Zeytunçuluq yenidən
dirçəldilir
Zeytun
ağaclarının əkilməsinə həsr olunmuş
layihəyə start verilir
Azərbaycanın
ən böyük ərzaq məhsulları
istehsalçısı olan «Azersun Holding» şirkəti ölkədə
zeytun ağaclarının əkilməsi və qorunması ilə
bağlı yeni layihəyə start verib. Gələn həftə
Bakının Nizami rayonundan başlanacaq layihə Bakıda və
respublikanın digər ərazilərindəki zeytun
ağaclarını əhatə edəcək. Layihəyə
Ekologiya və Təbii Sərvətlər Nazirliyi, Bakı
şəhər İcra Hakimiyyətinin qurumları,
qeyri-hökumət təşkilatları və ictimaiyyət cəlb
olunacaq (APA).
Bununla
bağlı keçirilən mətbuat konfransında «Azersun
Holding»in ictimaiyyətlə əlaqələr və sosial xidmətlər
Departamentinin rəhbəri Afiq Səfərov və marka təmsilçisi
Ellada Şiriyeva «Zeytun Bağları» markası altında start
veriləcək yeni maraqlı layihə ilə bağlı məlumat
veriblər.
«Azersun
Holding»in zeytun yağları istehsal etdiyini bildirən A.Əsədov
qeyd edib ki, hazırda xammal üçün istifadə olunan
zeytun Bakı və Bakıətrafı ərazilərdən
yığılır, eləcə də xaricdən gətirilir
və Dübəndidəki zeytun emalı fabrikində emal
olunur. Yerli sakinlərdən xammal üçün zeytunun
alınması nəticəsində Azərbaycanda təqribən
5 minə yaxın vətəndaş işlə təmin
olunub.
Şirkət
təmsilçiləri Azərbaycanda istehsal olunan zeytun
yağlarının keyfiyyətinə görə bu sahədə
Avropa liderləri sayılan Yunanıstan və İspaniyadan
geri qalmadığını bildiriblər. «İki il əvvəl
Yunanıstanın Krit adasında keçirilən müsabiqədə
hamı Azərbaycan zeytununun keyfiyyətinə əmin olub», —
deyə A.Əsədov bildirib. İndi şirkət zeytunun
xaricə ixracını genişləndirməyə
hazırlaşır. Bununla əlaqədar olaraq ölkədə
zeytun ağaclarının sayının artırılması
çox mühümdür. A.Əsədov bildirib ki, indiyədək
«Azersun Holding» Bakıda və respublikanın digər ərazilərində
200 mindən artıq zeytun ağacı əkib. Zeytunun bir
sıra faydalarını xatırladan «Zeytun Bağları»
marka təmsilçisi E.Şirinova son vaxtlar Azərbaycanda da
zeytun yağının istifadəsinin artdığını
və ona tələbatın yüksəldiyini bildirib. Eləcə
də onun sözlərinə görə, xarici ölkələrdə
də Azərbaycanın zeytun yağlarına maraq artır.
Zeytun
Abşeronun nadir bitkilərindəndir. Yarımadanın təbii
iqlim şəraiti zeytunçuluğun sənaye əsasında
inkişaf etdirilməsi üçün olduqca əlverişlidir.
Zeytun uzunömürlü və quraqlığa
davamlılığı ilə digər meyvə
ağaclarından seçilir.
Bu
meyvənin quru lətinin 50-75 faizi yağdır. Bitki
yağları içərisində zeytun yağı ən
yüksək kaloriyə malikdir (onun 1000 qramında 930 kalori, kərə
və əridilmiş yağda isə 750-780 kalori vardır).
Zeytun yağını orqanizm asanlıqla mənimsəyir, həzm
orqanlarına yaxşı təsir göstərir,
turşuluğu aşağı salır, maddələr
mübadiləsini sürətləndirir, ateresklerozun
inkişafını zəiflədir. Bu xüsusiyyətinə
görə zeytun yağından təbabətdə də
geniş istifadə olunur. Zeytun əvəzolunmaz qida və
müalicəvi bitki kimi minillər boyu insanların diqqətini
özünə çəkib. Yunanların hələ miladdan
öncə zeytun budağını ilk Olimpiya
oyunlarının rəmzi seçməsi və həyat simvolu
adlandırması da təsadüfi deyil. Qədim zamanlardan
dünyanın subtropik ölkələrində becərilən
zeytun əsasən Cənubi Avropa, Cənubi Asiya və
Avstraliyanın mülayim isti və tropik zonalarında,
Aralıq dənizi hövzəsində, sonralar Yunanıstan,
İspaniya, İtaliya və digər subtropik ölkələrdə
yayılmışdır. Bu gün İtaliyada 2, İspaniyada
1,5, Yunanıstan və Türkiyədə isə 1 milyon
hektardan da artıq ərazidə zeytun bağları
salınıb. Meqaiqtisadiyyatın aqrar sektorunda zeytun
plantasiyalarının artırılmasının yeni
üsullarını axtarırlar. Subtropik qurşaqda yerləşən
dövlətlərin əksəriyyətində
zeytunçuluq kənd təsərrüfatının
ixtisaslaşmış sahələrindən biri kimi təsdiq
olunmuş və dövlət büdcəsinin
formalaşmasında əsas rol oynayır. Dünyada bu nadir
bitkidən alınan məhsulun illik istehsalı son illərdə
20 milyon tondan artıqdır. İtaliya, İspaniya və
Yunanıstan yüksək satış göstəricilərinə
görə fərqlənir.
Zeytun
meyvəsinin tərkibindəki meneral duzlar onun əhəmiyyətini
daha da artırır. Zeytun meyvələri göy halda və
tam bioloji yetişmə dövründə
yığılır. Qidalılıq dəyəri tam
yetişmiş meyvələrdə daha yüksəkdir,
onların tərkibində yağın miqdarı quru lət
çəkisinə nisbətən 65-75 faizə
çatır.
Yüksək
keyfiyyətli göy zeytun məhsulu emal etmək
üçün meyvələr tünd yaşıl rəngdən
açıq-yaşıl, samanı rəngə keçdiyi
dövrdə yığılmalıdır ki, bu da sortlardan və
iqlim şəraitindən asılı olaraq təxminən
sentyabrın axırı, oktyabr və noyabrın əvvəllərinə
təsadüf edir.
Zeytunçuluq
üzrə ilk təsərrüfat 1949-cu ildə Zığda
təşkil edilib. Abşeron Zeytun Sovxozuna məxsus bu
bağdan 1955-ci ildə 7 tona qədər meyvə
yığılıb. 1949-1950-ci illərdən sənaye əsasında
zeytunun emalı üçün kiçik zavod da tikilib işə
salıb. Sovxoz dağıldıqdan sonra bu bağın bir hissəsi
Cümşüd Naxçıvanski adına Hərbi Məktəbin
idarəçiliyinə verilib, bir hissəsi məcburi
köçkünlər tərəfindən zəbt olunub,
qalan hissəsi isə əmlak payları kimi ayrı-ayrı
şəxslər tərəfindən özəlləşdirilib.
İlk vaxtlar zeytun meyvəsindən müxtəlif
çeşidli şorabalar hazırlanırdı.
Sonralar,
xüsusilə yarımadada Abşeron rayonu yaradıldıqdan
sonra zeytun bağlarının sahəsi sürətlə
genişləndirilmiş, ötən əsrin 70-ci illərinin
əvvəllərində daha üç
ixtisaslaşdırılmış zeytunçuluq sovxozu
yaradılmış, həmçinin rayonun Bilgəh,
Maştağa subtropik bitkilər, Buzovna tərəvəzçilik
sovxozlarında geniş ərazidə zeytun bağları
salınıb. Abşeronda mövcud olan digər zeytun
bağlarının taleyi də acınacaqlıdır. Belə
ki, Abşeron yarımadasında ötən əsrin 90-cı
illərinin əvvəllərində zeytun
bağlarının ümumi sahəsi 2600 hektara
çatdırılmışdı ki, bu bağların da 1000
hektardan çoxu məhsul verirdi.
Kənd
Təsərrüfatı Nazirliyinin məlumatına görə,
əvvəllər Azərbaycanda zeytun bağlarının
ümumi sahəsi 3 min hektar təşkil edib. Bunun 2500
hektarı Zığ, Qala, Hövsan və Bilgəh
bağlarında olub, 400-500 hektarı isə Buzovna, Sumqayıt
və Kürdəxanı tinglik təsərrüfatının
ərazisinə düşüb. Abşerondakı
zeytunçuluq sovxozları dağılandan sonra bağların
ərazisindən başqa məqsədlər üçün
istifadə edilməyə başlanılıb. Məhz bunun nəticəsində
zeytun bağlarının tutduğu ərazi yarıbayarı
azalıb. SSRİ dönəmində Azərbaycan zeytun istehsal
edən əsas respublika sayılırdı. O vaxtlar Azərbaycanda
istehsal edilən zeytun meyvəsi və ondan hazırlanan məhsullar
yüksək qiymətləndirilirdi. Ötən əsrin
90-cı illərindən sonra isə digər istehsal sahələri
kimi, zeytunçuluq da tənəzzülə uğradı. Belə
ki, müstəqillik dövründə torpaqlar özəlləşdirildikdən
sonra zeytun ağaclarının xeyli hissəsi sıradan
çıxarıldı və yerdə qalan bağların məhsuldarlığı
da qayğısızlıq ucbatından aşağı
düşdü. Hazırda 1525 hektar zeytun bağları sahəsinin
30 faizi baxımsızlıq ucbatından acınacaqlı vəziyyətdədir.
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin məlumatına
görə, hazırda 1868 hektar zeytun sahəsinin 1556
hektarı bar verir. Zeytun bağlarının salınması
üçün müraciət edən sahibkarların sayı
da tədricən artır. Azərbaycanda təkcə
Abşeronda yox, digər bölgələrdə — Sumqayıt,
Siyəzən, Salyan, Göyçay, Beyləqan və Yevlaxda
da yeni salınan zeytun bağları genişləndirilir.
Bakının Zirə qəsəbəsində 200 hektara
yaxın zeytun bağı salınmış və Türkiyədən
tinglər gətirilmişdir. Lakin etiraf etmək
lazımdır ki, zeytun bağlarının məhsuldarlığı
aşağıdır. Qabaqcıl ölkələrdə bir
hektar zeytun bağında əkilən 300-350 ağacın hər
birindən 15-25 kiloqram bar götürməklə hektarın məhsuldarlığı
4,5-7 ton təşkil edir.
Tərlan
Xalq Cəbhəsi.- 2013.- 3 aprel.-
S.12.