Ərzaq təhlükəsizliyinə
mühüm təminat
Mütəxəssis rəyi
İnsanın normal qidalanması kənd təsərrüfatı məhsullarından çox asılıdır. Təəssüf ki, hazırda bazarda bolluq müşahidə olunsa da, məhsulların keyfiyyətinin aşağı düşməsi, dadının, tamının itməsi, hətta bəzən zəhərlənmə hallarına gətirib çıxarması ciddi narahatlıq yaradır. Hər halda, qida məhsullarının ətri, dadı, tamı keçmişdəki kimi deyil. Hətta gündəlik qida olaraq yediyimiz çörək də keçmişin ətirli, tamlı, həm də el arasında deyildiyi kimi “durumlu”təndir çörəyini əvəz etmir. Torpaqların gücdən düşməsi, üzvi maddələrlə zəngin olmaması becərilən yem bitkilərinin keyfiyyətində də özünü göstərir.
Sənaye
üsulu ilə alınmış mineral gübrələrin, alaq
otlarına, zərərverici və xəstəliklərə
qarşı işlədilən pestisidlərin və s. preparatların tətbiqinin cəmi bir əsr tarixi vardır.
Ötən dövr ərzində məhsuldarlıq
artsa da, keyfiyyət
göstəriciləri keçmişdəki məhsulların yerini vermir. Ötən əsrin
60-cı illərindən etibarən
bütün SSRİ-də olduğu kimi, Azərbaycanda da kənd təsərrüfatının
kimyalaşdırılmasına, mineral
gübrələrdən, o cümlədən
azot gübrəsindən daha
çox istifadə edilməsinə başlanıldı. Nəhayət, aydın oldu ki, keyfiyyəti
yaxşılaşdırmaq, bostan, tərəvəz,
yem bitkiləri və meyvə məhsulunda
nitratların miqdarını azaltmaq üçün azot
gübrəsindən istifadə zamanı onun
formasından asılı olaraq
dozasını maksimum azaltmaq
lazımdır. Bu zaman
məhsuldarlığın təqribən 8-10 faiz
aşağı düşməsi baş
verə bilər. Nəzərə
alınmalıdır ki, son
100 ildə biosferə külli miqdarda zərərli tullantılar—4 milyon ton potensial
kimyəvi maddə, o cümlədən 180
min tondan çox xüsusi təhlükəli
zərərli maddələr atılmışdır. Məhz bunun nəticəsidir ki, əgər bir adam 100 il bundan
əvvəl gün ərzində qəbul
etdiyi qida ilə və
ona münasib enerji sərf etməklə 5000-6000 kilokalori alırdısa, hazırda bu, keyfiyyətli,
ekoloji təmiz qida ilə
ən yaxşı halda 2400, bəzən
isə 1900-2100 kilokalori təşkil
edir. Onu da qeyd edək ki, ötən əsrin
60-cı illərində bu rəqəm
3600 kilokalori olmuşdur.
Orqanizmin
tələbatının isə, qeyd etdiyimiz kimi, qədim zamanlardan
genetik olaraq 5000-6000 kilokalori təşkil etdiyini
nəzərə alsaq, onda bir adam təkcə “C” vitamininə olan gündəlik tələbatını
ödəmək üçün gərək
bütün gün ərzində
meyvə-tərəvəz yesin.
Bəs, keyfiyyətin
yüksəlməsinə necə nail olmaq mümkündür? Hər
şeydən əvvəl, bunun üçün kompostun
sadə üsulla hazırlanmasından başlamaq lazımdır. Kompost
torpaqlarımızı üzvi maddələrlə
zənginləşdirir, ən əsası isə külli miqdarda faydalı
mikroorqanizmləri artırmaqla onların fəaliyyətini
yaxşılaşdırır. Nəticədə torpaqda azot, fosfor, kalium və mikroelementlərin
miqdarı xeyli artır. Bundan
əlavə, kompost torpağın su-hava rejimini
yaxşılaşdırır, onu yumşaq saxlamaqla dənəvər
edir, eləcə də torpağın humus
(çürüntü) qatını zənginləşdirir.
Azot
gübrəsindən fərqli olaraq kompostun artıq səpilməsi məhsulun keyfiyyətini daha da
yaxşılaşdırır, onda
nitratın çox toplanmasının
qarşısını alır, həmçinin yeraltı
suları, torpağı və havanı çirklənməyə
qoymur. Ümumiyyətlə,
torpağın münbitliyini artıran məişət,
kommunal,
kənd təsərrüfatı və sənaye
tullantıları əsasında hazırlanan asan
mənimsənilən kompostun tətbiqi ilə
azlıq təşkil edən peyin və baha başa gələn mineral gübrələrin xeyli
hissəsini əvəz etmək mümkündür.
Yeri gəlmişkən, ekologiyasi pozulmuş, münbitliyi
azalmış və zərərli kimyəvi maddələrlə
çirklənmiş torpaqlarımızın bərpasında
son dərəcə faydalı olan kompostun hazırlanması çox
da ağır zəhmət tələb edən
bir proses deyil. Bunun üçün hər bir
fermer, yaxud fərdi təsərrüfatçı,
ilk növbədə, sahənin münasib yerində
azı beş-on kubmetr
tutumu olan quyu qazmaqla onu
fermadan çıxan mal-qaranın bərk
və duru ifrazatı, qoyun
qığı, toyuq zılı, qaz, ördək, göyərçin və s. quşların bütün
tullantıları, payızda tökülən xəzəllər
(yandırılmadan), pambıq qərzəyi, üzüm
cecəsi, hətta, imkan olarsa,
bazar və fabriklərdən
çıxan üzvi qalıqlar, ağac yonqarı (kəpək), xüsusən
də, gündəlik mətbəxdən atılan ərzaq
qalıqları ilə doldurmaq lazımdır. Eyni
zamanda, quyunu
axırıncı dəfə yaxşı nəmləşdirmək,
üzərini qalın sintetik pərdə
ilə kip örtmək və ətrafını
çim torpaqla
basdırmaq da vacibdir.
Belə sadə üsülla
hazırlanmış kompost 6 ay ərzində tam yetişir, çıxardılaraq torpağa verilir, sonra isə şum, yaxud belləmə
aparılır. Quyuya doldurulmuş müxtəlif
tullantılardan kompost alınarkən təbii
yanma (çürümə) zamanı yaranan 60 istilikdə alaq
otlarının toxumları, zərərverici və xəstəliklərin
törədiciləri, demək olar ki, tam məhv olur, əksər hallarda
peyində əmələ gələn danadişinin
kökü kəsilir.
Torpaqlarımızın
münbitliyini artırmaqla paxlalı bitkilərin
əkini ilə, kompostun fasiləsiz olaraq hazırlanıb ən azı bostan, kartof, tərəvəz
və yem bitkilərinə verilməsi məhsulların
keyfiyyətinin xeyli yüksəlməsinə
səbəb olar. Yeri
gəlmişkən, yuva üsülü
ilə əkilən bostan bitkilərində
komposta qənaət etmək məqsədilə
onu yuvaya da vermək olar.
Göründüyü kimi, çox sadə
üsulla, xərc çəkmədən
kompost almaqla
torpaqlarımızı zənginləşdirmək, yeraltı
suları, torpağın, havanın ekologiyasını
yaxşılaşdırmaqla yanaşı, sağlam
qida almaq və
dadlı, tamlı məhsul yetişdirmək mümkündür. Fikrimcə, bu gün də olmasa, gələcəkdə
külli miqdarda üzvi tullantılardan istifadə etmək məcburiyyətində
qalacağıq.
İkinci vacib məsələ
fermer təsərrüfatlarının
inkişafına və əsas bazarlara
çıxışının təmin olunmasına dəstək
verməkdən ibarətdir. BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının
Azərbaycandakı nümayəndəliyinin verdiyi
məlumata əsasən, bütün dünyada istehlak üçün istehsal
edilən ərzağın üçdəbir hissəsi, yaxud il ərzində təxminən 1,3 milyard tonu itirilir
və ya tullanılır.
Mövsüm ərzində daxili bazarda bolluq olsa da,
məhsulun realizə edilməsində bir
sıra çətinliklər yaranır. Son
nəticədə isə kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalçıları itkilərlə
üzləşirlər. Eyni zamanda, etiraf etmək lazımdır ki,
hazırda fermerlər böyük zəhmət
və xərc hesabına
yetişdirdikləri məhsulları ölkənin sənaye
şəhərlərinə və xarici bazarlara çıxarmaqda çətinlik
çəkirlər. Bundan istifadə edən
bəzi işbazlar istehsalçıdan bir neçə dəfə çox qazanmaq
imkanı əldə edirlər. Nəticədə isə torpağın, təsərrüfatın
sahibi olan sadə vətəndaşlar
lazımi qazancdan məhrum olur,
hətta bəzən ziyana da
düşürlər.
Yeri gəlmişkən, hazırda Azərbaycanda elə fermer təsərrüfatları mövcuddur ki, onlar nəinki Bakı şəhərini, eləcə
də digər sənaye şəhərlərini ət-süd,
meyvə-tərəvəz, bostan məhsulları və kartofla
təmin edə bilərlər. Quba-Xaçmaz zonasında meyvə saxlamaq üçün soyuducular
və emal müəssisələri mövcud olsa da, Gədəbəy, Tovuz
və Qazax rayonlarında kartof
saxlamaq üçün
anbarların tikintisi davam
etdirilsə də, hələlik kənd təsərrüfatı
məhsullarının bolluğu şəraitində
müşahidə olunan ucuzlaşma
nisbi xarakter daşıyır.
Azərbaycanda
istehsal olunan meyvə-tərəvəz, bostan və kartof məhsulları
yerli istehlakçıların tələbatını
tam ödəyir. Odur ki, bu
məhsulların yarmarkalara
daşınmasına yardımçı olmaqla
onların satışının istehsalçı tərəfindən
yerinə yetirilməsini təşkil etmək lazımdır.
Yalnız bu yolla məhsulun
daha münasib qiymətlərə
satılmasına nail olmaq
mümkündür. Bal
yarmarkasında həm istehsalçının, həm də
alıcının satılan məhsulun qiymətindən
razı qalması buna misal
ola bilər.
Hazırda ölkəmizdə
kartof ən çox tələbat
duyulan kənd təsərrüfatı məhsullarındandır.
Nəzərə almaq lazımdır ki, yetişdirilməsinə xeyli
vəsait tələb olunan kartofun hər bir
hektarının əkini üçün
2,5-3,5 ton toxum
materialı lazım gəlir. Bundan əlavə, toxum səpildikdən
sonra da aqrotexniki qulluq işlərinə
zəhmət və xərc tələb olunur.
Bütün bunların müqabilində sahibkar yetişdirdiyi məhsulu özü
satmaqla daha çox qazanc əldə
etsə, istehsala marağı daha da artar.
Fikrimcə, fermerlərin külli
miqdarda istehsal etdiyi məhsulun daşınmasına da imkan daxilində kömək
etmək lazımdır. Əgər sadaladığım bütün bu məsələlər
dövlətin əlaqədar strukturları tərəfindən
öz həllini taparsa,
rayonlarda işsizlik xeyli azalar, istehsala
həvəs artar, əkin-biçin
adamının güzəranı əhəmiyyətli dərəcədə
yaxşılaşar və bazarlarımız da
dadlı-tamlı məhsullarla tam təmin
olunar.
Urfan MƏMMƏDOV,
kənd təsərrüfatı elmləri namizədi
Xalq qəzeti.- 2013.- 22 dekabr.- S.6.