Min bir dərdin
dərmanı və loğmanları
Qədim
zamanlardan bal bütün dərdlərin dərmanı,
arıçılıqla məşğul olanlar isə
loğmanlar sayılır.
Müqəddəs Qurani-Kərimin 16-cı surəsi “Nəhl”(arı) adlanır. Surədə Uca Yaradan (c.c.) bu canlıya verdiyi dəyəri belə ifadə edir: “Rəbbin bal arısına belə vəhy (təlqin) etdi: “Dağlarda, ağaclarda və (insanların) qurduqları çardaqlarda (evlərin damında, üzümlüklərdə) özünə evlər tik (pətəklər sal). Sonra bütün meyvələrdən ye və Rəbbinin sənə göstərdiyi yolla rahat (asanlıqla) get! (Və ya: “Rəbbinin yollarını itaətlə tut!”) (O arıların) qarınlarından insanlar üçün şəfa olan müxtəlif rəngli (ağ, sarı, qırmızı) bal çıxar. Şübhəsiz ki, bunda düşünüb dərk edənlər üçün bir ibrət vardır!” (“Nəhl”, 68-69)
Gözəl təbiət mənzərələrini seyr edə-edə İsmayıllıya üz tutanların hamısı bu kəndin yanından ötüb keçir: Pircan kəndinin. Tarixi rəvayətə görə, kəndin adı burada vaxtı ilə bir övliyanın yaşaması ilə bağlıdır. Mayasında halallıq olduğu üçün kənd əhalisi həmişə zəhmətlə dolanıb, güzəranını alın təri ilə qazanıb. Belələrindən biri də arıçı İslam Fətullayevdir. Arıçılığı dədə-baba sənəti adlandıran kənd sakini uşaq yaşlarından bu işlə məşğuldur: “Pircan səfalı dağlar qoynunda yerləşir. Əlverişli coğrafi şərait kənddə bir sıra maraqlı təsərrüfat sahələrinin, o cümlədən arıçılıq kimi vacib sahənin inkişaf etdirilməsinə imkan verir. Bu kənddə çoxları arıçılıqla məşğul olur, amma biz bineyi-qədimdən bu yolun yolçusuyuq”-deyir. Hər bir insanın xarakteri məşğul olduğu sənətə uyğun olur, deyirlər. Bu mənada həyatda həmişə arıçıların səbirli, sakit təbiətli olmaları, qəlblərində Allaha xüsusi sayğı bəsləmələri dəqqətimi çəkib. İslam da belələrindən biridir. O, arı ilə işləyərkən dincəldiyini, Yaradanın (c.c.) Müqəddəs Kitabında xəbər verdiklərini öz gözləri ilə gördüyünü deyir: “Arılarla işləmək mənim üçün bir növ mənəvi istirahətdir. Onların çalışqanlığı, nizam-intizamı, ətraf aləmə qarşı münasibəti insanı çox heyrətləndirir. Mən bir elmi araşdırmada oxumuşdum ki, 1 kq bal istehsal etmək üçün arılar 120-150 min uçuş edir və 6-10 milyon çiçəkdən nektar toplayırlar. Əgər bal verən bitki pətəkdən 1,5 km aralı olarsa, arılar hər dəfə uçuş zamanı 3 km məsafə qət etməlidir. Beləliklə, 1 kq bal toplamaq üçün arılar 360-450 min km uçuş edir. Bu məsafə ekvator üzrə yer kürəsini 11 dəfə dolanmağa bərabərdir”. Arıçı deyir ki, bu sahəni elmi şəkildə öyrənməyən arıları başa düşə bilməz və dolayısı ilə onların xarakterini, xəstəliklərini, məhsuldarlıqlarının artırılması yollarını kəşf edə bilməz: “Hazırda ekoloji vəziyyət elə bir hal alıb ki, arıların təbiətlə münasibətlərinə əngəl yaradan çox saylı faktorlar meydana çıxıb. Biz tərəkəmə arıçılıqla məşğul oluruq. Yəni arını gəzdirməsən, ondan bal ala bilməzsən. İyunun əvvəlləri birinci bal süzümündən sonra arıları İsmayıllının İstisu ərazisinə aparırıq. Avqustun sonlarına qədər onları cökə meşələrində gəzdiririk. Yalnız bundan sonra istənilən keyfiyyətli balı almaq mümkündür. Məndə 82 arı ailəsi var, onlardan 60-ı məhsuldardır. Bu il havalar bal istehsalına mənfi təsir göstərdi, bununla belə, hər ailədən 15 kq bal götürə bildik”.
İ.
Fətullayev Azərbaycanda dədə-baba bilgisi ilə
yanaşı bu sahədə müasir texnoloji innovasiyaların
tətbiqinin tərəfdarı olan insanlardandır. İndiyə
qədər bu sahədə ciddi addımlar da atıb. Ötən il Dünya
Bankının Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi ilə birgə həyata keçirdiyi II Kənd Təsərrüfatının
İnkişafı və Kreditləşdirilməsi Layihəsi
çərçivəsində elan olunmuş “Kənd təsərrüfatı məhsullarının
emalı və qablaşdırılması” üzrə qrant müsabiqəsində qalib
gəlib. Nəticədə, əldə etdiyi
20 min dollarlıq vəsaitlə Azərbaycanda
ilk dəfə olaraq
balın süzümü,
qablaşdırılması texnologiyasını tətbiq edib. Onun sözlərinə
görə, hazırda arıçılıqda sənaye üsulu ilə istehsalın qurulması vacib məsələdir: “Avadanlıq hər
şeydən əvvəl əl əməyini azaldır, bir saatda 360 ədəd yarımkiloluq banka
doldurmaq olur. Əllə
isə buna həftələrlə vaxt lazımdır. Avadanlıq imkan
verir ki, balın
üzərində onun analiz
nəticələri, tərkibi, harada istehsal olunması əksini tapsın. Digər
tərəfdən, müasir bazar münasibətlərində əmtəə
görünüşü çox
vacibdir. Şəxsən mən, texnoloji emala keçəndən
satışım artıb. Artıq İsmayıllının turizm istirahət zonalarında öz
məlumat guşələrimi qurmuşam.
Bakının iri supermarketləri ilə əlaqələrim yaranıb. Əvəllər isə
bunları etmək mümkün deyildi. Balın keyfiyyətinə mənfi təsir
göstərən amil onun
soyuq aylarda
kristallaşmasıdır. Avadanlıq balı elə emal edir ki,
hətta ən soyuq havalarda
belə məhsulun tərkibi dəyişmir”. Qeyd
edək ki, pircanlı arıçı Azərbaycanda
ilk dəfə olaraq intensiv qutu sistemini
tətbiq edib. Deyir ki, internet vasitəsi ilə
uzun müddət araşdırdıqdan sonra bu qutuları
Türkiyənin Bursa vilayətindəki bir arıçılıq təsərrüfatında
tapıb. Qutuları alıb gətirəndən sonra təsərrüfatda məhsuldarlıq daha da artıb:
“Arıların görmək imkanları bizimki
kimi deyil. Xüsusən,
onlar təbiəti bizim
kimi bir rəngdə deyil, ağ, sarı,
qırmızı rənglərdə görürlər. Yeni qutularımız rəng prinsipi
ilə bölünüb. Arılar rənglərə
görə, istiqamət götürür
və geriyə qayıdırlar”. Həyata keçirdiyi innovativ
addımlar arıçıya imkan verib ki, artıq təsərrüfatında
damazlıq işini də təşkil etsin. Ötən ildən İ. Fətullayev
damazlıq arılar yetişdirərək məhsuldarlığı
aşağı düşmüş
arıları çıxdaş edə bilir.
Söhbətimizin sonunda İ. Fətullayev dedi ki, Allahın (c.c.) öz Kitabında adına surə göndərib şərəfləndirdiyi arıya hörmətlə yanaşmaq, həm də Yaradana ən böyük itaət rəmzidir. Çünki, “Nəhl” surəsində Allah (c.c.) dolayısı ilə insana xidməti vəzifə kimi onun qarşısına qoyub. Axı, arı min bir əziyyətlə ərsəyə gətirdiyi min dərdin dərmanı olan balı məhz insan üçün hazırlayır: “(O arıların) qarınlarından insanlar üçün şəfa olan müxtəlif rəngli (ağ, sarı, qırmızı) bal çıxar...”(”Nəhl”, 69)
Sonda
İ.Fətullayevin dedikləri əsasında arı və
arı məhsullarının insan sağlamlığı və
təbiət üçün faydaları haqqında:
Bal
arısı təbiətdəki güllərin
mayalandırılmasını həyata keçirir.
-
Arılar bal toplama prosesini xüsusi və dəyişkən səs
dalğaları vasitəsilə həyata keçirir. Şirə
topladıqdan sonra həmin səs dalğalarının
köməyi ilə geri dönürlər.
Müasir radio-dalğalar
elmi arının bir cüt bığcıqları kimi
daha üstün və
daha sadə cihaz kəşf
edə bilməmişdir.
- Arılar böyük
mühəndisdir. Əgər arının pətəyinə baxsaq, onun çox
maraqlı bir formadan,
altıguşəli prizmadan istifadə etdiyini görərik. Həndəsə elmindən
bəllidir ki, hər-hansı bir əraziyə maksimum həddə
bir tikili və ya bucaq yerləşdirmək
istəsək, altıguşəli prizmadan
istifadə etməliyik.
- Bal
arısı ən müasir fabrik və zavoddan belə keyfiyyətli
məhsul istehsal edir. Şirəni çəkdikdən sonra
ona xüsusi hormonlarını qatır və bal formasına
salır.
-
Balın tərkibində bioloji maddələrin ən
güclüsü sayılan böyütmə və sintez
hormonu mövcuddur. Balda olan bu hormon bütün xroniki xəstəliklərin
və qan azlığının dərmanıdır.
-
Arılar meşələrdən yığdığı
balın tərkibinə əsəb sakitləşdirici maddə
qatır. Həmin maddə ürək xəstəlikləri,
xroniki bronxit, qastrit, revmatizm, qan azlığı, ümumi zəiflik,
qaraciyər xəstəlikləri, mədə və on iki
barmaq bağırsağın xəstəlikləri və s. xəstəliklərin
dərmanı sayılır.
-
Balın tərkibindəki B qrup vitaminlər, fosfor, riboza və
s. maddələr cox faydalı qida maddələri
sayılır. Yəni
bal min bir dərdin dərmanıdır.
NICAT NƏSIRLI
Zaman.- 2011.- 10-12 sentyabr.- S.2.