İşimizin əsas məqsədi əhalinin
sağlamlığının qorunmasıdır
Gəlin, yediyimiz qidanın təhlükəsizliyinə
diqqət edək
Ərzaq təhlükəsizliyi
əhalinin sağlamlığının strateji istiqamətlərindən
biridir. Yeni qanunvericilik aktlarının qəbul edilməsi,
qanunvericiliyin icra mexanizmi üçün sənədlərin
hazırlanması və qanunvericilik aktlarının
icrasına nəzarət sahəsində ölkəmizdə
son illər əsaslı işlər görülsə də,
yenə istər istehsal sahələrində, istərsə də
iaşə obyektlərində həyat üçün təhlükəli
olan xeyli neqativ hallarla qarşılaşırıq. İnsanlar ya
naşılıqdan, ya da bilərəkdən bu halların
yaranmasının iştirakçısına çevrilirlər.
Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin qidalanma
gigiyenası bölməsinin müdiri İmran Abdullayevlə
söhbətimiz də məhz bu barədədir.
— Hazırda respublikamızda və
xarici ölkələrdə istehsal edilib Azərbaycana gətirilən
və bazara çıxarılan ərzaq mallarının
keyfiyyəti, yararlılığı sizi qane edirmi?
— Azərbaycanda istehsal olunan və
ölkəyə xaricdən gətirilən ərzaq məhsullarının
əksəriyyəti həm təhlükəsizlik göstəriciləri,
həm də keyfiyyət göstəriciləri
baxımından müəyyən qədər bizi qane etsə
də, qane etməyən cəhətləri də çoxdur.
Bu da ondan irəli gəlir ki, bəzi istehsal müəssisələrinin
məhsullarının tərkibində araşdırma apararkən
bakterioloji çirklənmə hallarına rast gəlirik. Məhsulun
tərkibində zərərli faktorların olması,
xammalın hazırlanma texnologiyasının düzgün
aparılmaması nəticəsində müəyyən qədər
tərkibinin normativlərdən kənara
çıxmasını müşahidə edirik. Sadə bir
misal göstərim. Qida məhsulu olmasa da, ona əlavə edilən
xörək duzunun tərkibinin kimyəvi cəhətdən təmizlənməsi
prosesi düzgün aparılmırsa, texnoloji qaydalara əməl
olunmursa, zərərli faktor kimi içində qum,
çınqıl, torpaq müşahidə edirik ki, bu da qəbul
edilən qidada xoşagəlməz hal yaradır. Bizim
işimiz isə məhsulun keyfiyyət göstəricilərindən
çox, təhlükəsizlik göstəricilərinə nəzarət
etməkdir. Onu da demək lazımdır ki, məhsulun təhlükəsizlik
göstəriciləri keyfiyyət göstəricilərinə
aid edilir.
— Hansı məhsullar keyfiyyətli
sayılır?
— Keyfiyyət göstəricisi
qidanın həm təhlükəsizlik, həm də qida dəyərliliyini
özündə birləşdirir. Bir məhsul tərkibində
ona tələb olunan qida maddələrini saxlayırsa, insana
lazım olan vitamin, mineral, zülal, karbohidrat, yağ və s.
(vitamin və mineralların enerji dəyəri olmasa da,
qidanın həzminə kömək edir) ilə təmin
olunubsa, o keyfiyyətli mal sayılır. Məhsulun keyfiyyəti
qida dəyərliliyi baxımından səciyyələndirilir.
Onun qida dəyərliliyi yüksək, amma tərkibində
insan orqanizmi üçün təhlükəli göstəricilər
varsa, onu keyfiyyətli məhsul saymaq olmaz. Konkret olaraq kökəldilmiş
heyvan əti qida və bütün parametrlər
baxımından normadadırsa, yağlıdırsa, amma ətində
ağır metal qalıqları, peptisit qalıqları, bəzi
xəstəliklər varsa, belə heyvanın ətini,
südünü keyfiyyətli qəbul etmək olmaz. Keyfiyyət
mürəkkəb anlayışdır. Biz məhsula təhlükə
baxımından nəzarət edirik.
Bu gün bazarda çox müxtəlif
çeşiddə məhsul var. Azərbaycanda müstəqillik
bərqərar olduqdan sonra iri müəssisələrlə
yanaşı kiçik sexlər də fəaliyyətə
başlayıb. Belə kiçik sexlərdən bəzilərində
lazım olan texnoloji imkanlar normal deyil, sanitariya qaydalarına əməl
edilmir. Bunları aşkarladıqda sex rəhbərlərinə
qarşı inzibati tədbirlər görülür ki,
nöqsanları aradan qaldırsınlar. Məhsul müəyyən
normativ sənədlərə uyğun istehsal edilməlidir. Məhsulların
sənədləşdirilməsi, etiketləşdirilməsi,
istehsal haqqında qeydlərin məhsulun üstündə
göstərilməsi malın keyfiyyətinə təsir etməsə
də alıcı bilməlidir ki, haradan, kimin malını
alır, nə vaxt istehsal edilib və s. Bəzi sahibkarlar bundan
istifadə edir və malını bazarda vaxtından daha
çox saxlamağa çalışırlar. Belə halda
malın keyfiyyət göstəriciləri dəyişir, təhlükəliliyi
artır. Altı dərəcədə 2-3 sutka saxlanmalı
mal, üstündəki qeydə görə 10 sutka saxlanır.
Belə saxlanan, keyfiyyəti aşağı düşən
malı alan insan həyatına, sağlamlığına təhlükə
yaratmış olur.
— Bu qədər nəzarət
edilir, yoxlamalar aparılır, nəticəsi olmurmu?
Aşkarlanan qanun pozuntuları aradan qaldırılırmı?
— Belə nöqsanlar var, olub,
olacaq. Amma sevindirici hal odur ki, nöqsanların sayı getdikcə
azalır. Aparılan yoxlamalar, aşkarlanan nöqsanlara
uyğun olaraq tətbiq edilən cəza tədbirləri
işə məsuliyyəti artırır. Demək
lazımdır ki, bazarda ən böyük nəzarət
alıcı nəzarətidir. İlboyu dövlət nəzarəti
nə qədər güclü olsa da, nöqsanlara görə
sahibkara qarşı cəza tədbiri görülsə də,
bir istehsalçı üçün malının bazardan
geri qayıtması ona daha çox təsir edir. Bazara nəzarət
ciddi şəkildədir. Amma bütün bazara nəzarət
imkan xaricindədir. Dünyada belə sistem mövcud deyil ki,
bütün bazara (mağazalara) eyni vaxtda nəzarət
mümkün olsun. Çünki malların müəssisədən
çıxarılmasının, mağazalara
daşınmasının müəyyən sabit vaxtı
yoxdur. Sahibkarlar bu sahədə bilik və məlumatlarını
ötən illərə nisbətən bir qədər
artırsalar da, bu, lazımi səviyyədə deyil. Amma hər
halda, işlər düzələn istiqamət üzrə
gedir. Su məhsullarının qablaşdırılması,
etiketləşdirilməsi, qabların tərtibatı əvvəlki
illərə nisbətən xeyli düzəlib. Bazardakı rəqabət
imkan verir ki, sahibkar eyni malı digər sahibkarın malına
nisbətən daha gözəl görünüşdə,
yüksək səviyyədə və düzgün sənədləşmə
ilə satışa çıxarsın. Belə halda digər
sahibkar alınmayan malını ya bazardan
çıxarmalı, ya da keyfiyyətinə nəzarət etməlidir.
Bazarda rəqabətin güclənməsi məhsulun keyfiyyətli
və insan sağlamlığı üçün yararlı
istehsalına gətirib çıxarır. Bazarın
alıcılığı da bu işdə böyük rol
oynayır. Alıcı ucuz mala üz tutursa, o mal müəyyən
yollarla bazarda qalacaq. Bəzən alıcı böyük
marketdə normal şəraitdə saxlanan baha maldansa,
kiçik bir dükanda və ya küçədə
antisanitariya şəraitində saxlanıb satılan, eyni, amma
bir qədər ucuz malı almağa üstünlük verir.
Anlamır ki, onun orqanizminə həmin ucuz satılan malın
necə zərərli təsiri ola bilər. Bu işdə
ictimai nəzarətin, maarifləndirmə işinin
böyük rolu var.
— Yararsız məhsul istehsalı
ilə məşğul olan müəssisələrin fəaliyyəti
nəyə görə dayandırılmır?
— Müəssisəni
bağlamaqla bu işin öhdəsindən gəlmək
mümkün deyil. Bu ilin altı ayı ərzində nə qədər
sahibkar cərimələnib, nə qədər xəbərdarlıq
edilib və nə qədər obyektin fəaliyyəti
dayandırılıb. Tək cərimə etməklə
iş bitmir. Aidiyyatı orqanlar da bazara nəzarət edirlər.
Amma bu elə bir sistemdir ki, hansı maldan nə qədər
satıldığını bilmək çətindir.
İstehsal edilən məhsulun yarısı satılır,
yarısı geri qayıdır. Bazarın tələbatı
bilinsə də, kimin hansı məhsuldan nə qədər
istehsal edəcəyi bilinmədiyindən və istehsal müəssisələrinin
çoxluğundan bazara çıxarılan malın
hamısı satılmır, qalır, vaxtı keçir. Elə
müəssisələr var ki, imicinə xələl gəlməsin
deyə malını vaxtı keçən kimi bazardan
götürür. Söhbət ət, süd, balıq məhsullarından
gedir.
Ən böyük problem kremli, qənnadı məhsullarla olur. Belə məmulatların üstündə mütləq onun nə zaman buraxıldığı, saxlanma şəraiti və müddəti göstərilməlidir. Əfsus ki, belə məhsulların — tort, perojna, peçenyelərin qablaşdırılmasında da problem yaranır. Mövcud qaydada qablaşdırma aparılmayanda mal mağazaya qaimə ilə verilməlidir. Alıcının mal alarkən qaimə tələb edib aldığı məhsulun kim tərəfindən, nə zaman və harada istehsal edildiyini öyrənmək hüququ vardır. Kiçik tutumlu mağazalarda məhsulun saxlanma şəraiti yox dərəcəsindədir. İri marketlərdə hər şey səliqə ilə rəflərdə, soyuducuda saxlandığı halda kiçik tutumlu marketlərdə o qədər mal götürürlər ki, onu döşəməyə, alıcıların keçdikləri yola belə yığırlar. Mağaza sahibləri kondisioner işlətməklə kifayətlənir, başa düşmürlər ki, 18 dərəcədə ancaq hava sərin qala bilər, məhsulun saxlanması üçün ən azı 5-6 dərəcə temperatur gərəkdir. Apardığımız yoxlamalar nəticəsində bir çox mağazalar bu səbəbdən cərimələnib və ya bağlanıb.
— Şadlıq evlərində, restoranlarda, bir sözlə, ictimai iaşə obyektlərində vəziyyət necədir? Qida zəhərlənmələri barədə də məlumat verərdiniz.
—
Şadlıq evlərində və restoranlarda vaxt baxımından
eyni zamanda və kütləvi şəkildə insanlar
qidalanırlar. Deməli, burada qida zəhərlənməsi
riski də böyük olur. Artıq bir neçə ildir ki,
Bakı şəhərində yerləşən
şadlıq evlərində zəhərlənmə halına
rast gəlmirik. Ayrı-ayrı
rayonlarda şadlıq evlərini icarəyə
götürüb toy edənlər yeməkləri qeyri-normal
şəraitdə hazırladığından, onlarda bir
neçə dəfə qida zəhərlənməsi baş
verib. Bu, əhalinin özünün günahıdır. Amma
müəssisə rəhbərinin də qeyri-məlum şəraitdə
hazırlanan yeməklərin onun şadlıq evində istifadə
edilməsinə icazə verməsinə qanuni haqqı yoxdur.
O, buna məsuliyyət daşıyır və bu, yolverilməz
haldır.
Şadlıq evlərindəki
problem orada çalışan kontingentin savadı, işləməsi
haqda qeydə alınması, tibbi müayinədən
keçməsindədir. Elə şadlıq evləri var ki, sənəd
üzrə orada yeməkpaylayan yoxdur, amma xeyli işləyən
var. Şəxsi gigiyena qaydalarına riayət olunmur. Mətbəx
işçiləri texnoloji qaydaları bilmirlər, sanitariya
qaydalarına əməl etmirlər. Burada müəssisənin
rəhbəri işləyənləri qeydə almamaqla həm
dövləti aldadır, yəni işləyənlərin əməkhaqqından
sosial müdafiə fonduna pul köçürmür, həm də
işçini aldadır, yəni onun pensiya yaşı
çatanda tələb olunan iş stajı, əmək
haqqı yazılmır, işlədiyi illər boşuna gedir.
Şadlıq evlərinin bəzilərində toyun sonunda verilən
tortlar da məkanı, zamanı bilinməyən şəraitdə
hazırlanır. Sadaladığımız nöqsanlarla
bağlı çoxlu cərimələr tətbiq etmişik.
— İlin 6 ayı geridə
qalıb. Bu müddətdə aşkarlanan nöqsanlara görə
tətbiq etdiyiniz cəza tədbirlərini rəqəmlərlə
açıqlaya bilərsinizmi?
— Ümumi nöqsanlara
qarşı aparılan nəzarətin nəticəsində
xeyli cəza tədbirləri tətbiq edilmişdir. Altı ay ərzində
714 sahibkar cəzalandırılıb, inzibati qaydada cərimə
tətbiq edilib. 56 nəfər cərimələri ödəmədiklərinə
və müəssisələrində həkimləri qəbul
etmədiklərinə görə istintaq orqanlarına verilib.
261 obyektin fəaliyyətinin dayandırılması
haqqında qərar qəbul edilib. 280 nəfər tibbi
müayinədən keçməyənin işdən kənarlaşdırılması
haqqında təqdimat verilib. 2569 çeşiddə məhsul
bakterioloji müayinəyə göndərilib — 95 nümunədə
çirklənmə halı aşkarlanıb. 6291 növ məhsulun
fiziki, kimyəvi və digər göstəriciləri
yoxlanıb — 168 nümunənin hər hansı göstəriciyə
görə normadan kənara çıxdığı
aydınlaşıb. 769 ərzaq məhsulu toksikoloji müayinəyə
götürülüb (qarpız, yemiş, kartof və s.) — 5
nümunə normaya uyğun olmayıb. 155 növ məhsulun
radioloji müayinəsi aparılıb — hamısı norma
daxilində olub. 657 çeşiddə soyuq qəlyanaltıdan
respublika üzrə 14-də qeyri-kafi nəticə
alınıb. Ən böyük göstərici şadlıq
evlərində gigiyenik vəziyyəti aydınlaşdırmaq
üçün işçilərin əllərindən,
istifadə ediləcək qablardan götürülən yaxma
nümunələrində tapılıb. 25425 ədəd
yaxmadan 495-də çirklənmə aşkarlanıb. Əvvəlki
illərlə müqayisədə cəza tədbirlərinin
çoxalması, nöqsanların azalması onu göstərir
ki, nəzarətin artması bəhrəsini verir. Aşkarlanan
nöqsanlar aradan qaldırılır.
— Dönər satılan obyektlərdə
vəziyyət necədir? Onların işi, satılan dönərin
yararlılığı sizi qane edirmi?
— Qətiyyən yox! Dönər
çox təhlükəli qidadır. Dönərlə
bağlı ardıcıl reydlər, yoxlamalar, monitorinqlər
keçiririk. Bir ay ərzində keçirilən reydlər
zamanı aşkarlanan nöqsanlara görə 27 dönər
müəssisəsi respublika GEM-i tərəfindən cərimələnib.
Bəzilərində qanunsuz olaraq toyuq dönərinin
hazırlandığı aşkarlanıb. 2006-cı il
yanvarın 11-dən 1 saylı qərarla respublikanın baş
dövlət sanitariya həkiminin müavini quş qripi ilə
bağlı toyuq dönərinin satışına qadağa
qoyub. Həmin qadağa hələ qüvvədədir.
Quş qripi təhlükəsi aradan qalxmadığına
görə müəyyən ölkələrdən
respublikaya gətirilən toyuq ətinə qoyulan qadağa da hələ
götürülməyib. Bəzi dönərxanalar toyuğun
haradan gətirilməsi haqda sənəd olmadığına,
satıcı tibbi müayinədən keçmədiyinə
görə cəzalandırılıb. Mal ətindən
hazırlanan dönərlər də təhlükəlidir. Ətin
böyük hissəsi Hindistandan gətirilir. Dönər
hazırlamaq üçün yaxşı kökəldilmiş,
təzə kəsilmiş, sümükdən, damarlardan
ayrılmış yağlı dana əti əlverişlidir. Əti
saxlamaq üçün soyuducusu olmayan, satılmayan əti
şişdəcə ertəsi günə saxlayan, gün ərzində
əti, dönərə qatılan tərəvəzləri,
mayonezi istidə saxlayan dönər satanın məhsulunda
hansı keyfiyyət, yararlılıq ola bilər? Əgər ətin
bir tərəfi bişir, o biri tərəfi tamam çiy
qalırsa, üstünə gün vurursa, o tam təhlükə
mənbəyi olur. Yoxlamaların nəticələrinə
görə dönərxanaların fəaliyyətinin dayandırılması
haqda təqdimat veririk.
— Oxuculara məsləhətiniz.
— Bizim işimizin əsas məqsədi
əhalinin sağlamlığının qorunmasıdır. Gəlin,
hərtərəfli bu işə başlayaq. Hər
alıcı aldığı malın sənədi ilə
maraqlansa, etiketi olmayan malı almasa, bu nə qədər
iş deməkdir. Mal alınmayacaq, mağaza sahibi həmin
sahibkardan təkrar mal götürməyəcək və s. Əhali
arasında maarifləndirmə işləri genişləndirilməlidir.
İstədiyimiz odur ki, qida vasitəsi ilə əhalinin
sağlamlığına xələl gəlməsin. Bu
işdə həm sahibkar son dərəcə məsuliyyətli
olmalı, həm əhali diqqətli olmalı, həm də
dövlət orqanları ciddi nəzarət etməlidir. Burada ən
böyük iş istehlakçının üzərinə
düşür. Alıcı düşünməli və
maraqlanmalıdır: o, nə alır, kimin malını
alır və o mal hansı şəraitdə
hazırlanıb? Gəlin, yediyimiz qidanın
yararlılığına, təhlükəsizliyinə
hamılıqla diqqət edək və el arasında deyildiyi
kimi “xəstəliyi satın almayaq”.
Zərifə Bəşirqızı
Xalq qəzeti.- 2009.- 6 avqust.- S. 4.