imza
atıb. “Şənbə qonağı”mız olan
Milli Kulinariya Mərkəzinin
baş direktoru Tahir Əmiraslanov xarici
ölkələrdə keçirilən bu
cür çempionatlarda
Azərbaycanın iştirakını uğurlu
hal hesab edir. “Hazırda əsas məqsədimiz
Azərbaycan mətbəxinin bütün
nümunələrini öyrənib, toplu
halında nəşr etdirməkdir” – deyən Tahir
müəllimdən aldığımız müsahibəni təqdim
edirik.
- Bu il bir
neçə ölkədə kulinariya ilə
bağlı keçirilən tədbirlərdə
komandanızla birlikdə ölkəmizi təmsil etmisiz. Bu cür
festivalların, keçirilən çempionatlarda
iştirak etməyin mətbəximizin dünyada tanıdılması
baxımından rolunu necə qiymətləndirirsiz?
- Hazırda əsas
məqsədimiz Azərbaycan mətbəxinin bütün
nümunələrini öyrənib, toplu
halında nəşr etdirməkdir. Qarabağ
mətbəxi toplandı və kitab
halında çap edildi.
İrəvan mətbəxi ilə bağlı işlərimiz
aparılır. Sonra digər bölgələrimizin
mətbəxinə aid kitablar
hazırlamaq fikrimiz var.
Axtarıb mətbəximizlə bağlı müxtəlif nümunələr tapırıq, həmin reseptlər
üzərində işləyirik. Bundan əlavə
kitablar üzərində texnoloji
iş aparılmalıdır ki, bizdən sonra da bunlar üzərində
işləyə bilsinlər. Ermənilərin hər zaman bizim mətbəximizi
mənimsədikləri hamıya məlumdur. Bu
festivallarda iştirak
etməklə, onlara bir
növ cavab vermiş oluruq. Xarici ölkələrdə
mətbəx nümunələrimizlə
çıxış etməklə biz mətbəx
mədəniyyətimizlə dünyanı tanış etmiş oluruq.
Çıxış etdiyimiz tədbirlərdə
mütəxəssislər
olurlar və bilirlər ki,
bu nümunələr bizim mətbəxə aiddir.
Universitetlərdə, təhsil ocaqlarında mühazirələr
oxuyuruq, kitabla təmin
edirik ki, tələbələr
oxusunlar. Daha sonra milli
komandalarımız hazırlanır. YUNESKO-nun
Xalq Yaradıcılığı Təşkilatının
Ənənəvi Qida Komitəsinə sədrlik
edirik. Dünya Kulinariya Təşkilatları Birliyində iştirak edirik. 21 il ərzində
Ermənistan bu təşkilatların heç bir tədbirinə
dəvət olunmayıb. Onları yox etmişik və mübarizə də aparmaq lazım gəlmir. Ermənistan kulinariya ilə bağlı heç
bir festivalda qalib olmayıb, heç dəvət
olunmayıblar. Azərbaycanın bu sahədəki
uğurlarına hər kəs şahiddir.
Biz yalnız mətbəximizi təbliğ
etmirik. Mətbəx və musiqi
haqda dünyada 41 elmi məruzə oxundu.
Onların içində Azərbaycana aid
“Mətbəx və musiqi” adlı məruzə
ən yaxşısı seçildi.
Dünyanın musiqi universitetləri xahiş edirlər ki, onlar üçün
mühazirələr oxuyaq. Biz mətbəxdən kənara
çıxaraq karların musiqiyə qulaq
asmaq yolunu
açdıq. Və yeni tendensiyanın əsasını
qoyduq. 2008-ci ildə Amerikada
“Mətbəx rəqsləri”ni qoyduq. “Mətbəx
dilçiliyi”, “Mətbəx və din”, “Mətbəx və kimya”,
“Mətbəx və tibb” və s.
sahələrdə yazılarımız qoyulub.
Dünyada tibb sahəsində
çalışan alimlər mətbəximizlə
tanış olmaq məcburiyyətində
qaldılar və sevdilər. Musiqiçilər, rəqslə
məşğul olanlar da
mətbəximizlə maraqlanmağa
başladılar. Biz mətbəximizlə
ölkəmizi sevdirməyə çalışırıq.
İnsanların qəlbinə yol mədələrindən
keçir. “Eurovision”
müsabiqəsində ölkəmizə gələnlər ən
çox mətbəx və musiqidən
danışırdılar. Dünya Turizm Təşkilatının
tədqiqatlarına görə, turistlər ölkələri
82 faiz mətbəxləri ilə yadda saxlayır. Əvvəllər peşə
məktəblərinə uşaqları zorla
aparırdılar. İndi aşpazlıq
fakultələrinə qəbul olmaqla
bağlı müsabiqə var. Qabaqlar qızlar çox idi, indi əksəriyyət
oğlanlardır. Mədəniyyət qanununa
mətbəx adlı bölmələrin salınması böyük nailiyyətdir. Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyinin
hazırladığı Milli İrs siyahısının yarıdan çoxuna mətbəxlə bağlı
yazılar yazmışıq. Bu işlərin
arxasınca gedib, sənədləşmə
və digər problemləri həll etmək üçün
50 illik vaxt
lazımdır. Bu çox
şaxəli işdir və
çalışırıq ki, gücümüz çatan
qədərini nəzarətdə saxlayaq.
Bizdə cəmi 16 işçi işləyir.
O qədər gözəl nümunələrimiz var ki, sanki
göydən brilliant tökülüb
və yığıb-yığışdıra bilmirik. İşçi
qüvvəsinə ehtiyacımız var. Çox böyük sərvətimiz
var
yığıb-yığışdırmaqla qurtarmır.
Bunları toplayıb, qoruyub saxlamaq və gələcək nəsillərə
ötürmək qarşımızda duran
önəmli məsələlərdəndir.
- Ermənilər
Azərbaycan mətbəxinə adi nümunələri oğurlamaqla kifayətlənməyib,
festival da keçirirlər...
- Bu il
Qubada Alma bayramı, Göyçayda Nar bayramı
keçirildi. Qəbələ mürəbbə bayramı
keçirməyə hazırlaşır.
Ermənilərin bizim mətbəximizə
aid olanı öz mətbəxinə aid nümunə
kimi təqdim edib festival keçirəndə
daha çox nəzərə çarpır.
Biz öz mətbəximizə
aid 5-6 mindən çox
festival keçirə bilərik.
Ermənilər 3 dənə bizdən
oğurlayıb festival keçirirlər.
Ermənilərin tədbirlərinə
diqqət yetirsək görərik ki, ancaq özlərindən
20-30 adam gəlib. Mətbuatda elə işıqlandırırlar
ki, guya böyük tədbir keçirilib. Ermənilər
sabah internetdə
adi bir yazı
yazsalar ki, “Sarı gəlin” bizimdir. Bu bizə
toxunur deyə, jurnalistlərimizin diqqətini
cəlb edəcək.
Sərvətlərimizə qarşı həssas
olmağımız əslində
yaxşıdır. Digər tərəfdən
onlar çalışırlar
ki, cavanlarımızı
çəksinlər davaya
və başları qarışsın. Gözəl bilirlər
ki, “Sarı gəlin”, dolma onlara aid deyil. Ermənistanın mətbəxinin öyrəniləsi
ilə bağlı təşkilatının rəhbərinə
yazdıq ki, gəlin mübahisəli dediyiniz xörəkləri
ortaya qoyaq. Sizin akademiyanın alimləri və biz araşdıraq.
Mən tək də duraram onların qarşısında. Bütün mütəxəssislərinizi
toplayın və əsaslandırın ki, bu sizinkidir. Biz də əsaslandıraq,
bir qərara gələk. Bir aydan
sonra bizə cavab gəldi ki, bu illərlə
təsdiq olunmuş aksiomadır, bizim mətbəximizə aiddir
və təsdiqə ehtiyac yoxdur. Ermənilərə verdiyimiz
cavabı keçən
il Rusiyada
105 min tirajla çap olunan erməni qəzetində verdik. 10 səhifəlik yazı getdi, bir erməni cavab verə bilmədi. Saytlarda ermənilərin yazıları söyüşlərdən
ibarətdir. Bu da o deməkdir ki, arqument yoxdu.
- Rusiya şirkətlərindən
biri bu yaxınlarda
“Bozbaş”ı erməni
mətbəxi nümunəsi
kimi təqdim etdi...
- Boz sözünün
mənası erməni
dilində fahişə
deməkdir. Heç bir millət
milli mətbəx nümunəsinə bu cür ad verməz. Bizdə boz rəng var,
qurda, qırqovula, boz deyirik, bozca
aşdır. Prezident akademiyadakı
çıxışında bu sahəyə diqqət yetirdi ki, xörəklərimizi oğurlayırlar. Axı erməni nə
bilir dolma nədir. Onlar mədəni mübadilə
edə bilmirlər, oğurluğa öyrəşiblər,
xəstədilər. Oğru utanır,
bunlarsa həyasızlıq
edərək deyirlər
ki, mənimdir. Dolma türklərə məxsus
xörəkdir. Mahmud Kaşğarinin lüğətində
dolma adı var. Özbəklər, türklər,
tatarlar, orta Asiya xalqlarında var. Ümumiyyətlə, döyülmüş
ətdən və ətin nəyəsə bükülməsindən hazırlanan
xörəklər hamısı
türklərin icadıdır.
Naxçıvanlılar zarafatla deyirlər
ki, gedək lüt dolma, yəni küftə yeyək. Üstünü örtəndə dolma olur da.
Bizdə
minlərlə küftə
var. Oğurlayanda gərək
sistem oğurlansın.
- Mətbəximiz dünyada daha çox nə ilə tanınır?
- Ləvəngi, dolma, fisincan aparmışıq.
Çalışırıq ki, xörəklərimizi
zaman-zaman dəyişdirək,
yarış qaydalarına
uyğun modernləşdirək.
İşçilərimiz dövlət büdcəsindən
maliyyələşir. Püxtələşəndən sonra restoranlar
aylıq maaşlarını
gününə verilər.
Onların elmlə, bu
sahə ilə ciddi məşğul olması üçün
dövlət bu sahəyə düzgün
maliyyə ayırmalıdır.
Gözəldir ki, Azərbaycanda
məktəblər, kitabxanalar,
muzeylər günü-gündən
artır. Kulinariya ilə
məşğul olan bir təşkilat var ki, o da
maddi-texniki baza ilə təmin olunmayıb. Yeri-yurdu yox,
məktəbi yox, Nazirlər kabinetini bu sahədə olan qərarı, Heydər Əliyevin verdiyi tağşırıqlar
bugünədək yerinə
yetirilməyib. Ümid edirik
ki, bunlar ediləcək. Dövlət
tərəfindən bu
sahədə xeyli iş görülür, təbii ki, çatışmamazlıqlar da
var. Azərbaycanda kulinariya
muzeyi yaradılmayıb.
Rusiyada, Ukraynada, İngiltərədə var. Biz kömək etdiyimiz ölkələr bunu ediblər və bizə məktub göndəriblər. Bizim bu sahədə dövlətə
yazdığımız məktublardan
kitabxana yaratmaq olar. Nə zaman Azərbaycan
kulinarları parlamentdə,
Nazirlər Kabinetində
təmsil olunacaq.
Kulinariya sahəsində
heç kim
21 il ərzində fəxri ada layiq görülməyib. Sovet dönəmində verilirdi.
Qonşu
ölkələrimizdə verilir.
Hələ də Milli Mətbəx günümüz
yoxdu. Bu sahədə problemlər toplanıb qalıb. Hansısa aşpaza prezident təqaüdü verilməyib.
Bu sahədə xaricə təhsil almaq üçün gedənləri öz gücümüz hesabına
göndərmişik. Turizmə gedən ölkədə ofisiantlıq məktəbi
yoxdur. Bayaq dediyim kimi, turistlər ölkəni
82 faiz mətbəxinə
görə tanıyırlar.
Bizdə
bu 82 faiz diqqətdən kənarda qalıb. Yəqin ki, bunlar aradan qaldırılacaq.
Standartlaşdırma, metrologiya və
patent üztə Dövlət
agentliyinin gördüyü
işlər onu göstərir ki, dövlət bu sahəyə diqqətini artırıb. Avropa Şurası
da standartları tələb edəcək,
ya da ki
artıq edir.
- Bir çox
sahələrdə Avropaya
meyllilik var. Mətbəximizdə
bu özünü nə dərəcədə
göstərir?
- Avropalaşma yox, modernləşmə
var. Klassik mətbəximizi
qoruyub saxlayırıq.
Evdə toyuğu bütöv bişiririk. Amma restoranlarda
sümüklü halda
vermək olmaz. Burda inkişaf var. Avropalaşma
həmişə inkişaf
etmək deyil. Yapon, Çin, Alman özləri kimi mənə maraqlıdır. Yapon alman olacaqsa,
mənə maraqlı
deyil. Azərbaycanlıyam və bu cür inkişaf etmək istəyirəm.
Biz keçmişə Avropa isə gələcəyə yüklənir.
Bu müsbət haldır və bunu götürməliyik.
İnkişaf üçün tarixin üstündə gələcəyə yüklənmək
lazımdır. Azərbaycanda elə bir insan
varmı ki, onun beynində Qarabağ dərdi olmasın. İçimizdə bir dərd var, hamımız psixoloji xəstəlik dövrünü yaşayırıq.
Bu problem həll olunsun ki, Azərbaycan
sağalsın və sağlam düşüncə
ilə gələcəyə
yüklənsin. Buna baxmayaraq Azərbaycan irəliyə gedir. Bir gün Qarabağımız
qayıdar inşallah.
O günə hazır
olmalıyıq. İnanmıram ki, döyüşmək istəməyən Azərbaycanlı
tapılsın. Bu yaxşı cəhət olsa da, təfəkkürümüzü
mənfi emosiyalarla yükləyir.
- Bu il
“Mətbəx dastanı”
kitabınız çap
olundu. Dastan davam edəcəkmi?
- Bəli, dastan davam edir.
Fisincan, küftə haqqında dastan yazılıb. Jurnalda dərc olunacaq. Sonra bunlar toplanıb kitab halında dərc olunacaq.
Aygün Asimqızı
Üç
nöqtə. – 2012. -17
noyabr. –S. 13.