Naxçıvan
Muxtar Respublikasında üzümçülük, meyvəçilik
və tərəvəzçilik
(əvvəli qəzetimizin
28 iyul 2012-ci il tarixli sayında)
Hazırda
üzümçülüyə fəal və doğma
münasibət bərpa olunmasına baxmayaraq, üzüm
bağlarının salınmasında da problemlər də az deyil. Əhalinin
alıcılıq imkanlarının yaxşılaşması
bazarlara daha çox süfrə üzümü və ondan
hazırlanan müxtəlif məhsulların
çıxarılması ilə müşayiət olunur.
Süfrələrimizin bəzəyi, adamların
sağlamlığı üçün zəngin biokimyəvi
tərkibə malik olan kişmiş və mövüc istehsalına
tələbat ildən-ilə artır.
Hazırda şərab zavodlarının yenidən təmir
edilməsi ölkə və dünya bazarlarına keyfiyyətli
məhsul çıxarılması, yeni texnologiyanın tətbiqi,
üzümçülük üzrə fermer təsərrüfatlarının
yaradılması zərurətini ortaya
çıxarmışdır. Lakin muxtar respublikada
blokada vəziyyətinin davam etməsi, dəmir yolunun işləməməsi
nəticəsində digər regionlarla əlaqələrin
çətinləşməsi, emal müəsisələrinin
istehsal etdiyi müxtəlif çeşidli spirtsiz və spirtli
məhsulların xarici ölkələrə satışa
çıxarılması çətinlikləri,
üzümçülüyün sənaye miqyasında
genişləndirilməsi imkanlarını məhdudlaşdırmışdır.
Ona görə də ancaq süfrə
üzümü və qurudulmuş kişmiş və
mövüc istehsalının artırılmasına daha
çox diqqət yetirilir.
Muxtar respublikada üzümçülüyün məqsədyönlü
inkişafının təmin edilməsi üçün
üzüm genofondunun tədqiqi olduqca əhəmiyyətlidir.
Üzümçülüyün yenidən inkişafına gələcəkdə
də dövlətin diqqətinin artacağını nəzərə
alaraq AMEA Naxçıvan Bölməsi Bioresurslar
İnstitutunda Naxçıvan MR-də mövcud üzüm
genofondunun toplanılaraq qorunması, həmçinin kompleks
şəkildə botaniki, genetik və ampeloqrafik tədqiqi
aparılmaqla, ərazidə yayılan 120-dən çox
aborigen, 23 introduksiya olunmuş, 17 yeni klon variasiyalarından və
30-dan çox seleksiya üsulları ilə alınmış
formalardan ibarət "Üzüm genofondu" kolleksiya
bağı salınmışdır. Müəyyən
edilmişdir ki, yetişmə müddətlərinə görə
7 qrupda yerləşdirilən yüksək keyfiyyətli
üzüm sortlarının ardıcıl
plantasiyalarının salınması geniş ərazilərdə
becərilən bağlardan məhsulun konveyer üsulu ilə
toplanılmasını, daxili bazarlara ilin 4-5 ayı ərzində
təzə süfrə üzümü
çıxarılmasını, emal müəsisələrini
isə 3-4 ay müddətində üzüm məhsulları
ilə təchiz olunmasını, hətta belə məhsulların
xaricə ixracatını təmin etmək olar. Üzümçülüyün
yenidən inkişaf etdirilməsi digər tərəfdən,
kənd adamlarının məşğulluğunun
artırılmasına, onların işlə təmin
olunmasına da kömək edəcəkdir.
Bu gün muxtar respublikada aqrar sektorun qarşısında
duran əsas məsələ əmək ehtiyatlarından, təbii
və iqtisadi potensialdan məqsədyönlü istifadə
olunmasına, sahibkarlığın inkişafına, məşğulluğun
artırılmasına nail olmaqdan ibarətdir. Naxçıvan
Muxtar Respublikasında meyvəçilik və tərəvəzçilik
kənd təsərrüfatının əsas sahələrindəndir.
Regionda torpaq-iqlim şəraiti müxtəlif
giləmeyvə, meyvə ağaclarının tez böyüməsi,
inkişafı, bol və yüksək keyfiyyətli məhsul
verməsi üçün olduqca əlverişlidir.
Düzən, dağətəyi və dağlıq ərazilərdə
alma, armud, şaftalı, gavalı,
alça, badam, qoz və s. meyvə bağlarının
salınması üçün əlverişli ekoloji
mühit mövcuddur. Son dövrlər muxtar respublikada həyata
keçirilən irimiqyaslı islahatlar, kənd təsərrüfatının
inkişaf etdirilməsinə dair qəbul edilən qərarlar,
reallaşan Dövlət Proqramları kənd təsərrüfatı
məhsullarının, o cümlədən meyvə məhsullarının
istehsalının sənaye miqyasında inkişaf etdirilməsinin
təməlini qoymuşdur. Müxtəlif vaxtlarda yetişən
ayrı-ayrı tumlu, çəyirdəkli, qoz və giləmeyvələrin
aborigen sortlarından ibarət plantasiyaların
salınması, ilkin mərhələdə bioloji və
fitosanitar baxımdan təmiz, yüksək məhsuldar, keyfiyyətli
meyvəçiliyin davamlı olaraq inkişaf etdirilməsi,
keyfiyyətli və ucuz başa gələn yerli sortların əldə
edilməsi, regionumuzun təbii iqlim şəraitinə
uyğun meyvə tinglərinin yetişdirilməsi meyvə-tingçilik
təsərrüfatının yaradılması zərurətini
ortaya qoymuşdur. İndiki dövrdə muxtar
respublikada kənd təsərrüfatı məhsullarının
ixracının artırılması, xarici bazarlarda rəqabətə
davamlı məhsul satmaq üçün məhsul
çeşidləmə, qablaşdırma, saxlama, istehsala və
ixraca stimul yaradan digər tədbirlərin həyata
keçirilməsi bu gün də davam etdirilir.
Muxtar
respublika ərazisində çoxlu sayda müxtəlif
çeşidli meyvə sort və formaları
yayılmışdır. Almanın Qəndil sinab, Loğazbəyi,
Yay alması, Qızıləhmədi, Belflor, Payız
alması, Limon alma, Qırmızıyanaq alma, Kükü
alması, Şafran, Palmet; armudun Avasbəyi, Qızıl armud,
Şəkəri, Sarı rəcəbi, Daş armud; əriyin
Abutalibi, Təbərzə, Şalax, Ağ növrəst, Limon
ərik, Balyarım, Badamıərik; şaftalının
Ordubadi, Zəfərani, Ağ nazlı, Qırmızı
nazlı, Sarı nazlı, Sarı şaftalı, Ağ
şaftalı, Salamı, Payız hülüsü, Tərəlli,
Şərəlli; alçanın Ağ alça,
Qırmızı alça, Sarı alça, Naxçıvan
göycəsi; gavalının Vəzir alı, Sarı alı,
Ordubad almaxarası, Qara alı; badamın Kətanköynək,
Qoşaləpə, Daş badam; gilasın Öküzürəyi,
Qırmızı növrəst, Ağ gilas, Qırmızı
gilas, Sarı gilas, Qara gilas; gilənarın Külüs gilənarı,
Ordubad gilənarı, Şampan gilənar, Naxçıvan gilənarı
və s. aborigen sortları ulu babalarımızın xalq
seleksiyası yolu ilə yaratdıqları maddi sərvətlərimizdir.
Qeyd edək ki, muxtar respublika ərazisində yayılan
bir sıra aborigen üzüm və meyvə sortlarımız
Ermənistanda becərilməklə yanaşı, həm də
adları dəyişdirilərək erməni sortları kimi təqdim
edilmişdir.
Hazırda ərazisi qədim türk torpaqları olan və Ermənistanda
becərilən, 1947-ci ildən isə rəsmi qaydada adları
dəyişdirilən aborigen üzüm sortlarımızdan
Gülabı - Arağac, Naxçıvan qara
şanısı- Armeniya, Pişik üzümü - Voskayet,
Naxçıvan qızıl üzümü - Karmir-kaxona,
İnəkəmcəyi - Şaumyani, Ağ xəlili - Ağ
şateni, Hənəqırna - Aravik, Naxçıvan qırmızı
kişmişi - Erevani rozovıy, Əsgəri - Nazeli, Mələyi
- Areni-çornıy, Naxçıvan Hüseynisi - Arakseni
belıy və s. adları ilə tanıdılmaqdadır. Ərik
sortlarından Naxçıvan növrəsti-Deqin
Naxiçevanik, Ağ növrəst - Spitak novrast,
Qırmızı ərik - Karmir Naxiçevanik, Badam ərik -
Nuş çiran, Şalax - Erevani, Xosrovşan - Xosroveni, Təbərzə
- Şateni, Sarı təbərzə - Ayestani, Ağ təbərzə
- Tabarza spitak, Göy badam - Kanaçeni, Sarı badam -
Deqnanuş, Badamı - Nuşi və digərləri qədim
Naxçıvan diyarının aborigen sortlarıdır.
Meyvəçiliyin və tərəvəzçiliyin
iqtisadi əhəmiyyəti onun yüksək gəlirli təsərrüfat
sahəsi olması ilə müəyyənləşdirilir. Bir hektar məhsul
verən meyvə bağından götürülən
ümumi gəlir bir hektar dənli bitkilər sahəsindən əldə
olunan ümumi gəlirdən təqribən 20-25 dəfə
artıq olur. Dövlət Proqramına
uyğun olaraq muxtar respublikada dağlıq və dağətəyi
ərazilərdə, xüsusilə sərhədyanı ərazilərdə
meyvə sortlarından ibarət yeni bağların
salınmasının planlaşdırılması kəndlərdə
əhalinin məşğulluğunun yüksəldilməsinə,
işlə təmin olunmasına səbəb olacaqdır.
Kəndlərdə istehsal olunan meyvə məhsullarının
itkisiz toplanılması, əlverişli qiymətə
alınaraq satış bazarlarına
çıxarılması, yaxud emal müəssisələrinə
göndərilməsi xüsusi dövlət qayğısı
tələb edir. Ona görə də
çəkilən zəhmətin bəhrəsini görmək
hər bir kənd adamının ümdə arzusudur.
Meyvə bağlarının salınması
üçün sututarlara yaxın ərazilərin və
çay vadilərində istifadə olunmayan torpaq sahələrinin
əkin dövriyyəsinə daxil edilməsi günün tələbinə
çevrilmişdir. Dövlət Proqramında Kəngərli rayonunda 9200
hektar, Sədərək rayonunda 1000 hektar, Babək rayonunda 2000
hektar, Culfa rayonunda 6000 hektar, Şərur rayonunda 3400 hektar
torpaq sahələrinin suvarılması üçün
hidromeliorasiya tədbirlərinə lazımi miqdarda maliyə vəsaitlərinin
ayrılması nəzərdə tutulmuşdur. Tingçilik
təsərrüfatının yaradılması, intensiv
texnologiyaya əsaslanmaqla yeni meyvə bağlarının
salınması işində fermer təsərrüfatlarını,
sahibkarları və fərdi həyətyanı sahiblərini ərazinin
torpaq-iqlim şəraitinə uyğun meyvə
sortlarının tingləri ilə təmin etmək
üçün əlverişli şərait
yaradılması kənddə meyvəçiliklə məşğul
olan hər bir kənd adamına kömək olardı.
Meyvə bağlarına yüksək aqrotexniki qulluq
qaydalarına riayət olunması üçün ixtisaslı
kadrların hazırlanması və ya əlavə təhsilə
cəlb olunması, düzən, dağətəyi və
dağlıq zonalar üçün meyvə sortlarının
seçilməsi, düzgün aqrotexniki qulluq qaydalarına əməl
olunması, xəstəlik və ziyanvericilərə
qarşı effektli mübarizə aparılması
üçün istifadə olunan kimyəvi preparatlara olan tələbatın
ödənilməsi işində dövlət dəstəyi və
s. meyvəçiliklə məşğul olan iş
adamlarına böyük kömək olardı. Meyvəçilik
təsərrüfatlarının müasir tələblər
səviyyəsində yaradılması işində əl əməyinin
yüngünləşdirilməsi üçün kənd təsərrüfatının
maşın və mexanizmlərlə təchizatının
yaxşılaşdırılması, belə sahələrə
yerli və xarici kapitalın cəlb olunması,
toplanılmış məhsulun satış bazarlarına maneəsiz
çatdırılması, bütün mövsümlərdə
bazarların təzə meyvə məhsulları ilə təmin
edilməsi üçün saxlama və soyuducu anbarların
yaradılması meyvəçiliyin müasir tələblər
səviyəsində təşkili işində mühüm mərhələni
təşkil edir.
Muxtar respublikada ərzaq probleminin həll edilməsi sahəsində
mühüm istiqamətlərdən biri də tərəvəzçiliyin
inkişaf etdirilməsidir. Bunun üçün müasir sənaye
texnologiyasının tələblərinə cavab verən
sortların və hibridlərin yaradılması,
toxumçuluğun yaxşılaşdırılması,
müasir kənd təsərrüfatı maşın və
mexanizmlərindən istifadə olunması, suvarılmanın
və növbəli əkinin tətbiqi, torpaqların
münbitliyinin artırılması, istixana komplekslərinin
yaradılması və digər tədbirlərin həyata
keçirilməsi Dövlət Proqramının əsas
istiqamətlərindəndir. Bu gün muxtar
respublikada istehlakçıların qış
mövsümündə faraş tərəvəzlə təchiz
olunmasına imkan verən ümumi sahəsi 30 min kvadratmetr olan
8 istixana kompleksi fəaliyyət göstərir. Ümumi tutumu 9720 ton olan 14 soyuducu anbar qurularaq meyvə-tərəvəz
məhsullarının saxlanılmasına xidmət edir. Gələcəkdə mövcud imkanların daha da
genişləndirilməsi nəticəsində muxtar respublika əhalisinin
tərəvəz məhsullarına olan tələbatının
dolğun şəkildə ödənilməsi, hətta xarici
ölkələrə ixrac edilməsi qarşıya qoyulan əsas
məqsədlərdəndir.
İndiki dövrdə muxtar respublikada əhalinin tərəvəz
məhsullarına olan tələbatı əsasən yerli
istehsal hesabına ödənilir. Əsasən kustar
üsullarla hazırlanan müxtəlif turşular, tomat
pastası, mürəbbələr, şirələr, purelər
və digər konserv məhsulları əhalinin tələbatının
dolğun şəkildə ödənilməsinə kifayət
etmir. Ona görə də belə məhsulların
bir qismi xaricdən idxal olunur. Mənşəyi
məlum olmayan, yüksək dozalı kimyəvi preparatlarla xəstəlik
və ziyanvericilərdən qorunan, hətta geni dəyişdirilən
müxtəlif meyvə və tərəvəz məhsullarının
muxtar respublika bazarlarına daxil olması arzuolunmazdır.
Bu baxımdan əhalinin sağlamlığı
üçün yerli sortlardan geniş istifadə olunması
daha məqsədəuyğundur. Muxtar
respublika ərazisində tərəvəz bitkiləri
yabanı və mədəni halda geniş
yayılmışdır. Böyük təbii
ehtiyata malik olan yabanı tərəvəz bitkilərindən
baldırqan, cacıq, yemlik, əvəlik, quzuqulağı, pərpərən,
quşəppəyi, dağ nanəsi, kəvər, yarpız və
digərlərinin ərazidə xalq tərəfindən
çox qədimdən istifadə edildiyi məlumdur. Ona görə də yabanı və mədəni tərəvəz
bitkilərinin botaniki təhlilinə, bioloji xüsusiyyətlərinin
öyrənilməsinə, yayılma zonalarının və əsas
qida əhəmiyyətli növlərinin ehtiyatlarının
müəyyən edilməsinə, introduksiyasına və
genofondunun toplanılmasına böyük ehtiyac vardır.
Mədəni
tərəvəz bitkilərindən kartof və pomidorun tez,
orta və gec yetişən sortları, badımcan, istiot, tərxun,
kərövüz, ağbaş və gül kələm,
ağ və qırmızı turp, soğan, sarımsaq, ispanaq
və başqa tərəvəz növlərinin muxtar
respublikada çoxlu sortları yayılmışdır. Soğan muxtar respublikada gündəlik işlədilən
tərəvəzlərdəndir. İnsanlar
soğandan hələ keçmiş zamanlardan bəri qida və
dərman maddəsi kimi istifadə edirlər. Onların tərkibi fitonsidlərlə çox zəngin
olduğundan indi də xalq təbabətində geniş istifadə
olunur. İl ərzində hər bir
adamın soğan qəbulu norması 8-10 kq-dır. Ərazidə soğanın 35 növü və onlarla
sortu yayılmışdır. Ağ rəngli
Ordubad-1, bənövşəyi rəngli Ordubad-2 sortları,
Qırmızı soğan, Ağ soğan Ordubad, Şərur
və Culfa rayonlarındakı düzən ərazilərdəki
kəndlərdə geniş becərilir. Dövlət
Proqramında kartof, pomidor, soğan, sarımsaq, yerkökü
və digər tərəvəzlərin əkin sahələrinin
artırılması xüsusi vurğulanır. Tərəvəz bitkiləri toxumla
çoxaldığından təsərrüfatların
yüksək keyfiyyətli əkin materialları ilə təmin
olunmasına xüsusi ehtiyac vardır. Bu iş
toxumçuluq təsərrüfatları tərəfindən
yerinə yetirilməlidir.
Tərəvəz bitkilərinin genetik imkanları
çox genişdir. Respublika əhalisinin tərəvəz məhsulları
ilə dolğun təmin olunmasında yerli sortların
toplanılması, yayılması, nadir sortların bərpası,
seleksiya əsasında heterozis effektinə malik məhsuldar yeni
hibridlərin, formaların yaradılması istiqamətində
elmi-tədqiqat işlərinin genişləndirilməsinin
mühüm elmi-praktik əhəmiyyəti vardır. Bu işləri isə muxtar respublikada fəaliyyət
göstərən elmi-tədqiqat müəssisələri
yerinə yetirməlidir.
Əhalinin sosial-iqtisadi vəziyyətinin
yaxşılaşdırılması muxtar respublika rəhbərliyinin
daim diqqət mərkəzindədir. Bu məqsədlə
aqrar bölmədə səmərəli istehsal mühitinin
yaradılması, satış infrastrukturunun təkmilləşdirilməsi,
aqrar sektorda qabaqcıl sığorta sistemindən istifadə
olunması, elmi yeniliklərin tətbiqi, kadr
potensialının daim yeniləşməsi, bu sahəyə
maliyyə dəstəyinin genişləndirilməsi və
maddi marağın artırılması istiqamətində
mühüm addımlar atılmaqdadır. Dövlət
Proqramında qarşıya qoyulan vəzifələr muxtar
respublikada iqtisadi və sosial inkişafın bu günün tələbatı
ilə uzlaşdırılır və icrası istiqamətində
həyata keçiriləcək tədbirlərin maliyyələşdirilməsi
dövlət büdcəsi və qanunvericilikdə müəyyən
olunmuş digər mənbələr hesabına təmin
olunur.
Dövlət
Proqramının həyata keçirilməsi nəticəsində
2016-cı ilə qədər 15 min hektardan çox yararsız
torpaq sahələrinin əkinə yararlı vəziyyətə
gətirilməsi, meyvə- giləmeyvə və tərəvəz
əkini və istehsal sahərinin genişləndirilməsi, tələbatın
yerli məhsullar hesabına ödənilməsi, əl əməyinin
tədricən azaldılması və müasir texnika ilə təmin
olunması, bu sahədə çalışan sahibkarların,
iş adamlarının maddi-texniki bazasının
yaxşılaşdırılması, yeni meyvə-tərəvəz
üzrə ilkin emal müəssisələrinin
yaradılması və ixracına nail olunması kimi mühüm
problemlərin həlli gözlənilir. Meyvə istehsalı həcminin
45-50 min tona, strateji əhəmiyyətli kartof
istehsalının 45 min tona, pomidor istehsalının 125
sentner/hektara, soğan istehsalında məhsuldarlığın
130 sentner/hektara, sarımsaq istehsalının 90 sentner/hektara və
yerkökü istehsalının isə 90 sentner/hektara
çatdırılması müxtar respublikada əhalinin əkinçilik
mədəniyyətinin, maddi rifah halının yüksəldilməsində
və yeni iş yerləri ilə təmin olunmasında
mühüm rol oynayacaqdır. Nəticədə
muxtar respublikada kənd təsərrüfatı və ona
müvafiq olaraq iqtisadiyyat daha da inkişaf edəcəkdir.
Tariyel TALIBOV,
AMEA Naxçıvan Bölməsi
Bioresurslar İnstitutunun
direktoru, AMEA-nın müxbir
üzvü,
Varis QULİYEV,
meyvə, tərəvəz və
üzümçülük
laboratoriyasının rəhbəri,
dosent
Xalq qəzeti.- 2012.- 29 iyul.- S. 6.