Qax mətbəxi- ağız dadı

 

Qax rayonu özünəməxsus mətbəxi ilə seçilir. Ətin qaxac edilməsi (qurudulması)   qaxacdanSürfüllü”-nün bişirilməsi dağ kəndləri üçün daha xarakterikdir.

 

Ümumiyyətlə, dağ  yerlərinin əhalisinin xəmir xörəklərinin çeşidləri zəngin olur. Toyuqlu, lobyalı, qatıq tökən xəngəl, qiyməli, göyərtili, çürümtəkli qırs, lobyalı, qozlu, tərəcəli  s. Qax əhalisinin ən sevimli yeməklərindəndir. Qoz-fındıq ilə zəngin olan Qaxda   qoz fındıqdan şirniyyatların hazırlanmasında  bol-bol istifadə olunduğundan hazırlanan  xüsusi şirniyyatların ləzzətindən doymaq olmur.

 

 Sürfüllü

 

Sürfüllü-qaxacla yaxud  təzə ətlə bişirilir. Quru  yaxud  təzə ət əvvəlcədən bişirilir. Sonra sürfüllü üçün bərk olmayan xəmir yoğrulur. Qazanda qaynamaq üçün su qoyulur. Xəmir lülələnərək uzun formaya salınır təxminən barmaq uzunluğunda doğranır. Doğranmış xəmirlər  barmaqla taxta üzərində  müəyyən formada  çəkilir, çəkilmiş xəmir qaynanmış suya tökülür. Duz vurulur. Xəmir bişdikdən sonra suyu süzülür   boşqablara çəkilir. Hazırlanmış ət suyu ilə birlikdə bişmiş xəmirin üzərinə tökülür.

 

Sürfüllü alçadan, zoğaldan hazırlanmış turşu ilə yeyilir. Turşunu hazırlamaq üçün sarımsaq həvəngdə döyülür   durulaşdırılmış turşuya qatılır,  surfüllünün yanında süfrəyə verilir. Zövqə görə xörəyin üzərinə turşu tökülür.

 

  Toyuqlu xəngəl

 

Toyuq əti qazanda yağ, soğanla qovrulur, üzərunə tamat əlavə edilir. Ət bişəndən sonra üzərinə qaynanmış su əlavə olunur, kişniş doğranılır.

 

Sonra bərk xəmir yoğrulur. Xəmir yumuru halda kündələrə bölünür. Kündələr oxlovla açılır. Açılmış nazik halda olan xəmir kvadrat şəklidə doğranır. Su qaynadılır, duz vurulur doğranmış xəmirlər suya ehtiyatla, qazanı qarışdırmaqla tökülür ki, xəmrlər bir-birinə yapışmasın. Bişəndən sonra xəmir süzgəcdə süzülür, boşqablara çəkilərək, üzərinə əvvəlcədən hazırlanmış toyuq şorbası  tökülür. Camış qatığı toyuqlu xəngəlin yanında olsa, daha ləzzətli olar.

 

Qax özünəməxsus plovları ilə tanınır. Onlardan bəziləri ilə sizi tanış edirik

 

 Plov quru ətlə

 

Qozlu plovu bişirmək üçün qaxac əti yaxud adi ət bişirilib kanara qoyulur. Lobya bişirilir, süzgəcdən süzülür. Qoz ləpəsi  ətçəkəndən keçirilərək lobyaya qatılır,  kişniş az miqdarda soğan duz vurularaq qarışdırılır.

 

Düyü süzülür. Qazmaq hazırlanır. (Qazmağın hazırlanması başqa aşlarda olduğu kimidir) Qazmağın üzərinə hazırlanmış ləpə-lobya, onun da üzərindən ət tikələri düzülür. Düyü dəmə qoyulur.

 

Plov süfrəyə veriləndə pamidor, xiyar tutması süfrəyə qoyulur.

 

 Çığırtmalı plov

 

Düyü süzülür, dəmə qoyulur. Süfrəyə gətiriləndə çığırtma ilə yeyilir. Çığırtma üçün ya toyuq ya da qoyun mal ətindən istifadə olunur. Ət bişirilir, tavaya yağ tökülür, bişirilmiş ət tavaya düzülür  üzərinə yumurta çalınaraq tökülür, yumurtaya azacıq limon duzu vurulur.

 

 

 

Səbzili plov           

 

Səbzili plovu bişirmək üçün qoyun yaxud mal ətindən göyərtidən istifadə  olunur. Göyərtilərdən şüyüt, kəvər, kişniş, ispanaq, göy soğan, cəfəri s. xırda-xırda doğranılır,  suda pörtlədilir, sıxılaraq  kanara qoyulur. Ət xırda-xırda doğranaraq bişirilir. Hazırlanmış göyərti ətin üzərinə tökülür, üzərinə yağ, bir az limon duzu əlavə olunur. Vam odun üzərində bişirilir. Düyü süzülərək qazmağı üstündə süfrəyə verilir. Səbzi-qovurma  boşqabda düyünün yanında verilir.

 

 

 

Tutlu plov

 

İri tutlar seçilərək qaynayan suya tökülür, su şərbət şəklinə düşənədək bişirdikdən sonra süzülür. Həmin şərbət qaynamağa qoyulur,  düyü  qaynayan zaman qazana süd əlavə edilir. Digər aşlarda olduğu kimi düyü süzülür. Hazır olanda  plovun üstü yağda qızardılmış qayğanaq, kişmiş, xurma ilə bəzədilir.

 

 

 

Tərəcəli plov

 

Düyü süzülür. Yağda soğan bir az qızardılır, onun üzərinə  7-8 ədəd   çalınmış yumurta,  3 stəkan çəkilmiş qoz, 1 stəkan bişmiş düyü, 1  stəkan kişmiş, 1 stəkan çəkilmiş lobya tökülərək qarışdırılır. Qazanda qazmağ hazırlanır. Hazırlanmış qatışıq qazmağın üstündən tökülür. Düyüyə qarışmasın deyə onun üstünü  boşqabla qapamaq lazımdır. Boşqabın üzərindən  düyü tökülərək dəmə qoyulur. (Qatışığı  ağzı bağlı qaba  töküb qazmağın üzərindən  qoymaq olar, yalnız nəzərə almaq lazımdır ki, qatışıq  bişəndə şişir geniş yer tutur).

 

Plovu çəkəndə tərəcə doğranır qazmqla birlikdə aşın üzərinə qoyulur   ya boşqabda plovun  yanında verilir. Süfrəyə xiyar, badımcan, kələm turşusu verilərsə, daha ləzzətli olar.

 

 

 

Qaxac quru dolma

 

Qax rayonu qozu, fındığı, qaxacı ilə tanınır. Qaxda qaxac hazırlamaq qədim dövrlərdən gəlir. Dağ rayonu olduğu üçün heyvandarlıq inkişaf etmişdir. Soyuq sərt qışda insanlar  özlərinə azuqə ehtiyatı tədarük edərlərmiş. Buna qaxacı, müxtəlif meyvə qurularını (qax), mürəbbələri misal göstərmək olar. Qaxac kalorili qida sayılar, uzun qış boyu yaxşı qidalanmaq üçün qaxacdan istifadə edərlərmiş.

 

 Qaxac hazırlamaq üçün qoyun  mal ətindən istifadə edirlər. Ət şırımlara çəkilir, duzlanaraq qurumağa asılır. Xırda buynuzlu heyvanı isə,  adətən, bütöv  qurudurlar. Qaxacın  ləzzətli növü  dolma sayılır. Dolma hazırlamaq üçün ət çəkilərək  bağırsağa  doldurulur. Çəkilmiş ətə  ədəvalar, duz, istiot, soğan, turşu  vurulur.  Xüsusi olaraq hazırlanmış malın bağırsağına  doldurulurqurumağa asılır. Qaxacı yalnız soyuq vaxtlarda hazırlayırlar  ki, ət xarab olmasın.  Külək və  ayaz əti yaxşı qurudur. Qaxac quruyandan sonra onu saxlayırlar. Qış boyunca quru ətdən, dolmadan ləzzətli xəmir xörəkləri- sürfüllü, xəngəl, və s. yeməklər bişirəndə istifadə edirlər.

 

Ət gırs

 

Gırsa başqa rayonlarda gürzə də deyirlər.

 

Qax rayonunda gırsın, bur neçə növü bişirilir. Şordan, ətdən və göyərtidən, xarxuşdan (qarın-bağırsaq) hazırlanır.

 

1.  Şor gırsı -bunun üçün şor, soğan, yağ lazım olur. Soğan yağda azacıq  qızardılır. Hazırlanmış yağ-soğan şor, müxtəlif göyərtilər- şüyüd, kişniş, nanə, duz  qatılır. Sonra xəmir yoğrulur, nazik yayılır, dairələr şəklində kəsilir. Dairə formasında kəsilmiş xəmirin içərisinə hazırlanmış içlik qoyulur  bükülərək  duz vurulmuş suda bişirilir. Süfrəyə veriləndə üzərinə yağ əlavə olunur.

 

2. Ət gırsı- ət maşından keçirilir. İçinə  soğan qatılır (soğanı ətçəkəndən çəkmək olar), turşu, zövqə görə duzistiot vurulur.  Sonra xəmir yoğrulur, nazik yayılır, dairələr şəklində kəsilir. Dairə formasında kəsilmiş xəmirin içərisinə hazırlanmış içlik qoyulur və bükülərək  duz vurulmuş suda bişirilir. Süzülərək süfrəyə verilir. Bu gırsı həm sulu, həm də quru yemək olar. Yanına sarımsaqlı qatıq, əridilmiş yağ da qoyula bilər.

 

3. Göyərti gırsı- yabanı halda bitən göyərtilər yuyularaq xırda-xırda doğranır. Suda bişirilərək  sıxılır. Üstünə yağda az qızardılmış soğan, ətçəkəndən keçirilmiş qoz ləpəsi və yumurta əlavə edilir. Sonra xəmir yoğrulur, yayılır, dairələr formasında kəsilir. Dairə formasında  kəsilmiş xəmirin içərisinə hazırlanmış içlik qoyulurbükülür. Qaynadılmış və duz vurulmuş suda bişirilir. Süzülərək süfrəyə veriləndə üzərinə yağ əlavə olunur.

 

Zaman.-2014.-1 aprel.-S.11.