“Süd bir
çox xəstəliklərin sağalmasında mühüm
rol oynayır”
Dünyaya göz açan hər bir
körpənin ilk qidası süddür. Allahın bəxş
etdiyi bu nemət insan orqanizminin inkişafında və
sağlam qalmasında əvəzsiz bir qidadır.
Minerallarla zəngin, bolvitaminli və kalsium mənbəyi olan süddən istifadə edənlər bir çox xəstəliklərə tutulmurlar. Lakin tərkibinə kimyəvi maddələr qatılan süd və süd məhsulları orqanizmdə müxtəlif xəstəliklər yaradır. Ümumilikdə südün orqanizmə xeyri, bu məhsulun qarşısını aldığı xəstəliklər və süd alarkən diqqət edilməsi vacib olan məsələlər barədə həkim Hüseyn Məmmədov və ekspert Eyyub Hüseynovla söhbətləşdik.
H. Məmmədov
bildirdi ki, süd kalsium, fosfor və minerallarla zəngindir.
İnsan orqanizminin formalaşmasında mühüm rol oynayan
südün tərkibində həmçinin B, D, E, K vitaminləri
var. Ägər orqanizmdə bu vitaminlərdən hansısa
çatmırsa, süd içilməsi məsləhət
görülür. Südün tərkibində kalsium
çoxluq təşkil edir. Ona görə bu nemət insan
boyunun artmasında mühüm rol oynayır. Süd həmçinin
əzələ və sümük sistemlərinə, ürək
fəaliyyətinin normallaşmasına da kömək edir.
Hüseyn həkimin sözlərinə görə, süd
dişlər üçün də xeyirlidir. Ona görə
bu qidadan istifadə edən insanın dişlərində
çürümə prosesi zəifləyir. Mütəxəssislərin
fikrincə, insan gün ərzində yarım litrə qədər
süd içməlidir. Daha sonra həkim südün
müalicəvi əhəmiyyətindən danışdı.
O: “Yağı azaldılmış süd təzyiqi
normallaşdırır. Bu baxımdan təzyiqi olan şəxslərin
bu cür süddən istifadəsi məsləhətdir”,-deyə
vurğuladı.
“Siqaretdə olan ziyanlı maddələrə
əks-təsir göstərir”
Süd həmçinin
bədəndə olan yaraların tez sağalmasına da
kömək edir. Hüseyn Məmmədov dedi ki, süd mədə-bağırsaq
xəstəliklərinin qarşısını alır. Son
zamanların araşdırmalarına əsasən, süddən
istifadə edən şəxslərin etməyənlərə
nisbətdə, mədə-bağırsaq xəstəliklərinə
daha az tutulduqları aşkar olunub. Həkim siqaret çəkən
şəxslərin süddən daha çox istifadə etmələrini
məsləhət gördü. O bildirdi ki, süd siqaretdə
olan ziyanlı maddələrə əks-təsir göstərir
və orqanizmi zəhərli maddələrdən qoruyur.
Duzlaşmanın
qarşısını alır
Həkimin
sözlərinə görə, südə əlavə olunan
su və digər mayelərin orqanizmə heç bir ziyanı
yoxdur. Ancaq əlavə olunan qatqılar südün tərkibindəki
vitaminlərin və mineralların təsirini azaldır.
Süd həm də dərinin cavan qalmasına kömək
edir. Bəzən insanlar kökəldikləri
üçün süddən istifadə etmədiklərini
deyirlər. Ancaq H. Məmmədov südün kökəlməyə
kömək etmədiyini bildirdi. Orqanizmində kalsium
mübadiləsi pozulduğuna görə osteoxondroz
(duzlaşma) və digər xəstəliklər əmələ
gəlir. Həkim belə xəstəliyə
tutulanların da süddən
istifadə etmələrini məsləhət gördü. H.
Məmmədov həmçinin saçı tökülən
insanlara da süddən istifadə etmələrinin vacib
olduğunu bildirdi. Çünki saç tökülməsi də
kalsium çatışmazlığından ola bilər və
süd bu prosesi lazımınca tənzimləyir.
Yaddaşı möhkəmləndirir
Südü
günün bütün saatlarında içmək olar. Həkim
qeyd etdi ki, süddə yağlılıq çoxdur, ona
görə axşamlar qəbul edildikdə insana yuxu gətirir.
Bu qida həm də yaddaşın möhkəmlənməsində
mühüm rol oynayır. Tərkibindəki kalsium, vitaminlər
və minerallar, sinir toxumalarını inkişaf etdirir və
zehni möhkəmləndirir. H. Məmmədov süddən
alınan digər məhsulların xeyrindən də
danışdı. O dedi ki, belə məhsulların tərkibi
bir az fərqlidir, ancaq onların da orqanizmə özünəməxsus
xeyri var. Məsələn, qatıq mədədə turş
mühit yaradır, ona görə də xəstəlik törədən
mikrobların fəaliyyətini ləngidir. Həkim pendirdə
də kalsiumun çox olduğunu və həzmin
yaxşılaşdırılmasında mühüm rol
oynadığını bildirdi.
Süd alarkən nəyə diqqət
etmək lazımdır?
Ekspert
Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə,
satışda olan südlərin 70 faizi təbii deyil. Onların
çox hissəsi quru süddən hazırlanır. Belə
südlər vaxtından çox saxlanılır. Bu isə
sağlamlıq üçün zərərlidir. E.
Hüseynov dedi ki, mağazalarda satılan kərə
yağlarının da çox hissəsi təbii deyil. Onların
üzərinə marqarin və müxtəlif bitki
yağları vurulur və məhsul öz təbiiliyini itirir. Daha
sonra ekspert xamanı misal göstərərək dedi ki, onun
saxlanma müddəti üç aydır. Ancaq mağazalarda bu
süd məhsulunu aylarla saxlayırlar. Hətta onun tərkibinə
elə kimyəvi maddələr qatılır ki,
vaxtının keçməsinə baxmayaraq, dadını
itirmir. Şübhəsiz, belə məhsullar insan orqanizmi
üçün zərərlidir və istifadəsi məsləhət
görülmür. Südün tərkibinə qatılan kimyəvi
maddələr onun tərkibində olan vitaminləri və
orqanizm üçün xeyirli olan digər maddələri məhv
edir. Həm də kimyəvi maddə qatılan süd məhsulları
insanda mədə-bağırsaq xəstəlikləri
yaradır. Ekspert dedi ki, süd və süd məhsulları
alarkən üzərindəki istifadə tarixinə diqqət
etmək lazımdır. Üzərində son istifadə tarixi
olmayan məhsulların istifadəsi məsləhət
görülmür. E. Hüseynov həmçinin dedi ki, üzərinə
istifadə tarixi sonradan yapışdırılmış məhsullar
da sağlamlıq üçün zərərli ola bilər.
Zaman.-2011.-9-10 iyun.-
S.8.