Cənub bölgəsinin incisi: feyxoa
1 hektar feyxoa bağı salmaq
üçün 4 min 500 manat lazımdır. Məhsul verənə
qədər ildə aqrotexniki qulluq işlərinə də
800-1100 manat pul xərcləmək lazım gəlir. Bir ildə
bir feyxoa ağacına 5 manat xərc gedir, əldə olunan gəlir
isə 25-30 manat arasındadır. İqlim şərtələrindən,
qulluqdan asılı olaraq işlər yaxşı getsə,
bir hektardan 25-30 ton məhsul götürmək
mümkündür.
Limon,
kivi, feyxoa.. Respublikamızın cənub bölgəsindən
söz düşəndə hər kəsin təsəvvüründə
bu məhsullar canlanır. Bu da təbiidir, axı adıçəkilən
məhsullar cənubun rəmzidir. Ötən həftəsonu Lənkəran,
Astara rayonlarında olarkən feyxoa haqqında gördüklərimi,
eşitdiklərimi, torpaq adamlarından aldığım məlumatları
sizə çatdırmaq istəyirəm.
Əvvəlcə,
feyxoanın tarixi, təsərrüfat və insan
sağlamlığı baxımından əhəmiyyəti
haqqında. Bu bitki elmə XIX əsrdən məlumdur, həmişəyaşıl
ağaclar sinifinə aiddir. Əsl vətəni Cənubi
Amerika hesab olunur, Braziliya, Kolumbiya, Uruqvay və Argentinanın
şimal hissəsində yetişdirilir. Azərbaycana ilk dəfə
1928-ci ildə gətirilərək cənub rayonlarında
yayılmağa başlayıb.
Yalnız
subtropik iqlimdə yetişən bu meyvənin sovet
dövründə şəxsi həyətlərdə
genişləndirilməsinə o qədər də imkan verilməyib.
Yalnız bir neçə sovxoz təsərrüfatı
mövcud olub, onlar da dövlət planlarını yerinə
yetirməklə məşğul olub. Torpaq islahatları həyata
keçiriləndən sonra əhaliyə verilən pay
torpaqlarında bu bitki sürətlə yayılıb. 2010-cu
ilin statistik göstəricilərinə görə, cənub
bölgəsində 1062 hektar feyxoa bağları var, onlardan
871 hektarı bar verən bağlardır, yerdə qalanlar isə
yeni salınmış bağlardır. Feyxoanı sürətlə
inkişaf edən təsərrüfat sahəsi, hətta Lənkəran-Astara
zonasında sənaye əhəmiyyətli təsərrüfat
bitkisi adlandırmaq olar. Rentabelli olduğu üçün
cavan bağlar salınır. Ötən il bölgədə
9745 ton məhsul istehsal olunub. Məhsulun satışında
heç bir problem yoxdur. Cənub bölgəsində bir
çox torpaq adamları deyirlər ki, ilin əvvəlində
- məhsul yetişməmişdən bir çox tədarükçülər
gələrək beh verirlər. Lənkəranda ötən
ildən fəaliyyətə başlamış emal müəssisəsi
feyxoanın ən keyfiyyətsizini belə, əhalidən tədarük
edir. Müşahidələr göstərir ki, son illər
yaxın Rusiya ilə yanaşı uzaq Avropa ölkələrində
bu məhsula ciddi təlabat yaranıb. Lakin dünya
standartlarına cavab verən qablaşdırma, daşıma
infrasturukturunun olmaması məhsulun potensialını
aşağı salır. Hələlik ölkədə
yığılan feyxoanın cüzi hissəsi xaricə
satılır. 2010-ci ildə Azərbaycandan Rusiya və Ukrayna
bazarlarına ümumilikdə 740 tondan artıq feyxoa göndərilib.
Bunu nəzərə alan tanınmış şirkətlərən
biri Lənkəranda emal müəssisəsi quraraq feyxoa cemi,
mürəbbəsi, kompotu hazırlamağa başlayıb.
Tibbi əhəmiyyətinə
gəldikdə isə, feyxoa insan sağlamlığı
üçün son dərəcə əhəmiyyətli
bitkidir. Tərkibi faydalı elementlər - yod, C vitamini ilə
zəngin olduğu üçün müalicəvi təsiri
yüksəkdir. Şəkər, qan təzyiqi, mədə-bağırsaq
xəstəliklərinin ən yaxşı əlacıdır.
Feyxoa meyvələri və onlardan alınan təzə şirə
ateroskleroz, tireotoksokoz və sinqa xəstəliklərinin
müalicəsi üçün əhəmiyyətli vasitədir.
Ona görə də son illər feyxoanın konservləşdirilmiş
şirəsindən daha geniş istifadə edilir.
Müasir
dövrdə yod çatışmazlığı, maddələr
mübadiləsinin pozulması, yüksək təzyiq, qastrit,
qalxanvari vəzini, pielonefrit kimi xəstəliklərdən əziyyət
çəkənlərə feyxoa və ondan
hazırlanmış məhsulları məsləhət
görürlər. Tibb adamları orqanizmi yodla təmin etməsinə
görə onu hətta dəniz məhsulları ilə
müqayisə edirlər. Feyxoa özündə 93 mineral maddəni
cəmləşdirir, tərkibində zəngin vitaminlərdən
ibarət makro və mikro elementlər, alma turşusu da var.
Feyxoa yağı müasir kosmetologiyada dəri ilə
bağlı problemlərin ən əlverişli
çıxış yolu hesab edilir.
Lənkəran
və Astarada bu meyvə əsas təsərrüfat sahəsi
olmaqla camaatın əsas məşğuliyyət və gəlir
yeridir. Artıq tezyetişən sortların
yığımına başlanılıb. Yol kənarlarında
bağlardan yığılmış ilk məhsulun
satışına başlanılıb. Maraq üçün
Astarada yolun kənarında maşını saxlatdırıb
qiyməti soruşdum. Bir az üz vurandan sonra satıcı
talışca “ bətı i manat bədum”- dedi.Yəni “sənə
1 manata verərəm”.
Deyirlər
ki, ən yaxşı feyxoa bağları Lənkəranın
Şürük və Türkəkəran kəndləri ərazisindədir.
Biz də bu ərazilərə baş çəkdik.
Masallı Regional Məsləhət Mərkəzinin özəl
məsləhətçisi Samit Eyvazovla
görüşdük. Onun indi məşğul olduğu
peşəyə sovet dövrü aqronom deyirdilər, indi isə
özəl məsləhətçi. S. Eyvazov artıq on ildən
çoxdur ki, Lənkərandakı feyxoa bağlarında aqroməsləhət
xidmətləri həyata keçirir, bu bitkinin əkilməsi,
becərilməsi, digər qulluq işləri ilə
bağlı bağbanlara kömək edir. Dediyinə görə,
son illər rayonda bağların sahəsi
böyüdüyü üçün torpaq adamlarının
aqroqulluqla bağlı ehtiyacları da artıb. Odur ki,
gününün böyük hissəsi bağlarda keçir.
Bölgədə bu bitkiyə marağın artmasını
yarızarafat olsa da, “talış kişilərinin tənbəlliyi”
ilə izah etdi: “Bu bitkini Allah “şah tənbəlləri”
üçün yetirib. Feyxoa yeganə bitkidir ki, ətraf iqlim
amillərinə son dərəcə dözümlüdür.
Xırda tədbirləri nəzərə almasaq, xəstəlik
və zərərvericilərə qarşı mübarizə
tədbiri aparmağa ehtiyac yoxdur. Kimyəvi dərmanlardan
istifadə olunmadığı üçün feyxoa meyvələri
ekoloji baxımdan təmizdir. Lənkəranda feyxoa əkininə
maraq ildən-ilə artır və bunun da iki mühüm səbəbi
var: birincisi, daimi bazarının olması, istənilən vaxt
əlverişli qiymətə satılması, ikincisi isə
aqrotexniki qulluğa o qədər də təlabkar olmaması.
Başqa sözlə, feyxoa ağacı sahibindən o qədər
də ağır əziyyət tələb etmir. Onu hətta
çay, limon, narıngi üçün yararlı olmayan
torpaq sahələrində belə əkmək
mümkündür. Feyxoanı o biri sitrus bitkiləri kimi şaxtadan
qorumaq da lazım gəlmir.Yalnız qarlı havalarda
örtüklə bürümək lazımdır ki, qarın
ağırlığı məhsuldar budaqları
sındırmasın”. Aqrar məsləhətçi deyir ki,
bu il havaların qeyri-sabit keçməsi bağların məhsuldarlığına
təsir göstərib, lakin ağacların üstündə
məhsul var: “Erkən yazda çiçəkləmə
vaxtı bölgəmizdə çoxlu dolu yağdı, nəticədə
feyxoa ağaclarının məhsuldarlığı xeyli
aşağı düşüb. Bununla yanaşı,
bağbanlara verdiyimiz məsləhətlər və
bağlarda həyata keçirilmiş qulluq işləri nəticəsində
məhsul pis olmayacaq. Mövsüm ərzində fermerlərə
sahə nümayişləri keçirməklə, onlara
yaxşı bağları göstərməklə
çalışdıq ki, məhsuldarlıqda itirilənləri
kompensasiya edək. Adətən, oktyabr ayının
ortaları və noyabr ən məhsuldar dövrdür. Bu il
bağlarda hektardan ən azı 30 ton məhsul gözləyirik.
Əgər məhsulun orta hesabla 1 manatdan satılmasına nail
ola bilsək, fermerlərimiz bu il sahələrindən xeyli gəlir
əldə edə biləcəklər”. Aqrar məsləhətçi
deyir ki, artıq indidən bağlarda məhsul
yığıla-yığıla gələn ilki
mövsümə hazırlıqlar da başlayıb: “Torpaq
adamları arasında maarifçilik işi aparırıq ki,
bağların məhsulunu yığan kimi alaqların təmizlənməsinə,
çürümüş gübrə verilməsinə və
qış şumunun aparılmasına başlasınlar.
Bunları etsələr, gələn il daha yüksək məhsuldarlıq
əldə edəcəklər. Yeni feyxoa bağları salmaq
istəyənlərə isə məsləhət
görürəm ki, tingin düzgün seçilməsinə,
əkin sahəsinin hazırlanmasına diqqət yetirsinlər”.
Məsləhətçinin son fikrinə qüvvət, yeni
feyxoa bağı salmaq üçün ilkin kapital tələb
olunur. Hazırda 1 hektar bağ salmaq üçün 4 min 500
manat lazımdır. Feyxoa əkildiyinin 3-4-cü ilində qismən,
5-7-ci ilində isə tam məhsula düşür. Məhsul
verənə qədər ildə aqrotexniki qulluq işlərinə
də 800-1100 manat pul xərcləmək lazım gəlir. Bir
ildə bir feyxoa ağacına 5 manat xərc gedir, əldə
olunan gəlir isə 25-30 manat arasındadır. İqlim şərtələrindən,
qulluqdan asılı olaraq işlər yaxşı getsə,
bir hektardan 25-30 ton məhsul götürmək
mümkündür.
Yeri gəlmişkən,
cənub bölgəsində olarkən qonağı olduğum
bir talış ailəsində feyxoanın mürəbbəsinin
hazırlanmasını belə izah etdilər: Yuyulur, 5 dəqiqə
qaynar suda pörtülür, qabığı soyulur və
üzərinə şəkər tozu əlavə edilir və
20 saata qədər saxlanılır. Sonra qədərində
su əlavə edilib zəif alov üzərində 8 saat
saxlamaq şərtilə 2-3 dəfəyə bişirilir.
Feyxoadan qabıqlı mürəbbə bişirdikdə əvvəlcə
7-8 yerdən deşdəkləyib 8-10 dəqiqə qaynar suda
pörtürlər. Üzərinə şərbət əlavə
edilir və 2-3 dəfəyə bişirilir.
Və
sonda feyxoa bitkisinin adı haqqında. Bu bitki ilk dəfə onu
tədqiq etmiş braziliyalı təbiətşünas Joao da
Silva Feyxonun şərəfinə adlandırılıb. Cənab
Feyxonun bu bitkinin tərkibinin müəyyən edilməsi və
təbliğində əvəzsiz rolu olub.
NİCAT
NƏSİRLİ
Zaman.-2011.-22-24
oktyabr.- S.2.