Zeytun yağının insan
sağlamlığında fizioloji rolu böyükdür
Bakı
yağ zavodunda istehsal olunan keyfiyyətli zeytun yağından
istifadə məqsəduyğundur
Prof.,f/d. Əhmədov
Əhməd-Cabir İsmayıl oğlu - 1942-ci ildə Şəkidə
anadan olmuşdur. 1968-ci ildə ali məktəbi fərqlənmə
diplomu ilə bitirmiş, 1973-cü ildə namizədlik
dissertasiyası müdafiə etmişdir. 1978-si ildə dosent,
2001-ci ildə professor elmi adı almışdır.
2002-ci
ildə ona «Əməkdar müəllim» fəxri adı
verilmişdir. Hazırda ADİU «Ərzaq malları əmtəəşünaslığı
və ekspertizası» kafedrasının müdiridir.
Gündəlik qida rasionunda
yağların xüsusi çəkisi ümumi enerji dəyərinin
30%-ə qədərini təşkil etməlidir. Qida
institutları tərəfindən elmi cəhətdən
işlənib tövsiyə olunmuş normaya əsasən orta
yaşlı insan gündə 80-100 qr yağ istehlak etməlidir.
O cümlədən kərə yağı 20 qr, bitki
yağı 25 qr, heyvanat yağı 20 qr, marqarin və mətbəx
yağları 30 qr təşkil etməlidir. İstehlak olunan
yağın tərkibində 2-6 qr polidoymamış yağ
turşuları, 5 qr fosfolipidlər və 0,3-0,6 qr xolesterin
olmalıdır. Yaşlıların daha çox bitki
yağlarından istifadə etmələri məsləhətdir.
İnsanlar qədimdən ən çox
heyvanat mənşəli yağlardan (qoyunun quyruq yağı)
daha çox istifadə etmişlər. Lakin tarixdə zeytun
yağından istifadə olunmasına dair çoxlu sayda məlumatlar
vardır.
Heyvani yağlardan fərqli olaraq zeytun
yağı nəinki qan-damar xəstəliklərinə səbəb
olmur, hətta heyvani yağlarla qəbul olunmuş xolesterinin
orqanizmdən xaric olmasına fizioloji cəhətdən səbəb
olur.
Zeytun yağının tərkibində
faizlə doymuş yağ turşularından palmitin-12,9;
stearin-2,5 və araxin-0,35; monodoymamış yağ
turşularından olein-64,9 və palmitolein-1,5;
polidoymamış yağ turşularından linol-12,0; linolen-0,1
vardır. Zeytun yağında E, A, D vitaminləri və insan
orqanizmi üçün faydalı olan digər bioloji fəal
maddələr də vardır. Məhz buna görə zeytun
yağı həyatın bütün dövrlərində
sağlamlığa müsbət təsir göstərir.
Zeytun yağı ürək və
qan-damar xəstəliklərinə səbəb olan xolesterini
azaldaraq damarlarda tıxanmaların qarşısını
alır. Zeytun yağının üstün cəhəti ondan
ibarətdir ki, digər bitki yağlarından fərqli olaraq
yalnız orqanizm üçün zərərli olan
aşağı sıxlıqlı xolesterinin miqdarını
azaldır, lakin insan orqanizmi üçün lazım olan
yüksək sıxlıqlı xolesterinə toxunmur. Mədə
turşuluğunu azaldaraq qastritə və mədə
yarasına qarşı qoruyucu rol oynayır, öd kisəsi
daşının əriməsinə xömək edir, tərkibi
antioksidləşdiricilərlə zəngin olduğundan
uşaqlarda və yaşlılarda beyin və sinir sisteminin
inkişafı və yeniləşməsində mühüm
rol oynayır, orqanizmdə 99-100% mənimsənilir. Zeytun
yağından soyuq qəlyanaltıların və
qızartmaların hazırlanmasında istifadə olunması
sağlamlıq üçün əhəmiyyətlidir. Eyni
zamanda zeytun yağından unlu şirniyyat məmulatının
(keks, yağlı biskvit, peçenye və digər məhsulların)
hazırlanmasında istifadə olunması məsləhət
görülür. Çünki bu yağ məmulata xüsusi
ləzzət verməklə yanaşı onun qurumasının
qarşısını alır. Zeytun yağı həzm,
qaraciyər və öd kisəsinin pozğunluğu olan
insanlara yaxşı təsir göstərir. Belə xəstələrə
səhər acqarnına bir qaşıq zeytun yağı
içmək məsləhət görülür. Zeytun
yağından aterosklerozun profilaktikasında və onun mürəkkəb
formalarının qarşısının alınmasında
istifadə etmək olar. Zeytun yağı dərinin qoruma
funksiyasını gücləndirir, tonusu artırır,
qocalmanı ləngidir və orqanizmdə kalsiumun daha
yaxşı mənimsənilməsini təmin etməklə
sümük toxumasının artımına və möhkəmlənməsinə
kömək edir.
Son illər «Bakı Yağ zavodu»nda
«Zeytun bağları» və «Final» ticarət nişanı ilə
zeytun yağı istehsal olunur. Gigiyenik normalara əməl
olunaraq qabaqcıl texnologiyanın tətbiqi ilə istehsal
olunan zeytun yağı 250, 500 və 750 qram kütlədə 4
qranlı şüşələrdə Riviera tipli zeytun
yağı kimi
istehlakçılara təqdim olunur.
Qeyd etmək lazımdır ki, zeytun
yağları 3 qrupda satışa çıxarılır. Təbii
zeytun yagı, Rafinə zeytun yağı və Riviera zeytun
yagı. Təbii zeytun yağının canlı və kəskin
qoxusunu bəyənməyənlər Riviera zeytun
yağından istifadə edə bilərlər. Riviera zeytun
yağı almaq üçün Rafinə zeytun yağı təbii
zeytun yağı ilə qarışdırılır.
Respublikada istehsal olunan zeytun yağı tələbatı
ödəmədiyindən bir çox xarici ölkələrdən
də zeytun yağı gətirilib istehlakçılara
satılır. Zeytun yağının istehsalı müxtəlif
proseslərlə başa
çatdırıldığından, son məhsulun keyfiyyəti
də müxtəlif olur. Xaricdə əsasən Virgen, Riviera və
Pomos tipli zeytun yağı istehsal olunur. Respublikamıza əsasən
zeytun yağının istehsalı ilə məşğul
olan 3-cü ölkələrdən aşağı keyfiyyətli
zeytun yağı daxil olur. Bunların əsasını nisbətən
aşağı keyfiyyətli olan Pomos zeytun yağı təşkil
edir. Lakin alıcılar zeytun yağı alarkən etiketdə
olan Pomos sözünə fikir vermirlər və xaricdən
alınan yağlara daha çox meyl göstərirlər. Bu
yağların qiymətlərində çox fərq olmur,
lakin keyfiyyətcə Riviera tipli satışa verilən yerli məhsulumuz
olan zeytun yağı bütün göstəricilərinə
görə Pomos zeytun yağından üstündür. Əvvəla
Riviera zeytun yağı təbii və rafinə zeytun
yağının qarışığıdır və ona
görə də standartın bütün tələblərinə
uyğundur. Lakin Pomos zeytun yağı əsas istehsal prosesi
başa çatdıqdan sonra yerdə qalan yağından və
zeytun məhsulları istehsalının qalıqlarından
(tumdan) hazırlanır və keyfiyyətcə Rivieradan
aşağıdır.
«Bakı
Yağ zavodu»nda istehsal olunan «Zeytun bağları», «Final» ticarət
nişanı və Riviera tipli zeytun yağının rəngi
açıq yaşılımtıl çalarlı
sarıdır, şəffaf və parlaqdır, dadı təmiz
və neytraldır, mikrobioloji və zərərsizlik göstəriciləri
Tibbi Bioloji Təlimata uyğundur. Nəmlik və uçucu
maddələrin miqdarı- 0-dır (standartda 0,2%-dən
çox olmaması göstərilir); xalis yağın
miqdarı-100%-dir; sərbəst yağ turşularının
miqdarı-0,29%-dir (standart göstərici əla sort
üçün 0,75%-dir); peroksid ədədi-2,8-dir
(standartına görə 15-dən çox olmaz).
Xolesterinsizdir. Zeytun yağının tərkibində 72 mq/100
qram E vitamini (tokoferol) vardır ki, bunun da 90%-ni daha fəal olan
α -tokoferol təşkil
edir. 100 qram zeytun yağı 899 kkal enerji verir.
Zeytun yağının insan
sağlamlığında faydası çoxdur:
-
Ürək və qan-damar sağlamlığına faydası.
Zeytun və zeytun yağındakı yağ turşularının
əksəriyyəti doymamış yağ
turşularıdır. Belə yağlarda xolesterin olmur. Buna
görə də zeytun yağı qandakı xolesterin səviyyəsini
qaldırmır, əksinə, onu nəzarətdə
saxlayır. Bundan başqa, zeytun yağının tərkibində
bədən üçün zəruri olan (EFA: essential fatty
asit) omeqa-6 yağ turşusu (linolen turşu) var. Buna görə
də səhiyyə təşkilatları (Dünya Səhiyyə
Təşkilatı WHO) damar kirəcləşməsi, şəkər
xəstəliyi faizinin çox olduğu cəmiyyətlərdə
istifadə edilən yağlardakı yağ turşusunun ən
az 30%-nin omeqa-6 yağ turşusu olmasını tövsiyə
edir. Bu da zeytunun dəyərini yüksək səviyyədə
artırır.
Bu sahədə aparılan tədqiqatlar 1 həftə
boyunca hər gün 25 ml – təxminən 2 xörək
qaşığı – təbii zeytun yağı qəbul edən
insanların daha az LDL (pis xolesterin) və daha yuxarı
antioksidant səviyyələri göstərdiyini təsdiqləyib.
Antioksidantlar bədənimizdəki «sərbəst radikallar»
adlı zərərli maddələrin zərərsizləşdirilməsi
və hüceyrəyə zərər verilməsinin
qarşısının alınması baxımından
çox zəruridir. Zeytun yağından istifadənin xolesterinin
səviyyəsini aşağı salması və ürək
xəstəliklərinin qarşısını alması bir
çox araşdırmalarla da təsdiq edilib.
Zeytun yağı qanda dövr edən LDL
adlı zərərli xolesterinin səviyyəsini
aşağı saldığı, HDL adlı xolesterin səviyyəsini
isə yüksəltdiyi üçün ürək və
qan-damar xəstələrinə dərman kimi tövsiyə
edilir. Ürək-damar xəstəliklərinə çox rast
gəlinən ölkələrdə əksərən
yüksək xolesterin səviyyəsinə malik doymuş
yağlar işlədilir. Bununla yanaşı, zeytun
yağı bədəndəki omeqa-6 turşusunun omeqa-3
yağ turşusuna nisbətini də pozur. Omeqa-3 və omeqa-6
yağ turşularının müəyyən səviyyədə
qəbul edilməsi çox vacibdir. Çünki bu nisbətin
pozulması immunitet və ürək xəstəlikləri, o
cümlədən xərçəng xəstəliyi kimi bir
çox xəstəliklərin inkişafına gətirib
çıxarır. Məhz buna görə də bir çox
insanlar zeytun yağı ilə şəfa tapırlar.
- Xərçəng
xəstəliyinin qarşısını alır. «The Archives
of Internal Medicine» jurnalında dərc olunan bir tədqiqat əsəri
yüksək nisbətdə doymamış yağ istifadə
edən qadınların döş xərçənginə
düçar olması riskinin az olduğunu göstərmişdir.
Nyu-Yorkda Buffalo Universiteti tədqiqatçılarının
apardığı başqa bir çalışmada isə
bitki yağlarından biri kimi zeytun yağının
B-sitosterolun prostat xərçəng hüceyrələrinin
yaranmasının qarşısını almaqda kömək
etdiyi bildirilir. Tədqiqatçılar B-sitosterolun hüceyrələrin
bölünməməsi əmrini verən hüceyrədaxili
xəbərləşmə sistemini gücləndirdiyi, bununla
da hüceyrə böyüməsi nəzarətdən
çıxmadan xərçəngin qarşısının
alına biləcəyi nəticəsinə gəliblər.
Oksford Universitetinin həkimləri tərəfindən
aparılan sonuncu araşdırmada da zeytun yağının
bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu
xüsusiyyətə malik olduğu aşkar edilib. Həkimlər
zeytun yağının bağırsaq xərçənginin
başlamasının qarşısını almaq
üçün mədədəki turşu ilə reaksiyaya
girdiyini kəşf ediblər. Oksford tədqiqatçıları
zeytun yağının öd turşusu miqdarını
azaldaraq və DAO (diamin oksidaz adlı ferment) səviyyəsini
yüksəldərək anormal hüceyrə artımına və
xərçəngə qarşı qoruyucu olduğunu da
üzə çıxarıblar.
- Sümüyün inkişafına kömək
edir. Zeytun yağının tərkibindəki E, A, D və K
vitaminləri uşaqların və yeniyetmələrin
sümüyünün inkişafına kömək etməsi,
kalsium miqdarını sabitləşdirərək
sümükləri gücləndirməsi baxımından
çox vacibdir. Bu yağlar yaşlılara da xüsusi
tövsiyə edilir, çünki həzm olunması
asandır və minerallarla bədəndə istifadəsinə
kömək edir. Həmçinin sümük
mineralizasiyasını (mineralların sümüklərdə
çökməsi) hərəkətə keçirərək,
kalsium itkisinə əngəl olur. Sümüklər orqanizmin
mineral quruluşunun anbarını yaradır və sümüklərdə
mineral yığımı olmayanda sümük
yumşalması kimi cid¬di problem əmələ gəlir. Bu
baxımdan zeytun yağının skelet quruluşuna çox
müsbət təsiri var.
- Qocalmağın qarşısını
alır. Zeytun yağının
tərkibindəki vitaminlər hüceyrələri təzələmək
xüsusiyyətinə malik olduğu üçün ondan
qocalığın qarşısının alınmasında
da istifadə edilir, çünki zeytun yağı dərini
qidalandırır və qoruyur. Qidalar bədənimizdə
enerjiyə çevrilərək oksidant adlı bəzi maddələr
ortaya çıxır. Zeytun yağı özündə
ehtiva etdiyi çoxsaylı antioksidant maddələrlə bədənin
zərərli maddələrlə zədələnməsinin
qarşısını alır, hüceyrələrimizi təzələyir,
toxuma və orqanlarımızın yağlanmasını ləngidir.
Zeytun yağı bədənimizdəki hüceyrələrə
zərər verən, onları qocaldan «sərbəst
radikallara» təzyiq edən E vitamini baxımından da zəngindir.
- Uşaqların inkişafına müsbət
təsir göstərir. Zeytun və zeytun yağı tərkibində
olan linolen turşusuna (omeqa-6 yağ turşusu) görə təzə
doğulmuş körpələr, inkişaf mərhələsində
olan uşaqlar üçün çox faydalı bir
qidadır. Linolen turşusunun az olması uşağın
inkişafının ləngiməsinə və bəzi dəri
problemlərinin yaranmasına səbəb ola bilər. Zeytun
yağında bədənimizdə olan zərərli maddələrin
təsirinin qarşısını alan antioksidant elementlər
və insan üçün böyük əhəmiyyət kəsb
edən yağ turşuları var. Bunlar da hormonlara dəstək
olur və hüceyrə zərinin əmələ gəlməsinə
kömək edir. Zeytun yağı ana südündəki
yağ turşusu nisbətinə oxşayır, bununla bərabər
bir çox doymamış tərkiblərə də malikdir.
Zeytun yağı insan bədəni tərəfindən
əldə edilə bilməyən, həmçinin bədənin
zəruri ehtiyac duyduğu əsas yağlı turşular
baxımından kifayət edəcək bir mənbədir. Bu
amillər zeytun yağını təzə doğulan körpələr
üçün çox faydalı maddəyə çevirir.
Doğuşdan əvvəl və sonra körpə beyninin və
sinir sisteminin təbii inkişafına müsbət təsiri
olduğuna görə, mütəxəssislər tərəfindən
analara məsləhət görülən yeganə yağ yenə
zeytun yağıdır. Bu yağ ana südündəkinə
yaxın miqdarda linolen turşusu ehtiva edir. Bununla yanaşı,
yağsız inək südünə zeytun yağı əlavə
ediləndə, o ana südü qədər təbii bir qida
xüsusiyyəti qazanır.
- Təzyiqi aşağı salır. «The Archives of Internal Medicine»
jurnalının 2000-ci il 27 mart tarixli sayında dərc olunan
bir araşdırma zeytun yağının yuxarı qan təzyiqinə
müsbət təsirini bir daha vurğulamışdır.
Bundan başqa, zeytun yağının yarpağından təzyiqi
aşağı salan dərmanlar hazırlanır.
- Daxili orqanlara faydası var. İsti və
ya soyuq halda qəbul edilməsindən asılı olmayaraq
zeytun yağı mədə turşusunu azaldaraq mədəni
qastrit və xora kimi xəstəliklərdən qoruyur. Bununla
yanaşı, öd ifrazatını sürətləndirərək
onun ən mükəmməl hala gəlməsini təmin edir.
Öd kisəsinin boşalma fəaliyyətini nizamlayır və
öd daşı riskini azaldır. Tərkibindəki xlor sayəsində
də qaraciyərin çalışmasına kömək
edir. Bununla da bədənin tullantılardan xilas olmasını
asanlaşdırır. Bunlardan başqa, beyin, aorta
damarlarının da sağlamlığına müsbət təsir
göstərir.
Zeytun yağı bütün bu xüsusiyyətlərinə
görə son dövrlərdə mütəxəssislərin
diqqətini cəlb edir. Mütəxəssislərin
izahlarından bir qismi ilə tanış olaq:
- Sağlamlıq və qidalanma sahəsində
nüfuzlu şəxslərdən biri sayılan, «Qida əczaxanası»
(«The Food Pharmacy») və «Qidalar – möcüzəli dərmanlarımız»
(«Food – Your Miracle Medicine») kitablarının müəllifi, SNN
telekanalının mükafatlı müxbiri, beynəlxalq
köşə yazarı olan Jan Karper: «İtaliyada aparılan
yeni tədqiqatlar nəticəsində zeytun yağının
özündə LDL xolesterinin arteriya damarlarına tıxac
yaratmaq xüsusiyyəti də daxil olmaqla bəzi xəstəlik
mərhələləri ilə döyüşən …
antioksidantlar ehtiva etdiyini aşkarlayıb».
- Pəhriz və qidalanma mütəxəssisi
Pet Beird: «Zeytun yağının hərtərəfliliyi…onun bədənin
sağlamlığına olan faydası haqqında öyrənəcəyimiz
daha çox şey var».
- Harvard Universitetinin xalq
sağlamlığı məktəbi epidemiologiya
bölümü başqanı dr. Dimitrios Triçopulos:
«Amerikalı qadınlar doymuş yağların əvəzinə
daha çox zeytun yağı istifadə etsəydilər,
döş xərçəngi riskində 50% qədər
azalma baş verə bilərdi… Zeytun yağı bəzi bədxassəli
şiş növlərinə – prostat, döş, onurğa,
pulcuqlu hüceyrə və qida borusu şişlərinə
qarşı qoruyucu təsirə malikdir».
- Mayami Universitetinin (ABŞ) tibb fakültəsindən
D.Pek: «Zeytun yağının siçovullardakı immunitet
sistemini gücləndirdiyi sübut olunmuşdur…».
- Milan Universiteti əczaçılıq
fakültəsindən Bruno Berra: «Təbii yolla
süzülmüş zeytun yağının tərkibində
olan LDL oksidasiona olan müqavimətini aydın şəkildə
artırır».
- II Federiko Universitetinin daxili və
metabolizma xəstəlikləri kafedrasından A.A.Rivelles,
G.Rikardi, M.Mançini: «Zeytun yağı insulin müqavimətinin
qarşısını alır və qandakı
qlükozanın daha yaxşı nəzarətini təmin
edir».
Neapolitan Universiteti tibb və kimya fakültəsindən
Patrisia Qaletti: «Zeytun yağı polifenollarının qida kimi qəbul
edilməsi reaktiv oksigen metabolitlərlə bağlı xəstəlik
riskini azalda bilər – mədə-bağırsaqla bağlı
bəzi xəstəliklər və damarların
tıxanması kimi. Zeytun yağı insan eritrositlərini
oksidativ təhlükədən qoruyur».
- Harvard Universitetinin xalq səhiyyəsi
kafedrasından Frank Saks: «Zeytun yağından ibarət olan zəngin
qida rasionlu pəhriz ifrat kökəlməyi nəzarətdə
saxlamaqda və müalicə etməkdə az yağlı qida
rasionundan ibarət pəhrizdən daha təsirlidir. O
uzunmüddətli artıq çəki itkisinə də səbəb
olur, bu halda çəkini qorumaq daha asandır…».
Göründüyü kimi, bu gün bir çox
alimlər zeytun yağını əsas qəbul edən
qidalanma modelinin ən ideal forma olduğunu
düşünür. Bu xüsusiyyətlərinə görə
gündəlik qida rasionunda olması zəruri olan ən əsas
qidaların zeytun və zeytun yağı olduğu bildirilir.
Prof. Əhməd-Cabir
Əhmədov
Üç nöqtə.-2013.-
5 aprel.-S.8-9.