Regionlarda heyvandarlıq məhsullarının istehsalı artır
Hazırda ölkə üzrə heyvandarlıq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsi 100 faizə çatmaq üzrədir
İndiki mərhələdə Azərbaycan ölkənin milli təhlükəsizliyini təmin etmək məqsədilə qarşıya bir sıra strateji məqsədlər qoyub ki, bunların da içərisində əhalinin ərzaq təminatının daxili istehsal hesabına təmin olunması mühüm yer tutur. Bu strateji hədəfə çatmaq üçün son illərdə bir sıra vacib qərarlar verilib, ayrıca Dövlət proqramları qəbul edilib, regionlarda ərzaq məhsulları istehsalı ilə məşğul olan fermerlərə dövlət dəstəyi tədbirləri daha da gücləndirilib. Nəticədə, respublikanın ayrı-ayrı bölgələri üzrə ərzaq məhsulları istehsalının həcmi əhəmiyyətli dərəcədə artıb, keyfiyyət göstəriciləri yaxşılaşıb. Son illərdə ölkəmizdə meyvəyə, kartofa, tərəvəzə və digər məhsullara daxili təlabatın tam yerli istehsal hesabına ödənilməsi diqqətəlayiq haldır.
Heyvandarlıq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlib
Son illərdə ölkəmizdə heyvandarlığın inkişafında intensiv metodlardan geniş istifadə olunması bu sahədə məhsuldarlığın ilbəil yüksəlməsi ilə nəticələnib. Hazırda respublikamızda heyvandarlıq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsi 100 faizə yaxınlaşıb ki, bu da böyük nailiyyətdir. Statistikaya nəzər saldıqda görürük ki, bölgələrdə aqrar sektorda ərzaq məhsulları istehsalının artım dinamikası heyvandarlıq sahəsində daha yüksək olub. Ötən il ölkə əhalisinin heyvandarlıq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlib. Hazırda respublikada heyvandarlıq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsi belədir: mal əti - 92 faiz, qoyun əti - 99 faiz, quş əti - 98,6 faiz, süd və süd məhsulları - 80 faiz, kərə yağı - 60 faiz. 2015-ci ildə respublikada mal əti ilə özünütəminat səviyyəsi 2014-cü illə müqayisədə 5 faiz, qoyun əti üzrə 2 faiz, quş əti üzrə 0,6 faiz, süd və süd məhsulları üzrə 4 faiz və kərə yağı üzrə 8 faiz artıb.
Əldə olunan nailiyyətlər onu deməyə əsas verir ki, bundan sonra respublikada ərzaq məhsulları ilə özünütəminat səviyyəsində daha yüksək artım baş verəcək. Yeri gəlmişkən qeyd edək ki, yerli istehsalın artması cari ilin birinci yarısında heyvandarlıq məhsullarının əksəriyyəti üzrə idxalın həcminin kəskin şəkildə azalması ilə nəticələnib. Kənd təsərrüfatı naziri Heydər Əsədovun verdiyi məlumata əsasən, idxalın həcmi keçən ilin müvafiq dövrü ilə müqayisədə ət və ət məhsulları üzrə 2,8 faiz, süd və süd məhsulları üzrə 15,7 faiz, iribuynuzlu heyvanların baş sayı üzrə 74,5 faiz, xırdabuynuzlu heyvanlar üzrə 94,2 faiz, damazlıq cücə üzrə 51,6 faiz azalıb. Ümumiyyətlə, bu sahədə qarşıya qoyulan hədəf ölkə əhalisinin heyvandarlıq məhsullarına olan tələbatının tam yerli istehsal hesabına ödənilməsinə nail olmaqdan ibarətdir.
Regionlarda heyvandarlığın inkişafında mal-qaranın cins tərkibinin yaxşılaşdırılması mühüm rol oynayır
Son illərdə respublikanın ərzaq təminatının daxili istehsal hesabına
gücləndirilməsi ilə bağlı müəyyənləşdirilən strateji
hədəfə uyğun olaraq regionlarda
heyvandarlığın inkişaf etdirilməsi, ət və ət məhsulları
istehsalının artırılması məqsədilə görülən çoxsaylı tədbirlər sırasında intensiv metodların tətbiqini,
o cümlədən də mal-qaranın cins tərkibinin
yaxşılaşdırılmasını xüsusi
qeyd etmək
lazımdır. “Damazlıq heyvandarlıq haqqında” Azərbaycan
Respublikasının Qanununa uyğun olaraq ölkədə müvafiq tədbirlərin həyata keçirilməsi nəticəsində heyvandarlıqda
damazlıq-seleksiya işləri
xeyli yaxşılaşıb. “Azərbaycan
Respublikası regionlarının 2014-2018-ci illərdə sosial-iqtisadi
inkişafı Dövlət
Proqramı”nda nəzərdə tutulan tədbirlərə uyğun olaraq heyvandarlıqda intensiv
metodların tətbiqinə geniş
meydan verilir. Ölkəyə yüksək
məhsuldar heyvan cinsləri
gətirilərək fermerlərə lizinq
yolu ilə
satılır. Xaricdən
yüksək məhsuldar heyvanların
alınmasına 2009-cu ildən
başlanılıb. Gətirilən cins
heyvanın qiymətinin
50 faizi dövlət
tərəfindən ödənilir, digər 50 faizinin
yarısı əvvəlcədən,
qalanı isə 3 il müddətində “Aqrolizinq”
Açıq Səhmdar
Cəmiyyətinə ödənilir. Ümumilikdə, 2009-2015-ci illərdə respublikaya
18 min 252 baş cins heyvan idxal olunub. Bu heyvanların əksəriyyəti - 13 minə
yaxını son üç
ildə
alınaraq kənd təsərrüfatı məhsulları
istehsalçılarına paylanılıb.
Süni Mayalama Mərkəzinin yaradılması regionlarda
heyvandarlığın inkişafına
yeni təkan verib. Paralel şəkildə son vaxtlar respublikanın regionlarında süni mayalanmanın genişləndirilməsi diqqət
mərkəzində saxlanılır və bu məqsədlə silsilə tədbirlər həyata
keçirilir. Qeyd edək ki, Cənubi
Qafqazda ilk dəfə olaraq Azərbaycanda
Süni Mayalama Mərkəzi yaradılıb. Belə bir mərkəzin yaradılması
regionlarda heyvandarlığın
inkişafına yeni təkan
verib. Hazırda Göygöl rayonunda
Respublika Süni Mayalama Mərkəzinin (RSMM) yeni kompleksinin inşası başa çatmaq üzrədir. Mərkəzin layihələndirilməsində Türkiyə,
Fransa, Almaniya və
Niderlandın təcrübəsindən istifadə
edilib. Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin mətbuat xidmətindən bildirilib ki, RSMM ölkədə qaramalın çoxaldılması
üçün damazlıq
materialına olan tələbatı tam qarşılayacaq, həmçinin təlim-təkmilləşdirmə mərkəzi kimi də
fəaliyyət göstərəcək. Bu məqsədlə mərkəzdə
tədris
otaqları, nümayiş
sahəsi
və
təlim
iştirakçılarının qalması üçün
tədris
mehmanxanası yaradılacaq.
Hazırkı mərhələdə
RSMM-in laboratoriyası, karantin
izolyatoru və klinikası xüsusi təyinatlı
avadanlıqlarla təchiz edilir. Laboratoriya avadanlıqları bu sahədə dünyada lider olan Fransanın “İMV
technologies” şirkətinin
istehsalıdır. RSMM-in
istifadəyə verilməsi
ilə
maldarlıqda damazlıq
işinin inkişaf etdirilməsi
baxımından tam yeni
yanaşma tətbiq ediləcək.
Xatırladaq ki, Azərbaycan Respublikası Prezidentinin
2016-cı il 30 iyun tarixli Sərəncamı ilə
bu kompleksin tikintisinin tamamlanmasına,
avadanlıq və qurğuların alınmasına
və
quraşdırılmasına 8,4 milyon manat sərf ediləcək. Qeyd edək
ki, süni mayalanma nəticəsində alınmış inəklərdən
ildə
orta hesabla 3500-4000 kiloqram süd sağılır.
İntensiv metodların tətbiqi sayəsində regionlarda mal-qaranın baş sayı və
məhsuldarlıq
artıb
Son illərdə ölkənin
müxtəlif
regionlarında yaradılan
heyvandarlıq təsərrüfatlarında intensiv metodların tətbiqi
sayəsində respublika miqyasında mal-qaranın baş sayı və məhsuldarlıq əhəmiyyətli dərəcədə
artıb. Cari il iyulun 1-i vəziyyətinə ölkə
üzrə
2 milyon 724,9 min baş
iribuynuzlu mal-qara, o cümlədən 1 milyon 303,6 min baş inək
və
camış, 8 milyon
823,2 min baş qoyun və
keçi mövcud olub. Dövlət Statistika
Komitəsinin
məlumatına
əsasən, ötən
il iyulun 1-nə nisbətən iribuynuzlu
mal-qaranın sayı
16,7 min baş, o cümlədən inək və
camışların sayı
2,3 min baş, qoyun və
keçilərin
sayı 15,8 min baş
artıb. Hesabat dövründə
diri çəkidə ət istehsalı 2,6 faiz artaraq 231,1 min ton, süd istehsalı 4,9 faiz artaraq 1010,7 min ton, yumurta istehsalı 5,4 faiz artaraq 821,9 milyon ədəd, yun istehsalı isə 3,4 faiz artaraq 15,9 min ton təşkil edib.
Heyvandarlıqda damazlıq-seleksiya işlərinin təşkili
diqqət
mərkəzində saxlanılır
Heyvandarlıq sahəsində prioritetlərin
müəyyən edilməsi,
damazlıq-seleksiya işlərinin yaxşılaşdırılması, yerlərdə heyvanların süni mayalandırılması işinin
daha səmərəli təşkili
məqsədi ilə
zona baytarlıq laboratoriyalarının fəaliyyətinin genişləndirilməsi, bölgə
üçün xarakterik
olan heyvan xəstəliklərinə qarşı mübarizə tədbirlərinin aparılması və digər
məsələlər
bu günlərdə Şəki şəhərində keçirilən
zona müşavirəsinin əsas müzakirə
mövzusu olub.
Müşavirədə Şəki,
Oğuz, Qəbələ
və
İsmayıllı rayonlarının
heyvandarlıqla məşğul olan fermerləri, süni
mayalama və heyvandarlıq
mütəxəssisləri iştirak ediblər. Tədbiri açan Şəki şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini
- sosial-iqtisadi inkişafın
təhlili
və
proqnozlaşdırılması şöbəsinin
müdiri Firon Əliyev hazırda aqrar sahədə çalışan işçilərin qarşısında duran əsas
vəzifənin kənd
təsərrüfatında
yüksək
məhsuldarlığa
nail olmaqla ölkə əhalisinin
ərzaq
məhsullarına
olan tələbatının
daxili istehsal hesabına ödənilməsini təmin
etmək
və
ölkənin
ixrac potensialını
artırmaqdan ibarət olduğunu diqqətə çatdırıb.
Zona müşavirəsində Kənd
Təsərrüfatı Nazirliyi Aparatının heyvandarlığın inkişafı
şöbəsinin
müdiri Qalib Əbdüləliyev çıxış edərək respublikada
heyvandarlıq sahəsində qarşıda duran vəzifələrdən,
heyvandarlığın intensiv
metodlarla inkişaf etdirilməsi
yollarından, heyvandarlıqda
damazlıq-seleksiya işlərinin daha da yaxşılaşdırılması
məqsədi ilə
həyata
keçirilən
mütərəqqi texnologiyalardan, bu sahədə zona baytarlıq laboratoriyalarında işlərin mərkəzləşmiş qaydada
təşkili
məsələlərindən ətraflı
bəhs
edib.
Qeyd edək ki, bu günlərdə Ucarda da heyvandarlıqda seleksiya-damazlıq işlərinin təşkili
məsələlərinə həsr
olunan zona müşavirəsi
keçirilib. Zona müşavirəsində Ucar, Kürdəmir, Göyçay,
Ağdaş və Zərdab
rayonlarından kənd təsərrüfatı idarələrinin rəisləri, heyvandarlıqla məşğul olan fermerlər, süni
mayalandırma üzrə mütəxəssislər iştirak ediblər. Zona müşavirəsində mütəxəssislərin “Heyvandarlıqda seleksiya-damazlıq
işlərinin
təşkili
və
mövcud olan heyvan cinslərinin məhsuldarlığının
yüksəldilməsi yolları”, “Yem istehsalında yeni texnologiyaların tətbiqi”, “Respublikanın müxtəlif bölgələri üzrə
heyvanlarda təsadüf edilən
infeksion və invazion xəstəliklər və
onlara qarşı mübarizə
tədbirləri” mövzularında məruzələri dinlənilib, müzakirələr aparılıb.
Mübariz ABDULLAYEV
Yeni Azərbaycan.-
2016.- 30 dekabr.- S.11