Rəngli kağızlara bükülmüş
dadlı karamellər
Portağallı, limonlu, çiyələkli,
bir-birindən fərqli dadlara məxsus, rəngli
kağızlara bükülmüş, ləziz
görünüşlü karamellər...
Azərbaycanda alıcılar tərəfindən
marketlərdə ən çox alınan konfet növü
karamellərdir. Bunu biz özümüzdən demirik, mütəxəssislər
söyləyir. Xüsusən də yaz-yay aylarında karamellər
diqqət mərkəzində olurlar. Buna səbəb isə
isti havalarda qənddanda qala bilən ən uzunömürlü
qida olmasıdır. Hələ evinizdə yaşlı
babanız ya da nənəniz varsa, deməli karamel konfetləri
sizin süfrənin olmazsa olmazındandır. Əlbəttə,
bu konfet növləri eyni zamanda azyaşlı uşaqların
da sevimli şirniyyatı hesab olunur.
Lent.az
-ın əməkdaşı bununla bağlı
araşdırma apararaq maraqlı məlumatlar əldə edib.
İndi həmin məlumatları sizinlə də
bölüşəcəyik.
Əsirlər
öncə varlıların masalarını bəzəyən
karamel konfetlər, indi onlar üçün bir o qədər
də maraqlı deyil. Konfetlərin tarixi bilirəm ki, hamı
üçün maraqlıdır. Lakin bu haqda daha sonra
danışacağıq. İndi təqdim edəcəyimiz məlumatları
hər kəs diqqətlə oxusa yaxşıdır. Belə
ki, aldığınız konfetlərə diqqətlə
yanaşmalısınız. Ümumiyyətlə, belə bir
sual yaranır. Konfet alarkən nələrə diqqət edilməlidir?
Həmsöhbətimiz
Azərbaycan milli kulinariya assosiasiyasının idarə heyətinin
üzvü, qida texnoloqu Ağa Salamovdur. O, bu barədə hər
kəsin bilməsi vacib olan qaydaları sadaladı:
“1-
Bu məhsullarda, o cümlədən qənnadı və
konfetlərdə paketlənmə çox vacibdir.
Çünki şirniyyat məhsullarının bir
çoxunun tərkibində bitki yağlarından istifadə
olunduğu üçün istidə ərimək kimi
xüsusiyyətləri var.
2-
Marketlərdə çəki ilə satılan konfetlərin
son göstəriş tarixi olmadığı
üçün işbazlar çox zaman vaxtı
keçmiş konfetləri satışda saxlayırlar. Ona
görə də çəki ilə olan konfetlərə
xüsusi diqqət olunmalıdır ki üstündə son
göstəriş tarixi olsun.
3-
Günəş şüaları altında və yüksək
istidə qalmış konfetlərdən uzaq durmaq
lazımdır. Həmçinin eyni zamanda üstü
ağarmış və parlaq olmayan şokolad məhsullarından
da qaçın.
4-
Konfet məhsullarının qablaşdırılmasına diqqət
olunmalıdır ki , yırtılmış, ərimiş və
şirəli, xoşagəlməz qoxulu olmasın.
Qablaşmanın üzərində son istifadə tarixi olsun”.
Bəs
görəsən ölkəmizdə bu məhsulların
satışı hazırda nə yerdədir? Karamellərin
ölkəmizdə çox sevilməsinin əsas səbəbi
nədir?
Lent.az -a danışan satış müdiri Zamiq İbrahimov hazırda karamel konfetlərin satışında zəyiflik olduğunu deyir. Əlbəttə, maraqlı bir səbəbi də var:
“Karamel ölkədə əsasən
çayxanalar və xeyir
şər evlərində, yas mərasimlərində
istifadə olunur. Yəni evə karamel 1 kq alanda
bir il
gedir, qalanı da atılır. Karantin başlayandan bu günə qədər karamel satışı demək olar ki, 70-80% azalıb. Ümumilikdə konfet şokolad
satışında isə
50-60% azalma var. Buna da səbəb toy- nişana qoyulan qadağalardı.
Evdə olanda çay ilə içməyə alternativ
çox olduğu üçün karamel və konfetdən az istifadə
olunur. Məsələn,
karantin müddətində
“evdə qal” çağırışı ilə çox iş yerləri bağlandı yaxud da adamlar evdən
işlədi. Evdə qalan
xanımlar hətta bəylər belə özlərini mətbəxdə
sınamağa başladı.
Məsələn, mənim universitetdə
fəlsəfə müəllim
vardı Müşfiq,
indi Türkiyədə
yaşayır. Adam alimdir, professordur amma o gün sosial şəbəkədə
paylaşım edib ki, keks bişirir.
Siz indi baxın, bu adam filosofdur
və belə şirniyyat bişirirsə,
demək çoxları
bu fəaliyyətlə
məşğuldur. İndi evdə
də hamı deyir ki, yox
biz çayı karamel
konfetlə içəcəyik?
Əlbəttə ki, yox.
Bu gün evə
alınacaq ərzaqlar
siyahısında konfet
və şirniyyat 1-2%
təşkil edir.
Siyahıda əsasən
həyatı əhəmiyyətli
ərzaqlar, yağ,
qarabaşaq, makaron, ət, şəkər tozu və bu
kimi məhsullar olur. Konfetlərdən isə yalnız orta seqmentə aid çeşidlər alınır,
yəni ekanom və premium seqment hansılar ki, ucuz karamel konfetlər
(çayxana, çay
evi, kafelər, xeyir şər evi və s alan)
və hədiyyəlik
qutular, zərli bükülmüş pay aparılmalı
bahalı konfetlər ( nişan, toy, qonaqlıq və s yer üçün alınan) satılmır. Çünki nə qonaq gedən, nə yas verən,
nə toy nişan
edən yoxdu. Həm də insanlar əlində olan pulu dar günə
saxlayıb. Yəni konfet,
karamel, şokolad heç vaxt həyatı əhəmiyyət
daşıyan ərzaq
olmayıb.
Hə, buraya qədər hər şey aydındır. Bəs görəsən
bu “sevimli” konfetlər bizim ölkədən başqa
haralarda sevilib-seçilir?
Başqa
hansı ölkələrdə
bizdə olduğu qədər məşhurdur?
Zamiq bəy bununla bağlı da ətraflı izah verdi:
“Türkiyədə
konfet yoxdur. Yəni onlar konfetin nə olduğunu bilmirlər. Türklər çayı konfetlə içməyi çox sevmir. Çay içəndə də onu iki
qəndlə şirin
edib içirlər.
Gürcülər isə çayı
sevməsələr belə
konfeti sevirlər.
Türklər konfeti hədiyyə
kimi bilirlər. Amma bizdə qədimdən bəri çay çox içilir. Həm də çayın yanında mütləq nəsə olmalıdır.
Şirniyyat, konfet, mürəbbə
kimi məhsullar bir stəkan çayımızın yanında
mütləq olmalıdır.
O ki, qaldı karamellərin ən çox sevilib, yeyildiyi ölkələrə
o zaman deyə bilərəm ki, Azərbaycanla yanaşı
Rusiya, Qazaxıstan və Belarusiyada bu məhsullar olduqca hörmətlidirlər”.
Karamelin tərcümeyi-halını bu
qədər araşdırmışkən
istədik ki, dadı ilə dostumuz olan bu
məhsulların bizə
düşmən tərəflərini
də öyrənək. Karamellərin sağlamlıq üçün
təhlükəli tərəfləri
varmı? Xeyirli və
zərərli xüsusiyyətləri
nələrdən ibarətdir?
Dietoloq Şəfa
Yadigarova verdiyi cavablarla bizi xeyli məlumatlandırmış
oldu. Belə ki:
“Karamel
də digər şirniyyatlar kimi orqanizmə birbaşa zərər verir. Çünki ümumiyyətlə, bütün şirniyyatlar
insan orqanizmində immun sistemini aşağı salır.
Yaşlılarda və uşaqlarda
bağırsaq florasının
pozulmasına birbaşa
təsir göstərir.
Bu insanlarda bağırsaq
florasının pozulması
ilə göbələyin
artması yaranır.
Bu da həmin
insanların orqanizmində
qurdların yaranması
və artması üçün müsbət
şəraitin yaranması
deməkdir. Qurdların
artması da uşaqların inkişafdan
qalmasına, iştahsızlıq,
ürəkbulanma, boyun
inkişafdan qalması,
əsəbilik, gərginlik , yuxusuzluq , allergiya kimi problemlər yaradır. Bağırsaqda göbələyin artması yaşlılarda
isə uşaqlarda olduğu kimi immun sisteminin zəifləməsinə gətirib
çıxarır. Bildiyiniz kimi,
hər bir insanın bədənində
xərçəng hüceyrələri
var. Karamel konfetlərin
çox qəbul olunması həmin hüceyrələrin inkişafını
yaşlı insanlarda daha da aktivləşdirir.
Elə buna görə də onkoloji xəstələrə şirniyyat
yemək qadağandır.
Bütün bunlara görə
də mən məsləhət görərdim
ki, karamel konfetlərin əvəzinə
daha çox təbii məhsullar, meyvələr qəbul etsinlər. Mövsümə uyğun olan
təbii və qurudulmuş meyvələr,
çərəzlər orqanizmin
sağlam qalmasına,
immun sisteminin gücləndirməsinə şərait
yaradır. Əgər şirniyyat
yemək istəyirlərsə,
bu zaman məsləhət görərdim
ki, özləri evdə hazırlasınlar”.
Bəli, bəli gəldik konfetlərin tarixinə. Qida texnoloqu
Ağa Salamov “konfetlər haqqında nə bilirik?” sualına geniş cavab verib. Şef aşbaz bildirir ki, konfetlərin
çox qədim tarixi var. Belə ki, onlardan sən
demə həm də dərman kimi istifadə olunub:
“Konfetlər
ilk dəfə eramızdan
əvvəl 2000-ci ildə
qədim Misirdə yaranıb. Qədim misirlilər quru meyvələri və çərəzləri bal
və xurma ilə qatıb küp halına gətirib konfet əldə edərdilər.
Konfet sözü latınca “Confectum” sözündən gəlir ,yəni
bişmiş iksir və ya kiçik
plitə, yastı həb, kiçik şar və.s. Sənaye inqilabından əvvəl
konfet tez-tez həzm sistemini sakitləşdirmək və
ya boğaz ağrısı üçün
istifadə edilən dərman növü hesab olunurdu. Orta əsrlərdə konfet əvvəlcə yalnız
ən varlıların
masalarında görünürdü.
O dövrdə, həzm
problemlərinə köməkçi
olaraq istifadə edilən ədviyyat və şəkərin birləşməsi kimi başladı. Konfetlər 19-cu əsrdən bu günümüzə qədər geniş çeşidləri ilə
yayılmağa başladı”.
Sonda isə gəldiyimiz nəticə odur ki, qidadan
həzz almaq başqa, faydalanmaq isə tamam başqa şeydir. Dadlı
qida faydasız, hətta, zərərli də ola
bilər. Buna görə də, sağlam qalmaq üçün elə tərkibini bildiyimiz məhsullardan qidalanmaq daha yaxşı olar.
Unikal.- 2020.- 16 may.- S.18.