Nar: inanclardan xalq təbabətinə, mətbəxinə kimi
2-ci yazı
Yeri gəlmişkən, narla bağlı inancların xalq yaddaşında dərin kök salması səbəbindəndir ki, poeziyamızda da ciddi örnəklərə rast gəlinir.
Dünü gün iki gözümdən axıdır ənar danə,
(Gecə-gündüz iki gözümdən nar dənələri (qanlı yaş) axır),
Cigərim qanilə gör kim, bu üzüyüm nə xoş boyandı.
Nəsimidən gətirdiyimiz bu sitatda aşiqin gözündən axan qanlı yaşın nar dənələrinə bənzədilməsi diqqəti çəkir.
***
Nar şirəsi C vitamini ilə xüsusilə zəngindir. Bir stəkan nar suyunun tərkibində bədənin C vitamin ehtiyacının
40%-i var. Bundan başqa nar A, E vitamini deposudur. Bu meyvənin
şirəsindən iştahasızlıqda,
qan azlığında
və s. xəstəliklərdə
şəfaverici maddə
kimi istifadə olunur. Narın budaq və kökünün qurudulmuş
qabığı qurdqovucu
dərman kimi faydalıdır. Meyvəsinin qabığı
kolit xəstəliyinin
müalicəsində xeyirlidir.
Həmçinin nar əsəb
üçün yararlıdır.
Bu meyvədən hamilə
qadınlar da faydalana bilər: onların nar suyunu içməsi körpəni beyin zədələrindən qoruyur.
Bununla yanaşı, nar oynaqlarda olan iltihabı aradan qaldırır. Nar altsheymer xəstəliyinin
qarşısını alır
və onu yavaşladır. Narın təkcə
özü yox, yarpağı da faydalıdır. Belə ki,
nar yarpağı mədə zəifliyi, iştahsızlığa, ümumi
zəifliyə və miqrenə qarşı ən yaxşı vasitədir. Bu meyvə ürək xəstəliklərinin qarşısını
alır, qandakı xolesterinin səviyyəsini
aşağı salır.
Böyrəkləri təmizləyir və
iştahı artırır.
Yeməkdən öncə yeyildikdə
faydası çoxdur.
Ümumiyyətlə, təkcə narın deyil, bütün meyvələrin yeməkdən
azı bir saat öncə yeyilməsi (günortaya doğru, ya da axşam yeməyindən
öncə) məsləhətdir. Ona görə
ki, orqanizmə gərək olan maddələr meyvələrdə
daha çox olduğundan, habelə həzmi asanlaşdırmağa
kömək etdiyindən
bu qayda vacibdir.
Meyvə yeməyin insan orqanizminə faydasını
sadalamaqla bitməz. İnsan orqanizminin
zərərli maddələrdən
təmizlənməsi, bütün
orqanların fəaliyyətinin
yaxşılaşması daha
çox meyvə, eləcə də tərəvəzlərdən istifadədən
sonra yaxşılaşır.
Təbii
ki, meyvə-tərəvəzdən
istifadə ardıcıl,
qaydalı şəkildə
olmalıdır.
Narın meyvəsinin faydasını
sadalamaqla bitməz. İlk növbədə
bu möcüzəli meyvənin xərçəng
şişlərinə qarşı
ciddi mübarizə apardığı təsdiqlənib.
Ümumiyyətlə, təbiətin bütün
nemətləri insan üçün misilsiz sağlamlıq imkanları
yaradır.
Narın sirli quruluşu var. Uşaq vaxtı hər birimiz bu sirli meyvəni
yeməyə həvəslənmişik. Bugünsə faydasını daha yaxşı anladığımız
üçün bəhrələnməliyik.
İ.İsmayıl yazır ki,
ABŞ Milli Sağlamlıq
İnstitutunun (National Institute of Health - NIH) elmi nəşriyyat indeksi olan Pubmed-ə girib ilk araşdırma kriteriyalarını doldurdum
və … yüzlərlə
məqalə tapdım.
Kriteriyaları darlaşdırdıqca son 10 ildə nar şirəsi
və xərçəng
arasında əlaqəni
araşdıran 40 ədəd
araşdırma olduğu
meydana çıxdı.
NIH Pubmed səhifəsində
nar şirəsi və xərçəng arasında əlaqəni araşdıran məqalələrin
düzülüşü. Eleonora Turrininin başçılıq etdiyi
müəllif dəstəsinin
“Potential effects of pomegranate polyphenols in
cancer prevention and therapy” adlı (“Nar polifenollarının xərçəng
önlənməsi və
müalicəsində yeri”)
məqaləsi haqında
isə deyilir: “Xərçəng əmələ
gəlməsi mexanizminə
bir göz gəzdirək. İnsan bədənində milyardlarla normal hüceyrə
mövcuddur. Onların
hər birinin ayrı-ayrılıqda, bəzən
isə qrup şəklində həyata
keçirdikləri funksiyaları,
vəzifələri var...
Xərçəngdə normal hüceyrələr anormal formalara, heç bir məqsədə qulluq etməyən şəkillərə
düşürlər. Xərçəng hüceyrələri insanın öz hüceyrələridir. Xaricdən gəlməyiblər.
Başqasından insana yoluxmayıblar.
Amma bu normal hüceyrələr
artıq anormal formalara, heç bir məqsədə qulluq etməyən şəkillərə düşürlər.
Çox
vaxt bu, özünü ölməsi
gərəkən hüceyrənin
yaşamağa davam etməsi şəklində
göstərir.
Hüceyrənin daha uzun yaşaması
gözəl səslənsə
də, hüceyrənin
yaşlanmağa, qocalmağa
davam etməsi o qədər də xoş deyil. Narın tərkibində
olan polifenollar deyilən maddələr bu problemi ortadan
qaldırır. Bu maddələr həm xərçəngin yaranmasının
qarşısını alır,
həm də artıq yaranmış xərçəng hüceyrələrini
məhv etməkdə
orqanizmə kömək
edirlər. Nar polifenollarının
aşağıdakı orqanların
bəd xassəli şişlərində önləyici
təsiri araşdırılıb,
təsdiq edilib: süd vəzi, yoğun bağırsaq, qaraciyər, dəri. Aşağıdakı bəd
xəstəliklərdə isə
müalicəvi təsiri
aşkar edilib: süd vəzi xərçəngi, prostat
xərçəngi, ağciyər
xərçəngi, yoğun
bağırsaq xərçəngi,
leykemiya, sidik kisəsi xərçəngi,
beyin şişləri.
Bu gün bütün
dünyada onkoloji, ürək-damar xəstəliklərinin
geniş yayıldığı
bir vaxtda meyvə-tərəvəzdən ardıcıl istifadə qaçılmazdır. Nar bu sırada istifadə gərəkliyinə
görə ön sırada durur.
***
Azərbaycan mədəniyyəti olduqca
zəngin ənənələrə
malikdir. Zənginliyimiz tariximizin qədimliyindən,
böyüklüyündən irəli gəlir. Zəngin mətbəxi olan xalq - qədim tarixi, dövlətçiliyi,
ciddi, oturuşmuş mədəniyyəti olan xalq deməkdir. Xalq hadisəsi ötəri, keçici bir hadisə olmayıb, özündə əbədiliyi,
bəşəri keyfiyyətləri
təsdiq edir.
Azərbaycan mətbəxində nar meyvəsindən müxtəlif
xörəklərdə istifadə
olunur. Bu baxımdan
nardan hazırlanan narşərab Azərbaycan
mətbəxi üçün
daha xarakterikdir.
Narşərab Azərbaycan mətbəxinin
milli kulinariya markası hesab olunan, nar şirəsindən
hazırlanmış, adətən
balıq və ət yeməklərində,
xüsusən kababda ədviyyat kimi istifadə olunan sousdur. Narşərabla yeməklər yüngül
turşməzə dad verir.
Həm ev
şəraitində, həm
də sənaye üsulu ilə hazırlanır. Ev şəraitində hazırlanmış narşərab
rəng və tam xüsusiyyəti, tərkibində
konservant və rəng qatışıqlarının
olmaması ilə seçilir. Nar meyvəsindəki yüksək
miqdarda vitamin C, meyvə
turşuları, antioksidləşdiricilər
narşərabda var. Narşərabın
tərkibi əsasən
nar meyvəsinin tərkibi ilə eynidir. Bura 10 % limon turşusu,
45 % şəkər daxildir.
Qətrana əlavə olaraq
keşniş, reyhan, darçın, dəfnə
yarpaqları, bəzən
qara və qırmızı istiot da qatılır. Turş və şirinlik dərəcəsindən asılı
olaraq götürülmüş
(ənənəvi narşərabı
üçün turş
nar meyvəsindən istifadə olunur) uyğun növ nar təmizlənərək
dənələri qazana
yığılır. Adətən 15 kq nardan 1 litr, təxminən 1 kq nar dənələrindən
250-300 ml narşərab almaq
olur. Qazan od üstündə
vaxtaşırı qarışdırılır,
nar dənələri
əzilir. Metal qaşıq
nar turşusu ilə reaksiyaya girdiyindən qarışdırmaq
üçün taxta
qaşıqdan istifadə
edilir. Dənələrdən ayrılmış tumlar ağardıqda qazan odun üstündən
götürülür, süzülür.
Süzülmüş şirə təzədən
qazanda oda qoyulur, 130-150 dərəcə
isidilmiş sobada bəhməz halına gələnə kimi bişirilir. Şirənin yanmaması üçün
onu vaxtaşırı
qarışdırmaq lazımdır.
Qətran alınan, ya qatılaşana kimi qaynadılır, hazır olana yaxın od
söndürülür, üzərinə
bir qədər duz əlavə edilir. Narşərab bişdikdən sonra
soyudulur, şüşə
qablara doldurulur. Uzun müddət istifadə üçün işıq
düşməyən, sərin
yerdə saxlanılmalıdır.
Azərbaycan mətbəxində nardan müxtəlif xörəklərdə
(əsasən ət-balıq
məhsulları olan xörəklərdə) istifadə
olunur. Ona görə ki,
nar həzmi asanlaşdırır. Xüsusən narın yayıldığı
bölgələrin mətbəxində
bu meyvədən geniş istifadə olunur.
***
Mövzunun tədqiqi göstərir ki, yüzillərdir folklor düşüncəsində obrazlaşan, birikən nar bundan sonra təbiətin gerçək möcüzəsi kimi insanlara daha çox sağlıq bəxş edilməsində mühüm rol oynayacaq. Əslində bütövlükdə elmlərin yüksək səviyyədə inkişafı ilə təbabətin də imkanları artacaq. Ancaq bütün hallarda türkəçarədən bəhrələnmə sağlığın yaranması və qorunmasında bundan sonra daha geniş ömürləşməlidir. Ona görə ki, təbiilikdən (doğallıqdan) gələn, ömürləşən ənənə daha güvənlidir. Azərbaycan-türk inanclarında sirli-sehrli obrazlaşan, xalq təbabətində şəfaverici xüsusiyyətləri ilə sınaqdan çıxan, milli mətbəximizdə davamlı yeri olan narın bundan sonra daha yaradıcı istifadəsi folklor düşüncəmizdə də canlı yaşaması deməkdir.
Elçin Qaliboğlu
filologiya üzrə fəlsəfə doktoru
Xalq Cəbhəsi.- 2020.- 11 iyun.-
S.14.