Ədviyyatlar immun sistemini
gücləndirən vasitələrdən
biridir
Ədviyyatlar bitkilərin təzə,
qurudulmuş və üyüdülmüş müəyyən
hissəsidir. Əslində ədviyyat bitkiləri ədviyyat və ətirli otlar olmaqla 2 qrupa ayrılır. Yeməklərin
ətrini və dadını daha da artırmaq üçün təzə
və ya qurudulmuş halda şüyüd, reyhan, tərxun, nanə, cəfəri, keşniş,
kəvər, turşəng,
kərəviz, kəklikotu
və digər ətirli otlardan istifadə edilir.
Ədviyyatlar isə qida məhsullarının
ləzzətini artırır. Azərbaycan mətbəxində
geniş istifadə edilən əsas ədviyyatlara mixək, darçın, qara istiot, zəfəran, sumaq, sarıkök, zəncəfil, cirə, razyana və digərləri daxildir.
Hər bir ədviyyat faydalı xüsusiyyətlərinə
görə digərindən
fərqlidir. Tərkibində olan efir yağları,
üzvi turşular, qlükozidlər və bir çox vitaminlər iştahanı
artırır, maddələr
mübadiləsini sürətləndirir,
həzm sistemini normaya salır və qidanın yaxşı mənimsənilməsini
təmin edir.
Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi
İnstitutunun Mərkəzi
Fitosanitar Laboratoriyasının
mütəxəssisləri Şeyda Məhərrəmova,
Günel Ağacanova və Nərmin İsgəndərlinin “Ədviyyatlar
immun sistemini gücləndirən vasitələrdən
biridir” adlı elmi məqaləsində deyilir.
Ətirli və faydalı maddələr bitkilərin
müxtəlif hissələrində
toplanır. Bitkinin toxumundan (xardal,
cövüz), meyvəsindən
(qara və qırmızı istiot, hil, cirə, razyana), çiçəyindən
(zəfəran, mixək),
yarpağından (dəfnə
yarpağı və müxtəlif ətirli bitkilərin yarpaqları),
qabığından (darçın),
kökündən (zəncəfil,
sarıkök) alınan
ədviyyatlar mövcuddur.
Emalından asılı olaraq ədviyyatlar təzə və ya qurudulub
üyüdülmüş halda istifadə edilir. Azərbaycan mətbəxində geniş istifadə edilən ədviyyat növləri adətən
toz halında, homogen tərkibdə olan orijinal xoşətirli
və qalıcı iyə, dada malikdir. Onların hər biri digərindən
seçilən xüsusiyyətinə
və orqanoleptik keyfiyyət göstəricisinə
(xarici görünüşü,
forması, tamlığı,
təmizliyi, ətri və dadı) görə asanlıqla ayrılır.
Keyfiyyətli ədviyyat növünü
saxta məhsuldan ayırmaq üçün
bir neçə məqama diqqət yetirilməlidir. Ədviyyatları tamlığı qorunduqda, yəni doğranmamış, üyüdülməmiş
halda saxtalaşdırmaq
demək olar ki, mümkün deyil. Məhsulun saxta olub-olmadığını
yoxlamaq üçün
müxtəlif üsulları
həyata keçirmək
olar. Əgər kərpic ovuntusu
qatılmış sumaq
və ya qırmızı istiotu suya töksək, əzilmiş kərpic çöküntü yaradacaq,
ədviyyat isə suyun üzərində qalacaq.
Keyfiyyətini qiymətləndirmək üçün
ədviyyatların orqanoleptik
xüsusiyyətinə diqqət
yetirmək vacibdir. Qara istiotun
keyfiyyətinin təyinində
orqanoleptik xüsusiyyətləri
- xarici görünüşü,
rəngi, ətri və dadı əsas göstəricidir.
Qeyd edək ki, qara
istiot bitkinin yetişməmiş meyvələrindən
əldə edilir.
Təbii
istiotun rəngi heterogendir, boz, açıq qəhvəyi,
yüngül yaşımtıl
tonda hissəcikdən
ibarətdir. Buna görə də üyüdülmüş qara
istiotun dənəcikləri
heç vaxt bir-birinə oxşayan qara rəngdə olmur. Üyüdülmüş
qara istiotun rənginin tündlüyü
tərkibinə daha çox qarışıq
(qarabaşaq qabığı,
xardal cecəsi, un, nişasta, üyüdülmüş düyü,
keşniş və
s.) əlavə edildiyinin
göstəricisidir. Bu da onu xarakterik
acılığından, dadından
və ətrindən məhrum edir. Qədim ədviyyatlar¬dan olan xardalın da kəskin dadı var. Xardal iştahaçandır,
həmçinin ət
xörəklərində və
konservlərdə dadverici
kimi geniş istifadə edilir. Təbii xardalın rəngi solğun sarıdan zeytuni sarıya qədər dəyişir.
Sumaq 2-3 metr hündürlüyə
malik olan kol bitkisidir. Meyvələri yetişdikdən sonra toplanıb qurudulur, əzilərək
toz halına salınır. Milli yeməklərin,
salatların hazırlan¬masın¬da
turş dadı ilə sevilərək geniş istifadə olunan ədviyyatdır.
Sumağın dadına və
rənginə görə
keyfiyyətsiz olub-olmadığını
müəyyən etmək
mümkündür. Saxta sumaq
qatqılara görə
turş yox, acı dadır. Həmçinin təbiidən fərqli
olaraq, saxta sumağın rəngi ələ çıxır.
Darçın üyüdülmüş (toz) və qurudulmuş
çubuqlar halında
istifadə olunur.
Hər iki halda kassiya
(səna) ilə oxşar olduğu üçün qarışıq
salınır. Lakin kassiyanın
ətri darçına
nisbətən çox
zəifdir. Bundan başqa,
üyüdülmüş məhsulun üzərinə
cüzi miqdarda yod əlavə etməklə darçın
olub-olmadığını müəyyənləşdirmək mümkündür. Əgər göy
rəng yaranarsa, məhsul kassiyadır.
Çubuq halda olan darçın ikitərəfli
spiral kimi burulur, həmçinin daha zərif və incədir. Kassiya çubuqları isə daha qalın
və kobud olmaqla yanaşı, bir istiqamətdə spiral şəklində burulur.
Keyfiyyətli sarıkökü də spesifik qoxusu və rəngi ilə ayırd etmək mümkündür. Qurudulub üyüdülmüş
sarıkök sarı-narıncı
rəngə malik olur. Təbii sarıkök suda
həll olunanda, suyun üzərində heç bir təbəqə əmələ
gəlməməlidir. Əgər suda həll etdikdən sonra suyun üzərində
nazik ağ
təbəqə əmələ
gəlirsə, bu məhsul saxtadır.
Ədviyyat alarkən istehlakçılar
onların qablaşdırılmasına,
etiketindəki məlumatlara,
saxlanma şəraitinə
xüsusilə diqqət
etməlidirlər. Etiketdə
məhsul haqqında zəruri məlumatlar - istehsalçının adı
və ünvanı, malın adı, istehsal tarixi, xalis çəkisi, tərkibi, istehlak xassələri, saxlanma müddəti və s. mütləq əks olunmalıdır. Ədviyyatların quru, sərin, təmiz və yaxşı havalandırılan
yerdə saxlanması şərtdir. Bu tip məhsullar
daşınarkən, saxlanarkən
sanitar-gigiyenik qaydalara,
mal qonşuluğu prinsipinə
ciddi riayət edilməlidir. Ədviyyat növləri rəflərdə
kimyəvi maddələrin,
kəskin qoxulu mal və məhsulların yanında saxlanılmamalıdır.
Ədviyyatlar yeməklərə, şirniyyatlara,
içkilərə qoxu,
ləzzət və dadverici olaraq deyil, müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə
də geniş istifadə edilir. Ədviyyatların antioksidant və immun sistemini gücləndirmək xüsusiyyəti
var. Onların hər biri ayrı-ayrılıqda
orqanizmin sağlamlığında
mühüm rol oynayır. Çili,
qara istiotun tərkibində kapsoisin, piperin və allisin olduğuna görə burun-udlaq və ağıza daxil olmuş viruslar və zərərli mikroorqanizmlərlə
mübarizdə effektiv
təsirə malikdir . Qara istiotun tərkibindəki zəngin mineral maddələr
və vitaminlər immun sistemini gücləndirir, soyuqdəyməyə
qarşı qoruyucu maneə yaradır. Həmçinin qara istiot orqanizmdə yağların
parçalanmasını sürətləndirərək
maddələr mübadiləsini
yaxşılaşdırır, qanın laxtalanmasını
tənzimləyir, xroniki
yorğunluq əlamətlərini
aradan qaldırmağa
kömək edir.
Təzə sarımsaq güclü
antibakterial və virusəleyhinə vasitə
olmaqla yanaşı, qanda xolesterinin miqdarını normallaşdırır,
orqanizmdə maddələr
mübadiləsini tənzimləyir.
Sarımsaq orqanizmin infeksion
xəstəliklərə qarşı
müqavimətini artırmaq
üçün olduqca
faydalıdır. Qara
zirə isə qısa zamanda müxtəlif infeksion xəstəliklərin qarşısını
alan təbii
immunomodulyatordur. İmmun sistemin
fəaliyyətini gücləndirməkdə
sarıkökün mühüm
rolu var. Sarıkök
nəinki orqanizmi toksin və şlaklardan təmizləyir,
həm də təbii antibiotik kimi iltihabı prosesləri dayandırmağa
kömək edir.
Zəngin tərkibə malik
xardal antiseptik, antimikrob, göbələkəleyhinə,
iltihabəleyhinə təsirə
malikdir. Mədə-bağırsaq sistemi üçün, soyuqdəymə zamanı,
oynaq xəstəliklərində
olduqca faydalıdır.
Həmçinin xardal beyində
qan dövranını
stimullaşdırır, yaddaşı
və zəkanı gücləndirir. Darçının da bir çox
xeyirli xüsusiyyətləri
var. Darçın müxtəlif
xəstəliklərə qarşı
antiseptik, antimikrob və antiparazit vasitə kimi istifadə olunur. Həmçinin bədənin ümumi
tonusunu artırır və immun sistemini
gücləndirir.
Ədviyyatların normadan artıq istifadəsi orqanizm üçün zərərlidir. Tərkibində yüksək təsir qabiliyyətinə malik olan alkaloidlər və qlükozidlər xüsusən də uşaqların və bir çox xəstəlikdən əziyyət
çəkənlərin orqanizmində
fəsadlar yarada bilər. Bundan başqa, ədviyyat
növlərini bütöv
halda saxlayıb, lazım olduğu zamanda üyüdüb istifadə etmək daha xeyirlidir. Ədviyyatları evdə hermetik
qablarda isti, rütubət və gün işığından
uzaq yerlərdə saxlamaq tövsiyə olunur. Bu tip məhsullar
isti və rütubətə məruz
qaldıqda ətrini, ləzzətini daha tez itirir. Xüsusən də sobanın yaxınlığında saxlamaq
məsləhət görülmür.
Çünki normadan artıq
temperatur nəticəsində
ədviyyatların tərkibində
olan efir yağları itirilir.
Unutmayın ki, istehsal müddətindən
və saxlanma şəraitindən asılı
olaraq ədviyyatların
istifadə müddəti
bir il
hesab edilir.
Şeyda Məhərrəmova
Günel Ağacanova
Nərmin İsgəndərli
Üç nöqtə.-
2020.- 19 noyabr.- S.14.