Regionlarda
heyvandarlığın inkişafı istiqamətində
ardıcıl tədbirlər həyata keçirilir
Bu ilin ilk yarısında ət, süd, yumurta
istehsalında, balıqçılıq və
arıçılıq məhsullarının artırılmasında
uğurlu nəticələr əldə edilib
Ölkəmizdə yerli istehsalın
inkişafı qida təhlükəsizliyinin təminində
mühüm yer tutmaqdadır. Son 13 ildə respublikamızda ərzaq
təminatının möhkəmləndirilməsi istiqamətində
bir sıra mühüm tədbirlər həyata keçirilib
ki, bunun da əsasında Prezident İlham Əliyevin həyata
keçirdiyi siyasi kurs dayanır. Qeyd edilməlidir ki,
regionların inkişafını özündə əks etdirən
Dövlət proqramlarının uğurla icrası ölkədə
istehlak mallarına tələbatın yerli istehsal hesabına təmin
edilməsində əsaslı rol oynayıb. Eləcə
də Prezident İlham Əliyevin 25 avqust 2008-ci il tarixli
müvafiq Sərəncamı ilə “2008-2015-ci illərdə
Azərbaycan Respublikasında əhalinin ərzaq məhsulları
ilə etibarlı təminatına dair Dövlət
Proqramı” və 2014-cü ildə imzalanan “Kənd təsərrüfatı
və ərzaq məhsulları bazarının fəaliyyətinin
təkmilləşdirilməsi sahəsində
əlavə tədbirlər haqqında” Sərəncam ölkəmizdə
ərzaq və digər mühüm istehlak mallarına olan tələbatın
daha dolğun şəkildə ödənilməsinin təmin
edilməsində, o cümlədən ixracın
artırılmasında yeni mərhələnin
başlanğıcına çevrildi.
Qeyd olunmalıdır ki, ölkəmizdə
ərzaq təhlükəsizliyinə nail olunmasında əsas
istiqamətlərdən biri də ötən dövr ərzində
heyvandarlığın inkişaf etdirilməsidir. Ümumiyyətlə,
respublikanın təsərrüfatlarında aran, dağətəyi
və dağlıq zonalarına bölünən coğrafi
iqlim şəraiti nəzərə
alınaraq müxtəlif şəraitə daha tez
uyğunlaşan, bir sıra xəstəliklərə
dözümlü, yüksək məhsuldarlığa və
sabit irsi əlamətlərə malik olan heyvan növlərinin
ayrı-ayrı cinsləri yetişdirilir. Ölkəmizdə
heyvandarlıq məhsullarının istehsalında mühüm
əhəmiyyət kəsb edən sahələr maldarlıq,
qoyunçuluq, quşçuluq və
arıçılıqdan ibarətdir.
O da vurğulanmalıdır ki,
heyvandarlığın inkişafının təmin edilməsi
və onun müasirləşdirilməsi üçün bir
çox tədbirlərin həyata keçirilməsi
davamlı xarakter alıb. Belə ki, artıq ətlik-südlük
istiqamətli modern ailə-kəndli təsərrüfatı
nümunələrinin yaradılaraq nümayiş etdirilməsi
həyata keçirilməkdədir. Modern təsərrüfat
dedikdə mümkün qədər az maliyyə sərfiyyatına
malik tövlə kompleksi (mexanikləşmiş sağım,
südün soyudulması üçün avadanlıq,
kompüterləşmiş qeydiyyat sistemi və s.), yem bitkilərinin
(yonca, qarğıdalı, sorqo, arpa, buğda və s.) əkin
sahəsi və yüksək aqrotexniki qaydada bitkilərin
becərilərək yemlərin hazırlanması nəzərdə
tutulur. Heyvanları süni mayalama tədbirlərinin idarə
edilməsinin təkmilləşdirilməsi və səmərəliliyinin
artırılması istiqamətində də işlər
davam etdirilir.
Yeri gəlmişkən, Saatlıda ötən
6 ayda 35 min 646 sentner ət (diri çəkidə), 213 min 234
sentner süd, 791 sentner yun istehsal edilib ki, bu da ötən ildəkindən
xeyli çoxdur. Hazırda rayonun ayrı-ayrı heyvandarlıq
və fərdi təsərrüfatlarında 67 min 465 baş
iribuynuzlu mal-qara və 114 min 289 baş qoyun-keçi
saxlanılır. Bu, ötən ilin müvafiq dövrü ilə
müqayisədə ümumilikdə 1317 baş çoxdur. Təsərrüfatlarda
mal-qara və davarların baş sayının
artırılması ət, süd və yun istehsalına da
güclü təkan verib.
Tovuz rayonunda heyvandarlığın
inkişafı daim diqqət mərkəzində
saxlanılır. Bu ilin yanvar-iyun aylarında
heyvandarlıqla məşğul olan sahibkarlar tərəfindən
3370,7 ton ət, 14983,1 ton süd və 10 milyon 760 min ədəd
yumurta istehsal olunub. Ötən ilin müvafiq dövrü ilə
müqayisədə 35,7 ton ət, 2229,9 ton süd və 265 min
ədəd yumurta çox istehsal olunub. Heyvanların
baş sayında da artım qeydə alınıb. Belə ki,
ötən ilin müvafiq dövrü ilə müqayisədə
iribuynuzlu mallar 89 baş, qoyun-keçilər isə 251 baş
artıb.
Şamaxı rayonunda da 2017-ci ilin
birinci yarısı kənd təsərrüfatının ənənəvi,
həm də aparıcı sahələrindən olan
heyvandarlıqda uğurlu nəticələrlə
yekunlaşıb. İlin
ilk altı ayında 2478 ton (diri çəkidə) ət
istehsal edilib.
Bu göstərici keçən ilin müvafiq
dövrü ilə müqayisədə 28 ton çoxdur.
Yarım ildə süd istehsalında da 142 ton artıma nail
olunub və 11 min 419,5 ton məhsul istehsal
edilib. Ötən dövrdə 7 milyon 167 min ədəd
yumurta, 380,7 ton yun əldə olunub. Yumurta
və yun istehsalı da müvafiq olaraq 117 min ədəd və
1,9 ton artıb.
Bu il Daşkəsən rayonunda bəslənilən
mal-qaranın sayı 131 min 862 başa çatıb. Hazırda rayon üzrə bəslənilən
iribuynuzlu heyvanların sayı 26 min 752 başdır. Bunlardan 276 başı çamış
naxırı, 13 min 595 başı isə ana inəklərdir.
Həmçinin rayonda 105 min 110 baş
xırdabuynuzlu heyvan saxlanılır. Onlardan
da 68 min 350 başı ana qoyun və keçilərdir. Rayon üzrə təsərrüfatlarda saxlanılan
atların sayı isə 1671 başdır.
Cari ilin ötən dövründə Şəki
rayonunda 2727 baş inək, camış və düyə
süni yolla mayalandırılıb. Bu, ötən ilin
müvafiq dövrü ilə müqayisədə 1225 baş
çoxdur. Süni mayalanma yolu ilə
doğulan buzov və balaların sayı keçən ilin eyni
dövrü ilə müqayisədə 217 baş artaraq 1053
baş olub. Cari ilin ötən dövründə Şəki
rayonu üzrə 292 nəfər heyvan sahibinə süni
mayalanma yolu ilə alınmış 398 buzovun hər birinə
100 manat olmaqla, ümumilikdə, 39 min 800 manat məbləğində
subsidiya ödənilib. Bundan əlavə, son iki ayda doğulan
daha 231 baş buzov üçün 23 min 100 manat məbləğində
subsidiya hesablanıb. Subsidiyalar Nazirlər
Kabinetinin müvafiq qərarı ilə təsdiq edilmiş
“Süni mayalanma yolu ilə alınmış hər buzova
görə subsidiyaların verilməsi” Qaydasına əsasən
verilib. Qeyd etmək lazımdır ki,
heyvanların süni yolla mayalandırılması
heyvandarlığın cins tərkibinin
yaxşılaşdırılmasına təsir göstərən
mühüm amillərdəndir. Dövlət
dəstəyinin göstərilməsi şəkili
heyvandarların da bu sahəyə marağını xeyli
artırıb.
Vurğulamaq lazımdır ki, Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyinin təşkilatçılığı ilə
heyvandarlıqla məşğul olan fermerlər, süni
mayalama və baytarlıq mütəxəssislərinin
iştirakı ilə zona müşavirələri
keçirilməkdədir. Müşavirələrdə Kənd
Təsərrüfatı Nazirliyinin Əkinçilik,
Heyvandarlıq və Baytarlıq Elmi-Tədqiqat
institutlarının, Respublika Süni Mayalama Mərkəzinin əməkdaşları
tərəfindən rayonlar üzrə heyvandarlıqda
seleksiya-damazlıq işlərinin təşkili mövzusunda məruzələr
təqdim olunur, həmçinin yerlərdə heyvanların
süni mayalandırılması işinin daha səmərəli
təşkili məqsədi ilə fəaliyyətlərin
genişləndirilməsi, istifadə olunan genetik materialın
müayinə edilməsi, yem istehsalının təşkili,
bölgə üçün xarakterik olan heyvan xəstəliklərinə
qarşı mübarizə tədbirlərinin aparılması
və heyvandarlığın digər məsələləri
müzakirə edilir.
Heyvandarlığın daha bir gəlirli sahəsi olan
arıçılığa maraq günü-gündən
artmaqdadır.
Bölgələrdə arı təsərrüfatlarının
genişləndirilməsi, ayrı-ayrı sahibkarlara göstərilən
dəstək bal yığımına istər
keyfiyyət, istərsə də kəmiyyət
baxımından müsbət təsirini göstərir. Samux
rayonunda fəaliyyət göstərən arı təsərrüfatları
da artıq bal süzümünə
başlayıblar. Rayonun Yuxarı Ağasıbəyli
və Aşağı Ağasıbəyli kəndlərində
fəaliyyət göstərən arı təsərrüfatlarında
yüksək məhsuldarlıq gözlənilir. Fermerlər
ötən illərdə arı ailələrində
mövcud olan bir sıra xəstəliklərin bu il müşahidə olunmadığını
deyiblər.
Arıçılıq təsərrüfatları
Naxçıvan Muxtar Respublikasında da fəaliyyət
sferasını genişləndirməkdədir. Qida təhlükəsizliyinin
təmin olunmasında mühüm rol oynayan Naxçıvan
Gömrük Ekspertizası İdarəsinin sınaq
laboratoriyasında arıçılıq məhsullarının
ekspertizası da həyata keçirilir. Naxçıvan
Gömrük Ekspertizası İdarəsi üçün yeni
alınmış “Reflactoquant” markalı analizator cihazı
balın tərkibində ümumi şəkərliliyi, saxaroza
və hidroksimetil furfurolun (HMF) miqdarını dəqiq müəyyən
etməyə imkan verir. Vurğulamaq yerinə
düşər ki, muxtar respublikada əlverişli təbii
iqlim şəraitinin və zəngin bitki
örtüyünün olması, həmçinin ənənəvi
təsərrüfat sahəsi kimi arıçılıqda əldə
edilən böyük təcrübə Naxçıvan
balını fərqləndirən əsas cəhətlərdəndir.
Naxçıvan Gömrük Ekspertizası
İdarəsinin sınaq laboratoriyası üçün
alınan və Almaniya istehsalı olan bu analizator cihazı
arıçılıq məhsullarının keyfiyyət
göstəricilərinin yüksək olmasına nəzarəti
təmin etməklə brend məhsullarımızdan olan
balın şöhrətinin yüksəlməsi, ona olan tələbatın
artması baxımından da əhəmiyyətlidir. İstər sahibkarlar, istərsə də
istehlakçılar laboratoriyaya müraciət etməklə
istehsal və ya istifadə etdikləri balın tərkibini və
keyfiyyətini bir neçə saat ərzində öyrənə
bilərlər.
Astara
rayonunun arıçılıq təsərrüfatlarında
isə bu il məhsuldarlıq üç dəfə
artıb. Ötən il hər yeşikdən
maksimum 8 kiloqram bal götürən arıçılar builki
mövsümü bal ili adlandırırlar. Arıçılar
Assosiasiyasının Arı Xəstəlikləri
Komissiyasının üzvü Firuz Teymurov bildirib ki, arı pətəkləri
təbii üsullarla müalicə edilib, arıçılar
treninqlərə cəlb olunub, maairfləndirmə işi
aparılıb. Həm arıların
sayı çoxalıb, həm də məhsuldarlıq 3 dəfə
artıb. Hazırda bazarda Astara
balının 1 kiloqramı 20-25 manata satılır. Qeyd
edək ki, builki bal mövsümündə
Astara rayonundakı 25 min arı ailəsindən 300 ton məhsul
gözlənilir. Ötən il bu rəqəm
80 tondan aşağı olub.
Vurğulayaq
ki, bu il əlverişli keçən hava
şəraiti balın ötən ilə nisbətən daha
çox tədarük edilməsinə şərait
yaradıb. Gəncəbasar bölgəsində də bal süzümünə başlanılıb.
Dağlıq ərazilərdə isə bu iş iyulun sonuna
planlaşdırılır. Gəncə
Arıçılıq Mərkəzinin direktoru Allahverdi
Seyidov bildirib ki, ötən illərdə hər arı ailəsindən
5-8 kiloqram bal toplandığı halda, bu il belə ailələrdən
10-12 kiloqram məhsul götürmək imkanı var. Bu il
günəbaxan əkini sahələri 10 dəfə genişləndirilib.
Həmçinin bal mövsümü
yaxınlaşdıqca bu bitkinin çiçəkləməyə
başlaması arıların nektar toplamasına müsbət
təsir göstərib.
Pərviz SADAYOĞLU
Yeni Azərbaycan.-
2017.- 13 iyul.- S.7