Ərşad Əzimzadənin tükənməz
həyat sevgisi
O, Hippokratın fikrini
xatırladır: "Bizi öldürən qocalıq deyil, pis
vərdişlərdir"
Hələ 2002-ci ilin payızında Ərşad
Əzimzadə ilə görüşərkən
sağlıq qaydasını artıq bilirdim. Ancaq
özüylə həmsöhbət olmaq çox maraqlı
oldu. İndi 83 yaşındadır. Başına çox çətinliklər gəlib.
Ərşad Əzimzadə 1935-ci ildə (1934) Zəngilan
rayonunun Seyidlər kəndində anadan olub. Azərbaycan Dövlət Universitetinin jurnalistika
fakültəsini bitirib. Uzun illər “Azərbaycan gəncləri”,
"Molodyoj Azerbaydjana", "Bakinski raboçi" və
“Azərbaycan”qəzetlərinin müxbiri olub. 30 il (1965-1995) 8 ağır xəstəlikdən əzab
çəkib, 40 yaşında iş qabliyyətini tamam itirib,
I qrup əlil kimi, pensiyaya çıxıb.
Ümümdünya Natural Gigiyena hərəkatı korifeylərinin
(Herbert Şelton, Katsudzo Nişi, Pol Breqq, Norman Uoker, Laynus
Polinq, Abram Zalmanov, Uilyam Beyts və b.) əsərlərini
oxuyub, özünü təbii üsullarla müalicə edib,
sağlamlığını qaytarıb. Bir
neçə bədii və elmi-publisistik əsərin müəllifidir.
Hazırda sağlamlıq problemləri ilə
bağlı yeni əsərlər üzərində
çalışır. O, düşünür ki, Azərbaycanda
yetişən meyvələrin və tərəvəzin
dadı heç bir ölkədə yoxdur. Çünki
torpağımız münbit, günəşimiz gur
işıqlı, suyumuz və havamız şəfalıdır:
"Təəssüf ki, bizdə xəstələr və həyatdan
gedənlər çox olur. Səbəb də budur ki, meyvələri,
tərəvəzi və göyərtini ya az
yeyirik, ya da ancaq mürəbbələr, tutmalar şəkilində,
yaxud da bişirib yeyirik. Bu halda şəfa mənbəyi
olan bitkinin tərkibində heç bir faydalı element
qalmır, əksinə, faydalı elementlər zəhərə
çevrilir, xeyir əvəzinə zərər ver. Həm
pulunuz gedir, həm də canınız. Bütün
bitkilər yalnız çiy halda və düzgün qəbul
olunanda fayda verir.
Düzgün
qəbul qaydaları belədir: öncə meyvə şirəsi
içmək, yaxud meyvənin özünü yemək
lazımdır, 30-40 dəqiqədən sonra isə tərəvəzi.
Meyvəni heç bir qida növü ilə
qarışdırmaq olmaz. Tərəvəzi
və göyərtini isə meyvədən başqa
bütün qidalarla qarışdırmaq olar və belə
daha faydalıdır". Bəs hansı
bitkilərə üstünlük vermək lazımdır?
Vitaminlərlə zəngin olan meyvələrin
həm özü faydalıdır, həm də
yarpağı. Limon, qreypfrut, portoqal, feyxua, kivi, ananas,
alma, heyva, nar, şaftalı, ərik, alça, zoğal, moruq,
qarağat, itburnu, qaragilə, albalı, gavalı, alça və
s. çiy şəkildə çox faydalıdır. Eyni
sözləri kök, çuğundur, turp, xiyar, pamidor, kələm,
kahı, ispanax, kərəviz, cəfəri, sarımsaq,
soğan, şüyüd, vəzəri, kəvər, kartof,
badımcan, şirin bibər haqqında da demək olar:
"Bazarda seçim edərkən yerli meyvələrə
üstünlük verin, nəzərə alın ki, onlar daha zəngin
və faydalıdır. Bir də meyvə və
tərəvəzin zahiri gözəlliyi sizi aldatmasın,
zahiri görkəmi gözəl olan meyvələrin tərkibində
kimyəvi dərmanlar çox olur".
O, bildirir
ki, günəş işığı, hava, su, meyvə və
tərəvəz insanın enerji mənbəidir. Mikroelementlərlə zəngin olan çiy su
güclü enerji mənbəi kimi çıxış etməklə
yanaşı, həm də əvəzolunmaz təmizləyici
qüvvədir. Onu "orqanizmin poçtalyonu"
adlandırmaq düzgün olar: su bədənə enerji, bədəndən
isə işlənmiş materialı çölə
daşıyır. Xəstəliklərin çoxalması və
böyük fəsadlar verməsi, vaxtından qabaq qocalmaq, dərinin,
saçın, dişlərin pis vəziyyətə
düşməsi, demək olar, bütün xəstəliklər
onunla bağlıdır ki, insanlar çiy suyu ya tamam
içmir, ya da normadan çox az miqdarda
içir, üstəlik qida qəbulu qaydalarını da pozur.
Kifayət qədər çiy su içməyən
və yaxud su içmək qaydalarını pozan insan mütləq
və mütləq xəstə olmalıdır. Başqa cür mümkün deyil.
Bu qaydalar nədən ibarətdir? Əvvəla, norma haqda. Hər bir insan öz
çəkisinə və əmək fəaliyyətinə
uyğun su içməlidir. Yəni hər
kiloqram çəki üçün 30 qram çiy su
içmək gərəklidir. İş
görərkən çox tərləyən adamlar bu normadan
artıq içməlidir. İkincisi, suyu
yeməkdən 15 dəqiqə qabaq, yeməkdən 2-3 saat
sonra, ilıq şəkildə və qurtum-qurtum içmək
lazımdır. Yeməklə yanaşı
və yeməkdən dərhal sonra su, çay, alkoqolsuz
içkilər içmək ağır fəsadlar verir.
Çiy suyu ancaq meyvə və tərəvəz
şirəsi ilə əvəz etmək olar.
Üçüncüsü, təzə bulaq suyu yoxdursa,
suyu mikroblardan və ağır metalllardan təmizlədikdən
sonra içmək lazımdır. Bunun da ən
etibarlı yolu - suyu dondurub buza döndərdikdən sonra əridib
içmək lazımdır. Bunun
üçün suyu saxsı qaba və ya polietilen butulkaya
doldurmaq və buzxanada 1-2 sutka saxlamaq lazımdır. Dördüncüsü, çiy suyu qabda 12 saatdan
artıq saxladıqda onun strukturu dəyişir və
faydasını itirir. Təmizlənmiş
suyu yaxşı olar ki, saxsı, keramik və ya şüşə
qabda, gün düşən yerdə saxlayasınız. Beşincisi, uşağı dünyaya gələndən
onu çiy suya alışdıran ana - övladına
çox dəyərli vərdiş bəxş etmiş
olur".
Bəs qripdən təbii yolla necə qorunmaq olar? Günəş
işığı azaldıqca və havalar soyuduqca - xəstəlik
törədən viruslar fəallaşır, orqanizmin immun
sistemi isə zəyifləyir. Beləliklə
də, xəstəliklər tez-tez qapıları döyür.
Ən çox da "qonaq" gələn qrip
olur. Elə adamlar tanıyırıq ki,
heç vaxt onları qrip tutmur. Niyə?
Ə.Əzimzadə bunun səsəbini belə açır:
"Mikrobların və bakteriyaların sevimli məskəni
şlak (zir-zibil) basmış bədəndir. Yoğun
bağırsağını zibilli saxlayan hər kəs virus
daşıyıcıları üçün gözəl yem
bazası yaradır, onlar sürətlə inkişaf edir və
çoxalırlar. Bu yandan da bizi qoruyan
xeyirxah hüceyrələr həmin zibildən zəhərlənir
və kütləvi şəkildə qırılır.
Yəni, düşmən qüvvə güclənir, dost
qüvvə isə zəyifləyir. Müdafiə
xəttə (cəbhə) qalır əsgərsiz, düşmən
(mikroblar) asanlıqla sərhədi keçib qana soxula bilir.
Belə qan hər bir xəstəlik
üçün gözəl zəmin yaradır. Müdafiə xəttini gücləndirmək
üçün - bədəndə sağlam və zəngin
qan yaratmaq lazımdır. Bunun da yeganə
düzgün yolu - kifayət qədər çiy su içmək,
müntəzəm olaraq meyvə və tərəvəz yemək
(şirələrini içmək daha yaxşıdır), bədən
tərbiyəsi ilə məşqul olmaqdır.
İki qrup mikrob mövcuddur. Onlardan birini turşular (limon, qreypfrut, portoqal, kivi, feyxoa, heyva, alma,
alça və S vitamini ilə zəngin olan digər bitki mənşəli
qidalar), o birini isə sarımsaq qırır. Hər gün
2-3 limon, 4-6 diş çiy sarımsaq yeyən
(ya, xörəkdə, ya da tərəvəz salatında),
itburni dəmləməsi içən, 2-3 qaşıq alma
sirkəsi qəbul edən və açıq havada piyada gəzən
hər kəs özünü mikrob və bakteriyalardan
mühafizə etmiş olar. Salata kifayət qədər
göy soğan, kərəviz, ispanax, cəfəri, kahı,
şüyüd qatsanız, gündə 200 - 400 qr. kök
şirəsi içsəniz - immun sistemini daha da gücləndirmiş
olarsınız".
Artıq çəki - hər növ xəstəlik
törətməyə qadir olan zəmindir, ondan xəbər
verir ki, insan qidalanma qaydalarını pozur, oturaq həyat tərzi
keçirir, sərf elədiyi energidən qat-qat artıq enerji
(qida) qəbul edir. Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən
hər kəs, birinci növbədə, qidalanma
qaydalarını bilməli və onlara əməl etməlidir.
Hər şeydən öncə, gündə 2-3
litr çiy su (və yaxud meyvə və tərəvəz
şirəsi) içmək lazımdır. Bununla yanaşı süfrədə bişmiş,
duza və ya şəkərə qoyulmuş qidaların
çəkisini azaldıb, çiy meyvənin və çiy
tərəvəzin həcmini artırmaq lazımdır.
Eyni zamanda, uzlaşmayan qidaları eyni vaxtda qəbul etmək
kimi çox zərərli bir vərdişdən imtina edib, belə
bir qaydaya riayət etmək vacibdir: öncə çiy suyu
ilıq şəkildə qurtum-qurtum içmək, 15 dəqiqədən
sonra 1 növ meyvə yemək, 30 dəqiqədən sonra 1 qab
tərəvəz salatı ilə 1 növ qida yemək.
Köklük yaradan əsas qidalar bunlardır: çörək
və bütün un məmulatları, ət
- yağ, şokolad və bütün şirniyyat növləri.
Hər bir insan kifayət qədər faydalı
hərəkət etməlidir. Bura fiziki iş,
gəzinti, bədən tərbiyəsi daxildir. Oturaq həyat
sürən adam gün ərzində 8-10
kilometr məsafəni iti addımlarla qət etməli və
yaxud çox üzməlidir. Zehni iş görən adamlar tərkibində
zülal olan qidaları (ət -yağ,
süd, pendir, yumurta, paxlalı bitkilər) az qəbul etməli,
üstünlüyü meyvə-tərəvəzə verməlidir.
O, xərçəngdən
xilas olmağın yolunu isə belə görür:
"Dünyanı vahimə içində saxlayan, insanlara
"əsrin bəlası" kimi təqdim olunan xərçəngin
adi xəstəlikdir. Müasir tibb elmi, şəkərli
diabet, poliartrit, astma, stenokordiya, hipertoniya, qlaukoma və
yüzlərlə digər xəstəliklər kimi, bu xəstəliyi
də sağalda, insanların sağlamlığını
qaytara, orqanizmin tamlığını bərpa edə bilmir.
Yapon alimi Nişi hələ XX əsrin əvvəlində
bütün dünyaya sübut etdi ki, sağalmayan xəstəlik
yoxdur. Onun yaratdığı sağlamlıq
sistemi minlərlə insana, o cümlədən, bizim həmvətənlərimizə
şəfa verib və verir. Mən
özüm də onun köməyi ilə 8
"sağalmayan" xəstəlikdən xilas olmuşam.
Nişinin təlimi müalicə metodu deyil,
sağlam həyat tərzi proqramıdır. Hər kəs ondan bəhrələnə, xərçəng
kimi düşmənə qalib gələr.
Şəkərli
diabetə gəldikdə, Ə.Əzimzadənin fikrincə, bu
xəstəliyi də sağaltmaq mümkündür: "Mənim
sonuncu, 8-ci xəstəliyim şəkərli diabet idi və o,
başqa xəstəliklərdən tez sağaldı. "Diabetiklər" və həkimlər
müalicə vaxtı çox vacib bir məsələni nəzərdən
qaçırırlar. Məlumdur ki, insan
üçün güclü enerji mənbəi olan şəkər
və alkoqol orqanizmin özü tərəfindən
"istehsal" olunur. Onlarsız biz hərəkət edə
və iş görə bilməzdik. Lakin onların bədəndə
balansı pozulanda fəsad baş verir: qanda alkoqolun həcmi
artanda ürək-damar xəstəliyi, şəkərin səviyyəsi
artanda isə şəkərli diabet baş verir. Həkimlər pozulmuş balansı bərpa etmək
əvəzinə, süni insulinin (dərmanın) köməyi
ilə şəkəri azaltmağa çalışırlar.
Bu halda təhlükəli bir proses baş verir. Orqanizm bədənə
yeridilən süni insulinin həcmi qədər az insulin hazırlayır, süni insulinə
olan tələbat artır. Dərmanın
dozasını qaldırmaq zərurəti yaranır. Doza qalxdıqca - bədənin insulin hazırlamaq
qabiliyyəti zəyifləyir, bədən get-gedə tənbəlləşir.
Bir müddətdən sonra qanın tərkibi o
dərəcə pisləşir ki, kiçik bir zədədən
qanqrena yaranır, bədənin müəyyən hissəsini
kəsib atmaq lazım gəli, amma bu da güclənən
qanqrenanın qabağını ala bilmir, mişarlama tədbiri
faciə ilə bitir.
Faciə baş verməyə də bilərdi. Bunun üçün gərək həkim biləydi ki, qanda şəkərlə alkoqolun balansını tənzimləyən ən güclü qüvvə çiy su ilə meyvə-tərəvəz şirələridir. Çiy su yeganə vasitədir ki, artıq şəkəri alkoqola, artıq alkoqolu isə şəkərə çevirir, bununla da həm ürək-damar xəstəliklərinin, həm də şəkərli diabetin qarşısını alır. Qandakı artıq şəkəri dərmanla azaltmaq tədbiri - xəstəni narkomana çevirmək və mümkün qədər çox preparat satmaq və çox pul qazanmaq oyunundan başqa bir şey deyil. Diabet xəstəliyindən yaxa qurtarmaq istəyən hər kəs çoxlu çiy su içməli, süfrədə meyvə və tərəvəzin payını artırmalı, tərkibində şəkər olan bütün qidalardan imtina etməlidir. Bir də açıq havada çox olmalı və çox hərəkət etmək lazımdır. Bütün bunlar isə insandan ağıl və iradə tələb edir".
Elçin
Qaliboğlu
Xalq Cəbhəsi.- 6 dekabr.- S.13.