Naxçıvanın ilk
püstə bağı
Uğurlu təcrübədən sonra muxtar respublikada
50 hektar püstəlik
salınmışdır
Muxtar respublikanın torpaq
iqlim
xüsusiyyətləri və
dəyişkən temperaturu bu yerlərdə
bəzi bitkilərin istiyə-soyuğa tab
gətirməsinə çətinlik
yaradır. Məsələn, zeytun, şabalıd, əncir, portağal,
naringi, feyxoa, limon kimi bitkilər açıq havada,
yayın istisinə, qışın şaxtasına dözmür. Təbiətşünas kimi xurmanı (karalyok)
çətinliklə Şahbuz bölgəsində
böyüdüb bara
saldım. Meyvələri iri oldu, hətta birinin çəkisi
150 qrama çatdı. Son dəfə bir ağacdan 60 kiloqramdan çox məhsul yığdıq. Lakin
qış sərt gəldi, ağacın torpaq səthindən yuxarısını
tamamilə şaxta vurdu. Nar da belədir, bəzən
nar gətirsə də şaxtalı illərdə
barı olmur.
Şərq ölkələrinin qiymətli bitkisi sayılan püstə də əsrlər boyu Naxçıvanda becərilməmişdir. Öyrəndiyimə görə, qonşu İranın Mazandaran vilayətinin torpağı və iqlimi Naxçıvanla eynidir. Həmin vilayət bu ölkədə püstənin ən gözəl məkanı sayılır. Hətta İranın keçmiş Prezidenti Rəfsancaninin nəsilindən olanlar yüz illərdir ki, püstənin ən qiymətli ağzı partlaq növü olan sortlarını yetişdiriblər, Yunanıstan, İtaliya, Əfqanıstanadək “Rəfsancani” sortu məşhurlaşıb.
Muxtar respublika rəhbərliyinin köməyi ilə qonşu Türkiyədən bu payızda püstə tingləri alınıb gətirilmiş, 80 hektarda nəzərdə tutulan ilk bağın artıq 50 hektarı salınmışdır.
Nəhayət tarixdə ilk dəfə püstəyə “qonaq” bitki kimi Naxçıvanda geniş sahə ayrılmışdır.
Uzun illərdən bəri Sibir tayqasından qara və qırmızı qarağatın iri meyvəli, şaxtaya davamlı sortlarını, ölkəmizin şimal bölgəsindən irimeyvəli zoğalın ağ və qara sortlarını, Türkiyənin Trabzon vilayətindən iri fındığın, Lənkəran bölgəsinə Şimali Amerikadan gətirilən Pekan qozunun, Özbəkistanın Fərqanə vilayətindən baş barmaq irilikdə innabın, Şahtaxtından turşaşirin, xırdameyvəli innabın, Göyçaydan meyvəsinin ağırlığı 600-700 qrama çatan heyvanın, Əndəmicdən şirin meyvəli heyvanın, Qusardan irimeyvəli əzgilin, Ərəbistandan irigiləli qara üzümün əkin materiallarını əldə edib dağlıq Şahbuzun aşağı torpaq qurşağında bara salmışam.
Bütün bunlardan sonra püstə ilə də maraqlandım. Bu məqsədlə Meyvəçilik-Bağçılıq Subtropik Bitkilər Elmi Tədqiqat İnstitutunun Abşerondakı Binə dayaq məntəqəsində püstənin morfoloji və aqrobioloji xüsusiyyətlərini, çox çətinliklə cücərən toxumçuluğunu, böyüdülüb barasalma yollarını öyrəndim. Şahbuz şəraitində toxumçuluq yolu ilə bir neçə tingə nail oldum. Ölkəmizdə püstənin sənaye üsulu ilə bağlarının salınması layihəsinin müəllifi, istedadlı alim Cəlal Məmmədovdan çox şey öyrəndim.
Muxtar respublikada digər sahələrlə yanaşı, meyvəçiliyin də inkişafı barədə qəbul edilmiş proqram uğurla yerinə yetirilir. Bu prossesə mütəxəssis köməyi göstərmək məqsədilə oxucuları, həvəskar bağbanları nadir bitki olan püstənin əkilib-becərilməsi ilə bağlı məlumatlandırmağı özümə borc bildim.
Püstə sumaqkimilər fəsiləsindən olan pistaciaveral cinsidir. Mil kökləri torpağın 6-7 metr dərinliyinədək işlədiyindən daşlı, gilli, hətta şoranlığa meyilli torpaqlarda belə bol məhsul verir. O, quraqlığa
dözümlüdür,
uzunömürlükdə
çinarı da üstələyən,
700 ildən 1500 ilədək yaşayan
nadir bitkilərdəndir. Yaşlı ağaclardan 70-80 kiloqram məhsul
götürülür. Abşeronda Buzovna, Bülbülə
sortları 150 kiloqramadək bar verir.
Axır ki, püstə
Naxçıvan
torpağına da yol açdı.
Kök sistemi ikimərtəbəli olduğundan,
mil köklər dərinə
işləyir, üst köklər isə torpağın qar-yağış səthinə yaxın
əmici tellərlə nəmliyi
yaxşı mənimsədiyindən
Şərur—Kəngərli magistral yolunun, Duzdağ massivinə yaxın
sahələrin torpaqları püstə əkmək
üçün əlverişlidir. Naxçıvana “qonaq” gətirilən
püstə bu ərazidə öz yerini tapdı.
Maraqlıdır ki, püstənin güclü kök sistemi inkişaf etdikcə gövdəsindən hətta
50 metrədək uzaqlaşır, özünə qida və
rütubət axtarır. Başqa ağaclarla müqayisədə
o, qoz ağacı kimidir.
Yaxşı qulluq edildikcə
püstə ting əkinindən 3-4
il sonra bara düşür, ağacın hündürlüyü 3-4 metrdən
8 metrədək çata bilir. Yarpaqları qalın dərili,
seyrək çətirlidir. Xəstəlik və
ziyanvericilərə
dözümlüdür.
Püstənin meyvəsi qoz, fındıq, badam, şabalıd kimi bərk qutucuq içərisindədir.
Nisbətən irimeyvəli
sortları yetişəndə
ağzı partlaq olur. Bu da
qabığın asanlıqla
ayrılmasına imkan verir.
Aprelin axırında çiçəkləyir, iki
evlidir. Meyvəsinin içi
nazik, yaşıl pərdəli
olur. Tərkibində mədə-bağırsaq, qaraciyər xəstəliklərinin ən
faydalı məlhəmi olan 60 faizədək yağ, 25 faizədək zülal, 17 faizədək azotsuz ekstrativ maddələr var. Qovrulduqda
ən dadlı çərəz kimi süfrələrin bəzəyidir.
Püstənin əkin sxeminə gəldikdə,
traktor çalaqazanı ilə 7x7
metr məsafədə
yuvalar açılır.
Dibçəklərdəki
hazır tinglər
basdırılarkən çalaya çürümüş arxac peyini tökülür, az miqdarda
azot, fosfor gübrələri
əlavə edilir. Torpaq
nə qədər nəm
olsa da ting çalalara əkilən
kimi dərhal suvarılmalıdır ki,
boşluqda çürümə yaradacaq
hava
çıxarılsın,
kök sistemi torpaqla
sıx təmasda olsun.
Sənaye üsulu ilə
püstə bağları salınarkən
çalışmaq
lazımdır ki, hər
bir hektar arasına maşın yolları qoyulmaqla düzbucaqlı bağ
yaransın. Yəni 100x100 metr
sxemlə salınan sahədə
aqrotexniki qulluq, texnikanın
işləməsi, zərərverici
və xəstəliklərə
qarşı mübarizə, məhsulun yığılıb –
daşınması asan olur.
Heç
şübhəsiz ki,
ilk dəfə olaraq Naxçıvan torpağında sənaye üsulu ilə salınan püstə
bağının bara düşməsindən sonra qənnadı və lak-boyaq və ağac
emalı sənayesi üçün lazımi xammal mənbəyi yaranacaq.
Son 18 ildə 16 min
hektardan çox yeni yaşıllıqlar
salınması (qoz, fındıq,
alma, armud, ərik,
şaftalı, albuxara, badam, iydə,
göyçə, gilas, gilənar, ağ akasiya, çinar,
palıd, narbənd vələs,
söyüd, qələmə,
şam və digər
çoxilliklər) Naxçıvanın ekologiyasını zənginləşdirmişdir.
149 min hektar təbiət qoruğunda və yasaqlıqlarda bitki
örtüyü ekosistemə təmiz hava verir və əhaliyə
sağlamlıq bəxş edir.
Vaxt gələcək bu
qədər məhsulu
yığıb-yığışdırmaq üçün
yeni üsullar da axtarılacaq. Vaxtilə cəmi 3
milyon kubmetr su ümidinə qalan bu torpaqlar indi 310
milyon kubmetrdən çox tutumu olan ambarların, Araz qovşağının 1
milyard 250 milyon kubmetrlik ehtiyatı ilə suvarılır.
Hazırda muxtar respublikada 54 min
hektaradək suvarılan sahələrdən bol məhsul
götürülür. Yaxın gələcəkdə suvarılan torpaqların 72 min
hektara çatdırılması nəzərdə tutulur. Melioratorlar
yeni suvarma mənbələri axtarırlar.
Bu gün qədim Nuh torpağı su bolluğu ilə məhsul
bolluğuna da qovuşur. Müdriklər haqlıdırlar:
torpağı Vətən etmək üçün qorumaqla
yanaşı, həm də əkib-bəcərmək
lazımdır.
Qaşdar ƏLİYEV,
Əməkdar təbiəti mühafizə işçisi,
akademik Həsən Əliyev
mükafatçısı,
aqronom-fenoloq, Azərbaycan Yazıçılar
və Jurnalistlər birliklərinin üzvü
Xalq qəzet- 2016.-
24 yanvar.- S.6.