“AzProtein Foods
Group” milli qida sənayesində öncüldür
Bu şirkət zamanın
çağırışına vaxtında verilən çevik cavab olaraq yaranmış və bazara gəlişi ilə Azərbaycan qida sənayesinin ət istehsalı istiqamətində
ən müasir müəssisə kimi yeni bir yol
açmışdır. Xidmətinin
səviyyəsi ilə
heç də xarici bazardan geri qalmayan restoranlar
və marketlər, eləcə də ət məhsullarına önəm verən alıcılar bu məhsulu primitiv istehsal şəbəkəsindən,
kustar üsullarla işləyən qəssablardan
almağa məcbur olduğu bir vaxtda “AzProtein Foods Group” qida bazarına beynəlxalq standartlar səviyyəsində bəslənmiş,
kəsilmiş, emal olunmuş çesidli dana əti və
ondan hazırlanmış
məhsullar çıxarır.
Bakı
səhərinin ətraf
qəsəbələrinin sosial-iqtisadi
inkişafı Dövlət
Proqramına uyğun olaraq, qısa müddətdə Buzovna qəsəbəsinin “Albalılıq”
massivində yaradılmış
bu müəssisə iki ildir ki,
Azərbaycanın qida
sənayesinin ət sektorunda nümünəvi
obyekt kimi öncüllük edir. Şirkətin uğurlu fəaliyyəti
ölkənin ərzaq
təhlükəsizliyi konsepsiyasının
gerçəkləşdirilməsinə sanballı töhfə olmaqla yanaşı, turizm sənayesinin inkişafına və işsizliyin aradan qaldırılması siyasətinə
də dəstəkdir.
Xatırladaq ki, müəssisə
Türkiyənin dünyaca
məşhur, İslam
ölkələrini halal
toyuq əti ilə təchiz edən “Banvit” şirkətinin ölkəmizdəki
nümayəndəliyinin çoxillik
təcrübəsinə əsaslanmaqla,
yüksək keyfiyyətli
dana ətinə
böyük tələbatı
cavablandırmaq üçün,
ölkə rəhbərliyinin
Bakı və şəhərətrafı infrastrukturu
modernləşdirmək proqramına
uyğun olaraq yaradılmışdır. Ötən ildən
“Banvit” dünya brendini “AzBanvit” milli markasına çevirən “AzProtein
Foods Group” ilk addımdan ölkənin
qida bazarında mötəbər yer qazanmış, günün
müəssisəsi olduğunu
təsdiqləmişdir. Artıq Bakı və onun ətrafında beynəlxalq standartlarla fəaliyyət göstərən
iaşə obyektləri,
beşulduz otel restoranları, xüsusi sifarişli iaşə obyektləri və məşhur marketlər bu şirkətin məhsullarının daimi
sifarişçiləridir. “AzBanvit” markası ilə hazırlanan ət və ət məhsullarından xəbərdar olan hər kəs şirkətin müştərisi
olmağa can atır.
Müəssisənin yaranma səbəbindən və
uğurlu başlanğıcından
söhbət açan
şirkət rəhbəri
Nazim Səfərov bildirdi:
– Hər gün ölkəyə gələn
çoxsaylı qonaqlar
və turistlər yüksək
keyfiyyət təminatı
olan qida məhsullarına, şəffaf
şəraitdə hazırlanan
ət məhsullarına
xüsusi diqqət yetirirlər. Restoran, yeməkxana və
marketlər bu tələbatı cavablandırmaqda
çətinlik çəkirdilər.
Bu isə bazarda
xüsusi bir boşluq yaradır, ət sənayesinin problemi kimi həllini
gözləyirdi. Biz sıx əlaqədə olduğumuz qardaş Türkiyənin və bu sahədə dünyada qabaqcıl yer tutan Amerikanın
ət istehsalı, emalı və satışı təcrübəsini
dərindən öyrənib
bu istehsalatı yaratmağa qərar verdik. Layihəmiz Bakıətrafı qəsəbələrin sosial-iqtisadi
inkişafı Dövlət
Proqramına daxil edildi.
Yaratdığımız müəssisə
xaricdən ətlik cinsli danaların ferma-maşınlarda gətirilməsi,
yerli şəraitə
uyğunlaşdırılıb-bəslənməsi,
halal qaydada kəsilməsi, xüsusi temperatur rejimində və avtomat dəzghlarda dad keyfiyyətinə və istifadəyə uyğun hissələrə ayrılması,
sümüklü və
sümüksüz, tikə
və çəkilmiş
şəkildə paketlənməsi,
sosis və sucuq kimi emalı
və soyuducu konteynerlərdə sifarişçiyə
çatdırılmasınadək kompleks istehsal-emal-göndərmə
konveyerindən ibarətdir.
Biz bununla ölkəmizdə
ilk dəfə dünya
standartlarına uyğun
mal əti istehsalını
və emalını qaydaya saldıq, bu sahədə qabaqcıl dünya təcrübəsini respublikamıza
gətirdik. Xüsusi
qabiliyyət tələb
edən kadrları da özümüz hazırlamaqla, şirkətimiz
Azərbaycanın qida
sənayesində yeni istiqamətin və keyfiyyətin pioneri oldu...
Nazim müəllimlə
müəssisənin fermasında,
kəsim və emal sexlərində olduq, soyuducu və saxlama kameralarına baxdıq. Hər yerdə
yüksək dezinfeksiya
və sanitariya qaydaları heyranlıq doğururdu. Ferma o dərəcədə
təmizdir ki, heyvandarlığa məxsus
ənənəvi iy belə duyulmur. Son dərəcə yaraşıqlı və şux görünən
5-8 aylıq danalar baytarların nəzarəti
altında bəslənilir.
600 kiloqrama çatdırtılmış
cins heyvanlar tam sağlam halda, ətlərinin ən yumşaq və dadlı çağında
təcrübəli qəssabların
duası ilə kəsilir, ət iri parçalarda aşağı temperaturda
emala hazır vəziyyətə gətirilir.
Sexlərdə də ideal təmizlik,
səliqə-sahman yaradılıb.
Ətin hissələrə ayrılması,
emalı və hermetik-vaakum paketlənməsi
avtomatlaşdırılmışdır.
İstehsalatla tanışlıqdan sonra şirkətin rəhbəri
ilə ayaqüstü
söhbəti davam etdirdik. İxtisasca həkim
olan, qida sənayesinin ət istetsalı və satışı sahəsi
üzrə ixtisaslaşmış
Nazim müəllim bildirdi:
– Dana əti
ayrı-ayrı hissələrə
ayrıldıqdan sonra
hər parçanın
sənədləşməsi aparılır və spesifik nəzarətdə
saxlanılır. Bu zaman ət parçasının
çəkisi,
rəngi, istiliyi,
“pH” göstəricisi və
yağlılığı ardıcıl yoxlanılır.
Məsələn, sümüklü qoldakı istilik 4 dərəcədən, sümüklü
budda isə 7 dərəcədən aşağı
düşdükdən sonra
sifarişçiyə göndərilir.
Məhsulların “pH” yoxlamaları
xüsusi diqqətlə
yerinə yetirilir, bu
göstərici 5,8-dən yuxarı
olan məhsul alıcıya göndərilmir.
Yağlılığı normadan yüksək, rəngi nəzərdə
tutulduğundan tünd
ət də satışdan çıxarılır. Ən
yaxşı ət isə aşağı temperaturda 1 ayadək saxlanıb
xüsusi keyfiyyətə gətirilmiş sümüksüz,
yağlı
parçalardır. Yağın
tədricən ətə
hopub onu yumşaltması və dadlandırması prosesi bizdə yüksək səviyyədə həyata keçirilir. Xarici qonaqlar bizim bu məhsula
“delikates” kimi yüksək qiymət verirlər.
Müsahibim ölkədə dana əti istehsalı sahəsində
analoqu olmayan bu müəssisənin inkişaf perspektivi ilə bağlı sualımızı isə
belə cavablandırdı:
– Şübhəsiz, istehsalı
genişləndirmək niyyətindəyik,
lakin bunu əldə etdiyimiz yüksək keyfiyyət göstəricilərini itirmədən
etməyi nəzərdə
tuturuq. Biz məhsullarımızı
2-3 qat çoxalda bilərik. Gəlin görək, onu
alıcıya lazımi
sanitariya qaydasında və temperatur rejimində sata bilən ticarət şəbəkəsi nə
qədərdir. Yaxud, bir
sıra kulinariya obyektlərinə normal qiymətə
başa gəlmiş yüksək keyfiyyətli
ət lazımdırmı?
Yəqin, telereydlərdə
görmüsünüz: adi
dönəri ucuz alıcı bazarı üçün necə keyfiyyətsiz, bəzən
də mənşəyi
gizlədilən ətlərdən
hazırlayırlar.
Bizim standart şişlərə
yığıb hermetik
paketlədiyimiz dönərlik
ətin sifarişçisi
hələlik xüsüsi
müştərisi olan
obyektlərdir. O ki
qaldı geniş alıcı bazarına, bizim standartlarla uzlaşmayan mağazalara
mal vermirik. Onların məhsulumuzu zay
edib satması markamızı tanıtmaq
üçün çəkdiyimiz
zəhmətin yerə
vurulması olardı.
Zaman keçdikcə yüksək
keyfiyyətə önəm
verən sifarişçi
çoxalır, biz də
buna uyğun olaraq istehsalı artırırıq.
– Milliləşdirdiyiniz “AzBanvit” markası özünü doğruldurmu?
– Demək olar ki, işimizi reklam
etməsək də bu marka qısa
müddətdə kifayət
qədər tanındı,
müştəri topladı.
İndi
20 ilə yaxın müddətdə ölkəyə
gətirdiyimiz “Banvit” brendi ilə yanaşı, “AzBanvit” markası da yüksək keyfiyyət zəmanətidir.
– Xarici bazar və
sərgilərə çıxırsınızmı?
– “AzProtein Foods Gpoup”
şirkətini dünyada
qəbul olunmuş normalara uyğun təzə, sağlam, faydalı ərzaq məhsulları istehsalı
və satışı
üçün qurmuşuq. Bu, həm də dövlət başçısı
İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə hazırlanmış milli ərzaq təhlükəsizliyi
konsepsiyasının tələbidir.
Tahir AYDINOĞLU
Xalq qəzeti.- 2014.- 9 may.- S. 11.