Bal - min bir dərdin dərmanı...
Paytaxtdakı
növbəti bal yarmarkasında Azərbaycanla
yanaşı Qırğızıstan balının da
dadına baxmaq olar
Məlum olduğu kimi, ərzaq təhlükəsizliyi məsələlərinin
qlobal əhəmiyyət daşıdığı müasir
dövrümüzdə arıçılığın
inkişafına xüsusi diqqət yetirilir. Bu baxımdan,
“Arıçılıq haqqında” Azərbaycan
Respublikası Qanununa uyğun olaraq, Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyi tərəfindən keçirilən bal
yarmarkaları artıq mütəmadi xarakter alıb. Növbəti
belə yarmarkalardan biri bu il oktyabrın 1-dən
30-dək Bakı şəhərində keçirilir. Bu günlərdə yarmarkanın keçirildiyi ərazidə
olaraq prosesin gedişi ilə maraqlandıq.
Reportaja keçməmişdən öncə onu qeyd etmək
yerinə düşər ki, ölkəmizdə
arıçılıq qədim tarixə malikdir. Daha dəqiq desək, IV əsrdə
Azərbaycan ərazisində meşə
arıçılığı - ağac koğuşundan bal toplanması, yaxud “bal ovu”, XVIII əsrdən
isə şəxsi arıçılıq təsərrüfatları
geniş yayılmışdı. Arıçılığın
qədim ocaqları Quba-Xaçmaz, Şəki-Zaqatala,
Şamaxı, Lənkəran-Astara, Kəlbəcər-Qubadlı,
Dağlıq Qarabağ, Naxçıvan regionları
sayılır. Həmin bölgələrin
balverən bitkilərlə zəngin yerləri və əlverişli
iqlimi var.
Yeri gəlmişkən,
Azərbaycan arıçılığı pətəklərin
müxtəlifliyi ilə - ağac, budaq, gil
və samandan hazırlanan ğüd, səbət və təknə
- maraq doğurur. Arıçılığın
intensiv inkişaf edərək, getdikcə daha böyük gəlir
gətirməyə başlaması isə XIX əsrə təsadüf
edir.
Müasir dövrümüzə gəlincə, hesablamalar
göstərir ki, Azərbaycanda arı ailəsinin sayı 3-4
dəfə, onun məhsuldarlığını 2 dəfə
artırmaq mümkündür. Son 5 ildə arı ailələrin
sayı 74 min 367 ədəd artıb. Xüsusilə,
Zaqatala, Şəmkir, Lerik, Astara, Quba, Qusar, Şamaxı,
Şəki, İsmayıllı rayonlarında arıçılıq
intensiv inkişaf edib.
Son illərdə
arıçılıqda müasir texnologiyaların tətbiqi
ilə arıçılığın əsas istiqamətləri,
yəni arı ailələrinin sayının
artırılması, arıçılıqda maddi texniki
bazanın təkmilləşdirilməsi, damazlıq və
arı yetişdirilməsinin təşkili, köçəri
arıçılığın inkişafı, xəstəliklərlə
mübarizə, arıçılıq məhsullarının
istehsalı, tədarükü, emalı,
qablaşdırılması, marketinqi üzrə ciddi
uğurlar qazanılıb və nəticədə
arıçılıq kənd təsərrüfatının
ən gəlirli və daha perspektivli bir sahəsinə
çevrilib. Mütəxəssislər bildirirlər
ki, hazırda respublika üzrə 240 minə yaxın arı
ailəsi var. Rayonlarda mövcud olan arıxanalar müvafiq
qanunvericiliyə uyğun qaydada qeydiyyata götürülərək
onlara baytarlıq-sanitariya pasportu (şəhadətnaməsi)
verilir. Arıçılıqla məşğul olan
sahibkarların istehsal etdikləri bal və
digər məhsullarının keyfiyyəti rayonun əhatə
olunduğu zona baytarlıq laboratoriyası tərəfindən
yoxlanılaraq müvafiq ekspertiza rəyi verilir.
Arılara
xidmət göstərməkdən zövq alıram...
Beləliklə, yarmarkada ilk həmsöhbət
olduğumuz Ehtiram Məmmədov Saatlı rayonundandır. Ali təhsilli
kənd təsərrüfatı mütəxəssisidir.
Deyir ki, arıçılığa 13 il əvvəl
Qubadlının Başarat kəndindən olan dostu
Əlövsətin təşviqi ilə başlayıb. Arıları Arazqırağı bölgədə
saxlayır. Məhsulu əsasən biyandan
çəkilmiş baldır. Əsasən uzunxortumlu,
soyuğa davamlı boz Qafqaz cinsindən olan arılara
üstünlük verdiyini deyən Ehtiram Məmmədov
bildirdi ki, yarmarkaya balla bərabər, vərəmum və mum
da gətirib: “Məhsulumun təmizliyinə tam zəmanət
verirəm. Balın saflığını sübut etmək,
müəyyənləşdirmək üçün əsrlərin
sınağından çıxmış üsullar var:
qaşıqdakı bal süzülən
zaman sona yaxın rezin kimi dartılırsa, bal təmizdir. Digər
bir üsul isə balı distillə
olunmuş suda qarışdırmaqdır. Əgər su
bulanırsa, bal təmizdir. Su
duru qalırsa, məhsula haram qatılıb. Bunları mənim ballarımda yoxlaya bilərsiniz”.
Hazırda
təsərrüfatında 120 arı ailəsinin olduğunu
deyən Ehtiram Məmmədov tez-tez xarici ölkələrdə
olur, onlarda olan yenilikləri öz təsərrüfatına tətbiq
etməyə çalışır: “Arılara xidmət
göstərməkdən zövq alıram. Eyni
zamanda, çalışıram ki, ən mütərəqqi
nailiyyətləri görüm, götürüm. Bu
yaxınlarda Ukraynada bal sərgisində
olmuşam. Yaxınlarda Türkiyə
Respublikasının Muğla şəhərində
keçiriləcək daha bir bal sərgisinə dəvət
almışam”.
Bulaq
suyuna bal qatmaqla keyfiyyətini yoxlamaq...
Müsahibimiz
olan digər bir arıçı, Astara rayonunun Miki kənd
sakini Hacı Əlikram Salayev də özünün dediyi
kimi, böyük zəhməti, alın təri ilə becərdiyi
arıçılıq təsərrüfatının təmiz
məhsullarını satışa gətirib: “Artıq
ömrümün ahıl yaşındayam, ağlım kəsəndən
arıçılıqla məşğul oluram. Dədə-baba təcrübəsindən əlavə
arıçılığa aid müasir yenilikləri də
öyrənib tətbiq edirik. 2009-cu ildə
tanınmış professor Xudaverdi Qənbərovla birlikdə
yazdığımız “Arı məhsulları və
onların təbii müalicədə tətbiqi”
kitabını nəşr etdirmişik. Artıq
həmin kitabı xalqımızı maarifləndirmək
üçün maraqlananlara təqdim edirik”.
Hazırda
təsərrüfatında 210 arı ailəsi
saxladığını deyən Hacı Əlikram Salayev
yarmarkaya may balı, cökə balı və
dağ gül-çiçəyi balı gətirdiyini əlavə
etdi.
Satışdan
qətiyyən narazılığım yoxdur...
Bal kimi
şirin sözləri ilə alıcıları öz
piştaxtasına cəlb edən İsmayıllı rayonunun
İvanovka kəndindən gələn arıçı Orxan
Rzayev isə öncə onu dedi ki, bu yarmarkada bütün
bölgələrdə arıçılıq sahəsində
əldə olunan müsbət təcrübəni öyrənirik:
“Yarmarkada Naxçıvan Muxtar Respublikasından, cənub
bölgəsindən gələn arıçılarla fikir
mübadiləsi aparmışıq. Satışdan
qətiyyən narazılığım yoxdur. Çünki mənə yaxınlaşan adamların
böyük əksəriyyəti müştərilərimdir.
Gəlirlər və alıb gedirlər. Bu yarmarkanı keçirənlərə öz təşəkkürümüzü
bildiririk”.
Sağlam
qalmaq üçün bal yemək
lazımdır
Digər
bir həmsöhbətimiz, Qusarın Yuxarı Ləgər kəndindən
gələn Yeganə Musayeva isə dağ balının insan
orqanizminə xeyrindən danışdı: “Əsl müalicəvi
əhəmiyyətli bal dağ çiçəkləri ilə
qidalanan arıların balı olur. Onların ətirləri
də fərqli olur. Onların içində
ən gözəli isə qaratikan balıdır. Təbii
bal ayrı-ayrı bitkilərin
çiçəklərindən arılar vasitəsi ilə
çəkildiyinə görə onda orqanizmdən
ötrü ən lazımlı qida maddələri var. Odur ki,
bal yeməklə bədəni enerji ilə təmin etmək
mümkündür. Ən yaxşı bal
saf və nisbətən qatı halda olan baldır. Təbii balın müalicəvi xüsusiyyətləri
onun infeksiyalara, mikroblara qarşı təsirli olmasında və
yaraların müalicəsində sağalmanın sürətləndirməsində
özünü büruzə verir”.
Onun
sözlərinə görə, balın köməyi ilə zəif,
arıqlamış xəstələrin ümumi vəziyyəti
düzəlir, çəkisi normallaşır: “Dədə -
babadan bilirik ki, baldan mədə-bağırsaq, ürək-damar,
vərəm və hətta soyuqdəymə xəstəliklərinin
müalicəsində geniş istifadə olunur. Bal
bədənə istilik verməklə bağırsaqların və
böyrəklərin daha yaxşı işləməsini təmin
edir, əsəb sistemini oyadır, zehni əməklə məşğul
olan adamların canına təpər verir”.
Söhbət
zamanı dadlı - duzlu zarafatından da qalmayan Yeganə
xanım bildirdi ki, sağlam qalmaq üçün bal yemək lazımdır: “Azərbaycan xalis
bal baxımından dünyanın öndə gələn
ölkələrindən biridir. Ancaq ölkəmizdə bal yeyənlər çox azdır. Avropada isə
adambaşına ayda 1-1,5 kiloqram bal yeyilir.
Biz, ümumiyyətlə ya xəstə olanda, ya da biri
tövsiyə edəndə bal yeyirik.
Halbuki, bir nəfər ayda ən azı bir kilo bal
yeməlidir. Gəlsinlər, narazı qalmazlar”.
Qırğızıstandan
gətirilən ağ bal...
Yeri gəlmişkən, bu ilki yarmarkada
arıçılıq sahəsində beynəlxalq əməkdaşlıq
imkanlarının genişləndirilməsi istiqamətində
müəyyən addımlar atılıb. Belə ki,
yarmarkada Qırğızıstanda istehsal edilmiş
arıçılıq məhsullarının da
satışına şərait yaradılıb. Yəni,
yarmarkada alıcılar “ağ bal” deyilən
yeni bir bal növünə də rast gəlirlər ki, bu da məhz
Qırğızıstandan gətirilib. “Ağ
bal” Tyan-Şan dağlarında Adbaşı adlanan bir rayonda
bitən Cidda çiçəyindən istehsal olunur. Bu balın kilosu 35 manata satılır.
Satıcı Vüsal İsgəndərov bildirdi ki, bu ballar
olduqca keyfiyyətlidir: “Dəfələrlə dünya bal sərgilərində
mükafatlara layiq görülən bu balları Azərbaycan
istehlakçısına təqdim etmək bizim
üçün böyük şərəfdir”.
Bütün
ballar laborator müayinədən keçirilib...
Onu da vurğulamaq yerinə düşər ki, yarmarkada
olarkən Kənd Təssərrüfatı Nazirliyinin
Heyvandarlıq məhsullarının istehsalı və
emalı sektorunun müdiri Şaiq Əzimovla rastlaşdıq. Nazirlik rəsmisi söhbər
zamanı bildirdi ki, yarmarkada 438 arıçılıq təsərrüfatı
iştirak edir: “Əsas iştirakçılar
Naxçıvan, Daşkəsən, İsmayıllı, Qax,
Balakən, Zaqatala, Masallı, Astara, Lerik və Şəki
rayonlarından olan arıçılardır ki, öz bal və
bal məhsullarını satışa çıxarıblar. Əvvəlki illərdən fərqli olaraq, builki
yarmarkada balın və digər arıçılıq məhsullarının
satış qiyməti fermerlərin özləri tərəfindən
sərbəst şəkildə müəyyən edilir.
Bütün bal və
arıçılıq məhsulları xüsusi anbarlara
yığılaraq laboratoriyada müayinədən
keçirilir və sonra satışa buraxılır. Yarmarkada iştirak edən arıçıların
hamısının rayon Baytarlıq İdarəsindən
baytarlıq-sanitariya pasportu var. Yəni, balın keyfiyyəti həm
rayon Baytarlıq İdarəsində yoxlanılır, həm də
təkrarən Respublika Baytarlıq Laboratoriyasında
yoxlanışdan keçir. Müayinə
nəticəsində keyfiyyətsiz, normalara cavab verməyən
məhsullar yarmarkadan uzaqlaşdırılır. Bir sözlə, standartlara cavab verməyən,
müayinələrdən keçməyən məhsullar
satışa buraxılmır”.
Oktay
Yeni
Azərbaycan.-2014.- 25 oktyabr.- S. 6.